ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία νέα

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

Τέλος στην «ανωνυμία» των καρτοκινητών



Αντιδράσεις από την πλευρά των καταναλωτών, αλλά και πολιτική αντιπαράθεση σχετικά με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών δεδομένων και το νομικό πλαίσιο που ορίζει τις επικοινωνίες, αναμένεται να προκαλέσει η απόφαση των αρμόδιων υπουργών να προωθήσουν ειδική νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση της ανωνυμίας του κατόχου καρτοκινητών τηλεφώνων.



Η συγκεκριμένη απόφαση που ελήφθη κατά την διάρκεια της χθεσινής Κυβερνητικής Επιτροπής, αποτελεί σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, μία από τις δράσεις για την αντιμετώπιση φαινομένων, όχι μόνο ανάλογων με την απόδραση του Β. Παλαιοκώστα και του Α. Ριτζάι από τις φυλακές Κορυδαλλού, αλλά και γενικότε3ρα έκνομων ενεργειών.
Στο πλαίσιο της υλοποίησης της απόφασης, ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ Ευριπίδης Στυλιανίδης θα έχει στις 18:30, το απόγευμα συνάντηση με τους εκπρόσωπους των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις προθέσεις της κυβέρνησης και την αναγκαιότητα εφαρμογής του νόμου.
Αυτό που ακόμη δεν έχει γίνει ξεκάθαρο είναι αν τα εκατομμύρια των κατόχων καρτοκινητών τηλεφώνων πρέπει να δηλώσουν τα στοιχεία τους στις εταιρείες και τι θα γίνει με όσους δεν το πράξουν, ή αν το μέτρο θα ισχύσει για τις νέες συνδέσεις
Η πρώτη αντίδραση ήρθε από το ΚΚΕ, το οποίο σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι: «αυτή η ρύθμιση δεν έχει καμία σχέση με την κατάσταση στις φυλακές, καθώς στους κρατούμενους δεν επιτρέπεται η χρήση κινητών τηλεφώνων. Εντάσσεται στην υλοποίηση των κατευθύνσεων - αποφάσεων της ΕΕ σχετικά με την παρακολούθηση και αποθήκευση των τηλεφωνικών συνομιλιών και της επικοινωνίας στο internet. Είναι ένα ακόμα μέτρο στην αλυσίδα θωράκισης του ευρωενωσιακού κατασταλτικού μηχανισμού που στρέφεται κατά των στοιχειωδών λαϊκών δικαιωμάτων και του εργατικού λαϊκού κινήματος».


ΠΗΓΗ: ΝΕΤ- ΑΠΕ/ΜΠΕ

Απέσπασε χρήματα για να κηδέψει τον πατέρα που δεν είχε



Μία γυναίκα 31 ετών, μητέρα τεσσάρων παιδιών, εξαπάτησε το αυστραλιανό δημόσιο και απέσπασε χιλιάδες δολάρια, ισχυριζόμενη ότι ο πατέρας της κάηκε κατά τις πρόσφατες πυρκαγιές.
Η Κάλι Αν Μέρφι έλαβε πέντε χιλιάδες δολάρια για να «κηδέψει» τον πατέρα που δεν είχε.
Επίσης, προσπάθησε να αποσπάσει άλλες δέκα χιλιάδες δολάρια ως «πυρόπληκτη».
Συνελήφθη, οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη και η δίκη της καθορίστηκε για τις 14 Απριλίου.«Δεν είμαι κακός άνθρωπος. Προσέφερα αντικείμενα και προσωπική εργασία στους πυρόπληκτους. Απλώς την ημέρα εκείνη δεν είχα πάρει τα φάρμακά μου», δικαιολογήθηκε κλαίγοντας.



ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αεροπλάνο χτυπήθηκε από κεραυνό στην Κύπρο



Κεραυνός χτύπησε το μπροστινό μέρος αεροσκάφους των Βρετανικών Αερογραμμών, τη στιγμή προσέγγιζε το έδαφος κατά τη διαδικασία προσγείωσης στο αεροδρόμιο της Πάφου, στην Κύπρο.
Ο κυβερνήτης του αεροσκάφους διατήρησε την ψυχραιμία του και ολοκλήρωσε την προσγείωση.
Οι 92 επιβάτες της πτήσης και το πλήρωμα του αεροσκάφους τραντάχτηκαν από τον κεραυνό, αλλά είναι καλά στη υγεία τους.
Οι Βρετανικές Αερογραμμές αποφάσισαν να καθηλώσουν το αεροσκάφος στο έδαφος και αύριο θα το εξετάσουν τεχνικοί για να διαπιστώσουν αν υπάρχει μηχανικό πρόβλημα.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τους φουσκωμένους λογαριασμούς φυσικού αερίου (24/02/2009)

Καθημερινές και έντονες είναι οι αντιδράσεις πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων για τις αυξημένες τιμές στους λογαριασμούς οικιακής χρήσης φυσικού αερίου. Με ανακοίνωσή του ο γραμματέας της Π.Ε. Θεσσαλίας του ΠΑΣΟΚ κ. Αντ. Οικονόμου ζητά την παρέμβαση της δικαιοσύνης για τις παράνομες, όπως χαρακτηρίζει τις αυξήσεις και την επιστροφή χρημάτων στους καταναλωτές.
Επίσης, το θέμα των φουσκωμένων λογαριασμών θέτουν με ερωτήσεις τους στην Βουλή οι Θεσσαλοί βουλευτές του ΚΚΕ κ.κ. Σκυλλάκος, Γκατζής και Καταρτζής και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Αστ. Ροντούλης. Ανακοίνωσή για το θεμα εξέδωσε και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, χαρακτηρίζοντας τις αυξήσεις ληστεία σε βάρος το λαού .

Σκληρές δηλώσεις Λ. Κατσαρού για τους αυξημένους λογαριασμούς του φυσικού αερίου

"Η συμπεριφορά της ΕΠΑ Θεσσαλίας στο θέμα των τιμών του φυσικού αερίου είναι προκλητική. Θυμίζει συμπεριφορά πειρατή. Οφείλουν να απολογηθούν δημόσια στην κοινωνία και να μας εξηγήσουν σοβαρά πώς γίνεται οι τιμές πετρελαίου να καταρρέουν και οι δικοί τους λογαριασμοί να εκτινάσσονται στα ύψη". Την παραπάνω σκληρή δήλωση έκανε ο νομάρχης Λάρισας κ. Λουκάς Κατσαρός, σχετικά με τις μαζικές διαμαρτυρίες κατοίκων για υπερβολικά αυξημένες τιμές στα τιμολόγια του φυσικού αερίου. Επίσης, την Παρασκευή, η Νομαρχία Λάρισας έστειλε επιστολή στους υπουργούς Οικονομίας κ. Παπαθανασίου και Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη με την οποία τους ενημέρωνε για την κατάσταση.

Στη Λάρισα σήμερα ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος

Στη Λάρισα σήμερα ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος (24/02/2009)

Τη Λάρισα επισκέπτεται σήμερα ο κορυφαίος Έλληνας σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο οποίος και θα παραστεί στην προβολή της νέας του ταινίας «Σκόνη του Χρόνου» στις 7.20 μ.μ στα STER Cinemas. O κ. Αγγελόπουλος θα προλογίσει την ταινία και μετά το τέλος της θα συνομιλήσει με τους θεατές. Στη 1 το μεσημέρι ο κ. Αγγελόπουλος θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου σε αίθουσα του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας.

Οι νικητές των φετινών βραβείων Oscar


Ούτε η οικονομική κρίση, ούτε οι ίντριγκες, ούτε καν η διαρροή της λίστας των νικητών - που όπως αποδείχθηκε ήταν πλαστή - κατάφεραν να επισκιάσουν την 81η τελετή απονομής των βραβείων Oscar, στην οποία το ''Slumdog Millionaire'' θριάμβευσε αποσπώντας συνολικά 8 βραβεία.

Mεγάλη έκπληξη της βραδιάς το Oscar Α' ανδρικού ρόλου στο Sean Penn, για την ερμηνεία του στην ταινία ''Milk''.
Ακολουθεί η λίστα των νικητών:
Καλύτερη ταινία: Slumdog Millionaire
Καλύτερος σκηνοθέτης: Danny Boyle - Slumdog Millionaire
Α' ανδρικός ρόλος: Sean Penn - Milk
Α' γυναικείος ρόλος: Kate Winslet - The Reader
Β' ανδρικός ρόλος: Heath Ledger - The Dark Knight
Β' γυναικείος ρόλος: Penelope Cruz - Vicky Cristina Barcelona

Καλύτερη ξενόγλωσση ταινία: Departures - Ιαπωνία
Καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων: Wall-E
Καλύτερο πρωτότυπο σενάριο: Milk
Καλύτερα διασκευασμένο σενάριο: Slumdog Millionaire
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Τhe Curious Case of Benjamin Button
Φωτογραφία: Slumdog Millionaire
Kοστούμια: The Duchess
Oπτικά εφέ: The Curious Case of Benjamin Button
Nτοκιμαντέρ: Man on Wire
Ντοκιμαντέρ μικρού μήκους: Smile Pinki
Μοντάζ: Slumdog Millionaire
Make up: The Curious Case of Benjamin Button
Moυσική επένδυση: A.R. Rahman - Slumdog Millionaire
Τραγούδι: Jai Ho - Slumdog Millionaire
Mοντάζ ήχου: The Dark Knight
Μίξη ήχου: Slumdog Millionaire
Κινούμενα σχέδια μικρού μήκους: La Maison en Petits Cubes
Μικρού μήκους: Spielzeugland (Toyland)
Ξεχωριστές στιγμές της βραδιάς η βράβευση του ηθοποιού Jerry Lewis, ο οποίος με δυσκολία κατάφερε να κρατηθεί στη σκηνή, η στιγμή της απονομής του Oscar στον Heath Ledger, όπως και το απόσπασμα από τα ''Παιδιά του Πειραιά'' που ακούστηκε μόλις ανακοινώθηκε το βραβείο καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Παρέμβαση εισαγγελέα για την αθώωση του οδηγού των Τεμπών



Νέα τροπή στην δικαστική εξέλιξη της τραγωδίας των Τεμπών. Ο εισαγγελέας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Λάρισας, άσκησε έφεση κατά της αθωωτικής απόφασης του δικαστηρίου, με την οποία απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες ο Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης, οδηγός του μοιραίου λεωφορείου που μετατράπηκε σε φέρετρο για 21 μαθητές του λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας.
Το σκεπτικό της έφεσης του εισαγγελέα είναι ότι ο οδηγός είχε χρόνο να αντιδράσει και να αποφύγει τη σύγκρουση με την νταλίκα, στρίβοντας δεξιά και φρενάροντας.
Θυμίζουμε ότι στις 10 Φεβρουαρίου, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας επέβαλε ποινή φυλάκισης 4 ετών, 11 μηνών και 15 ημερών στον πρόεδρο της εταιρείας "Ακρίατας Α. Ε.", Αθαν. Σαράντη και τη διευθύνουσα σύμβουλο Λουκία Σαράντη για ανθρωποκτονία εξ αμελείας κατά συρροή, σωματικές βλάβες κατά συρροή και διατάραξη της ασφάλειας συγκοινωνιών, ενώ έκρινε αθώο τον οδηγό.

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

750 εκατ. ευρώ σε φακελάκια!


Στα 748 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι ανέρχεται το κόστος της διαφθοράς στην Ελλάδα για το 2008, σύμφωνα έρευνα εθνικής εμβέλειας που διεξήγαγε η Ρublic Ιssue το διάστημα Ιούλιος-Δεκέμβριο, για λογαριασμό της μη κυβερνητικής οργάνωσης Διεθνή Διαφάνεια Ελλάς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που δημοσιεύονται στο Βήμα, τα κρούσματα διαφθοράς εμφανίζονται σε μεγάλο βαθμό στο δημόσιο τομέα σε ποσοστό 63%, έναντι 29,6% του ιδιωτικού, ενώ η εκροή χρήματος για τα «φακελάκια» και τα «γρηγορόσημα» εμφανίζεται αυξημένη κατά 109 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2007.
Οι Έλληνες δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την κατάσταση: το 80% διαφωνεί με πράξεις διαφθοράς, τις οποίες αντιμετωπίζουν πρωτίστως στα δημόσια νοσοκομεία, στις εφορίες και στις πολεοδομίες. Αίσθηση προκαλεί, πάντως, το εύρημα ότι εννέα στους δέκα πολίτες (91%) παραδέχονται ότι η χώρα βρίσκεται παγιδευμένη στα δίχτυα της διαφθοράς.
Το 43% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα στην οποία πάντα θα υπάρχει διαφθορά», ενώ την αντίθετη άποψη - ότι δηλαδή η χώρα «μπορεί να γίνει μια χώρα χωρίς διαφθορά» - εκφράζει το 52%.
Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι οι έλληνες πολίτες συνειδητοποιούν πλήρως και καθαρά τι από όλα αυτά που κάνουν συνιστούν διαφθορά. Το 74% των ερωτηθέντων θεωρεί σαφές κρούσμα του φαινομένου το «να βάλουμε μέσο για να προσληφθεί κάποιος συγγενής», ενώ το 90% αναγνωρίζει ως διαφθορά το «να δώσουμε χρήματα ή άλλο αντάλλαγμα σε εφοριακόγια να τακτοποιηθούν τα χρέη μας».

Αποσύρθηκε και από την ελληνική αγορά επικίνδυνο βρεφικό γάλα




Αποσύρθηκε από την ελληνική αγορά το βρεφικό γάλα Βabynat 1 της γαλλικής εταιρείας Vitagermine, μετά τον εντοπισμό του παθογόνου μικροοργανισμού enterobacter sakazakii (εντεροβακτήριο σακαζάκι) σε μία παρτίδα (αριθμός παρτίδας 17381, με ημερομηνία λήξης 13/10/10.Η εφημερίδα Το Βήμα σημειώνει ότι σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) Βασ. Κοντοζαμάνη, η συγκεκριμένη παρτίδα δεν είχε εισαχθεί την ελληνική αγορά. Ωστόσο ο οργανισμός προχώρησε στην απόσυρση του συνόλου του βρεφικού γάλακτος της συγκεκριμένης εταιρείας, διότι -όπως εκ των υστέρων διαπιστώθηκε- δεν είχε γνωστοποιηθεί η κυκλοφορία του στον ΕΟΦ.
Τα γάλατα με την εμπορική ονομασία Βabynat, τα οποία έχουν κυκλοφορήσει στην Ελλάδα και στη Νότια Κορέα, κατασχέθηκαν. Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, ο μικροοργανισμός που εντοπίστηκε στο βρεφικό γάλα μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα και εντερίτιδα. Γι' αυτό οι εκπρόσωποι του ΕΟΦ εφιστούν την προσοχή των καταναλωτών, καθώς το συγκεκριμένο γάλα κυκλοφορεί και μέσω του Διαδικτύου.
Εκπρόσωποι της μητρικής εταιρείας είπαν χθες ότι βρίσκονται εν αναμονή των χημικών αναλύσεων από τις νοτιοκορεατικές αρχές, ενώ παράλληλα έχει ζητηθεί ανεξάρτητη έρευνα για τη συγκεκριμένη παρτίδα.
Οι υγειονομικές αρχές θα προχωρήσουν και σε περαιτέρω ελέγχους στα προϊόντα που δεν έχουν ακόμη προωθηθεί στην αγορά.

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Ένοπλη επίθεση κατά του Alter

Τέσσερα άτομα με φόρμες παραλλαγής, τρεις από τους οποίους φορούσαν κράνη και ο ένας κουκούλα, πυροβόλησαν περισσότερες από 14 φορές, έξω από τον τηλεοπτικό σταθμό ALTER. Και οι τέσσερις είχαν πιστόλια.


Ο αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός που πέταξαν οι δράστες

Έξι από τις σφαίρες βρήκαν 3 οχήματα που χρησιμοποιούνται για τις εξωτερικές μεταδόσεις του τηλεοπτικού σταθμού.

Οι δράστες ήλθαν πρόσωπο με πρόσωπο με εργαζόμενο στον τηλεοπτικό σταθμό ο οποίος εκείνη την ώρα αναχωρούσε. Το συμβάν έλαβε χώρα στην οδό Λεονάρδου, από την πίσω πλευρά δηλάδη του σταθμού.

Οι κουκουλοφόροι τον απείλησαν και τον διέταξαν να απομακρυνθεί με την απειλή ότι θα πετάξουν δυναμίτη.

Ο εργαζόμενος απομακρύνθηκε και αμέσως μετά άρχισαν να πυροβολούν, στην αρχή στον αέρα και στη συνέχεια στόχευσαν τα οχήματα του ALTER.

Οι δράστες έριξαν και αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, ο οποίος όμως δεν εξερράγη. Η Αστυνομία έσπευσε και ήδη συνέλεξε του κάλυκες.

Δύο αυτοκίνητα έχουν ίχνη από σφαίρες στο παρμπρίζ και ένα τρίτο αυτοκίνητο έχει βληθεί δύο φορές.

Οι κάμερες ασφαλείας του σταθμού κατέγραψαν την κίνηση ενός υπόπτου αυτοκινήτου.


Aναδημοσίευση από: Zougla.gr

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

Μπαράζ δημοσκοπήσεων...

Σάββατο, 14.02.09
Μπαράζ δημοσκοπήσεων

Από 3,1 μέχρι 4,6 ποσοστιαίες μονάδες η διαφορά ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, σύμφωνα με πέντε δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον κυριακάτικο τύπο. Ο Κώστας Καραμανλής παραμένει ωστόσο, καταλληλότερος για πρωθυπουργός.

Στην έρευνα της GPO για τη Β’ Αθηνών, η οποία δημοσιεύεται στο Βήμα της Κυριακής, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 30,8%, ακολουθεί η ΝΔ με 24%, το ΚΚΕ με 11,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 10%, ο ΛΑΟΣ με 5,5% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 4,4%.

Στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές - πάντα στη Β’ Αθηνών - το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 29,1%, ακολουθεί η ΝΔ με 24,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 12,5%, το ΚΚΕ με 12,2%, ο ΛΑΟΣ με 7% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 4,8%.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εξακολουθεί να θεωρείται ο Κ.Καραμανλής με 37%, ακολουθεί ο Γ.Παπανδρέου με 32,1%, ενώ το 30,1% των ερωτηθέντων απαντά κανείς από τους δύο.

Στη δημοσκόπηση της MARC, για το «Έθνος της Κυριακής», το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 34,6%, ακολουθεί η ΝΔ με 36,3%, το ΚΚΕ με 7,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 7,1%, ο ΛΑΟΣ με 4,1% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,4%. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κώστας Καραμανλής κατά 43,3%, έναντι του 39,2% που συγκεντρώνει ο Γιώργος Παπανδρέου.

Προβάδισμα δίνει στο ΠΑΣΟΚ και η δημοσκόπηση της ALCO για το «Πρώτο Θέμα». Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται με 33%. Ακολουθεί η ΝΔ με 28,4%, το ΚΚΕ με 7,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 6,3%, ο ΛΑΟΣ με 4% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,1%.

Η δημοσκόπηση της Public Issue για την «Καθημερινή» δείχνει το ΠΑΣΟΚ να προηγείται με 38,5% και η ΝΔ να ακολουθεί με 34%. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κ.Καραμανλής, με ποσοστό 39,09%, έναντι 35% που συγκεντρώνει ο Γ.Παπανδρέου.

Με 29,4% προηγείται το ΠΑΣΟΚ και ακολουθεί η ΝΔ με 26,3% βάσει δημοσκόπησης της Focus για τη «RealNews». Ο Κώστας Καραμανλής εμφανίζεται και σε αυτή τη δημοσκόπηση ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός με 38%, έναντι 29,7% που συγκεντρώνει ο Γ.Παπανδρέου.

Μαν.Λιδάκης : ¨Αρετούσα¨

Βιοκλιματική γειτονιά στη Λάρισα

Σάββατο, 14.02.09
Βιοκλιματική γειτονιά στη Λάρισα

Η πρώτη ατόφια βιοκλιματική γειτονιά δεν είναι αθηναϊκή. Η «Ανέμη», ένα οικιστικό σύνολο 30 μονάδων βέλτιστης ενεργειακής στάθμης (A plus), οικοδομείται αυτή τη στιγμή στη Λάρισα. Στο δημοτικό διαμέρισμα της Τερψιθέας, στην περιοχή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της πόλης, σε μια πλαγιά έκτασης 10 στρεμμάτων, μπαίνουν τα θεμέλια για τις πιο σύγχρονες περιβαλλοντικές εφαρμογές - μέσα που προσδίδουν εξαιρετική ενεργειακή συμπεριφορά, αναγκαία σε κάθε κτίριο πόλης.

Κάθε διώροφη μεζονέτα, 120 τ.μ.-200 τ.μ., με στέγη και κήπο αντίστοιχης ή μεγαλύτερης έκτασης, σχεδιάζεται ενσωματώνοντας τα χαρακτηριστικά του τοπικού κλίματος για τη θέρμανση, την ψύξη και το φωτισμό της. «Τρεις είναι οι βασικές μας επιδιώξεις. Ο περιορισμός στο ελάχιστο της κατανάλωσης ενέργειας χειμώνα-καλοκαίρι, η εξασφάλιση οπτικής και θερμικής άνεσης και η υψηλή ποιότητα εσωτερικού περιβάλλοντος», εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής Κτηριακής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ματθαίος Σανταμούρης, που έχει αναλάβει την ενεργειακή και περιβαλλοντική μελέτη του έργου.

Οι κατοικίες, όπως τις σχεδίασε ο γνωστός αρχιτέκτονας Κωστής Σκρουμπέλος, στρέφονται στο Νότο με σχεδόν μηδενικά ανοίγματα προς το Βορρά, κατασκευάζονται με οικολογικά και ανακλαστικά στην ηλιακή ακτινοβολία υλικά, διαθέτουν αυξημένη θερμομόνωση σε δάπεδα και τοίχους, ειδικά τζάμια τεχνολογίας Low-E που διατηρούν την εσωτερική θερμοκρασία, φίλτρα για την ανανέωση του αέρα, σκίαστρα στα ανοίγματα και εναλλάκτες εδάφους-αέρα.

Τα οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση αυτών των εγκαταστάσεων είναι πολλαπλά. Το ηλιακό φως περιλούζει την κατοικία μειώνοντας τις ανάγκες για τεχνητό φωτισμό, διευκολύνεται η κυκλοφορία του αέρα, αποτρέπεται η εκπομπή μικροσωματιδίων, δημιουργείται ευχάριστη θερμοκρασία μέσα στο σπίτι όλες τις εποχές, ενώ βελτιώνονται οι συνθήκες μικροκλίματος στους εξωτερικούς χώρους.

«Το τελικό αποτέλεσμα είναι καλύτερο από αυτό που εξασφαλίζουν οι προδιαγραφές κτιρίων σε αστικά κέντρα της Σκανδιναβίας», βεβαιώνει ο κ. Σανταμούρης. Οι ανάγκες για θέρμανση μειώνονται κατά 45%, ενώ οι ανάγκες για κλιματισμό περιορίζονται κατά 78%! Η σύγκριση δε με ένα συμβατικό κτίριο που απαιτεί 100 κιλοβατώρες/m2/έτος εμφανίζει την κατοικία της «Ανέμης» να καταναλώνει μόλις 40 κιλοβατώρες/m2/έτος, μειώνοντας την ενεργειακή κατανάλωση κατά 60%.

«Εφαρμόζουμε την τρέχουσα γνώση για να χτίσουμε τα σπίτια του μέλλοντος», αναφέρει ο Αναστάσιος Μπαρμπούτης, πολιτικός μηχανικός και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας «Οικιστικές Αναπτύξεις» που χρηματοδοτεί το εγχείρημα της Λάρισας.

Η οικιστική ενότητα θα συνορεύει με σχολικό συγκρότημα, ενώ προβλέπεται η δημιουργία μίνι μάρκετ και φαρμακείου προκειμένου να εξυπηρετούνται οι βασικές ανάγκες των κατοίκων της. Για την ώρα, στον πράσινο λόφο της Τερψιθέας υψώνεται μόνο το model house, το σπίτι στο οποίο η ομάδα επιστημόνων αξιολογεί και τοποθετεί τις πιο αποδοτικές εφαρμογές.

Η κατασκευή των υπόλοιπων 29 κατοικιών θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2010, με συνολικό κόστος 5,5 εκατομμύρια ευρώ - καθώς η χρηματοδότηση δεν αντλείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Επικρατεί η άποψη ότι τα βιοκλιματικά σπίτια είναι ακριβά, γεγονός που δεν ευσταθεί.

Αντιθέτως, χτίζεται ένα υγιεινό σπίτι με λίγα λειτουργικά έξοδα και κυρίως χωρίς να αυξάνεται το κόστος κατασκευής του», τονίζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δεδομένα τα οποία αγνοεί ο κατασκευαστικός κόσμος.

«Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα του έργου: να αποτελέσει πρότυπο και να βοηθήσει στην εξοικείωση της αγοράς με τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική - τώρα μάλιστα που εφαρμόζεται η Ευρωπαϊκή Οδηγία για την Ενεργειακή Ταυτότητα των κτιρίων. Κάθε νέο σπίτι πρέπει να έχει αυτά τα χαρακτηριστικά», προσθέτει ο κ. Μπαρμπούτης.

Στα επόμενα 6-7 χρόνια, η γειτονιά της «Ανέμης» φιλοδοξεί να γίνει ολόκληρο χωριό. Πρόθεση των δημιουργών της είναι να εξελίξουν το έργο, οικοδομώντας 120 ακόμα σπίτια και 30 επαγγελματικές μονάδες, συνθέτοντας έτσι τον πρώτο βιοκλιματικό οικισμό της χώρας.

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

Στη Λάρισα τα ιπτάμενα ραντάρ



Τέσσερα σύγχρονα ιπτάμενα ραντάρ, οι δυνατότητες και τα επιχειρησιακά χαρακτηριστικά των οποίων ανοίγουν νέες προοπτικές, αναβαθμίζοντας την αεράμυνα και προάγοντας την ικανότητα για επιχειρήσεις από το τακτικό στο στρατηγικό επίπεδο, ανήκουν πλέον στο δυναμικό της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας μας.
Η επίσημη τελετή ένταξης των Αεροσκαφών Εγκαίρου Προειδοποίησης και Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) έγινε χθες το πρωί σε εκδήλωση στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα, παρουσία της στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο της οποίας, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος, απευθύνοντας χαιρετισμό μεταξύ άλλων επισήμανε ότι «η σημερινή τελετή σηματοδοτεί την ολοκλήρωση ενός πολύ μεγάλου και απαιτητικού από τεχνολογικής απόψεως προγράμματος για την Πολεμική Αεροπορία» προσθέτοντας ότι «με την ένταξη των εν λόγω αεροσκαφών τύπου Erieye/Embraer 145, βελτιώνεται σημαντικά ένας νευραλγικός τομέας των σημερινών επιχειρήσεων που είναι η Διοίκηση και ο Έλεγχος των αεροπορικών δυνάμεων, παρέχοντας εναλλακτικές λύσεις και επιπλέον δυνατότητες».
Η έδρα των νέων υπερσύγχρονων αεροσκαφών, σύμφωνα με το σημερινό σχεδιασμό, θα μεταφερθεί στη Λάρισα στην 110 Πτέρυγα Μάχης αφού τα αεροσκάφη ανήκουν στη δύναμη του ΑΤΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» πρόκειται να δοθεί προτεραιότητα στα έργα υποδομής - έργα που δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν νωρίτερα από ένα έτος - που απαιτούνται για τη φιλοξενία και την υποστήριξη των αεροσκαφών στην 110 Π.Μ.
ΕΛΕΥΣΙΝΑ
Στο πλαίσιο της χθεσινής εκδήλωσης ο Α/ΓΕΑ κ. Γιάγκος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η σημερινή τελετή σηματοδοτεί την ολοκλήρωση ενός πολύ μεγάλου και απαιτητικού από τεχνολογικής απόψεως προγράμματος για την Πολεμική Αεροπορία με την προσθήκη στο οπλοστάσιο της των Αεροσκαφών Εγκαίρου Προειδοποίησης και Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) που ανήκουν στην κατηγορία των πολλαπλασιαστών ισχύος.
Αυτό το οποίο πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα είναι ότι η ένταξη των αεροσκαφών ΑΣΕΠΕ συνεπάγεται και την αρχή μιας μεγάλης προσπάθειας για την ενσωμάτωσή τους στο υπάρχον αεροπορικό δυναμικό και στο Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου της ΠΑ έτσι ώστε, να γίνει πλήρης εκμετάλλευση των δυνατοτήτων τους. Αυτό απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό και αναβάθμιση, όπου απαιτείται, των υφισταμένων διαδικασιών καθώς και των τρόπων ενέργειας που επί σειρά δεκαετιών ακολουθούσε η Πολεμική Αεροπορία. Από τις πρώτες αποστολές των αεροσκαφών δόθηκε ήδη το έναυσμα για τα παραπάνω και η ολοκλήρωσή τους θα αποτελέσει κυρίαρχο στόχο για την Τακτική κυρίως Αεροπορία.
Από τεχνολογικής απόψεως δίνεται η δυνατότητα στην ΠΑ να προχωρήσει ένα ακόμα βήμα σε ό,τι αφορά στον τομέα των επικοινωνιών και δικτύων καθώς θα πρέπει να αφομοιωθεί από τα στελέχη τεχνολογία αιχμής και να εφαρμοσθεί άμεσα στο σύγχρονο τακτικό πεδίο. Η αναμφισβήτητη εμπειρία που έχει αποκτηθεί από προηγούμενους εκσυγχρονισμούς της ΠΑ αποτελεί το υπόβαθρο για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του ΑΣΕΠΕ σε σύντομο χρόνο» κατέληξε ο κ. Γιάγκος.
Νωρίτερα ο διοικητής της 380 Μοίρας ΑΣΕΠΕ χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα «ιδιαίτερα σημαντική για την Πολεμική Αεροπορία αλλά και για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Χώρας γενικότερα» σημειώνοντας επίσης ότι «η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών και ο συνδυασμός αυτών με εθνικές και Νατοϊκές διαδικασίες ήταν μια χρονοβόρα, επίπονη και ιδιαίτερα δύσκολη προσπάθεια. Δεν ήταν απλά η ενσωμάτωση / απόκτηση ενός αεροσκάφους, καλύτερων επιδόσεων και χαρακτηριστικών, αλλά η δημιουργία ενός νέου ρόλου, της Εναέριας Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου που αυτό αναγκαστικά συμπαρασύρει την αλλαγή στον τρόπο τακτικής χρησιμοποίησης των διατιθέμενων μέσων της Τακτικής Αεροπορίας και όχι μόνο». Για να καταλήξει σημειώνοντας ότι «με το νέο αυτό όπλο, η Πατρίδα μας μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Ενωμένης Ευρώπης, ως παράγοντας σταθερότητας, ειρήνης και αποτροπής». Χαιρετισμό απηύθυνε τέλος ο πρόεδρου της εταιρίας SAAB. Στην τελετή παρευρέθηκαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δ. Γράψας, ο Αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Δ. Βούλγαρης, ο Αρχηγός ΤΑ υποπτέραρχος Β. Κλόκοζας, επιτελείς του ΓΕΑ και του ΑΤΑ καθώς και εκπρόσωποι του ΥΕΘΑ.
Να σημειωθεί τέλος μετά την ολοκλήρωση των επιχειρησιακών ελέγχων, τα τέσσερα αεροσκάφη παρελήφθησαν από την Πολεμική μας Αεροπορία το διάστημα Αύγουστος – Οκτώβριος 2008 και μέχρι σήμερα έχουν συμμετάσχει σε εκπαιδευτικές πτήσεις, εθνικές και συμμαχικές ασκήσεις όπως ο «Παρμενίων 08», «Δούρειος Ιππος 08», «Noble Midas 08» κ.ά.
Αναδημοσίευση από : Ελευθερία

Air France-KLM κόβουν 1200 θέσεις εργασίας



Μορφή οικονομικής επιδημίας λαμβάνουν οι καθημερινές ανακοινώσεις για μαζικές περικοπές θέσεων εργασίας, σε κάθε κλάδο της πραγματικής οικονομίας.
Ο γαλλο-ολλανδικός αεροπορικός όμιλος Air France-KLM, δεν αποτελεί εξαίρεση και ανακοινώνει την περικοπή 1200 θέσεων εργασίας εντός του 2009.
Στην ανακοίνωση της εταιρείας, που θεωρείται μία από τις σημαντικότερες στο χώρο των αερομεταφορών τονίζεται, ότι εκτός των περικοπών όσοι από τους εργαζόμενους συνταξιοδοτούνται δε θα αντικαθίστανται από νέους.
Η δραστική κίνηση του ομίλου Air France-KLM κρίθηκε αναγκαία από τις οικονομικές κεφαλές του, καθώς η αεροπορική κοινοπραξία κατέγραψε το τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου του 2008 καθαρές ζημιές ύψους 505 εκατομμυρίων ευρώ.
Αντιθέτως, το αντίστοιχο διάστημα του 2007 είχε κέρδη 139 εκατομμυρίων ευρώ.

Πτώση αεροπλάνου πάνω σε σπίτι


Αεροσκάφος 50 θέσεων της εταιρείας Continental συνετρίβη πάνω σε σπίτι στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης και αμέσως τυλίχθηκε στις φλόγες, λίγο μετά τις 05:00 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας).
Σύμφωνα με την αστυνομία και τοπικού αξιωματούχους, και οι 48 επιβαίνοντες (44 επιβάτες και 4 άτομα πλήρωμα) είναι νεκροί, καθώς και ένας άνθρωπος που βρισκόταν στο έδαφος. Τουλάχιστον 12 σπίτια εκκενώθηκαν και πέντε κάτοικοι της περιοχής Κλάρενς, διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.
Το μικρό αεροσκάφος πραγματοποιούσε δρομολόγιο από το Νιούαρκ, στο Νιου Τζέρσεϊ, προς το Μπάφαλο.
Επί τόπου έχουν σπεύσει σωστικά συνεργεία, αλλά και ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρούν να κατασβήσουν τη φωτιά. Κάποιοι μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν το αεροπλάνο να πέφτει πάνω στα σπίτια, ενώ άλλοι είπαν πως νόμιζαν ότι έγινε σεισμός.
Η πτήση με αριθμό 3407, της Continental Airlines, θυγατρικής της Colgan Air, λέγεται ότι είχε καθυστέρηση και πλησίαζε στον τελικό της προοορισμό δύο ώρες μετά το προγραμματισμένο. Το αεροσκάφος κατέπεσε 8 χιλίομετρα πριν προσγειωθεί στο αεροδρόμιο. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια της πτώσης.

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Ολύμπια Λάρισας: Ανακοίνωση LAMKO...



Η ΛΑΜΚΟ ΑΕ εξέδωσε την Πέμπτη την εξής ανακοίνωση:

"ΔΗΛΩΣΗ - ΔΙΑΨΕΥΣΗ Η εταιρεία ΛΑΜΚΟ Α.Τ.Ε., σε σχέση με τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, που τη φέρει να έχει καταθέσει αίτηση πτώχευσης, διαψεύδει κατηγορηματικά και διευκρινίζει τα παρακάτω: - Ουδέποτε κατατέθει αίτηση πτώχευσης της εταιρείας, και η σχετική ανυπόστατη πληροφορία πλήττει το κύρος της, αλλά και την εν γένει δράση της, η οποία διασυνδέεται ευθέως τόσο με εκατοντάδες προμηθευτές της όσο και με δύο χιλιάδες εργαζομένους της. - Αυτή την περίοδο εξελίσσονται ομαλά έργα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, όπως στη Λάρισα κ.α.

Γ. Μαλάκος Δ/νων Σύμβουλος ΛΑΜΚΟ ΑΤΕ."

Α1 Μπάσκετ: Στον «αέρα» η Ολύμπια Λάρισας

Δύσκολα είναι πλέον τα πράγματα για την Ολύμπια Λάρισας. Η εταιρία του προέδρου των “πορτοκαλί”, Γιώργου Μαλάκου, η LAMCO, πτώχευσε και διαλύθηκε,(σ.σ. ας μη βιαζόμαστε και τόσο πολύ) κάτι που καθιστά ιδιαίτερα επισφαλές το μέλλον των Θεσσαλών.


Με την εταιρία να έχει βάλει λουκέτο, δεν γνωρίζουμε κατά πόσο θα μπορέσει σε λίγες εβδομάδες να μείνει στο πρωτάθλημα της Α1 η Ολύμπια. Ο Αλέκος Μεταφτσής, μέλος του ΔΣ της ομάδας, θα συναντηθεί αύριο με αντιπροσωπεία των παικτών προκειμένου να συζητήσουν τι θα γίνει με την ομάδα. Πάντως, ο κ. Μαλάκος φαίνεται πως έχει αποφασίσει να αποχωρήσει από τα κοινά του συλλόγου, δίνοντας την εντολή τα λεφτά που ανήκουν στην ομάδα να παραμείνουν σε αυτήν. Το θέμα είναι ότι τα χρήματα αυτά δεν είναι αρκετά. Οπότε είτε θα δούμε τους παίκτες να αποχωρούν, είτε την ομάδα να δηλώνει αδυναμία να συνεχίσει να αγωνίζεται στην Α1. Εκτός φυσικά αν βρεθεί άμεσα αγοραστής.

Σπάνιο χειρόγραφο του Λίνκολν πουλήθηκε έναντι $3,4 εκατ.

Ένα σπάνιο χειρόγραφο από ομιλία του Αβραάμ Λίνκολν πουλήθηκε αντί $3,4 εκατ. στη Νέα Υόρκη την Πέμπτη, ημέρα εορτασμού των 200 χρόνων από τη γέννηση του 16ου προέδρου των ΗΠΑ.

Το ποσό αυτό αποτελεί ρεκόρ για χειρόγραφο ομιλίας του Λίνκολον, ο οποίος έμεινε στην ιστορία για την κατάργηση της σκλαβιάς. Την είδηση ανακοίνωσε ο Οίκος Κρίστις, που έκανε τη δημοπρασία. Προηγούμενο χειρόγραφο ομιλίας του, είχε πουληθεί το 2002 αντί του ποσού των $3 εκατ. Το συγκεκριμένο χειρόγραφο είναι από ομιλία του προέδρου Λίνκολν που έγινε στις 10 Νοεμβρίου του 1864 από ένα παράθυρο του Λευκού Οίκου. Αποτελείται από τέσσερις σελίδες. Βρισκόταν από το 1928 σε μια αγροτική βιβλιοθήκη της πολιτείας της Νέας Υόρκης, που αποφάσισε να το πουλήσει για να χρηματοδοτήσει την κατασκευή ενός ακόμα οικήματος για βιβλία. Το όνομα του αγοραστή δεν ανακοινώθηκε.

(Πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων με στόχο δικαστικούς και πολιτικούς


Μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων με γκαζάκια βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες 24 ώρες σε πολλές περιοχές της Αθήνας. Στο στόχαστρο των επιθέσεων γραφεία και σπίτια δικαστικών που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση της 17Ν, πολιτικών και κομμάτων. Από τις εκρήξεις έχουν σημειωθεί υλικές ζημιές, ενώ δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης, εμπρηστικός μηχανισμός αποτελούμενος από γκαζάκια εξερράγη έξω από το σπίτι του αντιεισαγγελέα εφετών Δημήτρης Παπαγγελόπουλου, στην οδό Μανδηλαρά 25 στην Ηλιούπολη, προκαλώντας υλικές ζημιές. Ο κ. Παπαγγελόπουλος προΐσταται των ερευνών για την τρομοκρατία.

Η δεύτερη εμπρηστική επίθεση κατά δικαστικού συνέβη το μεσημέρι και αφορούσε τον αρεοπαγίτη Βασίλη Φούκα, αναπληρωτή προέδρου του δικαστηρίου στη δευτεροβάθμια δίκη της «17 Νοέμβρη», πριν από δύο χρόνια. Έξω από το διαμέρισμα του εξερράγη «μηχανισμός» από στουπί με εύφλεκτο υγρό. Προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές.


Στόχος επίθεσης έγινε επίσης το γραφείο του δικηγόρου Σταύρου Γεωργίου, ο οποίος ήταν δικηγόρος οικογένειας αστυνομικού, θύματος της «17Ν», στην οδό Πατησίων, ενώ το απόγευμα της Πέμπτης εμπρηστικοί μηχανισμοί εξερράγησαν στην οδό Σόλωνος, στην Πειραιώς και στα Εξάρχεια. Τα κτίρια που μπήκαν στο στόχαστρο των εμπρηστών με τις παραπάνω επιθέσεις ήταν γραφεία του Ριζοσπάστη, γραφείο του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θ. Πάγκαλου, αλλά και του σπιτιού της κόρης του.

Σημειώνεται ότι εμπρηστικές επιθέσεις σημειώθηκαν σε δύο ΑΤΜ της Εθνικής Τράπεζας στα Πετράλωνα, στην είσοδο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στον Άγιο Δημήτριο και έξω από το γραφείο ευρέσεως εργασίας σε πολυκατοικία στην Αγία Παρασκευή.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Οι σημερινές άνανδρες εμπρηστικές επιθέσεις στα γραφεία του Ριζοσπάστη, στο πολιτικό γραφείο του Θ. Πάγκαλου καθώς και σε οικία, έχουν ως στόχο την ίδια τη Δημοκρατία. Γι’ αυτό και απέναντί τους έχουν την ηχηρή, καθολική και απερίφραστη καταδίκη των δημοκρατικά σκεπτόμενων πολιτών. Οι Αρχές, όπως είναι αυτονόητο, θα διερευνήσουν πλήρως τα περιστατικά, ώστε οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος σχετικά με το μπαράζ επιθέσεων.

Άνδρας εξέδιδε κοπέλα με διανοητικά προβλήματα

Συνελήφθη 58χρονος, ο οποίος εξέδιδε 24χρονη γυναίκα με διανοητικά προβλήματα, στην Καρδίτσα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο 58χρονος το τελευταίο εξάμηνο εκμεταλλευόταν την κοπέλα, αναγκάζοντας την να εκδίδεται χρησιμοποιώντας βία εναντίον της. Ο άνδρας ανάγκαζε την κοπέλα να συνευρίσκεται με άνδρες μεγάλης ηλικίας, έναντι τιμήματος το οποίο κρατούσε ο ίδιος.

Όταν η κοπέλα, κάποια στιγμή αρνήθηκε να ενδώσει σε νέα απαίτησή του, την χτύπησε προκαλώντας της σωματικές κακώσεις και την απείλησε με σκοπό να την εκφοβίσει. Έκτοτε, εξύβριζε και απειλούσε καθημερινά τόσο την κοπέλα όσο και άτομα του οικογενειακού της περιβάλλοντος.

Ο συλληφθείς παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καρδίτσας, ενώ προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Ασφαλείας Καρδίτσας.

Και άλλος "μνηστήρας" για την Ολυμπιακή

Και άλλος

Νέο επενδυτικό σχήμα με την εμπλοκή μεγάλης ελληνικής τράπεζας εμφανίζει ενδιαφέρον για την Ολυμπιακή.

Λίγες ώρες πριν την έναρξη των απ΄ ευθείας διαπραγματεύσεων του Υπουργείου Μεταφορών με τη MIG, έκανε την εμφάνισή του και έτερο επενδυτικό σχήμα, εκδηλώνοντας κατ΄ αρχήν ενδιαφέρον για την απόκτηση του εθνικού αερομεταφορέα.

Τη βεβαιότητα ότι θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από δεύτερο επενδυτικό σχήμα, πέραν της Marfin Investment Group, για την απόκτηση των τριών εταιριών του ομίλου της Ολυμπιακής Αεροπορίας, εξέφρασε και ο υπουργός Μεταφορών Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος προφανώς γνωρίζει την έκταση και το σοβαρότητα του ενδιαφέροντος για την ΟΑ.

Ειδικότερα, ο υπουργός εμφανίσθηκε αισιόδοξος για την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τη MIG, αποκάλυψε, ωστόσο, ότι κυοφορείται και νέο επιχειρηματικό ενδιαφέρον απέναντι στην πρόταση Βγενόπουλου για την Ο.Α., χωρίς όμως να έχει εκδηλωθεί μέχρι στιγμής επίσημο ενδιαφέρον.

Όπως σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης, «εμφανίζεται κινητικότητα, αλλά ακόμη δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί», σπεύδοντας παράλληλα να διευκρινίσει ότι το όποιο ενδιαφέρον υπάρχει θα πρέπει να εκδηλωθεί άμεσα καθώς η διαδικασία προχωρεί, ενώ κατέστησε σαφές ότι το εγχείρημα της αποκρατικοποίησης του εθνικού αερομεταφορέα θα συνεχιστεί ακόμη και αν ο υποψήφιος είναι ένας.

Ως καταληκτική ημερομηνία των συζητήσεων, ο υπουργός Μεταφορών έθεσε το περιθώριο που θα δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρέχοντας την έγκρισή της. Σε αυτό το πλαίσιο, κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν πως η διαδικασία θα εγκριθεί από την Κομισιόν, η οποία σε πρώτη φάση δεν έχει εκφράσει ουσιαστικές αντιρρήσεις. Οι Βρυξέλλες φέρονται να δίνουν ένα χρονικό περιθώριο έως τις αρχές Μαρτίου για την ολοκλήρωση των συζητήσεων με τη MIG ή όποιον άλλο ενδιαφερόμενο.

Σε γενικές γραμμές πάντως, ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε «μετρημένα αισιόδοξος» για την υπόθεση της Ολυμπιακής, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν αλλαγές σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις που έχουν γίνει για τους εργαζομένους. Σε σχέση με το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και μετατάξεων των εργαζομένων, είπε ότι θα προχωρήσει κανονικά. Υπενθυμίζεται ότι το κόστος του ανέρχεται σε 1,3 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις MIG - συμβούλων αποκρατικοποίησης και ειδικότερα αν η κυβέρνηση θεωρεί –αυτή τη φορά– τη MIG κατάλληλο επενδυτή, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στον ΟΤΕ, ο υπουργός δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «κάθε διαδικασία και κάθε διαπραγμάτευση έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Πιστεύω ότι η διαδικασία αυτής της αποκρατικοποίησης της Ολυμπιακής έχει προσδιοριστεί εξ αρχής πώς θα γίνει. Κάθε θέμα έχει τη δική του ad hoc αντιμετώπιση».

Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και MIG τελεσφορήσουν, η νέα εταιρία θα ξεκινήσει με μηδενικές ζημίες

Αυξάνεται σταθερά ο πληθυσμός της Ελλάδας

Αυξάνεται σταθερά ο πληθυσμός της Ελλάδας

Σε 11.213.785 άτομα εκτιμάται ότι ανήλθε ο πληθυσμός στις 31/12/2007. Σύμφωνα με έρευνα της ΕΣΥΕ, στην αρχή του 2007 ο πληθυσμός της Ελλάδος εκτιμάται ότι ανερχόταν σε 11.171.740 άτομα. Ο ρυθμός ετήσιας αύξησης, το 2007, ήταν 3,8 επί πληθυσμού 1.000 κατοίκων, που ισούται με το συντελεστή 0,2 της φυσικής αύξησης (ως αποτέλεσμα της διαφοράς 10,0 του δείκτη γεννητικότητας και 9,8 του δείκτη θνησιμότητας το 2007) συν το συντελεστή 3,6 της καθαρής μετανάστευσης.
Το χρονικό διάστημα 1995 – 2007 η σύνθεση του πληθυσμού κατά ομάδες ηλικιών, με βάση το σύνολο του υπολογιζόμενου πληθυσμού, έχει εμφανίσει σημαντικές αλλαγές, οι οποίες εντοπίζονται σε 3 μεγάλες ομάδες ηλικιών. Η αναλογία των παιδιών ηλικίας 0 – 14 ετών μειώθηκε από 17,4%, που ήταν το 1995, σε 14,3% το 2007, ενώ η αναλογία της ομάδας των ατόμων με ηλικία 65 ετών και άνω αυξήθηκε από 15,1%, που ήταν το 1995, σε 18,6% το 2007. Η αναλογία του οικονομικά ενεργού πληθυσμού ηλικίας 15 – 64 ετών μειώθηκε από 67,5%, που ήταν το 1995, σε 67,1% το 2007. Σε απόλυτους αριθμούς, η ηλικιακή ομάδα των παιδιών 0 – 14 ετών εμφανίζει το 2007 μείωση κατά 13,5%, σε σχέση με το 1995, ενώ ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός ηλικίας 15 – 64 ετών εμφανίζει αύξηση κατά 4,6% και ο γεροντικός πληθυσμός ηλικίας 65 ετών και άνω αυξάνεται κατά 29,5% την αντίστοιχη χρονική περίοδο.
Είναι φανερό ότι στη σύνθεση του πληθυσμού κατά ηλικίες παρουσιάστηκε μία μετακίνηση προς τις μεγαλύτερες ηλικίες, με συνέπεια ο δείκτης γήρανσης να ακολουθήσει κατά την περίοδο 1995 – 2006 έντονα ανοδική πορεία, φθάνοντας το 2007 στην αντιστοιχία των 130 ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω για κάθε 100 άτομα ηλικίας 0 – 14 ετών, έναντι των 87 ατόμων το 1995.

Γάμοι

Ο ακαθάριστος δείκτης γαμηλιότητας το 2007 ανήλθε σε 5,5 γάμους ανά 1.000 κατοίκους. Σημειώνεται ότι ο ανωτέρω δείκτης στην αρχή της δεκαετίας του 1980 ήταν 7,3 γάμοι ανά 1.000 κατοίκους και στις αρχές της δεκαετίας του 1960 ήταν 9 γάμοι ανά 1.000 κατοίκους. Στη χώρα μας υπάρχει το φαινόμενο της περιοδικότητας στους γάμους και κατά συνέπεια η εξέλιξη των γάμων παρακολουθείται στη βάση του μέσου όρου τετραετίας. Έτσι, σε απόλυτους αριθμούς, οι γάμοι από 76.000 που ήταν, ετησίως, στις αρχές της δεκαετίας του 1960, βρίσκονται τα τελευταία χρόνια στο επίπεδο των 57.000 ετησίως.
Ο συντελεστής ολικής γαμηλιότητας κατά τον πρώτο γάμο, για τις γυναίκες ηλικίας κάτω των 50 ετών, παρουσίασε πτωτική τάση και από 0,87 το 1980 έφτασε στο επίπεδο του 0,65 το 2006 και του 0,70 το 2007. Η εξέλιξη αυτή της γαμηλιότητας επέδρασε αρνητικά στον αριθμό των γεννήσεων.
Η μέση ηλικία των γυναικών κατά τον πρώτο γάμο αυξήθηκε βαθμιαία και από 24,1 έτη, που ήταν το 1991, έφτασε τα 28,4 το 2006 και τα 28,6 το 2007.

Γονιμότητα

Η γονιμότητα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μικρή αύξηση. Γενικά, ο ακαθάριστος συντελεστής γεννητικότητας παρουσίασε αυξητική τάση, φθάνοντας τις 9,7 γεννήσεις ανά πληθυσμό 1.000 ατόμων το 1995, τις 10,1 το 2006 και τις 10,0 το 2007.
Αντίθετα, ο συντελεστής ολικής γονιμότητας εμφανίζει μείωση σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Από 2,09 γεννήσεις ανά μητέρα το 1981, ποσοστό που αγγίζει το όριο αντικατάστασης των γενεών (2,1), μειώθηκε στο 1,26 το 2001 και στη συνέχεια έφθασε στο 1,40 το 2006 και το 1,41 το 2007, παραμένοντας ωστόσο κάτω από το όριο αντικατάστασης. Το ποσοστό καθαρής αναπαραγωγής που αντιστοιχεί στο δείκτη ολικής γονιμότητας ήταν 664 το 2006 και 686 το 2007 ακολουθώντας την πορεία του δείκτη.
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας 1995 – 2004 η φυσική αύξηση του πληθυσμού ήταν αρνητική για τα περισσότερα έτη. Όμως τα έτη 2005, 2006 και 2007 είχαμε υπεροχή των γεννήσεων έναντι των θανάτων κατά 2.454, 6.566 και 2.031 άτομα, αντίστοιχα.
Ο ειδικός κατά ηλικία δείκτης γονιμότητας τα τελευταία έτη έχει μετατοπιστεί από την ομάδα ηλικιών 20 – 24 ετών, που ήταν από την αρχή της δεκαετίας του 1980 και μέχρι το 1988, προς τις μεγαλύτερες ηλικίες και ειδικότερα, στις ομάδες ηλικιών 25 – 29 ετών κατά τα επόμενα έτη και 30 – 34 ετών τα τελευταία έτη.
Η μετατόπιση αυτή σχετίζεται με την αύξηση κατά 3, περίπου, έτη της μέσης ηλικίας της μητέρας, κατά τη γέννηση του πρώτου τέκνου (ως αποτέλεσμα της αντίστοιχης αύξησης κατά 3 έτη της μέσης ηλικίας των θηλέων, κατά τον πρώτο γάμο), η οποία, ύστερα από μια σταθεροποίηση στα 23 έτη τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1980, άρχισε από το 1985 να αυξάνεται, φθάνοντας τα 28,9 το 2006 και τα 29,2 το 2007.

Θνησιμότητα

Ο ακαθάριστος δείκτης θνησιμότητας, ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1980, παρουσιάζει μικρή αλλά σταθερά ανοδική πορεία, που κυμαίνεται μεταξύ 8,9 θανάτων επί πληθυσμού 1.000 ατόμων το 1981, 9,3 το 1991, 9,5 το 2006 και 9,8 το 2007 (Πίνακας 5). Η άνοδος αυτή οφείλεται, κυρίως, στην αύξηση των θανάτων στις ηλικίες 75 ετών και άνω, εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού.
Οι ειδικοί κατά φύλο και ηλικία συντελεστές θνησιμότητας εμφανίζουν μια σταθερά πτωτική πορεία, με εξαίρεση τις γυναίκες άνω των 80 ετών.
Η μέση ηλικία κατά το θάνατο, που το 1995 ήταν 71,8 για τους άρρενες και 77,6 για τις θήλεις, παρουσιάζει σταδιακή αύξηση 2 ετών συνολικά, φθάνοντας το 2007 τα 73,5 έτη για τους άνδρες και τα 79,7 για τις γυναίκες.
Ο δείκτης βρεφικής θνησιμότητας εμφανίζει συνεχή βαθμιαία πτώση, κατά έτος, και από 8,1 θανάτους επί1.000 γεννήσεων ζώντων το 1995, έφτασε τους 3,8 θανάτους το 2005, τους 3,7 το 2006 και τους 3,5 το 2007.

Δημογραφικές προβολές

Σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες πληθυσμιακές προβολές, οι οποίες βασίζονται στα αποτελέσματα της τελευταίας Απογραφής του 2001, ο συνολικός πληθυσμός της Ελλάδος θα ανέρχεται σε 11.500.000 περίπου άτομα το 2050 (μέση εκδοχή). Η δομή, όμως, του πληθυσμού θα είναι διαφορετική από αυτή του 2000, δηλαδή η αναλογία των παιδιών ηλικίας 0 – 14 ετών προβλέπεται να μειωθεί από 15,3% το 2000 σε 13,0% το 2050, ενώ η αναλογία της ομάδας ηλικιών 65 ετών και άνω προβλέπεται να αυξηθεί από 16,6% το 2000 σε 32,1% το 2050. Το ποσοστό του οικονομικά ενεργού πληθυσμού ηλικίας 15 – 64 ετών προβλέπεται να μειωθεί κατά 13,2 ποσοστιαίες μονάδες και από 68,1% το 2000 θα γίνει 54,9% το 2050.
Για την παραγωγή των προβολών αυτών χρησιμοποιήθηκαν 3 εκδοχές (χαμηλή, μέση, υψηλή) και η μέθοδος της περιοδικής προσέγγισης. Στη χαμηλή εκδοχή θεωρήθηκε ως δεδομένο ότι το 2050 ο ολικός δείκτης γονιμότητας θα είναι 1,38, θα έχουμε μικρή αύξηση της προσδοκώμενης ζωής κατά τη γέννηση, η οποία θα είναι 80,1 έτη για τους άρρενες και 84,4 για τις θήλεις, και μηδενική καθαρή μετανάστευση. Στην υψηλή εκδοχή θεωρήθηκε ως δεδομένο η μεγάλη γονιμότητα (ολικός δείκτης = 1,94), η μεγαλύτερη αύξηση της προσδοκώμενης ζωής κατά τη γέννηση, η οποία θα είναι 86,6 έτη για τους άρρενες και 89,6 για τις θήλεις, και η αυξημένη καθαρή μετανάστευση. Η μέση εκδοχή είναι ο μέσος όρος των άλλων δύο.

αναδημοσίευση από: Zougla.gr

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

«Έξυπνες πόλεις» : Η απάντηση στις περιβαλλοντικές προκλήσεις

Ένα κίνημα κατασκευής «έξυπνων πόλεων», που μπορεί να θέσει σε αμφισβήτηση τις σημερινές μεθόδους ανοικοδόμησης αναπτύσσεται στην Ευρώπη.

Το όραμα τροφοδοτείται από τους φόβους των κλιματικών αλλαγών και την ανάγκη εξεύρεσης οικολογικών εναλλακτικών στον άνθρακα, την πυρηνική ενέργεια αλλά και τις αμφιβόλου αξιοπιστίας εισαγωγές αερίου από τη Ρωσία. Αυτές οι πόλεις θα ήταν αυτάρκης, με τα κτίρια να δεσμεύουν ενέργεια από τα καιρικά φαινόμενα, την οποία θα διοχετεύουν στο εσωτερικό των σπιτιών και τα οχήματα στους δρόμους.

«Μακροπρόθεσμα θα προέκυπτε ένα πολύ διαφορετικό επιχειρηματικό μοντέλο» αναφέρει ο Τζερό Λέιν, επικεφαλής της οικολογικής διεύθυνσης της British Gas New Energy. «Οποιαδήποτε εταιρεία παροχής ενέργειας αγνοήσει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις θα βρεθεί προ εκπλήξεων». Η ιδέα κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη, που έχει θέσει τον φιλόδοξο στόχο μείωσης των ρυπογόνων εκπομπών άνθρακα στο ένα πέμπτο των σημερινών επιπέδων, τη μεγαλύτερη μείωση σε όλο τον κόσμο.

«Σε 25 χρόνια από σήμερα, εκατομμύρια κτίρια θα κατασκευάζονται με σκοπό να χρησιμοποιούνται ως οικίες αλλά και μονάδες παραγωγής ενέργειας», σχολιάζει ο οικονομολόγος Τζέρεμι Ρίφκιν, που προτρέπει τις κυβερνήσεις και τους οργανισμούς να αντιμετωπίσουν τις κλιματικές αλλαγές και να εξασφαλίσουν ενεργειακή επάρκεια. Στο κέντρο του συστήματος βρίσκεται ένα «έξυπνο πλέγμα ηλεκτριμσού» που επιτρέπει τη ροή ηλεκτρισμού εκεί που χρειάζεται περισσότερο και την κατανέμει με βάση τις ανάγκες.

Αν και παρόμοιες εφαρμογές που αναπτύσσουν πολλές εταιρείες στην Ευρώπη αναζητούν την ευκαιρία καθιέρωσής τους, υπάρχουν έντονες υπόνοιες ότι κάποιες άλλες προσπαθούν να διατηρήσουν τα κεκτημένα μειώνοντας τον ρυθμό αλλαγής στις Βρυξέλλες. Οι υπόνοιες αυτές έγιναν εντονότερες πριν λίγες εβδομάδες, όταν το σχέδιο χρηματοδότησης του προγράμματος ερευνών για έξυπνες πόλεις ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ τελικά απορρίφθηκε. «Είναι πρωτοφανές το γεγονός, και μάλλον ξεκάθαρο ότι οι μεγάλες εταιρείες παραγωγής ηλεκτρισμού είχαν κάποια σχέση με όλα αυτά» δήλωσε ο Κλοντ Τερμέ, μέλος του κόμματος των Πρασίνων. «Οι επιρροή τους στη λήψη πολιτικών αποφάσεων είναι πολύ μεγάλη.

Ο λόγος απόρριψης της χρηματοδότησης δεν είναι ξεκάθαρος, αν και οι προκλήσεις των εταιρειών ηλεκτρισμού είναι σαφής, αφού οι έξυπνες πόλεις δεν θα μείωναν μόνο τις ανάγκες τους σε ενέργεια, αλλά σταδιακά θα γινόταν αυτάρκης. Μεγάλο μέρος της απαιτούμενης τεχνολογίας αποτελεί ακόμη μακρινό όνειρο, αν και κάποιες εταιρείες κινούνται ήδη προς αυτή την κατεύθυνση. Η γαλλική κατασκευαστική Bouygues χρησιμοποιεί 4.000 τετραγωνικά μέτρα με ηλιακούς συλλέκτες που υπερκαλύπτουν τις ενεργειακές της ανάγκες. «Έχουμε εισέλθει σε μια εποχή καινοτομίας και τεχνολογικών εξελίξεων στον κατασκευαστικό τομέα», αναφέρει ο Έρικ Μαζογιέ, αναπληρωτής διευθυντής της εταιρείας.

Αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ κεντρικό σημείο του σχεδίου είναι η ιδέα ότι η ενέργεια, η καινοτομία και ο ενθουσιασμός αναπτύσσονται και μοιράζονται καλύτερα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Οι περιβαλλοντολόγοι βλέπουν ένα ακόμη πλεονέκτημα σε αυτές τις οντότητες, και αυτό είναι η αυξημένη αυτονομία τους από τις εθνικές κυβερνήσεις και η δυνατότητα να εφαρμόσουν απαιτητικές λύσεις. «Είναι ένας νέος τρόπος αντιμετώπισης των πραγμάτων» δήλωσε ο Τζέραρντ Μανίν, στέλεχος της περιβαλλοντικής ομάδας Energie-Cites. «Πρόκειται για την παροχή ενέργειας στην κοινωνία, ώστε η κοινωνία να πιέσει τους οργανισμούς. Δείχνοντας ότι η κοινωνία είναι έτοιμη για αλλαγή, υποχρεώνει σε βήματα μπροστά τις κυβερνήσεις».

Εκτός των άλλων εξάλλου, τα οικονομικά οφέλη δεν θεωρούνται καθόλου αμελητέα. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Ενέργειας, Άντρις Πίμπαλγκς, υπολογίζει ότι η συνεργασία μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων στον τομέα αυτό μπορεί να εξοικονομήσει συνολικά περί τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

Πηγή: Reuters

Θύματα της φωτιάς δύο ομογενείς στην Αυστραλία

Σε λειτουργία διεθνής γραμμή επικοινωνίας για ερωτήσεις σχετικά με συγγενείς ή φίλους που ζουν σε πυρόπληκτες περιοχές της Βικτώρια.

Ένα ζευγάρι Ελλήνων είναι μεταξύ των 181 ατόμων που κάηκαν στις πολύνεκρες πυρκαγιές που έπληξαν την αυστραλιανή πολιτεία της Βικτώριας. Συγκεκριμένα, οι φλόγες απανθράκωσαν την 39χρονη Τάνια Τσιμικλή και το 35χρονο σύζυγό της Δημήτρη. Τα πτώματά τους βρέθηκαν από την αστυνομία. Πιστεύεται ότι οι άτυχοι ομογενείς παγιδεύτηκαν από τις φλόγες όταν προσπάθησαν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους στην περιοχή του Κίνγκλέϊκ.









Δεν αποκλείεται ο συνολικός αριθμός των ομογενών που έπεσαν θύματα της πύρινης λαίλαπας να αυξηθεί καθώς υπάρχουν ακόμα πάνω από 80 αγνοούμενοι.

Διεθνής γραμμή επικοινωνίας για ερωτήσεις σχετικά με συγγενείς ή φίλους που ζουν σε πυρόπληκτες περιοχές της Βικτώρια λειτουργεί σύμφωνα με ανακοίνωση που φιλοξενείται στον ιστότοπο του Αυστραλιανού υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, άτομα τα οποία ζουν εκτός Αυστραλίας και ανησυχούν για την ασφάλεια των οικογενειών τους και των συγγενών τους σε περιοχές που πλήττονται από τις πυρκαγιές στη Βικτώρια και τα οποία δεν έχουν καταφέρει να επικοινωνήσουν μαζί τους απευθείας μπορούν να τηλεφωνούν στον Αυστραλιανό Ερυθρό Σταυρό στο τηλ: 0061 3 9328 3716. Λόγω του μεγάλου όγκου των τηλεφωνημάτων, θα πρέπει να αναμένονται καθυστερήσεις. Οι πληροφορίες δίνονται μόνο στην αγγλική γλώσσα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

«Χτύπησαν» στη Λάρισα οι «Ρομπέν των φτωχών»

Στη Λάρισα «χτύπησαν» σήμερα οι αποκαλούμενοι «Ρομπέν των φτωχών». Γύρω στις 11 το πρωί μπήκαν σε σούπερ μάρκετ και πήραν τρόφιμα με προοπτική να τα μοιράσουν σε πολίτες που ψώνιζαν σε λαϊκή αγορά. Ωστόσο, τους πρόλαβαν αστυνομικοί. Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν για κλοπή και κρατούνται προκειμένου να οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα.

Η εισβολή περίπου 15 νέων έγινε σε σούπερ μάρκετ στο κέντρο της πόλης.

Η επιλογή του καταστήματος και της ημέρας δεν ήταν τυχαία, καθώς κάθε Τετάρτη λειτουργεί στην περιοχή λαϊκή αγορά.

Από το σούπερ μάρκετ οι «Ρομπέν» πήραν 1½ καλάθι με προϊόντα (κυρίως τρόφιμα) και βγαίνοντας άρχισαν να τα μοιράζουν σε πολίτες. Δεν πρόλαβαν όμως, καθώς αστυνομικοί της μονάδας «Ζ» έσπευσαν στην περιοχή και συνέλαβαν 4 νεαρούς (δύο αγόρια και δύο κορίτσια), ενώ μεγάλο μέρος των «απαλλοτριωμένων» τροφίμων βρέθηκε σε κάδο απορριμμάτων.

Οι 4 νεαροί κρατούνται στην Ασφάλεια Λάρισας, στην είσοδο της οποίας συγκεντρώθηκαν περίπου 15 άτομα, ζητώντας να αφεθούν ελεύθεροι, ενώ σε ένδειξη συμπαράστασης περίπου 15 άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου είχαν μαζευτεί από το μεσημέρι έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας και ζητούσαν την απελευθέρωση των συλληφθέντων.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ

Επιστολή Λ.Κατσαρού για το Τελωνείο

Να μεταφερθεί έξω από την πόλη το Τελωνείο της Λάρισας, ώστε να ανασάνει η πόλη και να αξιοποιηθεί η υποβαθμισμένη περιοχή του Σταθμού, ζήτησε χτες ο νομάρχης Λάρισας Λουκάς Κατσαρός. Αποστέλλοντας έγγραφο προς τον Υφυπουργό Οικονομικών (και αρμόδιο για τα Τελωνειακά θέματα) κ. Αντώνη Μπέζα ο νομάρχης επαναφέρει το ζήτημα και ζητά να εξεταστεί πλέον σοβαρά το αίτημα του Δήμου Λάρισας και άλλων τοπικών φορέων για τη μεταφορά της Υπηρεσίας εκτός πόλεως, σημειώνοντας ότι «αυτή η κατάσταση που υποβαθμίζει την πόλη και γίνεται αιτία συχνών ατυχημάτων, δεν μπορεί να συνεχίζεται για πολύ ακόμη»

Ειδικότερα, στην επιστολή του ο Νομάρχης Λάρισας αναφέρει:

«Κ. Υφυπουργέ Με την παρούσα επιστολή μου και αφορμή τις τελευταίες κινητοποιήσεις αλλά και τις επανειλημμένες προτάσεις του Δήμου Λαρισαίων έρχομαι να σας θέσω και εγώ από την πλευρά μου ένα πολύ σοβαρό ζήτημα αρμοδιότητας σας, που αντιμετωπίζει η πόλη της Λάρισας. Πρόκειται για το Τελωνείο Λάρισας που λειτουργεί εδώ και δεκαετίες στη νότια είσοδο της πόλης, στην οδό Φαρσάλων, που είναι μια από τις πλέον κεντρικές αρτηρίες της. Η ύπαρξη και λειτουργία του Τελωνείου αποτελεί πλέον ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα για την πόλη για δυο βασικούς λόγους:
* Πρώτον, επιβαρύνει την πόλη κυκλοφοριακά σε ένα από τα πλέον νευραλγικά της σημεία, δεδομένης της εισόδου- εξόδου και στάθμευσης φορτηγών και άλλων βαρέων οχημάτων. Τα αποτελέσματα είναι τραγικά: η πόλη πληρώνει φόρο αίματος λόγω συχνών ατυχημάτων στο συγκεκριμένο σημείο.
* Δεύτερον, έχει οδηγήσει στη δραματική υποβάθμιση -από κάθε άποψη- της περιοχής, αλλά και των παρακείμενων συνοικιών, των οποίων η ανάπτυξη υποβαθμίζεται. Επιπλέον, καθιστά αδύνατη την ανάπτυξη του Λαογραφικού Μουσείου Λάρισας και άλλων σχεδίων για πολιτιστικές υποδομές στην περιοχή.
Σας κάνω επίσης γνωστό ότι περί το 1990, η τότε ηγεσία του Υπ. Οικονομικών, ανταποκρινόμενη σε κοινό αίτημα των φορέων της Λάρισας, ξεκίνησε την ανέγερση νέων εγκαταστάσεων σε οικόπεδο του Υπ. Οικονομικών στην περιοχή Ομορφοχωρίου, σε απόσταση 5 χλμ από τη Λάρισα. Το σχέδιο μεταφοράς του Τελωνείου Λάρισας εγκαταλείφθηκε ωστόσο και καμιά από τις μεταγενέστερες ηγεσίες του Υπ. Οικονομίας και Οικονομικών δεν ασχολήθηκε με το θέμα. Σήμερα, το κτίριο - εγκαταλειμμένο στη φάση της τοιχοποιίας- υφίσταται φθορές και αποτελεί εστία ρύπανσης και για την περιοχή του Ομορφοχωρίου. Κύριε υφυπουργέ Δεν επιθυμούμε να υποδείξουμε εμείς στο Υπουργείο τις λύσεις του ζητήματος. Ο Δήμος Λαρισαίων εξάλλου, με μια σειρά από παρεμβάσεις του, έχει καταθέσει πολλές προτάσεις. Εμείς από την πλευρά μας σας ενημερώνουμε, συνηγορούμε και ζητάμε, ανεξάρτητα από τις διαχρονικές ευθύνες που υπάρχουν για το θέμα, να επιληφθείτε για να δοθεί επιτέλους μια λύση. Η πόλη της Λάρισας ασφυκτιά και δεν νοείται ότι αυτή η κατάσταση μπορεί πια να συνεχίζεται επί πολλού. Είμαι στη διάθεση σας να σας ενημερώσω και προσωπικά για κάθε άλλη πτυχή του ζητήματος. Ως Νομαρχία Λάρισας είμαστε πρόθυμοι να συμβάλλουμε σε ό,τι μας ζητηθεί για την από κοινού αντιμετώπιση του.

Αστυφύλακας εκτός υπηρεσίας πυροβόλησε στον αέρα


Κατηγορούμενος για άσκοπο πυροβολισμό οδηγήθηκε την Τρίτη (10/2) στον εισαγγελέα 21χρονος αστυφύλακας, ο οποίος πυροβόλησε με το υπηρεσιακό του περίστροφο στον αέρα κατά τη διάρκεια διαπληκτισμού του με πολίτες, ενώ δεν ήταν καν σε υπηρεσία.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ο αστυφύλακας που υπηρετεί στην υπηρεσία πεζών περιπολιών, πυροβόλησε με το υπηρεσιακό του όπλο κατά τη διάρκεια διαπληκτισμού στις 2.10 τα ξημερώματα, στη λεωφόρο Κηφισίας, στα φανάρια έξω από το ξενοδοχείο President στους Αμπελοκήπους. Σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται ο ίδιος ο αστυφύλακας, κινείτο με το αυτοκίνητο του επί της Κηφισίας, όταν ΙΧ τον προσπέρασε ξυστά και του έσπασε τον καθρέφτη.
Όταν τα δύο αυτοκίνητα σταμάτησαν στο φανάρι, ο αστυνομικός ζήτησε το λόγο στους τρεις επιβαίνοντες στο όχημα. Όπως αναφέρει ο ίδιος, εκείνοι κινήθηκαν απειλητικά εναντίον του, εξ’ ου και πυροβόλησε μία φορά στον αέρα, με το υπηρεσιακό του περίστροφο. Οι τρεις πολίτες επιβιβάστηκαν στο αυτοκίνητό τους και εξαφανίστηκαν, ενώ ο αστυφύλακας συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, κατηγορούμενος για άσκοπο πυροβολισμό.

Αναδημοσίευση από: www.cosmo.gr

Έκκληση για τη διάσωση του σπιτιού του Μ. Λουντέμη από την κόρη του



Έκκληση είτε στο κράτος είτε σε κάποιον ιδιώτη που θα ήθελε να τιμήσει τη μνήμη του πατέρα της αναγκάστηκε να κάνει η κόρη του σημαντικού και πολυγραφότατου συγγραφέα και αγωνιστή Μενέλαου Λουντέμη, για τη διάσωση του σπιτιού, όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια από την κατάρρευση.
«Ο πατέρας μου θυσίασε όλη του τη ζωή υπηρετώντας τα πιστεύω του και τις αξίες του, με κεντρική αναφορά τον εκπολιτισμό των ανθρώπων. Τι κάνουν λοιπόν για να διαφυλάξουν τη μνήμη του και την κληρονομιά του; Εγώ κοντεύω να πεθάνω. Τι πρέπει να κάνω, να πάρω ένα σακί με τσιμέντο και να πάω να χτίσω το σπίτι του;», λέει στο ΑΠΕ η Μυρτώ Λουντέμη - Ηλιοπούλου.
Το σπίτι που ο μικρός Τάκης Βαλασιάδης – όπως ήταν το πραγματικό όνομα του συγγραφέα του αυτοβιογραφικού σε μεγάλο βαθμό βιβλίου «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα» - βρίσκεται στον Εξαπλάτανο Πέλλας. Παρά το γεγονός ότι έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο εδώ και 24 χρόνια, παραμένει ετοιμόρροπο ανάμεσα σε σοβάδες και σκουπίδια, πράγμα που όπως λέει η κόρη του της θυμίζει ότι «τελικά είμαστε μία απολίτιστη χώρα».
Το 1988, όταν η Μελίνα Μερκούρη, ως υπουργός Πολιτισμού, έλαβε γνώση για το θέμα του σπιτιού, το οποίο έχει χαρακτηριστεί με προεδρικό διάταγμα του 1985 διατηρητέο, εξασφάλισε και έδωσε στις τοπικές αρχές κονδύλια 6 εκατ. δραχμών, ώστε να ξεκινούσαν οι διαδικασίες της αναπαλαίωσης. «Φυσικά δεν έγινε τίποτα. Τι απέγιναν τα χρήματα ποτέ δεν έμαθα», λέει η Μυρτώ Λουντέμη.
Τα χρόνια περνούσαν και το «μπαλάκι» των αρμοδιοτήτων επί του θέματος μεταβιβαζόταν από το δήμο, στον Πολιτιστικό Σύλλογο Εξαπλατάνου, τη Νομαρχία Πέλλας και στα εκάστοτε συναρμόδια υπουργεία, ενώ ως σημαντικότερο πρόβλημα αναδεικνυόταν το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου, αν και όλοι οι νόμιμοι κληρονόμοι είχαν συμφωνήσει να το παραχωρήσουν δωρεάν ή έναντι ανταλλάγματος (ανταλλαγή με οικόπεδο ίσης αξίας), προκειμένου να αξιοποιηθεί.
Το 1999, η αρμοδιότητα είχε περάσει στη Νομαρχία Πέλλας και οι κληρονόμοι είχαν έλθει σε συμφωνία για την ανταλλαγή του ακινήτου με κάποιο άλλο. Το θέμα φαινόταν πως θα προχωρούσε, ενώ ο σχεδιασμός προέβλεπε και τη δημιουργία εκθετηρίου, που θα "φιλοξενούσε" προσωπικά αντικείμενα του συγγραφέα. Η Μυρτώ Λουντέμη ξεκίνησε από την Αθήνα για τον Εξαπλάτανο με διάθεση αισιοδοξίας.
«Τις πιο όμορφες φωτογραφίες του πατέρα μου τις έδωσα και με ειδική επεξεργασία έγιναν αφίσες 1 επί 1,80. Τις έδωσα στο δάσκαλο του χωριού, όπως και αντίγραφα από τα σημαντικότερα χειρόγραφα, για να μπουν στο εκθετήριο που υποτίθεται ότι θα δημιουργούσαν, αλλά τελικά δεν έγινε τίποτε», θυμάται.
«Όλα αυτά τα αναζήτησα κάποια στιγμή, αλλά κανείς δεν γνώριζε να μου πει τι έγιναν», λέει και δηλώνει ανακουφισμένη που τότε δεν παραχώρησε τα πρωτότυπα των φωτογραφιών και των εγγράφων.
Δέκα χρόνια αργότερα, με τα θεμέλια του σπιτιού να καταρρέουν, η Μυρτώ Λουντέμη εναποθέτει τις ελπίδες της για την αποκατάσταση του σπιτιού σε «κάποιον ιδιώτη με ευαισθησίες που θα ενδιαφερθεί να τιμήσει τη μνήμη του πατέρα μου».

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

Κάνναβη… on line

Κάνναβη… on line

Ένα 18χρονο συνέλαβαν αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών στην Πάτρα χθες, καθώς σπίτι του εντόπισαν δενδρύλλια κάνναβης, της ποικιλίας «σκανκ».

Συγκεκριμένα, στο σπίτι του νεαρού εντοπίστηκαν 21 δενδρύλλια ύψους από 10 έως 60 εκατοστά, μία ζυγαριά ακριβείας και μία πλαστική συσκευασία με 24,9 γραμμάρια κάνναβης.

Όπως αποκάλυψε ο νεαρός στους αστυνομικούς, παρήγγειλε τους σπόρους του «σκανκ» από ξένη ιστοσελίδα, πληρώνοντάς τους με πιστωτική κάρτα.

Μάλιστα, στην ιστοσελίδα βρήκε και οδηγίες για το πώς θα καλλιεργήσει τους σπόρους.

Αυτές είναι οι εταιρείες που εκτινάσσουν τις τιμές στα ύψη




Σε αυξήσεις «φωτιά» προχώρησε σειρά επιχειρήσεων, οι οποίες κατά την άποψη του υπουργείου Ανάπτυξης δε δικαιολογούνται από τα κοστολόγιά τους. Έτσι, υιοθετώντας την τακτική της «διαπόμπευσης», το υπουργείο έδωσε στη δημοσιότητα τα ονομάτα των εταιρειών αυτών, προκειμένου να γνωρίζει ο καταναλωτής ποιοι εμφανίζουν… τάσεις κερδοσκοπίας και ποιοι όχι.

Ειδικότερα, αυξήσεις έως 27% σε 925 κωδικούς προϊόντων και μειώσεις σε 2.213, ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, οι ανατιμήσεις αφορούν σε κατεψυγμένα αλιεύματα εισαγωγής, χαρτικά, χυμούς, τοματοειδή και υπηρεσίες στάθμευσης.

Η εφαρμογή της «μαύρης λίστας», που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Ανάπτυξης, περιλαμβάνει σειρά επώνυμων επιχειρήσεων, που φαίνεται να «τινάζουν» με την τιμολογιακή τους πολιτική τον οικογενειακό προϋπολογισμό στον «αέρα».

Ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Χατζηδάκης, σε δηλώσεις του τόνισε ότι όσοι αισχροκερδούν, θα εκτίθενται.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, 33 εταιρίες προχώρησαν σε μείωση τιμών σε 2.213 κωδικούς, 21 εταιρίες μετά τους κοστολογικούς ελέγχους, προχώρησαν σε ανάκληση των ανατιμήσεων σε 2.475 κωδικούς και 12 εταιρίες προχώρησαν, έπειτα από κατάθεση των απαραίτητων κοστολογίων, σε αυξήσεις τιμών, σε 925 κωδικούς.

Παράλληλα, 731 κωδικοί προϊόντων έχουν αύξηση, μέχρι 4,70%, ενώ 139 κωδικοί από 4,71% μέχρι 10% και τέλος 55 κωδικοί από 10,10% μέχρι 20%.

Στη «μαύρη» λίστα του υπουργείου Ανάπτυξης περιλαμβάνονται:

- Η εταιρία «ΦΑΓΕ Α.Ε.» (γαλακτοκομικά), που σύμφωνα με το υπουργείο δε δικαιολογεί την αύξηση σε 107 κωδικούς προϊόντων, αφού προέβη σε μεσοσταθμική αύξηση 3,5%, σε σύνολο 181 κωδικών προϊόντων που διακινεί (γιαούρτια, τυροκομικά και χυμοί). Η αύξηση οφείλεται στη διαφοροποίηση της εμπορικής πολιτικής της εταιρίας, για να καλύψει ζημιές παρελθόντων χρήσεων.

- Οι εταιρίες «COCA COLA HBC - ΤΡΙΑ ΕΨΙΛΟΝ A.E.» και «PEPSICO ΗΒΗ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.», που δραστηριοποιούνται στο χώρο των αναψυκτικών, προχώρησαν σε αυξήσεις των τιμών πώλησης. Πιο συγκεκριμένα, η «COCA COLA HBC - ΤΡΙΑ ΕΨΙΛΟΝ A.E.» προχώρησε σε αυξήσεις 193 κωδικών, από τους 276 που διακινεί, με μεσοσταθμική αύξηση 3,7%, ενώ η «PEPSICO ΗΒΗ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.», 83 κωδικών, από τους 88 που διακινεί, με μεσοσταθμική αύξηση 3,5%.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στις 12 εταιρίες που προχώρησαν, έπειτα από κατάθεση των απαραίτητων κοστολογίων, σε αυξήσεις τιμών, σε 925 κωδικούς, από τους 4.683, που διακινούν συνολικά και τις οποίες τεκμηριώνουν από τα υποβληθέντα στοιχεία (αύξηση του κόστους παραγωγής ή την αύξηση των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται) είναι οι εξής:

- «ΑΜΒΥΞ Α.Ε.», που δραστηριοποιείται στο χώρο της εμπορίας εισαγομένων ποτών, προχώρησε σε μεσοσταθμική αύξηση 7,8%, 57 κωδικών προϊόντων, από τους 146 που διακινεί.

- «B.P. A.E.», που δραστηριοποιείται στο χώρο της εμπορίας λιπαντικών, προχώρησε σε μεσοσταθμική αύξηση 2,5%, 21 κωδικών προϊόντων, από τους 626 που διακινεί.

- «SCA HYGIENE PRODUCT A.E.», που δραστηριοποιείται στο χώρο της εμπορίας χαρτικών, προχώρησε σε μεσοσταθμική αύξηση 4%, 46 κωδικών προϊόντων, από τους 128 που διακινεί.

- «PROCTER & GAMBLE ΗELLAS A.E.», που δραστηριοποιείται στο χώρο της εμπορίας ειδών καθαριότητας και συντήρησης νοικοκυριού - ειδών ατομικής φροντίδας, προχώρησε σε μεσοσταθμική αύξηση 2%, 533 κωδικών προϊόντων, από τους 1.155 που διακινεί.

- «CENTRAL PARKING SYSTEM - ΑΘΗΝΑ - ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ Α.Ε. ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΕΔ», που δραστηριοποιείται στο χώρο υπηρεσιών στάθμευσης, περιόρισε στο 5% την αρχική υποβληθείσα αύξηση, που έφτανε το 20%, σε 10 από τους 14 κωδικούς υπηρεσιών που παρέχει.

- «Γ. KAΛΛΙΜΑΝΗΣ Α.Ε.», που δραστηριοποιείται στο χώρο εμπορίας κατεψυγμένων αλιευμάτων εισαγωγής, προχώρησε σε μεσοσταθμική αύξηση 4,73%, 12 κωδικών προϊόντων, από τους 537 που διακινεί.

- «ΚΟΝΤΟΒΕΡΟΣ Α.Ε.Β.Ε.», που δραστηριοποιείται στο χώρο εμπορίας κατεψυγμένων αλιευμάτων εισαγωγής, προχώρησε σε μεσοσταθμική αύξηση 27%, 47 κωδικών προϊόντων, από τους 770 που διακινεί συνολικά.

- «ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΙΚΙΖΑΣ ΑΕ.Β.Ε ΤΡΟΦΙΜΩΝ», που δραστηριοποιείται στο χώρο εμπορίας τοματοειδών, προχώρησε σε μεσοσταθμική αύξηση 19,5%, 8 κωδικών προϊόντων, από τους 294 που διακινεί.

- «ΚΡΑΦΤ ΦΟΥΝΤΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.», που δραστηριοποιείται στο χώρο των τυποποιημένων τροφίμων (μαγιονέζες κτλ) προχώρησε σε μεσοσταθμική αύξηση 9,5%, 9 κωδικών προϊόντων, από τους 549 που διακινεί.

- «OLYMPIC HERMES Α.Ε.», που δραστηριοποιείται στο χώρο των ειδών ζαχαροπλαστικής (καραμέλες), προχώρησε σε μεσοσταθμική αύξηση 3,60%, 82 κωδικών προϊόντων, από τους 190 που διακινεί.

- «ΕΥΡΗΚΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.», που δραστηριοποιείται στο χώρο ειδών καθαρισμού, προχώρησε σε μεσοσταθμική αύξηση 2,5%, 49 κωδικών προϊόντων, από τους 106 που διακινεί.

- «ΕΒΓΑ Α.Β.Ε.Ε.», που δραστηριοποιείται στο χώρο των χυμών, προχώρησε σε μεσοσταθμική αύξηση 7%, 51 κωδικών προϊόντων, από τους 168 που διακινεί.

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση νέων στοιχείων για την κίνηση των τιμών, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Γ. Βλάχος, σημείωσε τα εξής: «Με βάση τους κοστολογικούς ελέγχους του υπουργείου Ανάπτυξης το μήνα Ιανουάριο καταγράφηκαν μειώσεις τιμών σε πάνω από 2.200 προϊόντα και ανακλήσεις ανατιμήσεων σε περίπου 2.500 προϊόντα, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι είδη πρώτης ανάγκης. Οι αυξήσεις που καταγράφηκαν αφορούσαν σε περίπου 900 προϊόντα, στα 700 εκ των οποίων η αύξηση ήταν στα όρια του τιμαρίθμου.

Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε στις αρχές του χρόνου, όπου συνήθως είναι η εποχή των ανατιμήσεων, ο συνολικός απολογισμός για την πορεία των τιμών είναι θετικός.

Θέλω εδώ να επισημάνω ότι η εταιρεία «ΦΑΓΕ», η οποία εμπορεύεται γαλακτοκομικά προϊόντα, έχει προχωρήσει σε αυξήσεις τιμών προϊόντων, οι οποίες δε δικαιολογούνται από τους κοστολογικούς ελέγχους. Προβλήματα πάντα υπάρχουν, δεν τα στρογγυλεύουμε, δεν τα υποτιμούμε. Αλλά και δε χαριζόμαστε σε κανέναν, διότι πρώτο μέλημά μας είναι η προστασία του καταναλωτή. Αλλά αυτή τη δύσκολη περίοδο για την οικονομία μας, καλό να μην καλλιεργούμε ανεύθυνα ένα κλίμα καταστροφολογίας, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως άλλοθι για γενικότερες ανατιμήσεις.

Το υπουργείο θα συνεχίσει, με όλες τις δυνατότητες που έχει να, παρεμβαίνει στην αγορά προς όφελος του υγιούς ανταγωνισμού και των καταναλωτών και σε αυτή μας την προσπάθεια ζητάμε τη βοήθεια όλων».

Μποϊκοτάζ στα προϊόντα της ΦΑΓΕ

Σε ανακοίνωσή του το ΚΕ.Π.ΚΑ. (Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών) και η Ο.Ε.Κ.Ε. (Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών Ελλάδος) καλούν τους καταναλωτές να μην αγοράζουν, από αύριο Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009, κανένα προϊόν της εταιρείας ΦΑΓΕ, η οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, έχει προχωρήσει σε αυξήσεις προϊόντων, οι οποίες δε δικαιολογούνται από τους κοστολογικούς ελέγχους.

Το μποϊκοτάζ, κατά της εταιρίας, θα συνεχιστεί, μέχρι η εταιρεία, να κατεβάσει τις τιμές της.

Η γενική γραμματέας του ΚΕ.Π.ΚΑ., κ. Ευαγγελία Κεκελέκη, εξήγησε στη zougla.gr του λόγους για τους οποίους η ένωση καλεί τους καταναλωτές να μποϊκοτάρουν τα προϊόντα της εταιρείας.

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009

Το Facebook γιορτάζει τα πέμπτα του γενέθλια




Όταν το 2004 ο Mark Zuckerberg εγκαινίαζε το Facebook, σίγουρα δε φανταζόταν τη μελλοντική επιτυχία του εγχειρήματός του. Η πασίγνωστη, πλέον, υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης γιόρτασε αυτή την εβδομάδα τα πέμπτα της γενέθλια και όπως όλα δείχνουν θα συνεχίσει να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για αρκετό καιρό ακόμα.

- To Facebook δημιουργήθηκε αρχικά ως ένα ενδοπανεπιστημιακό εργαλείο για την επικοινωνία των φοιτητών της Μασαχουσέτης. Βλέποντας την απήχησή του, ο Zuckerberg αποφάσισε να δώσει πρόσβαση και σε άλλα αμερικανικά πανεπιστήμια. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, η φήμη του Facebook εκτοξεύθηκε στα ύψη και ήταν θέμα χρόνου να διατεθεί και στο εκτός πανεπιστημίων κοινό. Αυτή τη στιγμή, η υπηρεσία έχει περίπου 150.000.000 χρήστες και οι τάσεις είναι αυξητικές.

Σε post που αναρτήθηκε στο επίσημο blog του Facebook, ο Zuckerberg ευχαριστεί όλα τα μέλη της κοινότητας για τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της υπηρεσίας και δεσμεύεται να τη βελτιώσει περαιτέρω στο μέλλον.

To video της Ημέρας

Κυριακάτικα Πρωτοσέλιδα (8-2-2009)

Κάντε κλικ στις εφημερίδες να ανοίξουν






































































Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

Έφη Θώδη - Το τηλεφώνημα από τον Κώστα Καραμανλή!


Η Έφη Θώδη έστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό και αυτός έσπευσε να της τηλεφωνήσει, ζητώντας της συνάντηση και προτείνοντάς της να κατέβει υποψήφια στις εκλογές στην Καρδίτσα!

Αστειευόμαστε φυσικά! Η Έφη Θώδη δέχτηκε τηλεφώνημα μεν, αλλά από τον Γιώργο Μητσικώστα! Η Έφη στην αρχή τα έχασε λίγο, αλλά κάτι κατάλαβε για την φάρσα που της έκαναν, αφού ρωτούσε στην αρχή αν την έχουν καλέσει από τον ΑΝΤ1, τον Alpha ή άλλο κανάλι!

- Θώδη: Ο ΑΝΤ1 είσαι, το ALPHA είσαι, ποιος είσαι;
- Μητσικώστας: Είμαι ο πρωθυπουργός.
- Θώδη: Κάτσε να καταλάβω ποιος είσαι. Είσαι ο Κωστάκης;
- Μητσικώστας: Χαίρομαι που μιλάμε στον ενικό.
- Θώδη: Μήπως είσαι ο Μητσικώστας;
- Μητσικώστας: Αν με κάνει τόσο καλά ο Μητσικώστας, τι να πω;
- Θώδη: Ο Καραμανλής είστε;
- Μητσικώστας: Ναι.
- Θώδη: Εντάξει, με παίρνουν από τα κανάλια και με κάνουν πλάκα.
- Μητσικώστας: Κυρία Θώδη, η κατάσταση με τους αγρότες είναι κρίσιμη. Εγώ εκτιμώ το ήθος σας και όλη την προσπάθεια που κάνετε. Βέβαια, από τη στάση σας, που είδα στα δελτία ειδήσεων, φαίνεται να εκφέρεστε εναντίον της κυβέρνησής μου. Αυτό με έχει λυπήσει, αλλά θα ήθελα μια συνάντηση μαζί σας.
- Θώδη: Βεβαίως, θα την κάνουμε.
- Μητσικώστας: Η γραμματέας μου, μου είπε στις 14 Φεβρουαρίου!

Ολόκληρος ο διάλογος στο παραπάνω βίντεο και στο zougla.gr.

Έφη Θώδη - Η επιστολή της στον Καραμανλή

«Αγαπητέ κυρ Πρωθυπουργέ της Ελλάδος πήρα την πρωτοβουλία να ζητήσω ακρόαση. Κάποτε στο παρελθόν έχουμε συναντηθεί σε γλέντι, ο μόνος που καταλάβατε την αξία μου είστε εσείς, διότι μου φυλήσατε το χέρι. Έχω χρέος στις δύσκολες ώρες που περνάει η χώρα και η παράταξη σας… θέλω να σας φανώ χρήσιμη διότι γνωρίζω πάρα πολλά. Σας έχουν στριμώξει από παντού. Περιμένω ραντεβού το συντομότερο, πριν από τις γιορτές.

Μετά τιμής Έφη Θώδη»

Αυτά έγραψε η Έφη Θώδη στην επιστολή που έστειλε στον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ζητώντας του συνάντηση! Δείτε την χειρόγραφη επιστολής της Έφης Θώδη όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Espresso.

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009

Απάντηση Γ. Κουμουτσάκου στην Τουρκία


Άμεση ήταν η απάντηση της ελληνικής πλευράς στα αρνητικά σχόλια του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που αναφέρονταν στην απόφαση ελληνικού δικαστηρίου, το οποίο καταδίκασε ερήμην τον Τούρκο πιλότο που είχε εμπλακεί στη σύγκρουση μαχητικών αεροσκαφών, το Μάιο του 2006 νότια της Ρόδου. Στο συγκεκριμένο περιστατικό έχασε τη ζωή του ο σμηναγός Κώστας Ηλιάκης. Το ελληνικό δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών στον Τούρκο πιλότο Χαλίλ Ιμπραχίμ για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια με το σκεπτικό ότι δεν τήρησε τους διεθνείς κανονισμούς ασφαλείας.

Ψήφισμα για τον αντιτρομοκρατικό νόμο εξέδωσε το νομαρχιακό συμβούλιο Λάρισας

(03/02/2009)
Υπέρ της αναγκαιότητας αναθεώρησης του νομικού πλαισίου για την τρομοκρατία με βάση τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σήμερα στην Ελλάδα, τάσσεται με ψήφισμα του το νομαρχιακό συμβούλιο Λάρισας. Η απόφαση για την έκδοση του ψηφίσματος ελήφθη κατά πλειοψηφία, ενώ το σχετικό θέμα έφερε για συζήτηση η παράταξη της Νομαρχιακής Ενωτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας..

Επίσχεση εργασίας των γιατρών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας

Σοβαρά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας προκαλεί η επίσχεση εργασίας στην οποία προχώρησαν από σήμερα το πρωί οι γιατροί του Ιδρύματος αντιδρώντας στην καθυστέρηση κατάθεσης στη Βουλή του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τροπολογία για τη συλλογική σύμβαση εργασίας του κλάδου αλλά και για την καθυστέρηση στην εξόφληση δεδουλευμένων εφημεριών από τον περασμένο Οκτώβριο.
Οι γιατροί δίνουν στο Υπουργεί πίστωση χρόνου λίγων ημερών όσον αφορά την συλλογική τους σύμβαση και προειδοποιούν ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιήσουν εφημερίες μετά τις 10 του μηνός. Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχη απόφαση έχουν λάβει και οι γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας οι οποίοι ήδη ξεκίνησαν στάσεις εργασίας.

Ένταση και πάλι στο λιμάνι του Πειραιά


Ιδιαίτερα τεταμένο είναι το κλίμα στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και στους γύρω δρόμους. Νέες συμπλοκές σημειώνονται μεταξύ των δυνάμεων των ΜΑΤ και μερίδας συγκεντρωμένων από την πλευρά των αγροτών. Με δακρυγόνα και χημικά οι 150 περίπου αστυνομικοί προσπάθησαν να απωθήσουν τους συγκεντρωμένους αγρότες, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Οι αγρότες πετώντας αγροτικά προϊόντα, αλλά και άλλα αντικείμενα επιτέθηκαν και αυτοί εναντίον των αστυνομικών με αποτέλεσμα για δέκα περίπου λεπτά το λιμάνι να θυμίζει πεδίο μάχης. Προηγούμενα το Συντονιστικό Όργανο των 2.000 περίπου αγροτών, που συνεδρίαζε από τα ξημερώματα μέσα στο πλοίο "ΚΡΗΤΗ Ι" είχε αποφασίσει να μη δεχθεί την πρόταση της Κυβέρνησης να μεταβεί αντιπροσωπεία των αγροτών στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αποφάσισαν να παραμείνουν στο χώρο του λιμανιού. Η αιτιολογία της μη πραγματοποίησης της πορείας τους , όπως τόνισαν οι αγροτοσυνδικαλιστές, ήταν ο φόβος της παρείσφρησης ξένων ομάδων μέσα στην πορεία των αγροτών. Οι αγρότες καλούν τους συμπατριώτες τους να μην προβαίνουν σε μεμονωμένες κινήσεις και προσπαθούν -όπως υποστηρίζουν- να περιφρουρήσουν τις δυνάμεις τους. Ζητούν δε, από τα ΜΑΤ που σχηματίζουν κλοιό μπροστά από τα οχήματά τους, να αποχωρήσουν έως τις 11 π.μ. Παράλληλα ζητούν από τα κόμματα να στείλουν αντιπροσώπους τους στο λιμάνι για να συζητήσουν μαζί τους. Νωρίτερα στο Λιμάνι έφτασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος προέβη σε μια λακωνική δήλωση και στη συνέχεια συναντήθηκε εκτός λιμανιού με εκπροσώπους των αγροτών, με τους οποίους συνομιλεί μέχρι αυτή την ώρα.
Στο μεταξύ, περίπου 50 ακόμα αγρότες προερχόμενοι από την Κρήτη αποβιβάστηκαν σήμερα το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά για να ενισχύσουν τον αγώνα των συναδέλφων τους. Οι δρόμοι γύρω από το λιμάνι παραμένουν κλειστοί, ενώ ένταση δημιουργήθηκε όταν εμφανίστηκαν δύο διμοιρίες ΜΑΤ αλλά με την παρέμβαση της βουλευτού Ευαγγελίας Σχοιναράκη και του νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα τα πνεύματα ηρέμησαν. Εξάλλου ο Νομάρχης Πειραιά μετά από συνομιλίες που είχε με τον επικεφαλής των ΜΑΤ, φαίνεται πως έλαβε τη διαβεβαίωση πως οι ειδικές δυνάμεις θα αποχωρήσουν.Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, δεσμεύθηκε χτες να συναντήσει αντιπροσωπεία των αγροτών μόλις επιστρέψει από τις Βρυξέλλες. Ο Σωτήρης Χατζηγάκης θα συναντηθεί αύριο, με την αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπο, στην οποία θα διευκρινίσει ότι το πακέτο στήριξης των αγροτών αφορά αποζημιώσεις και όχι εθνικές ενισχύσεις.Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλης Παπαδόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τους αγρότες από την Κρήτη χτες στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, δήλωσε πως δόθηκαν διευκρινίσεις και άμεσες λύσεις σε συγκεκριμένα ζητήματα.
Κινητοποιήσεις σε ένδειξη συμπαράστασης πραγματοποιούνται και σήμερα στην Κρήτη. Στο Ηράκλειο υπό κατάληψη παραμένει το κτίριο της περιφέρειας, ενώ κλειστός είναι ο παραλιακός δρόμος. Στα Χανιά αγρότες έχουν καταλάβει τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, ενώ κλειστοί είναι οι περισσότεροι δήμοι στο νομό.
Σήμερα, ο Αλέκος Αλαβάνος θα επισκεφθεί το συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα ο οποίος θα παραμείνει κλειστός μέχρι αύριο, οπότε οι αγρότες των Σερρών θα αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.
Ωστόσο τα χθεσινά επεισόδια με τα ΜΑΤ και τους αγρότες της Κρήτης στο λιμάνι του Πειραιά, μπήκαν στο επίκεντρο έντονης αντιπαράθεσης ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Δημόσιας Τάξης και τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με αφορμή τη συζήτηση πρότασης νόμου του ΣΥΡΙΖΑ περί σύστασης Διακομματικής Επιτροπής για την αναδιοργάνωση της αστυνομίας.
Αυταρχισμό, αυθαίρετη άσκηση αστυνομικής βίας και επίδειξη πυγμής, καταλόγισαν στην Κυβέρνηση, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Αλέκος Αλαβάνος, ο Γιώργος Καρατζαφέρης και ο Σπύρος Χαλβατζής. Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για υποκίνηση και καπηλεία της κινητοποίησης των αγροτών, τονίζοντας πως δεν μπορεί να επιτραπεί πορεία με τρακτέρ στην πρωτεύουσα.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "προκάλεσε και όξυνε την κατάσταση στο Πειραιά, κάνοντας επίδειξη πυγμής απέναντι σε μια ειρηνική προσπάθεια των αγροτών της Κρήτης, που ήθελαν ειρηνικά να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν".
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, μίλησε για "αυταρχικές λογικές", ενώ ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζάφερης κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανικανότητα.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε εφ όλης της ύλης επίθεση κατά της κυβέρνησης κατηγορώντας την για απουσία σχεδίου εξόδου από την οικονομική κρίση, για ψηφοθηρική, πελατειακή και ρουσφετολογική πολιτική και για λογική κομματικοποίησης. Παράλληλα, απέρριψε το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου, προσθέτοντας ότι το κόμμα του δεν παίζει με τους θεσμούς.
"Θέλετε στο παρά πέντε να αλλάξατε τον εκλογικό νόμο. Εμείς, παρότι με στενά μικροκομματικά κριτήρια θα μας συνέφερε, δεν μπαίνουμε σε τέτοιες λογικές και δεν παίζουμε με τους θεσμούς, όπως κάνατε εσείς με την Αναθεώρηση του Συντάγματος", υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου, ενώ εμφανίστηκε έντονα επικριτικός και για τους χειρισμούς της κυβέρνησης με τους αγρότες της Κρήτης.
"Η Κυβέρνηση δεν άντεξε τον ερχομό απελπισμένων αγροτών. Έκανε επίδειξη πυγμής. Τους προκαλέσατε, οξύνατε την κατάσταση, οδηγήσατε σε επικίνδυνες καταστάσεις τους αγρότες, που ήρθαν από την Κρήτη να διαδηλώσουν ειρηνικά", ανέφερε.
Από την πλευρά του, ο Αλέκος Αλαβάνος μίλησε για αυταρχικές λογικές της Κυβέρνησης και κατηγόρησε τον κ. Μαρκογιαννάκη ότι περιφρόνησε τους νόμους και έδωσε εντολή να πάνε τα ΜΑΤ στο λιμάνι του Πειραιά, "εκεί, όπου την αρμοδιότητα έχει το Λιμενικό Σώμα". Ταυτόχρονα, κάλεσε τον Υπουργό "έστω και την ύστατη στιγμή, να αφήσει τους αγρότες της Κρήτης να διαδηλώσουν με τα τρακτέρ τους, υποστηρίζοντας ότι οι "Κρητικοί τιμούν το λόγο, που έδωσαν για ειρηνική διαμαρτυρία".
"Γιατί δεν πήγε ο υπουργός κάτω στη Κρήτη να συζητήσει μαζί τους και γιατί περιμένατε τα τρακτέρ να έρθουν να πολιορκήσουν τη Βουλή και το υπουργείο Γεωργίας;", σχολίασε ο Γιώργος Καρατζαφέρης για να εισπράξει την απάντηση του υπουργού: "Όποιος πιστεύει ότι τα τεράστια τρακτέρ με τις δολοφονικές πιρούνες μπροστά, έπρεπε να κάνουν βόλτα στην Αθήνα, μετά από όσα έγιναν τον περασμένο Δεκέμβριο, να βγει και να το πει δημόσια".
"Υπήρχαν και συγκεκριμένοι σπόνσορες και κομματικά όργανα για να διευκολυνθεί αυτή η υπόθεση και να μεταφερθούν στην Αθήνα. Έρχονται με τεράστια τρακτέρ, οργανώνουν εκστρατεία και είναι τα ίδια πρόσωπα, που έκαψαν τη νομαρχία στα Χανιά", συμπλήρωσε ο κ. Μαρκογιαννάκης.
Eπικριτικός ήταν ο αναπληρωτής Υπουργός Δημόσιας Τάξης και στο σχόλιο του Γιώργου Παπανδρέου για τον εκλογικό νόμο, λέγοντας: "Μιλάτε εσείς, που κάνατε την μεγαλύτερη εκλογική εκμετάλλευση και αλλάζατε τον εκλογικό νόμο αναλογικότερα, όποτε βλέπατε ότι χάνατε τις εκλογές;".
Μομφές δέχτηκε η Κυβέρνηση και από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι "συνιστά προσβολή προς το φιλότιμο και την αξιοπρέπεια των αγροτών της Κρήτης, το να τους μετατρέπει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης σε απλά ενεργούμενα και υποκινούμενα ενός κόμματος".
"Σήμερα το πρωί η Κυβέρνηση έδειξε το αυταρχικό της πρόσωπο στο λιμάνι του Πειραιά", σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής.
Την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψαν η κυβερνητική πλειοψηφία και ο ΛΑΟΣ, ενώ την υποστήριξαν ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ.

Προκαταρκτική εξέταση του ΔΠΔ κατά του Ισραήλ


"Προκαταρκτική εξέταση" διεξάγει ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στη Γάζα από το Ισραήλ, κατά τη διάρκεια των ισραηλινών πολεμικών επιχειρήσεων στα παλαιστινιακά εδάφη, με τουλάχιστον 1.330 Παλαιστίνιους νεκρούς. Στο μεταξύ, σήμερα το πρωί, εκτοξεύθηκε ρουκέτα από τη Λωρίδα της Γάζας η οποία εξερράγη στην πόλη Ασκελόν του νοτίου Ισραήλ. Από τη ρίψη της ρουκέτας δεν προκλήθηκαν θύματα παρά μόνο υλικές ζημιές. Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, πρόκειται για την πρώτη ρίψη ρουκέτας που πλήττει την πόλη Ασκελόν, μετά τις 18 Ιανουαρίου όταν τέθηκε σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός.
Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Μορένο-Οκάμπο ενημερώθηκε σχετικά με το θέμα αυτό από τον Παλαιστίνιο υπουργό Δικαιοσύνης Άλι Κασχάν και από περίπου 200 φυσικά πρόσωπα και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, τονίζει το γραφείο της εισαγγελίας.
"Το γραφείο πρόκειται να εξετάσει προσεκτικότατα ο,τιδήποτε σχετίζεται με το θέμα αυτό, ακόμη και τα προβλήματα αρμοδιοτήτων" τονίζει η ίδια πηγή, προσθέτοντας πως "η προκαταρκτική εξέταση δεν συνεπάγεται πως θα ξεκινήσει και μία έρευνα".
Όπως τονίζει το γραφείο της εισαγγελίας του ΔΠΔ ο Μορένο-Οκάμπο συναντήθηκε με τον Κάσχαν στη Χάγη στις 22 Ιανουαρίου, όπου αφέθηκαν "υπαινιγμοί για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στη Γάζα".

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Λάρισα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΛΑΡΙΣΑ