ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία νέα

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

«Δώρα ζωής» από και προς Ελληνες


 
Με αμείωτο ρυθμό αυξάνονται το τελευταίο διάστημα  τα «δώρα ζωής» που «αποστέλλονται» στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) από (και για) τους Έλληνες. Η συστηματική προσπάθεια ευαισθητοποίησης των πολιτών για την σημασία της δωρεάς οργάνων αποδίδει πλέον καρπούς, κατά τους αρμόδιους, (επανα)φέροντας ταυτόχρονα και την αισιοδοξία τους για την έκβαση της κινητοποίησης.

Εντυπωσιακή αύξηση καταγράφεται στους δωρητές οργάνων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΜ μέσα στους τελευταίους δυόμισι μήνες γράφτηκαν 5.000 νέοι δωρητές στον Οργανισμό ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των έως τώρα νέων δωρητών για το 2011 στους 10.000  όταν ολόκληρο το προηγούμενο έτος είχαν γραφτεί συνολικά μόλις 2.000 δωρητές.



Την ίδια στιγμή, αργά αλλά σταθερά αυξάνονται οι δότες οργάνων στην χώρα μας. Εφέτος, ο αριθμός αυτός έχει φτάσει τους 5,8 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού και εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα ξεπεράσει τους έξι δότες. Τα μέχρι τώρα στοιχεία συνηγορούν σε αυτό καθώς κάθε 2-3 ημέρες υπάρχει ένας δότης.

Πέρυσι η χρονιά «έκλεισε» με μόλις 4,1 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Έχει μάλιστα χαρακτηριστεί ως μία από τις «μελανές» σελίδες της τελευταίας δεκαετίας στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις, καθώς έπειτα από οκτώ συναπτά έτη ο σχετικός δείκτης έπεσε κάτω από 5,8 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Αυξητική τάση παρουσιάζει και ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων. Μέχρι τώρα έχουν γίνει συνολικά 183 μεταμοσχεύσεις, αλλά οι 31 αφορούν μεταμοσχεύσεις νεφρού που προσφέρθηκαν στους νεφροπαθείς από συγγενείς τους. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις οι μεταμοσχεύσεις έγιναν χάρη στην προσφορά των οργάνων από ανθρώπους που κατέληξαν στις ΜΕΘ και χάρη στη γενναιοδωρία των συγγενών τους. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι πέρυσι έγιναν 25 μεταμοσχεύσεις ήπατος, ενώ φέτος ήδη έχουν γίνει 33 κι έως το τέλος του χρόνου εκτιμάται ότι θα φτάσουν τις 40 - 45. Αναλόγως θετικός είναι ο απολογισμός στις μεταμοσχεύσεις καρδιάς –έχουν γίνει ήδη έξι.

«Η σημερινή Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων είναι μια αφορμή για να αναδειχθεί η τεράστια θετική ανταπόκριση του κόσμου στις εκκλήσεις μας για δωρεά οργάνων. Είναι εντυπωσιακό αυτό που καταγράφουμε: ότι ο κόσμος έχει διάθεση να προσφέρει. Παράλληλα, όμως αποτελεί η ημέρα αυτή και μια αφορμή για να αναδειχθούν τα προβλήματα που ανακόπτουν τη διάθεση του κόσμου αλλά και τη δική μας» λέει στο protothema.gr ο πρόεδρος του ΕΟΜ, κ. Αναστάσιος Χατζής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Λάρισα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΛΑΡΙΣΑ