Συγκεκριμένα, η επιστημονική έρευνα, την οποία διεξήγαγε το «Transport Research Laboratory» της Βρετανίας, έδειξε ότι ο χρόνος αντίδρασης, η τήρηση απόστασης ασφαλείας από τα προπορευόμενα αυτοκίνητα, αλλά και ο έλεγχος της ταχύτητας επηρεάζονται καταλυτικά από τη χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση.
Μάλιστα, τα συγκριτικά αποτελέσματα έδειξαν ότι η εν λόγω πρακτική αποδεικνύεται περισσότερο επικίνδυνη και από ορισμένα αυξημένα επίπεδα αλκοόλης στο αίμα του οδηγού.
Οι διαπιστώσεις αυτές προέκυψαν μέσω της χρήσης ειδικού εξομοιωτή οδήγησης TRL, ο οποίος αναπαράγει πιστά τον τρόπο οδήγησης σε πραγματικές συνθήκες.
Στην έρευνα έλαβαν μέρος 20 υγιείς εθελοντές και των δύο φύλων, ηλικίας από 21 έως 45 ετών, όπου δοκιμάστηκαν οι ικανότητες τους σε διαφορετικές συνθήκες, όπως έπειτα από κατάποση αλκοόλ, με τα χέρια ελεύθερα και με κινητό τηλέφωνο στο χέρι.
Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν ενδεικτικά:
1.Ο χρόνος αντίδρασης των οδηγών ήταν 50% μεγαλύτερος σε αυτούς που χρησιμοποιούσαν κινητό τηλέφωνο σε σύγκριση με αυτούς που οδηγούσαν κανονικά.
2. Οι οδηγοί που κρατούσαν στο χέρι το κινητό τηλέφωνο είχαν χρόνο αντίδρασης που ήταν κατά 30% μεγαλύτερος σε σύγκριση με αυτούς που είχαν αλκοόλη στο αίμα τους.
3. Αυτοί που οδηγούσαν με κινητό τηλέφωνο είχαν περισσότερες δυσκολίες στο να διατηρούν μια σταθερή ταχύτητα και στο να κρατούν μια απόσταση ασφάλειας από το προπορευόμενο αυτοκίνητο.
4.Οι οδηγοί που μιλούν σε κινητό χρειάζονται μισό δευτερόλεπτο περισσότερο να αντιδράσουν σε κάτι αιφνίδιο στο δρόμο σε σύγκριση με αυτούς που οδηγούν χωρίς κινητό. Μισό δευτερόλεπτο περισσότερο σημαίνει 14 μέτρα περισσότερα για να σταματήσει το αυτοκίνητο, όταν κινείται με μια ταχύτητα των 110 χιλιομέτρων ανά ώρα. Οποιαδήποτε αύξηση του χρόνου αντίδρασης μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα.
5. Οι οδηγοί δήλωσαν ότι έβρισκαν πιο εύκολο να οδηγούν με επίπεδα αλκοόλης στο αίμα- ελαφρώς υψηλά από το επιτρεπόμενο όριο, παρά όταν χρησιμοποιούσαν κινητό τηλέφωνο.
6.Τέλος, οι οδηγοί που χρησιμοποιούσαν κινητό τηλέφωνο, αγνοούσαν συχνότερα τα σήματα τροχαίας σε σύγκριση με αυτούς με αλκοόλη στο αίμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου