ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία νέα

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Κίνηση «Ανένταχτων Δημοκρατικών Πολιτών Λάρισας»


Κοινές θεματικές ομάδες εργασίας, πολιτισμού, περιβάλλοντος, κοινωνικής αλληλεγγύης και βιώσιμης ανάπτυξης, συγκροτήθηκαν σήμερα, μεταξύ εκπροσώπων της νεοϊδρυθείσας κίνησης ενεργών πολιτών της Λάρισας, «Ανένταχτοι Δημοκρατικοί Πολίτες» και εκπροσώπων των τριών δημοτικών κινήσεων της Λάρισας «Ενωτική Πρωτοβουλία», «Λαρισαίων Πόλις» και «Πράσινη Πόλη», προκειμένου να επεξεργαστούν και να συντάξουν αντίστοιχα προγράμματα.
Όπως αναφέρθηκε, μέχρι τα μέσα του Φεβρουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η σύνταξή  τους, ενώ στα τέλη του ίδιου μήνα θα πραγματοποιηθεί συζήτηση μεταξύ των μελών των «Ανένταχτων Δημοκρατικών Πολιτών Λάρισας», για την επιλογή υποψηφίων με βάση την τοποθέτησή τους πάνω στα εν λόγω προγράμματα.


Κατά τη σημερινή πρώτη ευρεία συνάντηση, που οργάνωσε στο «Μετροπόλ»,  η κίνηση «Ανένταχτων Δημοκρατικών Πολιτών Λάρισας», παρουσιάστηκαν οι Προγραμματικές Κατευθύνσεις της Κίνησης, από τα μέλη της Επιτροπής Πρωτοβουλίας κ.κ. Βασίλη Τσιάρα και Νικόλαο Μπόνια, ενώ αναλυτικότερα για την ταυτότητά της, μίλησε ο κ. Γιώργος Εμμανουήλ, επίσης μέλος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας της κίνησης.
Για τις προγραμματικές κατευθύνσεις, τονίστηκαν τα εξής: « Α) Ο Δήμος Λάρισας να γίνει κύτταρο  αποδοτικών και αποτελεσματικών συνεργασιών, σχεδιασμού και έντιμης διαχείρισης πολιτικών, προγραμμάτων και έργων  για τη βιώσιμη ανάπτυξη και ανάδειξη της δημιουργικής ταυτότητας της  τοπικής κοινωνίας και της συνεργατικής δικτύωσής της σε Θεσσαλικό, Εθνικό και Ευρωπαικό επίπεδο.
Β) Φορέας καθημερινής υπεράσπισης των δημόσιων αγαθών  του πολιτισμού,  της παιδείας, της υγείας  και του περιβάλλοντος.
Γ) Δημόσιος και διαφανής Χώρος/ φόρουμ  συνεργασιών και δράσεων ισότιμης συμμετοχής και αλληλεγγύης για  όλους τους συμπολίτες μας
Δ)  Οι αποφάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα ως άνω σημαντικά θέματα
Θα λαμβάνουν υπόψη τα συμπεράσματα κάθε φορά της  σύσκεψης των αρμόδιων  αυτοδιοικητικών-δημόσιων και κοινωνικοοικονομικών φορέων της πόλης (στις Δημοτικές Επιτροπές Διαβούλευσης: Κοινωνική, Περιβαλλοντική, Πολιτιστική, Αναπτυξιακή)  και τις διεπιστημονικές Υπηρεσιακές εισηγήσεις του Δήμου. Επίσης  για σημαντικά  τοπικά θέματα, θα λειτουργούν συνελεύσεις στις λέσχες πολιτισμού κάθε γειτονιάς, θα διοργανώνονται  τοπικά δημοψηφίσματα και θα αξιοποιούνται και λειτουργούν οι θεσμοί διαβούλευσης  για έκφραση γνώμης και διασφάλιση της συμμετοχής  των φορέων και πολιτών.
Ε) Για την επίτευξη των ως άνω κοινών στόχων διεκδικούνται  και αξιοποιούνται οι κοινοτικοί πόροι του ΕΣΠΑ 2014-20 και επίσης διαχειρίζονται τα ίδια έσοδα με όρους μεγιστοποίησης της σχέσης  κόστους – ωφέλειας κοινωνικής, περιβαλλοντικής, επιχειρησιακής  καινοτομικής και αναπτυξιακής των έργων και των δράσεων που αναλαμβάνει ο Δήμος για στήριξη του Αγροδιατροφικού τομέα, του τουρισμού και των Υπηρεσιών στην ευρύτερη περιοχή».
Όσο αφορά στις αρχές της κίνησης επισημάνθηκαν τα εξής: « α) Η κίνηση συνεργάζεται με όρους ισοτιμίας, διαλόγου, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συναίνεσης με τις 3 αυτοδιοικητικές κινήσεις που στοχεύουν σε δημοκρατική αλλαγή στο Δήμο Λάρισας
β) Οι συμμετέχοντες στην κίνηση θεωρούν ότι συνεργαζόμενοι μπορούμε να αποτελέσουμε την κινητήριο δύναμη για επίτευξη των κοινών στόχων όπως αναφέρονται στην διακήρυξη και θα εξειδικευθούν στο Κοινό Πρόγραμμα των 4 αυτοδιοικητικών κινήσεων. Οι προσωπικές θεμιτές φιλοδοξίες προσφοράς όλων πρέπει να μπαίνουν στην υπηρεσία των κοινών στόχων και του κοινού Προγράμματος που πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα των 4 κινήσεων και των πολιτών που ισότιμα συμμετέχουν στην κοινή προσπάθεια.
γ) Οι αποφάσεις στην κίνηση λαμβάνονται με συναίνεση – συμφωνία τουλάχιστον των 2/3 των μελών της.
δ) Η κίνηση συντονίζεται από ΣΕ που εκλέγεται απο την Ολομέλεια της κίνησης και συγκροτεί ομάδες εργασίας για το Πρόγραμμα  Κοινωνική, Περιβαλλοντική, Πολιτιστική, Αναπτυξιακή».
Ο κ. Εμμανουήλ,  ανάφερε μεταξύ άλλων: 
« Είμαστε ακομμάτιστοι γιατί βάζουμε τις προτεραιότητες της τοπικής κοινωνίας πάνω από τις κομματικές προτεραιότητες και σκοπιμότητες, αλλά δεν είμαστε απολίτικοι.
Είμαστε πολίτες του δημοκρατικού και προοδευτικού τόξου με διαφορετικές πολιτικές προτιμήσεις αλλά με κοινή την πεποίθηση ότι η συνεργασία μας μπορεί να γίνει η κινητήρια δύναμη για αναγέννηση της τοπικής κοινωνίας.
Δεν είμαστε αντίθετοι με όσους συμμετέχουν σε δημοκρατικές παρατάξεις και κόμματα. Συνυπάρχουμε και συνεργαζόμαστε μαζί τους σε συλλόγους και κινήσεις.
Σεβόμαστε τις επιλογές τους και ζητάμε να σέβονται και εκείνοι τη δική μας επιλογή να είμαστε ενεργοί ανένταχτοι δημοκρατικοί πολίτες.
Οι Α.Δ.Π.,  υπήρξαν η κινητήρια κρίσιμη δύναμη σε πολλές κινήσεις και κινήματα στην Ευρώπη, στη χώρα μας και στην πόλη μας.
Τα τελευταία χρόνια έδωσαν ώθηση στις μεγάλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων για αξιοπρεπή δουλειά και ζωή, στα κινήματα των πλατειών,  συμμετείχαμε στις κινήσεις κατά των μεταλλαγμένων και για την υπεράσπιση των παραδοσιακών τοπικών προιόντων όπως η φέτα, στο κίνημα ενάντια στον  νεοφιλελευθερισμό και τον ρατσισμό του Ευρωπαικού και Ελληνικού κοινωνικού φόρουμ, στα Θεσσαλικά και Λαρισαικά δίκτυα συνεργαζόμενων φορέων και πολιτών για την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών του πολιτισμού, της υγείας και του περιβάλλοντος.
Εκτιμούμε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες της κρίσης, είναι ένας προνομιακός χώρος όπου οι κοινωνικοί φορείς και πολίτες της πόλης μπορούν να συνεργάζονται αποτελεσματικά με όρους αλληλεγγύης και υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος για να βελτιώνουν τις συνθήκες και την ποιότητα ζωής τους.
Στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-20 οι μόνοι Αναπτυξιακοί πόροι για τις τοπικές κοινωνίες και δήμους είναι οι κοινοτικοί πόροι του νέου ΕΣΠΑ των οποίων τα προγράμματα είναι ανταγωνιστικά και αν δεν υπάρχει προγραμματική και μελετητική προετοιμασία μπορεί να πάρει μηδενικούς πόρους και να πραγματεύεται το μέγεθος της αύξησης των φόρων και τελών προς τους πολίτες και το ποσοστό των απολύσεων των εργαζομένων για να είναι βιώσιμος, ενώ αν ξεκινήσει από σήμερα την προγραμματική προετοιμασία μπορεί να διευρύνει τις δραστηριότητες, δράσεις και έργα του με στόχο την αναμόρφωση της πόλης με όρους βιώσιμης ανάπτυξης.
Γι αυτό συμβάλλαμε από την αρχή της συνεργασίας μεταξύ των τριών αυτοδιοικητικών κινήσεων, με ιδέες, επεξεργασίες θεματικής τεκμηρίωσης  και συμμετοχή μας στις δημόσιες εκδηλώσεις τους ώστε να διαμορφωθεί η κοινή διακήρυξη που είναι κατάκτηση ενός πολιτισμού συνεργασίας για την πόλη μας. Σύμφωνα και με την θετική ευρωπαική εμπειρία το επόμενο βήμα θεωρούμε ότι πρέπει να είναι η επεξεργασία με ομάδες εργασίας ενός Προγράμματος βιώσιμης πολιτιστικής, περιβαλλοντικής, κοινωνικής και παραγωγικής αναγέννησης της πόλης μας και τελευταίο βήμα να είναι τα πρόσωπα και ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου οι οποίοι οφείλουν να συνεργαστούν για την υλοποίηση του κοινού Προγράμματος.
Ως τέταρτος πόλος διεκδικούμε να είμαστε ισότιμοι συνδιαμορφωτές ενός κοινού Προγράμματος  με πολύμορφα ρεύματα συνεργασίας  που θα αναδεικνύουν μια νέα δημοτική αρχή που θα δρά με τους πολίτες και τους φορείς τους  και για τους πολίτες της Λάρισας».
Πηγή: www.eleftheria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Λάρισα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΛΑΡΙΣΑ