ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία νέα

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Πέθανε ο Νέλσον Μαντέλα


Έφυγε ο ιστορικός ηγέτης-σύμβολο του αγώνα κατά του απαρτχάιντ
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 95 ετών ο ιστορικός ηγέτης της Νοτίου Αφρικής, νομπελίστας Ειρήνης και σύμβολο του αγώνα κατά του απαρτχάιντ, Νέλσον Μαντέλα, όπως ανακοίνωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα, ο οποίος είπε ότι ο Ν. Μαντέλα πέθανε στο σπίτι του στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπου βρισκόταν το τελευταίο τετράμηνο.

Ο Νέλσον Μαντέλα, ο «πατέρας της δημοκρατίας» της Νότιας Αφρικής και πρώτος μαύρος πρόεδρος της χώρας, άφησε απόψε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 95 ετών, μετά από μακρά, άνιση μάχη με το θάνατο, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα.



Ο «Μαντίμπα» πέθανε γαλήνια στο σπίτι του στο Γιοχάνεσμπουργκ, περιστοιχισμένος από τα μέλη της οικογένειάς του.

«Το έθνος έχασε το σημαντικότερο τέκνο του, ο λαός έχασε τον πατέρα του», τόνισε, φανερά συγκινημένος και ντυμένος στα μαύρα ο Ζούμα, υπογραμμίζοντας ότι ο Μαντέλα διακρινόταν, πέρα από τους πολιτικούς αγώνες του, για την «ταπεινότητα, την ανθρωπιά και τη συμπόνια» που έδειχνε σε όλους.

«Οι σκέψεις και οι προσευχές μας αυτήν την ώρα είναι με την οικογένειά του, στην οποία οφείλουμε ευγνωμοσύνη διότι θυσίασε πολλά για να είναι ελεύθερος ο λαός μας», συνέχισε ο Ζούμα αναφερόμενος ονομαστικά στη σύζυγό του, την Γκράσα Μασέλ, την πρώην σύζυγό του Ουίνι Μαντέλα, «τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονά του».

«Σκεφτόμαστε επίσης τους συντρόφους και τους φίλους του που πολέμησαν μαζί με τον Μαντίμπα, σκεφτόμαστε το λαό που σήμερα θρηνεί τον χαμό του μοναδικού ανθρώπου που πάνω απ' όλους ενσάρκωσε τις ελπίδες του για ειρήνη και συμφιλίωση», τόνισε ο πρόεδρος.

Ο Ζούμα τόνισε ότι ο Μαντέλα θα κηδευτεί δημοσία δαπάνη και ότι οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια θα κυματίζουν μεσίστιες από σήμερα Παρασκευή έως και την τέλεση της κηδείας του.

Ο Νέλσον Μαντέλα, γνωστός και ως Ματίμπα, γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου του 1918 στην Τράνσκεΐ της Νότιας Αφρικής και έγινε ο πρώτος μαύρος Πρόεδρος στη χώρα του και πρώτος που εξελέγη με καθολική ψήφο στο αξίωμα και υπηρέτησε σε αυτή τη θέση από το 1995 έως το 1999.

Μόλις γεννήθηκε ο πατέρας του άρχισε να τον αποκαλεί «Ρολιλάλα», το οποίο σημαίνει «αυτός που τραβά το κλαδί ενός δέντρου», αλλά στην τοπική διάλεκτο σημαίνει «ταραχοποιός».

Ίσως το παρατσούκλι να μην ήταν ατυχές, καθώς ο Νέλσον Μαντέλα εκδιώχθηκε από το πανεπιστήμιο επειδή πρωταγωνίστησε σε διαδήλωση. Έφυγε από το πατρικό του για το Γιοχάνεσμπουργκ όταν προσπάθησαν οι δικοί του να τον παντρέψουν. Το 1944 κατήγγειλε το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο ως «αντιδραστικό» και ίδρυσε μια ριζοσπαστική νεολαία και στη συνέχεια ένα μέτωπο κατά του απαρτχάιντ.

Πέρασε 28 ολόκληρα χρόνια στη φυλακή και βγήκε το Φεβρουάριο του 1990, αφού ο τότε πρόεδρος Φρεντερίκ ντε Κλερκ αναγνώρισε το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο και ανέστειλε τις εκτελέσεις.

Ο Νέλσον Μαντέλα αμέσως παρότρυνε τις ξένες δυνάμεις να μην ελαττώσουν την πίεση που ασκούσαν στη νοτιοαφρικανική κυβέρνηση για συνταγματική μεταρρύθμιση.

Για πολλούς, η απελευθέρωσή του το 1990 σημάδεψε την αρχή μεγάλων αλλαγών στο αφρικανικό κράτος, που οδήγησαν στην πτώση του ρατσιστικού του καθεστώτος.

Ο ίδιος έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής το 1994, ενώ ένα χρόνο πριν πήρε το Νόμπελ Ειρήνης που το μοιράστηκε με τον Φρεντερίκ Ντε Κλερκ.

Αφού βγήκε από τη φυλακή χώρισε και με την πρώτη του γυναίκα, τη Γουίνι, και αργότερα ξαναπαντρεύτηκε.
Έχασε τον ένα γιο του από AIDS και τον άλλο σε τροχαίο ατύχημα, το 1969, ενώ σε τροχαίο έχασε και τη δισέγγονή του, πριν από τρία χρόνια.

Έκτοτε ο Νέλσον Μαντέλα έγινε εξαιρετικά δραστήριος στον αγώνα κατά του AIDS.

Η τελευταία δημόσια, τηλεοπτική εμφάνιση του Μαντέλα ήταν στα τέλη Απριλίου, μετά από 8 μήνες απουσίας. Ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής επισκέφτηκε τον άρρωστο πια Μαντίμπα (όπως τον αποκαλούσαν τρυφερά οι Νοτιοαφρικανοί) στο σπίτι του- ενώ είχε βγει από το νοσοκομείο. Η συνάντηση βιντεοσκοπήθηκε και μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, προκαλώντας θύελλα αρνητικών σχολίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Λάρισα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΛΑΡΙΣΑ