ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία νέα

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

Ηρεμία στη Γάζα μετά την εκεχειρία

Με ηρεμία κύλησε και η δεύτερη νύχτα στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίσημη ανακοίνωση του Ισραήλ για μονομερή εκεχειρία και της Χαμάς για κατάπαυση του πυρός με διάρκεια μιας εβδομάδας. Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τη Δευτέρα (19/1) τη σταδιακή ααποχώρησή του από την περιοχή μετά από τρεις εβδομάδες επιθέσεων, αφήνοντας πίσω του ερείπια, νεκρούς, τραυματίες και μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση.

Ο στρατός του Ισραήλ εγκατέλειψε σημαντικές θέσεις στη Γάζα και γύρω από αυτήν και αναπτύχθηκε κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ. Στόχος των Ισραηλινών είναι να έχουν ολοκληρώσει την αποχώρησή τους από τη Γάζα πριν την ορκωμοσία του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα την Τρίτη (20/1).

Η αποχώρηση χιλιάδων Ισραηλινών στρατιωτών ξεκίνησε από το βράδυ του Σαββάτου (17/1), όταν ανακοινώθηκε από το Ισραήλ η μονομερής εκεχειρία. Εάν η Γάζα παραμείνει ήσυχη, η αποχώρηση του στρατού θα είναι σχεδόν άμεση, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης.

Από την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 1.300 Παλαιστίνιοι - μεταξύ των οποίων 410 παιδιά και 108 γυναίκες - ενώ οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 5.300, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές. Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι 48 μαχητές της σκοτώθηκαν στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

“Καμένη γη” η Γάζα

Την πλήρη καταστροφή άφησε πίσω του ο ισραηλινός στρατός, μετά από τις τρεις εβδομάδες ανηλεούς πολέμου.

Σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Κεντρική Υπηρεσία Στατιστική, καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές τουλάχιστον 22.000 ιδιωτικά και δημόσια κτίρια. Οι ζημιές ανέρχονται σε σχεδόν δύο δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ μεγάλο πλήγμα υπέστη η γεωργία, με κατεστραμμένο το 80% της γης.

Η διαδικασία ανοικοδόμησης και ανάκαμψης της οικονομίας αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον ένα χρόνο, καταλήγει η ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας.

Χαμάς: «Πετύχαμε μεγάλη νίκη»

Για πλήρη επιτυχία του παλαιστινιακού λαού έκανε λόγο ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, σε μήνυμά του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

«Ο Θεός μας πρόσφερε μια μεγάλη νίκη, όχι για μια οργάνωση ή ένα κόμμα, αλλά για ολόκληρο το λαό μας. Σταματήσαμε την ισραηλινή επίθεση και ο εχθρός δεν κατάφερε να εκπληρώσει ούτε έναν από τους στόχους του» δήλωσε ο Χανίγιε.

Και πρόσθεσε: «Η αντίσταση αποφάσισε να σταματήσει τις επιθέσεις ώστε να μπορέσει ο εχθρικός ισραηλινός στρατός να αποσυρθεί πλήρως από το παλαιστινιακό έδαφος». Αναφερόμενος στην απόφαση της Χαμάς για κατάπαυση του πυρός, δήλωσε ότι «η απόφαση αυτή δείχνει ότι η αντίσταση είναι σοφή και υπεύθυνη και ότι ενεργεί προς όφελος του λαού μας».

Ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Το Ισραήλ επέτρεψε τη Δευτέρα να περάσουν στη Γάζα περίπου 200 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς και 400.000 λίτρα καυσίμων, ανακοίνωσε στρατιωτική πηγή, η οποία σημείωσε ότι 40.000 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας - τρόφιμα και φάρμακα - έχουν ήδη φτάσει στη Λωρίδα της Γάζας από τις 27 Δεκεμβρίου, όταν άρχισαν οι ισραηλινές επιθέσεις.

Διπλωματικές πρωτοβουλίες για βιώσιμη εκεχειρία

Μία ακόμα μεσολαβητική πρωτοβουλία ανέλαβε η Αίγυπτος, η οποία κάλεσε ισραηλινούς και παλαιστινίους εκπροσώπους στο Κάιρο την ερχόμενη Πέμπτη για ξεχωριστές συνομιλίες, για το σχέδιο εκεχειρίας στη Γάζα.

«Η Αίγυπτος κάλεσε το Ισραήλ και τις παλαιστινιακές οργανώσεις να έχουν χωριστές διαπραγματεύσεις με την αιγυπτιακή πλευρά την Πέμπτη στο Κάιρο» δήλωσε αξιωματούχος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών, χωρίς να διευκρινίσει εάν υπήρξε απάντηση στο αίτημα της χώρας του.

Οι νέες διαπραγματεύσεις έχουν ως στόχο «να ληφθούν τ’ αναγκαία μέτρα για να παγιωθεί η εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας και για να επιτευχθεί μία συμφωνία για τα μέτρα προς εφαρμογή του αιγυπτιακού σχεδίου, κυρίως εκείνα που αφορούν τον τερματισμό του αποκλεισμού της Γάζας» ανέφερε ο αξιωματούχος.

Ισραήλ: προηγείται η δεξιά αντιπολίτευση

Το δεξιό κόμμα Λικούντ υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου παραμένει το φαβορί των βουλευτικών εκλογών στις 10 Φεβρουαρίου στο Ισραήλ, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση ανεξάρτητου ινστιτούτου, η οποία διεξήχθη μετά την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Χααρέτζ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το Λικούντ (που σήμερα διαθέτει 12 έδρες επί συνόλου 120 στην Βουλή) λαμβάνει 29 έδρες, το κυβερνών κεντροδεξιό Καντίμα υπό την υπουργό Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι, λαμβάνει 26 έδρες έναντι 29 που έχει σήμερα στην Κνεσέτ, ενώ το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα υπό τον υπουργό Άμυνας Εχούντ Μπαράκ, λαμβάνει 14 έδρες έναντι 19 που έχει σήμερα, καταγράφοντας αύξηση στην πρόθεση ψήφου σε σχέση με δημοσκοπήσεις που είχαν διεξαχθεί πριν από την ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα που άρχισε στις 27 Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Λάρισα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΛΑΡΙΣΑ