ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία νέα

Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Πρώτο επιβεβαιωμενο κρούσμα της γρίπης των χοίρων στην Ελλάδα

Το πρώτο κρούσμα της γρίπης των χοίρων στη χώρας μας επιβεβαιώθηκε τη Δευτέρα (18/5). Πρόκειται για Έλληνα υπήκοο, που σπουδάζει στις ΗΠΑ και ταξίδεψε το Σάββατο για την Ελλάδα, με αεροπλάνο. Ο 19χρονος νοσηλεύεται στο Σισμανόγλειο σε θάλαμο αρνητικής πίεσης. Στο μεταξύ, καθησυχαστικός εμφανίστηκε νωρίτερα από τη Γενεύη, όπου πληροφορήθηκε το ζήτημα ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, λέγοντας οτι η χώρα ειναι σε ετοιμότητα.


Σύμφωνα με ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης, ο 19χρονος προσήλθε το πρωί της Δευτέρας με τη συνοδεία του πατέρα του, στο νοσοκομείο Σισμανόγλειο καθώς ένοιωθε ενοχλήσεις όμοιες με αυτές των συμπτωμάτων της γρίπης των χοίρων.

Οι γιατροί του Σισμανογλείου – το πρώτο νοσοκομείο αναφοράς για τη γρίπη σύμφωνα με τα μέτρα του υπουργείου Υγείας – πήραν από τον νεαρό φαρυγγικό επίχρισμα, του έδωσαν αντιβίωση και του επέτρεψαν να γυρίσει στο σπίτι του, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα.

Τα πρώτα αποτελέσματα βγήκαν στις 16.00 το μεσημέρι και έδειξαν ότι ο νεαρός είναι θετικός στη γρίπη. Αμέσως ειδοποιήθηκε η οικογένεια και ασθενοφόρο του νοσοκομείου τον παρέλαβε και τον μετάφερε πίσω στο Σισμανόγλειο. Τα αποτελέσματα της δεύτερης εξέτασης, τα οποία συμφώνησαν με την πρώτη, ανακοινώθηκαν γύρω στις 20. 00 το βράδυ της Δευτέρας.

Ο ασθενής έχει εισαχθεί σε θάλαμο αρνητικής πίεσης και θα παραμείνει εκεί για μία εβδομάδα, εκτός αν τα συμπτώματα υποχωρήσουν νωρίτερα.

Σύμφωνα και με τον υφυπουργό Υγείας κ. Παπαγεωργίου, πρόκειται για ήπιο κρούσμα, που δεν εμπνέει ανησυχία.

Σημειώνεται ότι στους συγγενείς του νεαρού χορηγείται προληπτικά φαρμακευτική αγωγή.

Δήλωση υπουργού Υγείας

Από τη Γενεύη όπου συμμετέχει στη Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος ενημερώθηκε για την ύπαρξη ύποπτου κρούσματος, από το ΚΕΕΛ και από το Ινστιτούτο Παστέρ.

«Εφόσον υπάρξει και η τυπική επιβεβαίωση, σύμφωνα πάντα με τους διεθνείς κανονισμούς, θα εκδοθεί αναλυτική ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας και του ΚΕΕΛΠΝΟ» είχε δηλώσει ο κ. Αβραμόπουλος προσθέτοντας:

«Θεώρησα σκόπιμο, ότι μέσαστο πλαίσιο της διαφάνειας για το ζήτημα αυτό και δεδομένου ότι τις επόμενες ώρες, θα βρίσκομαι σε συναντήσεις με ξένους ομολόγους μου και με τους υπευθύνους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, να προβώ στην προκαταρκτική αυτή ενημέρωσή σας, κάτι που επαναλαμβάνω, ότι μένει να επιβεβαιωθεί.

Θέλω να διαβεβαιώσω, ότι όλα τα προληπτικά μέτρα έχουν ληφθεί, σύμφωνα με τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανονισμούς, ότι το ύποπτο περιστατικό βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο και προστασία και κανένας απολύτως φόβος υπάρχει για τη δημόσια υγεία των πολιτών μας. Και βέβαια, να ευχηθούμε να μην επαληθευτεί το ύποπτο αυτό κρούσμα».

Καθ. Επιδημιολογίας - Δημήτρης Τριχόπουλος

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» δήλωσε μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Antenna ο καταξιωμένος επιδημιολόγος Δημήτρης Τριχόπουλος, ο οποίος έκρινε ότι είναι αναπόφευκτο να υπάρξει κρούσμα της γρίπης των χοίρων και στην Ελλάδα.

Σχετικά με το συγκεκριμένο κρούσμα, ο καθηγητής τόνισε ότι, η μεταδοτικότητα του ιού κατά το Σάββατο – όταν ο νεαρός ταξίδεψε από τις ΗΠΑ με αεροπλάνο – είναι πολύ μικρή. Πρόσθεσε ότι το πιο δόκιμο θα ήταν οι ιατρικές εξετάσεις να επικεντρωθούν στις μετέπειτα επαφές του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Λάρισα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΛΑΡΙΣΑ