ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία νέα

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Πώς θα γίνει η απόσυρση των ΙΧ

Υπογράφηκε σήμερα από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Γ.Σουφλιά, η κοινή υπουργική απόφαση στην οποία προσδιορίζονται η διαδικασία εφαρμογής της απόσυρσης καθώς και ο τρόπος καταβολής των χρημάτων για την απόσυρση και για την αγορά καινούριου οχήματος νέας τεχνολογίας.
Η διαδικασία αφορά σε Ι.Χ αυτοκίνητα και φορτηγά μέχρι 3,5 τόνους μικρό φορτίο και γίνεται στα ακόλουθα στάδια:
1)Παραδίδεται το όχημα σε έναν από τους 81 εγκεκριμένους χώρους συλλογής οχημάτων (Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας) που αναφέρονται στο www.edoe.gr η μπορείτε να μάθετε τηλεφωνικά στο 210-6899039 και παραλαμβάνεται η βεβαίωση παραλαβής του οχήματος.
2)Εντός 8 ημερών χορηγείται πιστοποιητικό καταστροφής του οχήματος, αντίγραφο του οποίου πρέπει να παραδοθεί μαζί με τις πινακίδες και την άδεια σε οποιαδήποτε διεύθυνση μεταφορών και επικοινωνιών νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.
3)Η διεύθυνση μέσα σε 3 εργάσιμες μέρες εκδίδει τη μηχανογραφημένη πράξη οριστικής διαγραφής
4)Με την πράξη αυτή, ο ιδιοκτήτης εισπράττει το προβλεπόμενο ποσό από την αρμόδια ΔΟΥ.
Προυποθέσεις

Το πιστοποιητικό καταστροφής του οχήματος πρέπει να συνοδεύεται από δήλωση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας που να αναγράφει ότι το προς απόσυρση όχημα πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις:
α)κινείται αυτοδύναμα
β)φέρει όλα τα μηχανικά του μέρη και
γ)είναι πλήρες αμαξώματος

Από τη διαδικασία της απόσυρσης εξαιρούνται τα οχήματα που δεν πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις καθώς και αυτά που έχουν καταστραφεί από ατύχημα, πυρκαγιά, εμπρησμό η βανδαλισμό.
Η διαδικασία για τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων
Η διαδικασία απόσυρσης, που πρέπει να ακολουθηθεί για τα φορτηγά που είναι μεγαλύτερα από 3,5 τόνους μικτό φορτίο, περιλαμβάνει τα παρακάτω στάδια:
1. Ο ιδιοκτήτης του φορτηγού ή εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός του παραδίδει το αποσυρόμενο φορτηγό σε Εγκατάσταση Επεξεργασίας και στη συνέχεια λαμβάνει τη σχετική βεβαίωση παραλαβής του προς απόσυρση φορτηγού από την Εγκατάσταση Επεξεργασίας. Στη βεβαίωση παραλαβής πρέπει να γίνεται σαφής αναφορά ότι το όχημα κινείται αυτοδύναμα, φέρει όλα τα μηχανικά του μέρη και είναι πλήρες αμαξώματος.
2. Ο ιδιοκτήτης του φορτηγού ή εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος αυτού καταθέτει σε οποιαδήποτε Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης τη βεβαίωση παραλαβής μαζί με κομμένο αριθμό πλαισίου και όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα, προκειμένου να γίνει η διαγραφή του φορτηγού από τα οικεία μητρώα. Ακολούθως, εντός τριών εργάσιμων ημερών, η ως άνω Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών εκδίδει την μηχανογραφημένη πράξη οριστικής διαγραφής του φορτηγού.
3. Αυτή η πράξη οριστικής διαγραφής αποτελεί το δικαιολογητικό για την παροχή στον ιδιοκτήτη του οικονομικού κινήτρου της απόσυρσης και το προβλεπόμενο ποσό καταβάλλεται από την αρμόδια ΔΟΥ.
Προϋποθέσεις της παροχής χρημάτων για την αγορά νέου οχήματος
Οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για την παροχή οικονομικού κινήτρου αγοράς οχήματος είναι οι εξής:
1. Να έχει ακολουθηθεί η ως άνω προβλεπόμενη διαδικασία απόσυρσης του παλιού οχήματος.
2. Να έχει προηγηθεί η αγορά οχήματος νέας τεχνολογίας.
3. Στην άδεια κυκλοφορίας του νέου οχήματος να αναγράφεται το αποσυρθέν όχημα.
4. Το προς πληρωμή ποσό επιδότησης, καταβάλλεται στον ενδιαφερόμενο ιδιοκτήτη από την αρμόδια ΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Λάρισα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΛΑΡΙΣΑ