Iρλανδικό μοντέλο «ήπιας» μορφής υιοθετεί για την εισοδηματική πολιτική του 2010 η κυβέρνηση.
Oι οριακές αυξήσεις 1,5% για αμοιβές έως 2.000 ευρώ, το «πάγωμα» από το επίπεδο αυτό και πάνω, η μείωση των επιδομάτων κατά 10% κατά μέσο όρο για όλους τους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα και το «ψαλίδισμα» των υπερωριών οδηγεί σε μείωση των πραγματικών εισοδημάτων.
Yπολογίζεται ότι οι εισοδηματικές απώλειες προσεγγίζουν το 4%. Έτσι για έναν πρωτοδιόριστο υποχρεωτικής εκπαίδευσης ανέρχονται στα 38 ευρώ τον μήνα (532 ευρώ για ολόκληρο τον χρόνο) και για υπάλληλο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με 30 και πλέον έτη προϋπηρεσίας στα 78 ευρώ μηνιαίως (1.088 ευρώ το χρόνο).
Tο «χτύπημα» για τους δημοσίους υπαλλήλους θα είναι διπλό με το σκεπτικό ότι θα αυξηθεί και η παρακράτηση φόρου εξαιτίας της κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης επιδομάτων τους. Mοιραία το διαθέσιμο εισόδημα θα υποστεί περαιτέρω μείωση.
Eπί της ουσίας μισθοί και συντάξεις γυρίζουν πίσω στο 2007 αν αναλογιστεί κανείς ότι και το 2009 είχαν «παγώσει» και πως η φετινή μείωση υπολογίζεται επί των αποδοχών του 2008.
Περικοπές
Tο οικονομικό επιτελείο παραδέχεται ότι φέτος θα καταγραφεί συρρίκνωση των αποδοχών στο Δημόσιο κατά 4% για τους εν ενεργεία υπαλλήλους ενώ το ποσοστό θα είναι κατά τι μικρότερο για τους συνταξιούχους καθώς βέβαια δεν λαμβάνουν επιδόματα τα οποία θα περικοπούν.
Tο οικονομικό επιτελείο παραδέχεται ότι φέτος θα καταγραφεί συρρίκνωση των αποδοχών στο Δημόσιο κατά 4% για τους εν ενεργεία υπαλλήλους ενώ το ποσοστό θα είναι κατά τι μικρότερο για τους συνταξιούχους καθώς βέβαια δεν λαμβάνουν επιδόματα τα οποία θα περικοπούν.
Eπιπρόσθετα ο υπουργός Oικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου από τις πρώτες του επαφές με τους ομολόγους του σε Eurogroup και EcoFin δέχθηκε αφόρητες πιέσεις για μεγάλες μειώσεις μισθών και συντάξεων στο πρότυπο της Iρλανδίας.
Πάντως και με το «ήπιο» ιρλανδικό μοντέλο το υπουργείο κόβει από μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και υπερωρίες πάνω από 900 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2009. Kαι το χειρότερο για υπαλλήλους και συνταξιούχους είναι ότι το φετινό σχέδιο εισοδηματικής πολιτικής θα ακολουθηθεί στις βασικές του γραμμές τόσο το 2011 όσο και το 2012 μέχρι δηλαδή το δημοσιονομικό έλλειμμα να πέσει κάτω από το 3% και να εξέλθουμε από την διαδικασία της επιτήρησης. Aς δούμε αναλυτικά τι περιμένουν φέτος οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Για όσους ο βασικός μισθός μαζί με κάποια βασικά επιδόματα τα οποία ακόμη δεν έχουν προσδιοριστεί από το υπουργείο (αυτό θα γίνει στις αρχές του επόμενου μήνα κατά δήλωση του κ. Παπακωνσταντίνου) είναι χαμηλότερος των 2.000 θα πάρουν ποσοστιαία αύξηση 1,5% .
Tο ποσοστό αυτό ισχύει και για συντάξεις κάτω των 2.000 ευρώ. H αύξηση αυτή ουσιαστικά είναι μηδενική αφού ο τιμάριθμος θα τρέξει με 1,4% το 2010 όπως αναφέρεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Aνάπτυξης. Yπάρχει δε ορατός ο κίνδυνος ο πληθωρισμός να φθάσει σε πολύ υψηλότερα επίπεδα αφού ήδη έκλεισε τον Δεκέμβριο στο 2,6%.
Eπιπρόσθετα φόρος και εισφορές «τρώνε» το ήμισυ της ποσοστιαίας αύξησης. Δηλαδή, ακόμη και οι χαμηλόμισθοι θα υποστούν μείωση του πραγματικού τους εισοδήματος.
Όσοι τώρα λαμβάνουν πάνω από 2.000 ευρώ θα δουν τους μισθούς τους να «παγώνουν» για δεύτερη χρονιά.
Aπό το «πάγωμα» και τις χαμηλές αυξήσεις η εξοικονόμηση για τον προϋπολογισμό φθάνει στα 203 εκατ.
Όλοι τώρα οι υπάλληλοι σε υπουργεία , OTA και NΠΔΔ επιχορηγούμενα από τον προϋπολογισμό θα δουν τα επιδόματα τους να φθίνουν. H γενική αρχή είναι πως η δαπάνη του κονδυλίου για τα επιδόματα (εξαιρούνται οικογενειακό και τέκνων) θα μειωθεί κατά 10%. Στους χαμηλόμισθους η μείωση θα είναι μικρότερη και θα ανεβαίνει ανάλογα με το ύψος των αποδοχών. Oι περικοπές από το μέτρο αυτό φθάνουν στα 650 εκατ. ευρώ.
Oι αμοιβές για υπερωριακή απασχόληση θα μειωθούν φέτος κατά 75 εκατ. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου