Τρόπους καθυστέρησης μέρους ή και του συνόλου του δεύτερου πακέτου δανείων προς την Ελλάδα, αποφεύγοντας ωστόσο μια άτακτη χρεοκοπία της χώρας, εξετάζουν αξιωματούχοι της ευρωζώνης, σύμφωνα με έκτακτες πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.
"Υπάρχουν προτάσεις να καθυστερήσει το ελληνικό πακέτο ή να σπάσει, προκειμένου να αποφευχθεί μια άμεση χρεοκοπία, αλλά χωρίς να υπάρχει δέσμευση για όλο το πακέτο", ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος.Κι ενώ η Ελλάδα πρόκειται να υλοποιήσει πολλά από τα συμφωνηθέντα με την τρόικα, προκειμένου να εκταμιευτεί το νέο πακέτο βοήθειας, η πολιτική ρευστότητα που προέκυψε μετά την ψηφοφορία της Κυριακής, δημιουργεί νέες αμφιβολίες.
Το θέμα θα εξεταστεί στην τηλεδιάσκεψη που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 18:00 το απόγευμα της Τετάρτης, ωστόσο αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τη Δευτέρα, όταν και θα συνεδριάσει το Eurogroup.
Γερμανικές πιέσεις
Ανώτατες ευρωπαϊκές πηγές υποστηρίζουν επίσης ότι δεν είναι ακόμα σαφές ότι το ελληνικό χρέος που σήμερα ανέρχεται στο 160% του ΑΕΠ, θα μπορέσει να μειωθεί σε περίπου 120% έως το 2020 μέσω της συμφωνίας με την τρόικα.
"Θα συζητηθούν όλες οι επιλογές", τόνισε άλλος αξιωματούχος, προσθέτοντας: "Υπάρχει πίεση από διάφορες χώρες να παγώσει η συμφωνία, έως ότου υπάρξει μια συγκεκριμένη δέσμευση από την Ελλάδα, η οποία δεν μπορεί να έρθει μέχρις ωσότου διεξαχθούν οι εκλογές".
Γερμανία, Φινλανδία και Ολλανδία βρίσκονται ανάμεσα στις χώρες που πιέζουν, προκειμένου να καθυστερήσει το πακέτο, ενώ η Γερμανία ως πιο σκληροπυρηνική, υποστηρίζει ότι η τελική έγκριση θα πρέπει να δοθεί μόνο μετά από τις εκλογές.
Ζητούν ακόμα διαβεβαιώσεις
Νωρίτερα, στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, εξέφρασε την ελπίδα να κλείσει το ταχύτερο δυνατό η συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup, διευκρινίζοντας ότι απαραίτητη προυπόθεση γι αυτό είναι να έρθουν από την Αθήνα οι διαβεβαιώσεις για την κάλυψη της τρύπας των 325 εκατ. ευρώ στο συνταξιοδοτικό και οι έγγραφες δεσμεύσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς.
Εφόσον εκπληρωθούν αυτές οι προϋποθέσεις, στο σημερινό Eurogroup θα γίνει συζήτηση σε βάθος, ανέφερε ο Α. Αλταφάζ, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι επείγει η έναρξη της διαδικασίας των διακανονισμών της Ελλάδας με τους ιδιώτες ομολογιούχους, δηλαδή το λεγόμενο PSI.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε, ειδικότερα, ότι θα πρέπει να οριστεί το πλαίσιο της διαδικασίας και στη συνέχεια να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις.
Ο κ. Αλταφάζ επανέλαβε την πάγια θέση του Eurogroup ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης, σημειώνοντας, ωστόσο ότι η αλληλεγγύη είναι αμφίδρομη και ότι η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που της έχουν ζητηθεί.
Ερωτηθείς προς τα πού θα κατευθυνθεί το σημερινό Eurogroup και ειδικότερα αν θα μπορούσε να δώσει το έναυσμα του PSI αφήνοντας για το συμβούλιο της Δευτέρας την έγκριση της δανειακής σύμβασης, ανέφερε εμμέσως πλην σαφώς ότι "είναι θέμα πολιτικής εκτίμησης".
Επισήμανε, πάντως, ότι με βάση τις αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής, το PSI και η δανειακή σύμβαση συνιστούν ενιαίο πακέτο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου