ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία νέα

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

5 οφέλη της μαστίχας που δεν ήξερες μέχρι σήμερα

Το "μαγικό" δάκρυ της Χίου αναγνωρίστηκε ως φάρμακο για το στομάχι και τις φλεγμονές. Έχει όμως και άλλα οφέλη!


Εδώ και μερικές ημέρες, η μαστίχα Χίου είναι και με... τη βούλα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) ένα παραδοσιακό φάρμακο φυσικής προέλευσης. Οι δύο θεραπευτικές εγκρίσεις αφορούν δυσπεπτικά προβλήματα και δερματικές φλεγμονές/ επούλωση δερματικών πληγών.
Με λίγα λόγια, αναγνωρίστηκε από έναν επίσημο και διεθνή Οργανισμό, το πόσο οφέλιμη είναι τουλάχιστον για αυτά τα δύο πεδία. Για τις παθήσεις του πεπτικού συστήματος, έχουν γίνει μελέτες που έχουν αποδείξει την ευεργετική δράση της μαστίχας στην θεραπεία του έλκους αλλά και στην αντιμετώπιση απλών συμπτωμάτων όπως τα φουσκώματα ή η δυσπεψία. Επίσης, έχει διαπιστωθεί ότι βοηθά στην επούλωση πληγών στο δέρμα.
Υπάρχουν, όμως, και άλλα πεδία στα οποία μπορεί να βοηθήσει αυτό το "μαγικό" δάκρυ που βγαίνει μόνο από τον σκίνο της Χίου. Ποια είναι αυτά; Ρωτήσαμε τον Kλινικό διαιτολόγο-διατροφολό Dr. Πωλ Φαρατζιάν και τον Επιστήμονα Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής Dr. Αντώνη Κουτελιδάκη και ορίστε τι μας είπαν!
1. Έχει έμμεσες καρδιο-προστατευτικές ιδιότητες
Μελέτες έχουν επιβεβαιώσει την ισχυρή προστατευτική δράση του εκχυλίσματος της μαστίχας Χίου έναντι της οξείδωσης της LDL χοληστερόλης ("κακής" χοληστερόλης), γεγονός που δείχνει ότι έχει έμμεσα και καρδιο-προστατευτικές ιδιότητες.
2. Έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες
Το αιθέριο έλαιο της μαστίχας Χίου, φαίνεται ότι έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες έναντι σε βακτήρια καθώς και σε παθογόνους μικροοργανισμούς.
3. Χαρίζει "δροσερή" αναπνοή
Ερευνητικά δεδομένα έχουν επιβεβαιώσει τη συμβολή που έχει αυτό το "μαγικό" δάκρυ στην πρόληψη της τερηδόνας και των περιοδοντικών παθήσεων καθώς και στην αντιμετώπιση της δυσάρεστης αναπνοής.
4. Παλεύει τη γήρανση
Εκτός από τη χρήση της στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική κυρίως για το άρωμα ή τη γεύση που δίνει, σε πρόσφατες προσπάθειες και στην Ελλάδα, η μαστίχα έχει χρησιμοποιηθεί πετυχημένα και στην κοσμετολογία, εξαιτίας του ότι κάποιες από τις ουσίες της έχουν αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες.
5. Βοηθάει τη σεξουαλική υγεία
Κάποια στοιχεία αλλά και η παράδοση, συνδέουν τη μαστίχα Χίου με την καλύτερη σεξουαλική υγεία.

Προϊόντα

Όπως καταλαβαίνεις, από τη στιγμή ειδικά που ζεις στην Ελλάδα, είναι μάλλον τεράστια παράλειψη να μην έχεις στην καθημερινότητα σου κάτι που να περιέχει αυτό το γευστικό και αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικό θαύμα. Βρήκαμε μερικά προϊόντα που μπορεί να σε ενδιαφέρουν.
Αναψυκτικό με μαστίχα Mast --> 1.50€
Οδοντόκρεμα Apivita white με μαστίχα και προπόλη --> 5.11€
Αναβράζοντα δισκία με μαστίχα Χίου --> 9.38€
Ξηρό λάδι με μαστίχα, για πρόσωπο, σώμα και μαλλιά --> 14.63€
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Λάρισα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΛΑΡΙΣΑ