ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία νέα

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Ο αστροναύτης που αγωνιά για την Ελλάδα

Ο αστροναύτης που αγωνιά για την ΕλλάδαΕνα μήνυμα συμπαράστασης από το Διάστημα. Εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τη Γη, η Ελλάδα μοιάζει με μικρή κουκκίδα πάνω στον πλανήτη.

Ομως φαίνεται ότι ακόμα και στην πιο μακρινή «αποικία», η χώρα μας έχει τη δική της σημειολογία. Από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ο Αμερικανός αστροναύτης Σκοτ Κέλι δύο φορές μέσα σε έναν μήνα έστειλε μέσω Twitter το δικό του μήνυμα συμπάθειας προς τη χώρα μας, ίσως ως μια ένδειξη συμπαράστασηςγια τις δυσκολίες που βιώνει τα τελευταία χρόνια
.
Η πρώτη αναφορά του Αμερικανού αστροναύτη για την πατρίδα μας έγινε τον περασμένο Ιούλιο όταν έστειλε την καλημέρα του στην Ελλάδα, αναρτώντας στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter μία δορυφορική εικόνα της Αττικής που συνοδευόταν από το σχόλιο: «Αθήνα, Ελλάδα, καλημέρα από τον διαστημικό σταθμό! Σας ευχόμαστε ό,τι καλύτερο».
Ηταν 12 Ιουλίου, ακριβώς μία εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα και με την Ελλάδα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Επί εβδομάδες κάθε σχετική είδηση όχι μόνο έκανε τον γύρο του κόσμου αλλά έφτανε μέχρι το Διάστημα...
  Oι δίδυμοι Σκοτ (δεξιά) και Μαρκ Κέλι, όταν υπηρετούσαν στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.


Oι δίδυμοι Σκοτ (δεξιά) και Μαρκ Κέλι, όταν υπηρετούσαν στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.
Το φιλικό τιτίβισμα του Σκοτ Κέλι δεν πέρασε απαρατήρητο και σχολιάστηκε δεόντως. Και πριν συμπληρωθεί ένας μήνας, ο Αμερικανός αστροναύτης επανήλθε με ακόμα ένα.
Στις 9 Αυγούστου ανέβασε φωτογραφία της Γης από τον ΔΔΣ αναφέροντας: «Για τους καλούς μου φίλους στην Ελλάδα. Σας σκέφτομαι. Ελπίζω να περνάτε ένα υπέροχο βράδυ» έγραφε, σε μια εποχή όπου η χώρα μας έχει ανάγκη από κάθε φιλική υποστήριξη και θετική δημοσιότητα. Ουδείς γνωρίζει, βεβαίως, εάν ο χαιρετισμός είχε και συγκεκριμένους φυσικούς αποδέκτες στην Ελλάδα, πρόσωπα με τα οποία ο αστροναύτης διατηρεί πραγματική φιλική σχέση, ούτε είναι γνωστό εάν έχει επισκεφθεί τη χώρα μας, όπως έχουν κάνει άλλοι συνάδελφοί του.
  Οπως αναφέρει ο ίδιος στο Twitter, λατρεύει να βγάζει φωτογραφίες της Γης από ψηλά.


Οπως αναφέρει ο ίδιος στο Twitter, λατρεύει να βγάζει φωτογραφίες της Γης από ψηλά.
Σημαντικές έρευνεςΠρόκειται όμως για μια ξεχωριστή προσωπικότητα με ιδιαίτερη εμπειρία στις διαστημικές αποστολές, ενώ η παραμονή του επί έναν χρόνο στον ΔΔΣ συνδέεται με σημαντικές επιστημονικές έρευνες όσο και με ένα ιδιαίτερο ιατρικό πρόγραμμα. Είναι το λεγόμενο «πείραμα των διδύμων» που πραγματοποιείται συγχρόνως στη Γη και στο Διάστημα, καθώς ο δίδυμος αδελφός του Σκοτ Κέλι, ο Μαρκ, μετέχει στη διαδικασία.
Το εντυπωσιακό είναι ότι και ο Μαρκ Κέλι είναι αστροναύτης. Για την ακρίβεια, αποσύρθηκε πρόσφατα από την ενεργό δράση και τις αποστολές εκτός του πλανήτη. Προφανώς τα δύο αδέλφια αποτελούν μια μοναδική περίπτωση διδύμων που έχουν ταξιδέψει στο Διάστημα.
Ο Σκοτ Κέλι με τη γυναίκα του Γκάμπριελ Γκίφορντς.
Ο Σκοτ Κέλι με τη γυναίκα του Γκάμπριελ Γκίφορντς.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Γεννήθηκαν 21 Φεβρουαρίου του 1964 στο Οραντζ του Νιου Τζέρσεϊ. O Σκοτ Κέλι σπούδασε μηχανικός και σήμερα είναι απόστρατος αξιωματικός μετά από πολλά χρόνια υπηρεσίας στην αεροπορία του Πολεμικού Ναυτικού. Εχει γράψει πάνω από 8.000 ώρες πτήσεων με 40 διαφορετικούς τύπους αεροπλάνων. Αν και αποστρατεύθηκε από το Ναυτικό το 2012, συνεχίζει να υπηρετεί ως αστροναύτης. Ηταν ήδη βετεράνος σε διαστημικές αποστολές όταν επελέγη για μια μακράς διάρκειας αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Είχε ταξιδέψει ως πιλότος με το Space Shuttle Discovery το 1999, μετείχε σε προγράμματα του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble, ενώ πήρε μέρος σε δωδεκαήμερη αποστολή στον ΔΔΣ το 2007. Το 2010 επελέγη από τη ΝΑSΑ ως μέλος της ομάδας για μακροχρόνια παραμονή στο Διάστημα.
Η νέα αποστολή του, που ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο, προβλέπει την παραμονή στον ΔΔΣ για ένα ολόκληρο χρόνο, ενώ ορισμένες έρευνες γίνονται παράλληλα στη Γη με τον δίδυμο αδελφό του.
Ο δίδυμος αδελφός τουΟ Μαρκ έχει μια παραπλήσια πορεία. Με σπουδές μηχανικού, εργάστηκε ως αξιωματικός του Ναυτικού και το 1996 επελέγη να συμμετάσχει σε διαστημικές αποστολές της ΝΑSΑ και ταξίδεψε πρώτη φορά το 2001. Η διαδρομή του συνεχίστηκε έως το 2011 με τον Endeavour. Ο ίδιος βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας εξαιτίας ενός τραγικού γεγονότος.
Η σύζυγός του είναι η Γκάμπριελ Γκίφορντς, μέλος του Κογκρέσου, η οποία δέχθηκε δολοφονική επίθεση στο Τούσον της Αριζόνα. Ηταν 8 Ιανουαρίου 2011 όταν ένας 22 χρονος ψυχικά ασταθής άνοιξε πυρ εναντίον της ίδιας και υποστηρικτών της με αποτέλεσμα έξι άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 13 άλλοι να τραυματιστούν σοβαρά, μεταξύ των οποίων και η ίδια. Ο αστροναύτης σύζυγός της στάθηκε στο πλευρό της και μάλιστα μαζί έγραψαν ένα βιβλίο με θέμα την οπλοκατοχή.
NASA TWIN STUDY
Eνα φιλόδοξο ιατρικό πείραμα
Οταν ο Σκοτ Κέλι βρισκόταν σε διαδικασία απογείωσης για να ταξιδέψει προς τον ΔΔΣ και το τεχνικό προσωπικό παρακολουθούσε τις τελευταίες λεπτομέρειες, όλο το επιτελείο της ΝΑSΑ ξαφνικά πάγωσε. Ο αστροναύτης εμφανίστηκε χαμογελαστός μπροστά τους ενώ εκείνοι περίμεναν να εκτοξευθεί. «Μας ξεγέλασε όλους», είπε ο επικεφαλής του προγράμματος. Ο Μαρκ Κέλι είχε επιλέξει εκείνη τη στιγμή να εμφανιστεί έχοντας ξυρίσει το μουστάκι του, μοναδικό σημείο αναγνώρισης ανάμεσα στους πανόμοιους διδύμους.
Οι επιπτώσεις
Αυτή η ομοιότητα δίνει μια μοναδική ευκαιρία στο ιατρικό επιτελείο της ΝΑSΑ να ερευνήσει τις επιπτώσεις που επιφέρει η παραμονή στο Διάστημα στο σώμα και στη συμπεριφορά. Το πρόγραμμα ονομάζεται NASA Twin Study και τα δύο αδέλφια θα μετάσχουν σε 10 πειράματα που αφορούν τη συμπεριφορά της υγείας, την ψυχολογική κατάσταση και στοιχεία μικροβιολογίας και μοριακής βιολογίας. Η επίδραση της ακτινοβολίας, η οστική μάζα και πυκνότητα, η όραση, οι καρδιακές αντιδράσεις, θέματα βαρύτητας και ισορροπίας είναι σημεία έρευνας για τους επιστήμονες.
Οι δίδυμοι της ΝΑSΑ αποτελούν ένα μοναδικό διπλό δείγμα και ο επίγειος αδελφός δεν έχει καμία αντίρρηση να καταναλώνει την τροφή των αστροναυτών και να υποβάλλεται σε δοκιμασίες ανάλογες με εκείνες του αδελφού του στο Διάστημα.
Πηγή:  http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Λάρισα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΛΑΡΙΣΑ