ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία νέα

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

Κατά 1,1% αυξήθηκε η ανεργία μέσα σε ένα μήνα


Το «καμπανάκι» για την πορεία της απασχόλησης στη χώρα μας «χτυπούν» τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με τα οποία η ανεργία στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 1,1% μέσα σε ένα μήνα. Σύμφωνα με τους αναλυτές το ποσοστό αναμένεται να αυξηθεί αν ληφθεί υπ’ όψη η σημαντική επιβράδυνση που ήδη έχει σημειωθεί σε νευραλγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας. Σε συμμετοχή στην απεργία της 2ας Απριλίου κάλεσε η ΓΣΕΕ και το ΚΚΕ ενώ «άμεση λήψη μέτρων» ζήτησαν Συνασπισμός και ΛΑΟΣ.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η ανεργία ανήλθε το Δεκέμβριο του 2008 στο 8,9% από 7,8% που ήταν το Νοέμβριο του ίδιου έτους, ενώ τον Νοέμβριο του 2007 βρισκόταν στο 8,9%. Βάσει των τελευταίων δεδομένων, το ποσοστό ανεργίας στη χώρα, διαμορφώνεται υψηλότερα από το Μ.Ο. της Ευρωζώνης, ο οποίος το Δεκέμβρη ήταν στο 8,1%.
Το σύνολο των απασχολουμένων κατά το Δεκέμβριο του 2008 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.463.387 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 434.149 άτομα ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός σε 4.350.927 άτομα. Το ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες διαμορφώθηκε στο 12,2% και στους άνδρες στο 6,5% στους άνδρες, ενώ στις ηλικίες 15-24 ετών η ανεργία διαμορφώθηκε στο 26,3%.
Σε ό,τι αφορά τις περιφέρειες της χώρας, το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας καταγράφηκε στη Δυτική Μακεδονία, όπου ανήλθε στο 13,4%.
Αντιδράσεις
«Δραματική» χαρακτηρίζει ΓΣΕΕ την εξέλιξη σε ανακοίνωση που εξέδωσε ενώ υποστηρίζει ότι το πραγματικό ποσοστό είναι ακόμη μεγαλύτερο, καθώς τα στοιχεία της ΕΣΥΕ «δεν συμπεριλαμβάνουν τους νέους που δεν έχουν μπει ποτέ στην παραγωγή, τους μακροχρόνια ανέργους, τους εργαζόμενους στα προγράμματα stage και τους “ψευτοαπασχολούμενους” μιας ώρας ή μιας μέρας».
«Η απαίτηση της ΓΣΕΕ για ουσιαστικά και αποτελεσματικά οικονομικά μέτρα ενίσχυσης της απασχόλησης και της εργασίας καθίσταται πλέον επιτακτική ανάγκη για αυτό και αποτελεί το κυρίαρχο αίτημα των εργαζομένων και της Γενικής Απεργίας στις 2 Απρίλη», καταλήγει η ανακοίνωση.
ΠΑΣΟΚ
Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η δήλωση της ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μ.Ματσούκα η οποία τόνισε ότι «η ανεργία στη χώρα μας εκτινάχθηκε στο 8,9% τον περασμένο Δεκέμβρη. Το ποσοστό αυτό αν και είναι υψηλότερο τόσο σε σχέση με τον περασμένο Νοέμβρη (που βρισκόταν στο 7,8%), όσο και με το μέσο όρο της ευρωζώνης (που διαμορφώθηκε στο 8,1%), εντούτοις θα πρέπει να θεωρηθεί υποεκτιμημένο στο βαθμό που δεν περιλαμβάνει ούτε τους άεργους, ούτε τους υποαπασχολούμενους που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ανασφάλιστοι και με αποδοχές πείνας, ούτε φυσικά τους «ομήρους των stage».
«Είναι πλέον φανερό ότι η πλήρης οικονομική και κοινωνική αποτυχία της αποχωρούσας κυβέρνησης, άγγιξε και το τελευταίο, και το πλέον προσφιλές της μέτρο κατά της ανεργίας. Αυτό των επικοινωνιακών τρυκ» συμπλήρωσε.
ΚΚΕ
«Η ανεργία είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ αυτήν που μετρούν τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, καθώς, με βάση τις οδηγίες της ΕΕ και της κυβέρνησης, δεν καταγράφονται ως άνεργοι όσοι εργάζονται έστω και μια ώρα την εβδομάδα» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος.
«Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη να συσπειρωθεί στη γραμμή της ανασύνταξης και αντεπίθεσης. Να οργανωθεί σε κάθε χώρο δουλειάς και να αντιπαλέψει ενιαία και αποφασιστικά την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, τους εκβιασμούς της καπιταλιστικής εργοδοσίας.
Μόνο έτσι θα εμποδίσουμε τις απολύσεις, τη γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, τη μείωση μισθών, την περικοπή ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Μόνο έτσι θα διεκδικήσουμε πραγματικά μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους και το δικαίωμα σε σταθερή δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα» συμπληρώνεται και σημειώνεται ότι «πρώτο βήμα συσπείρωσης πάλης και αντεπίθεσης, θα πρέπει να γίνουν τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 17 Μάρτη και η απεργία στις 2 Απρίλη».
Συνασπισμός
Για «ανησυχητική» κατάσταση έκανε λόγο ο βουλευτής του Συνασπισμού ΔημήτρηςΣτρατούλης και κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει δράση με συγκεκριμένα μέτρα.
«Με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ αποτυπώνεται πλέον και επίσημα η αύξηση της μαζικής ανεργίας στη χώρα μας, η οποία μάλιστα στους νέους είναι υπερδιπλάσια από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, αφού πάνω από ένας στους τέσσερις νέους είναι άνεργος.
Η κατάσταση στη χώρα μας είναι πλέον ανησυχητική, γιατί τα πραγματικά ποσοστά της ανεργίας, τα οποία με διάφορες αλχημείες συγκαλύπτει η κυβέρνηση, είναι ακόμα πιο μεγάλα. Αυτό οφείλεται και στο ότι τους τελευταίους μήνες πολλές επιχειρήσεις με πρόσχημα την οικονομική κρίση προχωρούν σε μεμονωμένες ή και μαζικές απολύσεις» δήλωσε ο κ. Στρατούλης.
ΛΑΟΣ
«Αν το Δεκέμβριο η ανεργία ήταν στο 8,9% με τα προγράμματα STAGE και την «αλά καρτ» εργασία, με την οικονομική κρίση που έρχεται σε λίγο καιρό το 8,9% θα φαντάζει πολύ μικρό. Δυστυχώς η Κυβέρνηση κάνει μόνο διαγνώσεις και εξαγγελίες, όχι έργα» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ Κ. Βελόπουλος.
«4,5 εκατομμύρια Ευρωπαίοι θα βρεθούν άνεργοι μέσα στο 2009»
Στο μεταξύ, γύρω στα 4,5 εκατομμύρια Ευρωπαίοι θα χάσουν την εργασία τους το 2009 εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ευρωπαϊκής εργοδοτικής ένωσης BusinessEurope.
«Περιμένουμε ότι 4,5 εκατομμύρια Ευρωπαίοι θα χάσουν την εργασία του εξαιτίας της οικονομικής κρίσης εντός του 2009», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της ένωσης Ερνέστ-Αντουάν Σεγέρ, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Οι ευρωπαίοι επιχειρηματίες εμφανίζονται έτσι πιο απαισιόδοξοι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία από την πλευρά της εκτιμά ότι 3,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας να χαθούν κατά τη διάρκεια του έτους στις τελευταίες της προβλέψεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα στα μέσα Ιανουαρίου.
«Πιστεύουμε ότι τα σχέδια ανάκαμψης που εφαρμόζονται στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες είναι, μέσω της στήριξης που προσφέρουν στην επιχειρηματική δραστηριότητα, μάλλον το αποτελεσματικότερο μέσον για την εγγύηση της διατήρησης του μάξιμουμ των θέσεων εργασίας και ακόμη και της δημιουργίας και νέων θέσεων. Συνολικά όμως γνωρίζουμε ότι ο αριθμός των ανέργων στο 2009 θα είναι πολύ σημαντικός», δήλωσε ο Ερνέστ-Αντουάν Σεγέρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Λάρισα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΛΑΡΙΣΑ