Στην κορυφή του καταλόγου με τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο επέστρεψε ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, με περιουσία 40 δισ. δολαρίων, ενώ πέρυσι ήταν τρίτος, έχοντας περιουσία 58 δισ. δολαρίων.
Ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων σε όλο τον κόσμο μειώθηκε σχεδόν κατά το ένα τρίτο, φθάνοντας στους 793 τον περασμένο χρόνο, με τη μεγαλύτερη μείωση να παρατηρείται στα άτομα που μπήκαν στη λίστα του Forbes από τη Ρωσία, την Ινδία και την Τουρκία.
Φέτος, ο Γκέιτς ξεπέρασε τον επενδυτή Ουόρεν Μπάφετ, ο οποίος πέρσι ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με περιουσία 62 δισ. δολαρίων, φέτος έπεσε στη δεύτερη θέση, με περιουσία 37 δισ. δολαρίων. Στην τρίτη θέση εφέτος βρίσκεται ο Μεξικανός μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών Κάρλος Σλιμ, με περιουσία που φθάνει στα 35 δισ. δολάρια, ενώ πέρυσι είχε περιουσία 60 δισ. δολαρίων.
Σύμφωνα με τον κατάλογο του Forbes, οι τρεις κορυφαίοι στον κατάλογο των δισεκατομμυριούχων έχασαν συνολικά 68 δισ. δολάρια τη χρονιά που πέρασε. Εξαιτίας της διεθνούς κρίσης, η συνολική αξία της περιουσίας των δισεκατομμυριούχων του κόσμου έπεσε από τα 4,4 τρισ. δολάρια στα 2,4 τρισ. δολάρια, ενώ ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων μειώθηκε από τους 1.125 στους 793.
Ο μόνος άνθρωπος στη λίστα των 20 πιο πλούσιων ανθρώπων στον κόσμο που δεν έχασε χρήματα είναι ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, του οποίου η περιουσία εκτιμάται στα 16 δισ. δολάρια, από τα 11,5 δισεκατομμύρια. Σήμερα είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Νέα Υόρκη, κάνοντας ένα σημαντικό άλμα στον κατάλογο του Forbes από την 65η, στη 17η θέση. Η αύξηση των περιουσιακών στοιχείων του Μπλούμπεργκ αποδίδεται από το Forbes στην καλή πορεία της εταιρίας Μέσων Επικοινωνίας που έχει.
Η πόλη της Νέας Υόρκης αντικατέστησε τη Μόσχα στην πρώτη θέση του καταλόγου με τις πόλεις που φιλοξενούν τους δισεκατομμυριούχους του κόσμου. Στην αμερικανική μητρόπολη ζουν 55 δισεκατομμυριούχοι, ενώ στη Μόσχα 32, ενώ πέρυσι στη ρωσική πρωτεύουσα ζούσαν 87 δισεκατομμυριούχοι. Αρκετές αναπτυσσόμενες χώρες που τα τελευταία χρόνια είχαν καταγράψει σημαντικά ποσοστά αύξησης του ρυθμού ανάπτυξης των οικονομιών τους, επλήγησαν φέτος από την κρίση. Μεταξύ αυτών είναι η Τουρκία, όπου ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων έπεσε στους 13 από τους 35, λόγω και της υποχώρησης της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στον καταλόγο του περιοδικού Forbes με τους πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου, παρών είναι και ο Μεξικανός βαρόνος ναρκωτικών, Χοακίν 'Σόρτι' Γκούσμαν, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πλέον καταζητούμενους ανθρώπους, αλλά έχει συσσωρεύσει περιουσία ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.
Ο Γκούσμαν, που δραπέτευσε από φυλακή το 2001, θεωρείται υπεύθυνος για χιλιάδες θανάτους στο πλαίσιο του πολέμου των συμμοριών στο Μεξικό, αλλά οι υπεύθυνοι του περιοδικού Forbes διαβεβαιώνουν ότι τα οικονομικά του πηγαίνουν θαυμάσια, αφού βρίσκεται στη θέση «701» του καταλόγου με τους πιο πλούσιους ανθρώπους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου