Το σχέδιο αρχικά χαρακτηρίστηκε "αόριστο αλλά συναρπαστικό"
Το Web (Δίκτυο) επινόησε ο βρετανός επιστήμονας της πληροφορικής Τιμ Μπέρνερς-Λι και συνάδελφοί του στο CERN για να επιτρέψουν στους χιλιάδες επιστήμονες σε ολόκληρο τον κόσμο που συνεργάζονταν στα προγράμματα του CERN να παραμένουν σε επαφή και να μοιράζονται εξ αποστάσεως τα αποτελέσματα των εργασιών τους.
Το Μάρτιο του 1989, αυτός ο νεαρός μηχανικός-προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών, ο οποίος είχε προσωρινή σύμβαση απασχόλησης στο CERN, υπέβαλε ένα έγγραφο με τίτλο "Διαχείριση της πληροφορίας: μια πρόταση".
Ο προϊστάμενός του στη Γενεύη είχε χαρακτηρίσει τότε το σχέδιο "αόριστο αλλά συναρπαστικό" και στη συνέχεια έδωσε την έγκρισή του.
"Ήταν στην ατμόσφαιρα, με την έννοια ότι αργά ή γρήγορα θα γινόταν", θυμάται ο βέλγος μηχανικός Ρομπέρ Καγιό, ο οποίος συνεργαζόταν την εποχή εκείνη με τον Μπέρνερς-Λι.
Μαζί τελειοποίησαν τη γλώσσα του υπερκειμένου (hypertexte) που κρύβεται πίσω από τα αρχικά http των ιντερνετικών διευθύνσεων καθώς και το πρώτο εργαλείο πλοήγησης στο Ίντερνετ, το οποίο μοιάζει εντυπωσιακά με αυτά που χρησιμοποιούνται σήμερα.
"Όλα αυτά που λέμε τώρα, τα μπλογκ κλπ., ήταν αυτά που κάναμε το 1990. Δεν υπήρχε καμιά διαφορά. Έτσι ξεκινήσαμε", δήλωσε ο Ρομπέρ Καγιό στον ελβετικό ραδιοσταθμό RSR.
Η νέα τεχνολογία τέθηκε στη διάθεση του μεγάλου κοινού από το 1991, όταν το CERN κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν είχε τις δυνατότητες να εξασφαλίσει την ανάπτυξη της. Ο οργανισμός παραιτήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τα δικαιώματα αυτής της επινόησης που έφερε την επανάσταση στον κόσμο των επικοινωνιών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου