ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία νέα

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

Στη Λάρισα τα ιπτάμενα ραντάρ



Τέσσερα σύγχρονα ιπτάμενα ραντάρ, οι δυνατότητες και τα επιχειρησιακά χαρακτηριστικά των οποίων ανοίγουν νέες προοπτικές, αναβαθμίζοντας την αεράμυνα και προάγοντας την ικανότητα για επιχειρήσεις από το τακτικό στο στρατηγικό επίπεδο, ανήκουν πλέον στο δυναμικό της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας μας.
Η επίσημη τελετή ένταξης των Αεροσκαφών Εγκαίρου Προειδοποίησης και Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) έγινε χθες το πρωί σε εκδήλωση στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα, παρουσία της στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο της οποίας, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος, απευθύνοντας χαιρετισμό μεταξύ άλλων επισήμανε ότι «η σημερινή τελετή σηματοδοτεί την ολοκλήρωση ενός πολύ μεγάλου και απαιτητικού από τεχνολογικής απόψεως προγράμματος για την Πολεμική Αεροπορία» προσθέτοντας ότι «με την ένταξη των εν λόγω αεροσκαφών τύπου Erieye/Embraer 145, βελτιώνεται σημαντικά ένας νευραλγικός τομέας των σημερινών επιχειρήσεων που είναι η Διοίκηση και ο Έλεγχος των αεροπορικών δυνάμεων, παρέχοντας εναλλακτικές λύσεις και επιπλέον δυνατότητες».
Η έδρα των νέων υπερσύγχρονων αεροσκαφών, σύμφωνα με το σημερινό σχεδιασμό, θα μεταφερθεί στη Λάρισα στην 110 Πτέρυγα Μάχης αφού τα αεροσκάφη ανήκουν στη δύναμη του ΑΤΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» πρόκειται να δοθεί προτεραιότητα στα έργα υποδομής - έργα που δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν νωρίτερα από ένα έτος - που απαιτούνται για τη φιλοξενία και την υποστήριξη των αεροσκαφών στην 110 Π.Μ.
ΕΛΕΥΣΙΝΑ
Στο πλαίσιο της χθεσινής εκδήλωσης ο Α/ΓΕΑ κ. Γιάγκος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η σημερινή τελετή σηματοδοτεί την ολοκλήρωση ενός πολύ μεγάλου και απαιτητικού από τεχνολογικής απόψεως προγράμματος για την Πολεμική Αεροπορία με την προσθήκη στο οπλοστάσιο της των Αεροσκαφών Εγκαίρου Προειδοποίησης και Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) που ανήκουν στην κατηγορία των πολλαπλασιαστών ισχύος.
Αυτό το οποίο πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα είναι ότι η ένταξη των αεροσκαφών ΑΣΕΠΕ συνεπάγεται και την αρχή μιας μεγάλης προσπάθειας για την ενσωμάτωσή τους στο υπάρχον αεροπορικό δυναμικό και στο Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου της ΠΑ έτσι ώστε, να γίνει πλήρης εκμετάλλευση των δυνατοτήτων τους. Αυτό απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό και αναβάθμιση, όπου απαιτείται, των υφισταμένων διαδικασιών καθώς και των τρόπων ενέργειας που επί σειρά δεκαετιών ακολουθούσε η Πολεμική Αεροπορία. Από τις πρώτες αποστολές των αεροσκαφών δόθηκε ήδη το έναυσμα για τα παραπάνω και η ολοκλήρωσή τους θα αποτελέσει κυρίαρχο στόχο για την Τακτική κυρίως Αεροπορία.
Από τεχνολογικής απόψεως δίνεται η δυνατότητα στην ΠΑ να προχωρήσει ένα ακόμα βήμα σε ό,τι αφορά στον τομέα των επικοινωνιών και δικτύων καθώς θα πρέπει να αφομοιωθεί από τα στελέχη τεχνολογία αιχμής και να εφαρμοσθεί άμεσα στο σύγχρονο τακτικό πεδίο. Η αναμφισβήτητη εμπειρία που έχει αποκτηθεί από προηγούμενους εκσυγχρονισμούς της ΠΑ αποτελεί το υπόβαθρο για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του ΑΣΕΠΕ σε σύντομο χρόνο» κατέληξε ο κ. Γιάγκος.
Νωρίτερα ο διοικητής της 380 Μοίρας ΑΣΕΠΕ χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα «ιδιαίτερα σημαντική για την Πολεμική Αεροπορία αλλά και για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Χώρας γενικότερα» σημειώνοντας επίσης ότι «η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών και ο συνδυασμός αυτών με εθνικές και Νατοϊκές διαδικασίες ήταν μια χρονοβόρα, επίπονη και ιδιαίτερα δύσκολη προσπάθεια. Δεν ήταν απλά η ενσωμάτωση / απόκτηση ενός αεροσκάφους, καλύτερων επιδόσεων και χαρακτηριστικών, αλλά η δημιουργία ενός νέου ρόλου, της Εναέριας Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου που αυτό αναγκαστικά συμπαρασύρει την αλλαγή στον τρόπο τακτικής χρησιμοποίησης των διατιθέμενων μέσων της Τακτικής Αεροπορίας και όχι μόνο». Για να καταλήξει σημειώνοντας ότι «με το νέο αυτό όπλο, η Πατρίδα μας μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Ενωμένης Ευρώπης, ως παράγοντας σταθερότητας, ειρήνης και αποτροπής». Χαιρετισμό απηύθυνε τέλος ο πρόεδρου της εταιρίας SAAB. Στην τελετή παρευρέθηκαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δ. Γράψας, ο Αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Δ. Βούλγαρης, ο Αρχηγός ΤΑ υποπτέραρχος Β. Κλόκοζας, επιτελείς του ΓΕΑ και του ΑΤΑ καθώς και εκπρόσωποι του ΥΕΘΑ.
Να σημειωθεί τέλος μετά την ολοκλήρωση των επιχειρησιακών ελέγχων, τα τέσσερα αεροσκάφη παρελήφθησαν από την Πολεμική μας Αεροπορία το διάστημα Αύγουστος – Οκτώβριος 2008 και μέχρι σήμερα έχουν συμμετάσχει σε εκπαιδευτικές πτήσεις, εθνικές και συμμαχικές ασκήσεις όπως ο «Παρμενίων 08», «Δούρειος Ιππος 08», «Noble Midas 08» κ.ά.
Αναδημοσίευση από : Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Λάρισα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΛΑΡΙΣΑ