ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία νέα

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Επισκέψιμο το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας


Μια νέα κίνηση στήριξης του Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας βρίσκεται στα σκαριά και έγιναν οι πρώτες συναντήσεις, στις οποίες συμμετείχαν απλοί πολίτες, αλλά και παράγοντες της Λάρισας, πέραν του θεσμικού τους ρόλου. Η κίνηση αναμένεται να δημοσιοποιήσει και σχετικό κείμενο σύντομα και να βγει προς τα έξω, με εκδηλώσεις που θα γίνουν μετά το τέλος του καλοκαιριού.
Στο μεταξύ το μνημείο παραμένει, όπως ήταν από τότε που σταμάτησαν οι εργασίες, προ έτους περίπου, λόγω έλλειψης των απαραίτητων πιστώσεων για τη συνέχεια. Από τον Οκτώβριο, με τη νέα κυβέρνηση που εξελέγη, τα πράγματα είχαν μείνει στάσιμα μέχρι τις αρχές του προηγούμενου μήνα, οπότε ανακοινώθηκε η διάθεση ποσού 3 εκατομμυρίων ευρώ, που είναι εξασφαλισμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού, μέσω του ΕΣΠΑ. Η ανακοίνωση έγινε από τη γ. γ. του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, σε συνάντησή της με το βουλευτή Λάρισας κ. Βασίλη Έξαρχο και είχε ειπωθεί από την ίδια ότι τα έργα θα ξεκινήσουν εντός διμήνου, δηλαδή αρχές Αυγούστου, σύμφωνα και με τις ανακοινώσεις που δημοσιεύτηκαν στην «Ε».
Η τελευταία εργασία που έγινε στο θέατρο, με τα χρήματα των προηγούμενων προγραμμάτων, δεν αφορούσε ουσιαστικά αυτή καθ΄ αυτή την αποκάλυψη του θεάτρου, αλλά τη δυνατότητα να το επισκέπτεται ο κόσμος. Έγινε λοιπόν ο χώρος θέασης του θεάτρου, ακριβώς στο σημείο που υπήρχε το ρολόι της Λάρισας, το οποίο είχε γκρεμιστεί για τις ανάγκες της αποκάλυψης του Αρχαίου Θεάτρου. Συντηρήθηκαν τα παλιά σκαλοπάτια που κατασκευάστηκαν επί Χατζηγιάννη και ανέβαζαν στο ρολόι και στην άκρη της σκάλας δημιουργήθηκε ειδικός ανελκυστήρας για τα ΑμεΑ. Το έργο ολοκληρώθηκε και ποτέ δεν λειτούργησε για να επισκέπτονται το θέατρο οι επισκέπτες και οι κάτοικοι της πόλης.
Χωρίς να είναι γνωστή σε πολλούς αυτή η δυνατότητα, πέραν των όσων δημοσιεύτηκαν τότε σε ρεπορτάζ της «Ε», από την άνοιξη και μετά, σποραδικά πολίτες εξέφραζαν ερωτήματα, γιατί να μην είναι επισκέψιμος ο χώρος, χωρίς κατ΄ ανάγκη να πατά ο κόσμος τα μάρμαρα. Όλο και κάποιοι τουρίστες περνούν και ρωτούν ντόπιους για επίσκεψη στο θέατρο, αλλά κανείς δεν γνώριζε, ως τώρα. Τελικά, μετά από ερώτημα προς την προϊσταμένη της ΙΕ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κ. Ανθή Μπάτζιου- Ευσταθίου, προκύπτει ότι ο χώρος είναι επισκέψιμος, αρκεί να απευθύνεται κανείς δίπλα στο χώρο που χρησιμοποιεί η εφορεία στα παλιά στρατιωτικά αρτοποιεία.
Όμως, ο καλύτερος τρόπος πιθανώς είναι, καταρχήν να μπει ενημερωτική πινακίδα στην κλειδωμένη είσοδο της σκάλας, που να ενημερώνει το κοινό και ίσως και κάποιο ωράριο λειτουργίας του χώρου θέασης. Εδώ, μπορεί να βοηθήσει κι ο Δ. Λαρισαίων, καλύπτοντας κάποιες ώρες με υπάλληλο ή οικονομικά ή με άλλο σύννομο τρόπο. Αν η ζήτηση και οι επισκέψεις παγιωθούν, ώστε να ανοίγει και απογεύματα. Τόσα συνέδρια έγιναν και γίνονται στη Λάρισα, περαστικοί, σχολεία, ντόπιοι, όλοι θα έχουν ένα λόγο να δουν τα θέατρο από ψηλά, που η θέα είναι καταπληκτική και εντυπωσιάζει.
Όσον αφορά στις εργασίες που πρέπει να γίνουν στο θέατρο, η προϊσταμένη της υπηρεσίες σημείωσε επίσης, ότι προχωρούν οι απαιτούμενες μελέτες, που είναι απαραίτητες...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Λάρισα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΛΑΡΙΣΑ