Παρελθόν αποτελούν από την Παρασκευή οι Μεσογειακοί Αγώνες του 2013 από την Ελλάδα και συγκεκριμένα από τη Λάρισα και το Βόλο μετά την απόφαση που πήρε στο Παρίσι η εκτελεστική επιτροπή της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων αναιρώντας την απόφαση της ολομέλειας που είχε παρθεί στις 27 Σεπτεμβρίου του 2007.
Αιτία της απόφασης αυτής που πάρθηκε χθες το πρωί ήταν η έλλειψη ενημέρωσης από την ελληνική κυβέρνηση για τις προθέσεις της σχετικά με τη συγκεκριμένη διοργάνωση καθώς στις επισκέψεις που έκανε δεν υπήρχε κάποιο έργο που να βρίσκεται σε εξέλιξη και κυρίως το θέμα της κατασκευής των Μεσογειακών Χωριών αφού ο πρόεδρος της ΔΕΜΑ κ. Αμάρ Αντάντι είχε δηλώσει ότι Μεσογειακοί Αγώνες χωρίς Μεσογειακά Χωριά δεν γίνονται ενώ όπως υποστήριξε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει δώσει καμία εγγύηση για τη φιλοξενία των αθλητών.
Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι το μόνο που έχει λάβει η Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων είναι ένα email του προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων Γιώργου Κολέτσου, με το οποίο έκανε γνωστό ότι μετά σύσκεψη που έγινε στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου παρουσία του ιδίου, του υπουργού Πολιτισμού κ. Γερουλάνου, του Λαρισαίου υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη και φορέων της Θεσσαλίας (Αγοραστός, περιφερειάρχης, Τζανακούλης δήμαρχος Λαρισαίων, Σκοτινιώτης δήμαρχος Βόλου, Βούλγαρης πρώην δήμαρχος Βόλου, Φανή Κουτρουμπά διευθύνουσα σύμβουλος της ΟΕΜΑ 2013), αποφασίστηκε η φιλοξενία των αθλητών να γίνει σε 5.000 κρεβάτια σε δύο κρουαζιερόπλοια, σε 1.200 κρεβάτια στα ΤΕΙ Λάρισας και σε ξενοδοχεία της Θεσσαλίας.
Στη συνέχεια ο κ. Κολέτσος ανέφερε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου συμφώνησε και περιμένει να παρουσιαστεί σ’ αυτόν ένας αναθεωρημένος προϋπολογισμός για την εναλλακτική λύση για τη στέγαση των αθλητών μέχρι το τέλος αυτής βδομάδας ώστε να δώσει την τελική του απόφαση.
Μόλις παρθεί αναφέρει η τελική επιβεβαίωση και έγκριση για αυτό τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό για τη φιλοξενία θα τον παρουσιάσουν στη ΔΕΜΑ για να τον αξιολογήσει και να αποφασίσει.
Ουσιαστικά αυτό που εξόργισε τη ΔΕΜΑ ήταν ότι δεν υπήρχε πάλι συγκεκριμένο σχέδιο με υπογραφή πολιτειακού άρχοντα, ενώ θα έπρεπε να συμφωνήσουν να εγκριθεί από τον υπουργό και στη συνέχεια η ίδια να πάρει τελική απόφαση κάτι που σήμαινε ότι θα πήγαινε πάλι πίσω το θέμα της φιλοξενίας των αθλητών. Παρασκηνιακά από την ελληνική πλευρά ζητήθηκε προθεσμία μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου ενώ ο Αντάντι απέρριψε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο αφού η τελική ημερομηνία παρουσίασης σχεδίου για τη φιλοξενία ήταν στις 14 Ιανουαρίου και πήγε στις 28 Ιανουαρίου.
Παρά τις προσπάθειες του Έλληνα γραμματέα της ΔΕΜΑ Ισίδωρου Κούβελου το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία και με ψήφους 12 έναντι ενός λευκού (του Κούβελου) αποφασίστηκε η αφαίρεση της διοργάνωσης και να δοθεί σε μία από τις τρεις υποψήφιες πόλεις, τη Μερσίνα της Τουρκίας (με εγγύηση του πρωθυπουργού της γείτονος χώρας κ. Ερντογάν) ή την Τρίπολη της Λιβύης (υπάρχει εγγύηση του γιου του Καντάφι) ή στην Ταραγόνα της Ισπανίας που διεκδικεί και τη διοργάνωση του 2017.
Μάλιστα οι τρεις υποψήφιες πόλεις υποστηρίζουν ότι είναι έτοιμες για τους Αγώνες.
ΧΑΘΗΚΑΝ ΧΡΗΜΑΤΑ
Το περίεργο στην όλη υπόθεση είναι ότι μετά την απώλεια της διοργάνωσης η χώρα μετράει και απώλεια πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ που χάθηκαν. Συγκεκριμένα μόλις πριν λίγο διάστημα δόθηκαν τρία εκατομμύρια ευρώ στην ΟΕΜΑ, επίσης έχει δοθεί 1 εκατομμύριο δολάρια στη ΔΕΜΑ σύμφωνα με τη σύμβαση που υπάρχει που κατατέθηκαν σε Τράπεζα του Μονακό, ενώ χάθηκαν και τα λεφτά της διεκδίκησης αλλά και της αποστολής στην Πεσκάρα και ό,τι είχε γίνει μέχρι τώρα.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι πλέον ότι οι Αγώνες χάθηκαν λόγω της οικονομικής κρίσης ή από λάθος χειρισμούς που έγιναν αφού στη ΔΕΜΑ υποστηρίζουν ότι δεν υπήρχε καμία προσέγγιση με την ελληνική κυβέρνηση.
Ένα επιπλέον ερώτημα είναι πού θα δοθούν τα 126 εκατ. ευρώ(που προβλέπονταν αλλά χωρίς επίσημη έγκριση από το υπουργείο Οικονομικών ) που ήταν ο τελευταίος προϋπολογισμός κι αν τα χρήματα αυτά θα δοθούν για τις ανάγκες του ελληνικού αθλητισμού και ίσως και της ολυμπιακής προετοιμασίας για τους Αγώνες του Λονδίνου.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ 2013
«Ιστορικές ευθύνες της κυβέρνησης
και προσωπικά του Γ. Παπανδρέου»
* «Η Θεσσαλία αξιώνει να χρηματοδοτηθούν
απρόσκοπτα τα έργα υποδομής, που έχει ζωτική
ανάγκη καθώς και το πρόγραμμα προβολής»
* Συγκαλείται εκτάκτως το Περιφερειακό
Συμβούλιο Θεσσαλίας στο Βόλο
«Η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου αναλαμβάνουν ιστορικές ευθύνες απέναντι στη Θεσσαλία», επισημαίνει ο αιρετός περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός σε δήλωσή του για την αφαίρεση των Μεσογειακών Αγώνων 2013 από τον Βόλο και τη Λάρισα.
Ο κ. Κ. Αγοραστός ζήτησε από τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χρήστο Λιάπη να συγκαλέσει εκτάκτως το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας στο Βόλο (πιθανότατα την προσεχή Τρίτη) με μοναδικό θέμα τους Μεσογειακούς Αγώνες και στη συνεδρίαση να κληθούν οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και όλων των φορέων της Θεσσαλίας.
Στη δήλωσή του ο κ. Κ. Αγοραστός τονίζει: «Η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου αναλαμβάνουν ιστορικές ευθύνες απέναντι στη Θεσσαλία. Με τους χειρισμούς τους, αν όχι τις μεθοδεύσεις τους, ώστε να αφαιρεθούν οι Μεσογειακοί Αγώνες 2013 από τον Βόλο και τη Λάρισα, στερούν από τον τόπο μας ένα ισχυρό «εργαλείο» οικονομικής ανάπτυξης, κατασκευής των απαραίτητων υποδομών και προβολής της περιφέρειας ως τουριστικού προορισμού αλλά και ως τόπου παραγωγής υψηλής ποιότητας αγροτοδιατροφικών προϊόντων σε μια αγορά δεκάδων εκατομμυρίων καταναλωτών. Παράλληλα, με τις πρωτόγνωρες στα χρονικά μεθοδεύσεις αυτές δυσφημείται η χώρα μας στο εξωτερικό και δίνεται η εικόνα ενός κράτους που δεν έχει συνέχεια, συνέπεια και αξιοπιστία. Πρόκειται για μεγάλο πλήγμα για τη Θεσσαλία και για λανθασμένη απόφαση για την Ελλάδα αφού τα χρήματα που θα επένδυε το Ελληνικό Δημόσιο θα τα εισέπραττε πολλαπλάσια και ταυτόχρονα θα έδινε ώθηση στην ανάπτυξη της Θεσσαλίας σε πολλούς τομείς - ώθηση ζωτικής σημασίας στη σημερινή περίοδο ύφεσης και εκτόξευσης της ανεργίας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα για την περιοχή μας.
Οι Μεσογειακοί Αγώνες του 2013 μπορούσαν και έπρεπε να γίνουν σε λογικό – για τα δεδομένα της εποχής μας - κόστος. Λύσεις και προτάσεις υπήρχαν και είχαν τεθεί με σαφήνεια υπ’ όψιν των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων.
Προσωπικά είχα τονίσει από την πρώτη στιγμή την αναγκαιότητα «με λίγα να κάνουμε πολλά». Είχα ταχθεί υπέρ της χρηματοδότησης κατά απόλυτη προτεραιότητα των έργων υποδομής που θα αποφέρουν προστιθέμενη αξία στον τόπο μας και είναι σε κάθε περίπτωση αναγκαία. Είχα προτείνει μεταξύ άλλων και να μην αμείβονται όλοι όσοι απασχολούνται τον ένα ή τον άλλο τρόπο στη διοργάνωση των Αγώνων.
Είχα τονίσει ότι οι Μεσογειακοί Αγώνες του 2013 σε Βόλο και Λάρισα έπρεπε να είναι το ακριβώς αντίθετο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004 στην Αθήνα, οι οποίοι καταγράφηκαν στη συλλογική συνείδηση ως οι αγώνες της αλόγιστης σπατάλης. Χαρακτηριστικό είναι ότι σχεδόν 7 χρόνια μετά, αρκετές οι πολυτελέστατες κατασκευές παραμένουν αναξιοποίητες και ο ελληνικός λαός συνεχίζει να επιβαρύνεται το κόστος συντήρησής τους.
Διερωτώμαι αλήθεια: αν οι Μεσογειακοί Αγώνες του 2013 επρόκειτο να πραγματοποιηθούν στην Αθήνα η κυβέρνηση θα προχωρούσε σε τέτοιες μεθοδεύσεις ώστε οι Αγώνες να μην γίνουν τελικά;
Θα «επιστρέψει» άραγε άλλες διοργανώσεις, αθλητικές, πολιτιστικές ή οποιεσδήποτε άλλες, που έχουν προγραμματιστεί στην πρωτεύουσα;
Αλήθεια, ποιες αθλητικές ή άλλες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί στην Αθήνα τα επόμενα χρόνια και ποιο το κόστος τους;
Στα ερωτήματα αυτά η κοινωνία της Θεσσαλίας αξιώνει υπεύθυνες απαντήσεις.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να γίνει κατανοητό απ’ όλους ότι οι Θεσσαλοί δεν είναι ούτε επαίτες ούτε οι «φτωχοί συγγενείς» του αθηνοκεντρικού - όπως δυστυχώς το ίδιο φροντίζει να δείχνει κάθε τόσο - κράτους.
Αξιώνουν από την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου να υλοποιήσει όσα ο ίδιος δεσμεύτηκε προεκλογικά για τη Θεσσαλία.
Αξιώνουν από την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου να στηρίξουν την ελληνική περιφέρεια με συγκεκριμένες πράξεις και συγκεκριμένα έργα.
Αξιώνουν από την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου να χρηματοδοτήσουν απρόσκοπτα τα έργα υποδομής που έχει ζωτική ανάγκη η Θεσσαλία και αναφέρονται στο φάκελο των Μεσογειακών Αγώνων καθώς και το πρόγραμμα προβολής».
«ΣΚΛΗΡΗ» ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Προδομένος ο κόσμος της Θεσσαλίας
* Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΡΟΪΔΕΨΕ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Μετά την αφαίρεση από τη Λάρισα και το Βόλο της διοργάνωσης των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 το Γραφείο Τύπου του Δήμου Λαρισαίων εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Ο κόσμος της Λάρισας και γενικότερα της Θεσσαλίας νιώθει σήμερα προδομένος. Όχι μόνο γιατί χάθηκε ένα μεγάλο αθλητικό, κοινωνικό, τουριστικό και πολιτιστικό γεγονός για την πόλη, στο οποίο όλοι είχαμε επενδύσει όνειρα, μόχθο και προσδοκίες ανάπτυξης, αλλά κυρίως για τον σκαιό τρόπο με τον οποίο οι διορισμένοι – εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί της κυβέρνησης χειρίστηκαν το θέμα και κορόιδεψαν τους εκπροσώπους της πόλης και τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, ενώ είχαν ήδη αποφασίσει να προδώσουν την ιδέα της διοργάνωσης των Μεσογειακών Αγώνων του 2013.
Είναι προφανές ότι η αποκλειστική ευθύνη για το ναυάγιο της διοργάνωσης των Μεσογειακών Αγώνων και του επακόλουθου διασυρμού της χώρας μας, βαραίνει την κυβέρνηση και ιδιαίτερα το Υπουργείο Οικονομικών, η ηγεσία του οποίου (μαζί με την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού) είχαν διαβεβαιώσει, ψευδώς όπως αποδείχθηκε, την ΟΕΜΑ για την υποβολή εναλλακτικής πρότασης σχετικά με τη φιλοξενία των αθλητών. Αντ’ αυτού δεν έστειλαν ποτέ στη ΔΕΜΑ τη διαβεβαίωση ότι θα αναλάβει η κυβέρνηση την ευθύνη της φιλοξενίας των αθλητών με αποτέλεσμα να οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην αφαίρεση από τη Λάρισα και το Βόλο της διοργάνωσης των Μεσογειακών Αγώνων του 2013. Είναι επίσης προφανές πως η κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών είχε αποφασίσει εδώ και καιρό να αποφύγει τη διοργάνωση των Αγώνων, κλείνοντας ουσιαστικά τα μάτια σε οποιαδήποτε εναλλακτική πρόταση είχαν υποβάλει, είτε τα μέλη της ΟΕΜΑ, είτε οι δύο συνδιοργανωτές δήμοι. Αν δεν ήθελε τους Αγώνες, η κυβέρνηση θα μπορούσε να αρνηθεί με μια ευγενική επιστολή τη διοργάνωσή τους, αντί να εξαπατά τόσο τη ΔΕΜΑ, όσο και την ΟΕΜΑ. Παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις και παραστάσεις της Οργανωτικής Επιτροπής, μόλις πριν από λίγες ημέρες κατέστη δυνατή η συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και με δεκαπέντε μήνες καθυστέρηση, τα μέλη της ΟΕΜΑ έλαβαν την ψευδή διαβεβαίωση των συναρμόδιων υπουργών για την κατάθεση εναλλακτικής πρότασης – σχεδίου για τη φιλοξενία των αθλητών.
Τόσο η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, όσο και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας είναι πλέον υπόλογοι στις κοινωνίες της Λάρισας και του Βόλου, αλλά και σ’ ολόκληρη την Ελλάδα για την απαξιωτική αυτή εξέλιξη. Θα πρέπει να δώσουν επαρκείς εξηγήσεις (αν υπάρχουν) γιατί οδήγησαν τα πράγματα σε ναυάγιο και φυσικά αν προτίθενται να κάνουν το ίδιο και για τους Special Olympics. Ή μήπως εκεί τα πράγματα έχουν άλλη θεώρηση, αφού οι αγώνες γίνονται στην Αθήνα και τα οικονομικά συμφέροντα δεν επιτρέπουν διαφορετικό χειρισμό;
Η ανάληψη των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 από το Βόλο και τη Λάρισα ήταν μια κατάκτηση των τοπικών κοινωνιών, αλλά κυρίως της ίδιας της χώρας μας, που διεκδίκησε και κατάφερε να αναλάβει τη διοργάνωσή τους, χρησιμοποιώντας όλο το κύρος και τις δυνατότητες της. Και χάθηκαν από τη «μικρή» αντίληψη της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών και δυστυχώς της ίδιας της κυβέρνησης που αποδεικνύει ότι συντάσσεται με αντιδραστικές απόψεις στο όνομα ενός περίεργου «εξορθολογισμού» αδυνατώντας να κατανοήσει οποιαδήποτε αναπτυξιακή προοπτική. Ο Δήμος Λαρισαίων εκφράζει τη μεγάλη αγανάκτηση των πολιτών του, που μαζί με τους πολίτες του Βόλου πίστεψαν, διεκδίκησαν και κέρδισαν τη διοργάνωση ενός αθλητικού, κοινωνικού και κυρίως αναπτυξιακού γεγονότος στο οποίο όλοι στηρίξαμε όνειρα και προσδοκίες για μια καλύτερη Ελλάδα».
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΤΑΛΗΣ:
Η Θεσσαλία χάνει την ανάπτυξή της
* ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΣΤΗΝ «ΚΟΚΟΡΟΜΑΧΙΑ»
Ο βουλευτής Μαγνησίας του κυβερνώντος κόμματος Κώστας Καρτάλης εκφράζει τη δυσαρέσκεια για την απώλεια των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 καθώς σε δηλώσεις του αναφέρει τα εξής:
«Πρόκειται για μία δυσάρεστη εξέλιξη. Δεν είναι μόνο ότι οι Αγώνες αφαιρέθηκαν από το Βόλο και τη Λάρισα, με αποτέλεσμα η Θεσσαλία να χάνει μία σημαντική αναπτυξιακή ευκαιρία. Είναι και ότι πλήττεται συνολικά η εικόνα και η αξιοπιστία της Ελλάδος. Η ΔΕΜΑ δυστυχώς δεν κατανόησε την οικονομική κρίση και την ανάγκη μείωσης του προϋπολογισμού της διοργάνωσης, την ίδια στιγμή που η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποδέχθηκε την ακύρωση τριών αθλητικών έργων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012. Την ίδια στιγμή απαιτούνται διευκρινίσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν τους χειρισμούς που έγιναν ώστε να στηριχθεί ο αναθεωρημένος φάκελος και ο νέος προϋπολογισμός. Σε κάθε περίπτωση η απώλεια των Αγώνων δεν σημαίνει ότι σταματάνε οι προσπάθειες για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας αλλά και τη στήριξη του δίπολου Βόλου - Λάρισας. Τέλος, δεν πρόκειται να συμμετέχω στην κομματική κοκορομαχία που εξελίσσεται για το ποια Κυβέρνηση έχει τις περισσότερες ή τις λιγότερες ευθύνες. Όποιος μπαίνει σε αυτή τη λογική, είναι κατώτερος των περιστάσεων».
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ:
Δεν θέλαμε υπερβολές
Με αφορμή τη χθεσινή απόφαση της ΔΕΜΑ για την αφαίρεση της διεξαγωγής των Μεσογειακών Αγώνων από τη χώρα μας ο υφυπουργός Οικονομικών και βουλευτής Νομού Λάρισας, κ. Φίλιππος Σαχινίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Η ελληνική κυβέρνηση σε μία δύσκολη για τη χώρα και τους πολίτες οικονομική συγκυρία κατέθεσε τις προτάσεις της για τη διεξαγωγή των Μεσογειακών Αγώνων με τα εξής κριτήρια: Πρώτον, τον εξορθολογισμό των υπέρογκων δαπανών, όπως αυτές προβλέπονταν από το σχέδιο της προηγούμενης Κυβέρνησης. Δεύτερον, τη διεξαγωγή ποιοτικών, αξιοπρεπών και ανταποδοτικών, για τη Θεσσαλία, Αγώνων που να συνάδουν με τις συνθήκες των καιρών.
Γνώμονάς μας ήταν η διεξαγωγή των Αγώνων χωρίς ανούσιες υπερβολές. Η ελληνική κυβέρνηση παρείχε όλες τις διαβεβαιώσεις ότι οι Μεσογειακοί Αγώνες μπορούσαν να πραγματοποιηθούν με μειωμένο κόστος εξασφαλίζοντας παράλληλα προβολή αλλά και οφέλη για την Θεσσαλία.
Παρά την προσπάθεια της Κυβέρνησης και την παροχή εγγυήσεων για τη διεξαγωγή αξιοπρεπέστατων Μεσογειακών Αγώνων, στο πλαίσιο των δύσκολων συνθηκών που διανύει η ελληνική οικονομία, η απόφαση της ΔΕΜΑ, όπως φάνηκε, ήταν προειλημμένη.
Υπό τις παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες, όπου οι πολίτες συνδράμουν κάνοντας θυσίες, δεν υπήρχε κανένα περιθώριο για σπατάλες και πολυτέλεια.
Στόχος μας παραμένει η ισχυροποίηση της ελληνικής οικονομίας προς όφελος όλων των πολιτών. Μέλημά μας είναι η διαμόρφωση των συνθηκών που θα μας επιτρέψουν να εξασφαλίσουμε τη διατηρήσιμη ανάπτυξη που έχει ανάγκη η Θεσσαλία και ολόκληρη η χώρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου