ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία νέα

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

"Λουκέτο" και την ερχόμενη εβδομάδα





Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι αντιδρούν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που αφορά στο «άνοιγμα» του επαγγέλματός τους.

Στις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, το επ'αόριστον λουκέτο, ενώ το απόγευμα της προσεχούς Δευτέρας θα συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.

Στο μεταξύ, αυστηρό μήνυμα προς τους φαρμακοποιούς έστειλε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, λέγοντας ότι στην περίπτωση που συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, οι ανάγκες των ασφαλισμένων θα καλυφθούν από τα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων.

«Αν πάνε να μας εκβιάσουν θα το αντιμετωπίσουμε μ’ αυτό τον τρόπο. Θα κινητοποιήσουμε τοπικά δημόσια νοσοκομεία. Να σκεφθούν ότι θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές κάποιων ανθρώπων που στήνονται στην ουρά», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.



Οι διατάξεις που «καίνε» τους φαρμακοποιούς

Οι φαρμακοποιοί θεωρούν ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου για το «άνοιγμα» του επαγγέλματός τους είναι σε ορισμένα σημεία ασαφείς και αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο λειτουργίας φαρμακείου από μη φαρμακοποιό.

Πέντε νομικοί κλήθηκαν την Πέμπτη στα γραφεία του ΠΦΣ, προκειμένου να γνωμοδοτήσουν για την επίμαχη διάταξη στο άρθρο 36 και δεν συμφώνησαν σε μία άποψη. Στην πρώτη εκδοχή του νομοσχεδίου ανέφερε ότι «το επάγγελμα του φαρμακοποιού και η λήψη άδειας ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείου δεν υπόκεινται σε κανένα περιορισμό πλην των σχετικών με τα πληθυσμιακά όρια και την προϋπόθεση τήρησης ελαχίστων αποστάσεων...». Στο κείμενο του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή, υπάρχει στην παραπάνω πρόταση η προσθήκη «το επάγγελμα του αδειούχου φαρμακοποιού...».

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Θ. Αμπατζόγλου σημειώνει στον τύπο ότι, για να μην υπάρχουν παρανοήσεις, έπρεπε να έχει διατυπωθεί ως εξής: «Το επάγγελμα του φαρμακοποιού και η λήψη άδειας ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείου από αδειούχους φαρμακοποιούς δεν υπόκεινται σε κανέναν περιορισμό...».

«Κόκκινο πανί» για τον κλάδο αποτελεί και η παράγραφος 4 του ίδιου άρθρου, στην οποία αναφέρεται ότι σε ακτίνα 200 μέτρων μπορούν να λειτουργούν τριπλάσια φαρμακεία απ' όσα λειτουργούν σήμερα.

Νέες κινητοποιήσεις από την ερχόμενη εβδομάδα

Αυξημένη ήταν η κίνηση στα φαρμακεία υπηρεσίας από ασθενείς με ιατρικές συνταγές και από άλλους οι οποίοι φροντίζουν να έχουν επάρκεια σε φάρμακα, με το πρόβλημα να καταγράφεται μεγαλύτερο στην περιφέρεια, όπου διημερεύουν και διανυκτερεύουν λιγότερα φαρμακεία -περίπου δύο ή τρία ανά περιοχή.

Η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί από σήμερα Σάββατο, καθώς χθες το βράδυ σταμάτησε η πρώτη φάση της απεργίας, ενώ τα φαρμακεία θα είναι ανοικτά την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη σε όλη τη χώρα εκτός από την περιοχή του Πειραιά. 

Από την ερχόμενη εβδομάδα, οι κινητοποιήσεις θα πάρουν νέα μορφή, καθώς, εκτός από την πανελλαδική απεργία (26, 27 και 28 του μήνα), οι φαρμακοποιοί του Πειραιά κατεβάζουν ρολά από τη Δευτέρα 24/1 ενώ δεν θα χορηγούν φάρμακα με πίστωση σε ασφαλισμένους Ταμείων τα οποία τους οφείλουν χρήματα.

Από φαρμακεία ασφαλείας τα οποία θα είναι ανοιχτά κατά τις εργάσιμες ώρες θα εξυπηρετούνται οι πολίτες κατά τη διάρκεια της απεργίας των φαρμακοποιών, ενώ κατά τις μη εργάσιμες ώρες και τη νύχτα θα λειτουργούν κανονικά όλα τα εφημερεύοντα φαρμακεία, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου σε δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Λάρισα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΛΑΡΙΣΑ