ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία νέα

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Αντιδράσεις για τις συγχωνεύσεις σχολείων

* Παράσταση διαμαρτυρίας γονέων από Οσσα, Παραπόταμο και Πουρνάρι * Ψήφισμα διαμαρτυρίας γονέων Δημοτικού Σχολείου Ελευθερών


 Πληθαίνουν καθημερινά οι αντιδράσεις φορέων διαφόρων περιοχών του νομού που διαφωνούν με τη συγχώνευση σχολικών μονάδων, κυρίως δημοτικών σχολείων του νομού. Ύστερα από την τελευταία σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με εκπροσώπους των ΟΤΑ, τις αμέσως επόμενες ημέρες μετά και την κατάθεση των προτάσεων από τις περιφερειακές διευθύνσεις εκπαίδευσης – όπως διευκρίνισε χθες στην «Ε» η περιφερειακή διευθύντρια Θεσσαλίας Κων. Πράντζου - το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσεις τις τελικές του αποφάσεις για το ποια σχολεία συγχωνεύονται.
Αποφάσεις που θα καθορίσουν και το μέγεθος των αντιδράσεων που θα προκύψουν από τις τοπικές κοινωνίες που αρνούνται το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων που θα γίνουν με βάση τις επιταγές του Μνημονίου στο πλαίσιο του περιορισμού των δημοσίων δαπανών. Προς το παρόν πάντως υπηρεσιακά στελέχη του υπ. Παιδείας τονίζουν ότι θα κυριαρχήσουν τα παιδαγωγικά κριτήρια, αρνούμενοι παράλληλα να δημοσιοποιήσουν τις προτάσεις τους θέλοντας να αποφύγουν την κατακραυγή. Ήδη η ΟΛΜΕ κάνει λόγο για «μυστική διπλωματία» ενώ στις εισηγήσεις των υπηρεσιακών στελεχών παρατηρούνται και «αστοχίες» αφού δεΝ λαμβάνονται υπόψη πραγματικά προβλήματα υποδομών που αντιμετωπίζουν σχολεία της περιφέρειας ενώ με ιδιαίτερη ευκολία συστήνεται η πολιτική της μεταφοράς των μαθητών σε όμορα σχολεία.
Διευκρινίζεται πως το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως σε ευάριθμα σχολεία τοπικών κοινοτήτων και λιγότερο σε σχολεία αστικών κέντρων. Η απόφαση τέλος του υπουργείου Παιδείας εκτιμάται πως θα ανακοινωθεί σύντομα αφού από τις συγχωνεύσεις σχολείων θα προκύψει μείωση των οργανικών θέσεων, εξέλιξη που κατά τους συνδικαλιστές τω εκπαιδευτικών, συνδέεται και με τον προγραμματισμό του υπουργείου σε ότι αφορά Στο ανθρώπινο δυναμικό, αρχικά με τις μεταθέσεις εκπαιδευτικών και στη συνέχεια με τους νέους διορισμούς.
ΟΣΣΑ
Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες στην περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης Θεσσαλίας, γονείς, μικροί μαθητές και εκπρόσωποι τοπικών φορέων της Οσσας, του Πουρναρίου και του Παραποτάμου διαφωνώντας με το κλείσιμο των σχολείων και τη μεταφορά μαθητών στο Μακρυχώρι ή στους Γόννους. Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών μετέφεραν τη διαφωνία τους στην περιφερειακή διευθύντρια Κων. Πράντζου, τονίζοντας τόσο τα γενικότερα προβλήματα του εκπαιδευτικού συστήματος όσο και ειδικότερα θέματα, όπως αυτό της καθημερινής μεταφοράς των παιδιών σε γειτονικά χωριά. Η κ. Πράντζου από την πλευρά της υπεραμύνθηκε της πολιτικής του υπουργείου διευκρινίζοντας ότι θα ληφθούν υπόψη οι εισηγήσεις υπηρεσιακών στελεχών και πως δεν θα υπάρξουν ανατροπές σε βάρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
 ΕΛΕΥΘΕΡΑΙ 


Στο μεταξύ, ο Σύλλογος Γονέων του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Ελευθερών αντιδρά στο ενδεχόμενο κλείσιμο του σχολείου και σε ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής: «Η συγχώνευση σχολείων θα έχει ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των μαθητών οι οποίοι θα αναγκάζονται καθημερινά να διανύουν μεγάλες αποστάσεις με ό,τι κινδύνους αυτό ενέχει (μικρά παιδιά 5 και 6 χρονών χωρίς συνοδό) και με ό,τι έξοδα προκύπτουν από τις μισθώσεις των οχημάτων. Η καθημερινή αυτή ταλαιπωρία των μαθητών σαφέστατα θα επηρεάσει και τη σχολική τους απόδοση. Είμαστε αντίθετοι με τη δημιουργία τεράστιων σχολικών συγκροτημάτων που θα αποτελούνται από πολυπληθή τμήματα γιατί είναι βέβαιο ότι δεν είναι δυνατόν να επιτελέσουν οι εκπαιδευτικοί το έργο τους.
Είμαστε αντίθετοι στη συγχώνευση-κατάργηση του δημοτικού σχολείου Ελευθερών διότι το χωριό μας είναι μια περιοχή η οποία αναπτύσσεται συνεχώς και ο αριθμός των μαθητών κάθε χρόνο αυξάνεται. Τη σχολική χρονιά που διανύουμε το σχολείο έχει 16 μαθητές και το νηπιαγωγείο 13 νήπια. Για τη σχολική περίοδο 2011-2012 το Δημοτικό θα έχει 20 μαθητές και το νηπιαγωγείο 15 νήπια. Είναι ένα σχολείο το οποίο διαθέτει 4 μεγάλες αίθουσες διδασκαλίας, γραφείο Διευθυντού με Η/Υ και όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό ( internet ADSL, σύγχρονο φωτοτυπικό μηχάνημα, Fax) . Διαθέτει Η/Υ για την εκπαίδευση των μαθητών . Υπάρχει πλήρης βιβλιοθήκη με εκατοντάδες βιβλία, εξοπλισμός για πειράματα φυσικής και χημείας, επίσης υπάρχει μεγάλο αρχείο, ταινίες και slide προβολής εκπαιδευτικών ντοκιμαντέρ, καθώς και τα απαραίτητα μηχανήματα προβολής αυτών. Η σχολική μονάδα βρίσκεται στο κέντρο του χωριού σε λόφο έκτασης 4 στρεμμάτων, διαθέτει μεγάλο προαύλειο χώρο όπου υπάρχουν παιδική χαρά, γήπεδο μπάσκετ, γήπεδο ποδοσφαίρου, κιόσκι με βρύσες και το πιο σημαντικό όλων έχει περιουσία 124 στρέμματα ώστε να μπορεί να καλύπτει τα έξοδα και τις ανάγκες που προκύπτουν .
Σας κάνουμε γνωστό πως σε κάθε περίπτωση θεωρούμε απαράδεκτο οι όποιες αδυναμίες του συστήματος και η έλλειψη στοιχειώδους προγραμματισμού να έχουν επιπτώσεις στα παιδιά μας . Δεν δεχόμαστε την κατάργηση του σχολείου μας, είμαστε αποφασισμένοι, δεν θα στείλουμε τα παιδιά μας σε κανένα άλλο σχολείο . Εσείς κύριοι υπεύθυνοι κλείστε τα σχολεία μας κι εμείς θα κρατήσουμε τα παιδιά μας στο σπίτι, ως ένδειξη διαμαρτυρίας έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας» καταλήγει το ψήφισμα. 

ΠΗΓΗ : ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Λάρισα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΛΑΡΙΣΑ