ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία νέα

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Ιαπωνία: Συνεχίζονται οι προσπάθειες

Japan_nuklear 
Εντατικοί είναι οι έλεγχοι στα ιαπωνικά τρόφιμα, μετά τη διαπίστωση ότι η ραδιενέργεια έχει μολύνει το σπανάκι και το γάλα, ακόμη και σε απόσταση 120 χλμ. από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι προσπάθειες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης των αντιδραστήρων και την επαναφορά του συστήματος ψύξης τους, προκειμένου να αποφευχθεί η πυρηνική καταστροφή. Επιδεινώνεται ο τραγικός απολογισμός από το σεισμό των 9 Ρίχτερ και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου. Οι νεκροί ανέρχονται πλέον σε 7.200, 11.000 είναι οι αγνοούμενοι και εκατοντάδες χιλιάδες οι άστεγοι.

Σύντομα αναμένεται να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στους αντιδραστήρες αριθμός 1, 2, 5 και 6 και την Κυριακή στους αντιδραστήρες αριθμός 3 και 4 στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα. Η εξέλιξη αυτή θα διευκολύνει σημαντικά τις προσπάθειες που έχουν στόχο να αποφευχθεί ο κίνδυνος απελευθέρωσης μεγάλων ποσοτήτων ραδιενέργειας. Με ανακοίνωσή της η εταιρία η οποία λειτουργεί το εργοστάσιο στη Φουκουσίμα, Tokyo Electric Power Co (Tepco), αναφέρει ότι διατρήθηκαν οι οροφές των κτιρίων όπου στεγάζονται οι αντιδραστήρες αριθμός 5 και 6 στο πυρηνικό εργοστάσιο, για να αποφευχθούν εκρήξεις υδρογόνου. Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για τρεις οπές 3 ως 7,5 εκατοστών στις οροφές.
Από την πλευρά της, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας (ΙΑΕΑ) και η Ιαπωνική Επιτροπή Πυρηνικής Ασφαλείας, συνέστησαν στους πολίτες που εγκαταλείπουν τις πληγείσες περιοχές τη λήψη ιωδίου, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προληπτικό μέτρο προστασίας από τον καρκίνο του θυρεοειδούς σε περίπτωση έκθεσης σε ραδιενέργεια.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Jiji, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν θα επιδιώξει τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης στην κυβέρνησή του για να προωθήσει πολιτικές για την ανοικοδόμηση της χώρας μετά το πλήγμα που δέχτηκε η χώρα.
Για σήμερα Σάββατο, είχαν προγραμματιστεί συναντήσεις με στελέχη της αντιπολίτευσης. Είναι ορατό το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο αριθμός των υπουργείων, ειδικά στους τομείς της διαχείρισης της πολιτικής για την αρωγή και την ανάκαμψη. Μεταξύ των σχεδιαζόμενων μέτρων, είναι η διάθεση 10 τρισεκατομμυρίων γιεν (127 δισεκατομμύρια δολάρια, 90 δισεκατομμύρια ευρώ), ώστε να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις της χώρας, να αποκαταστήσουν τις ζημιές και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.
Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 βαθμών σημειώθηκε σήμερα στην επαρχία Ιμπαράκι, η οποία βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 100χλμ βορειοανατολικά του Τόκιο.
Τα συλλυπητήριά του υπέβαλε ο Κινέζος πρόεδρος Χου Τζιντάο στην πρεσβεία της Ιαπωνίας στο Πεκίνο.

Ραδιολογικός έλεγχος

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών συνιστά σε όσους επιστρέφουν από την Ιαπωνία να περνούν από ραδιολογικό έλεγχο στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Εν τω μεταξύ, την αντίθεση της Ελλάδας στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, επανέλαβε στον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας ζήτησε την παρέμβαση της Ευρώπης, προκειμένου να ματαιωθεί η κατασκευή τουρκικού πυρηνικού εργοστασίου, σε σεισμογενή περιοχή, απέναντι από τη Ρόδο.


Πηγές: ΝΕΤ FM, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό, Ρόιτερς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Λάρισα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΛΑΡΙΣΑ