Μάχη με το χρόνο δίνουν στην Ιαπωνία, στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, οι εργαζόμενοι που προσπαθούν να αποτρέψουν την διαρροή νερού, που είναι μολυσμένο με ραδιενέργεια, στη θάλασσα.
Η Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας τονίζει ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι και η θάλασσα μολύνθηκε από το νερό αυτό, και αν διέρρευσε από τις πλημμυρισμένες υπόγειες εγκαταστάσεις στο εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταίτσι. Σύμφωνα με την ίδια υπηρεσία, τα επίπεδα του νερού εκεί παραμένουν σταθερά.
Επίσης, μικρές ποσότητες πλουτωνίου έχουν εντοπιστεί στο έδαφος, στο εργοστάσιο γεγονός που αποτελεί την τελευταία ένδειξη ότι ένας από τους 6 αντιδραστήρες, υπέστη μερική τήξη.
«Αργή ανάκαμψη»
Για απρόβλεπτη κατάσταση έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της χώρας, Ναότο Καν, τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του τελεί σε συνθήκες «υψιστου συναγερμού». Ωστόσο, σε μια από τις πιο αισιόδοξες, μέχρι στιγμής δηλώσεις από ειδικό για την κατάσταση, ο επικεφαλής του τομέα πυρηνικού προγράμματος του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, Πίτερ Λάιονς, τόνισε πως το πυρηνικό εργοστάσιο στην Ιαπωνία φαίνεται να βρίσκεται σε φάση «αργής ανάκαμψης».
Ο ίδιος πάντως, απευθυνόμενος στην Επιτροπή Ενέργειας της Γερουσίας, πρόσθεσε: «Η μακρόχρονη ψύξη των αντιδραστήρων και των δεξαμενών είναι σημαντική κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, και δεν έχει επαρκώς αποκατασταθεί μέχρι σήμερα, εξ όσων γνωρίζω».
Σε ένδειξη υποστήριξης προς την Ιαπωνία, η Γαλλία έστειλε ήδη δύο πυρηνικούς επιστήμονες με στόχο να συμβάλουν στον περιορισμό της κρίσης ενώ ο γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, αναμένεται να επισκεφτεί τη χώρα μεθαύριο, Πέμπτη. Κατά την επίσκεψή του προγραμματίζεται συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ναότο Καν.
Πηγή: tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου