ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία νέα

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Σ/Μ «Λάρισα»: Παροχή και όχι υποχρέωση οι αγορές


* «Όποιος επιθυμεί να συνεχίσει να λαμβάνει ποσό προκαταβολής μισθού μπορεί να το ζητήσει», είπε στην «Ε» ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Σωτήρης Παστάκας

Για παροχή προς τους εργαζόμενους και όχι υποχρέωση των εργαζομένων της να πραγματοποιούν αγορές από τα ράφια της κάνει λόγο η διοίκηση της εταιρίας Σούπερ-Μάρκετ «Λάρισα» ΑΒΕΕ. Τόσο στη γραπτή ανακοίνωσή της, όσο και με βάση τα όσα ανέφερε στην «Ε» ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Σωτήρης Παστάκας, δεν είναι υποχρεωτικό για κανέναν από τους εργαζομένους της εταιρίας να προβεί σε αγορές έναντι μέρους της αμοιβής του και πως η παροχή αυτή δεν συνδέεται με την απόφαση της διοίκησης να σταματήσει την κατάθεση προκαταβολής.
Η διοίκηση του Σούπερ-Μάρκετ «Λάρισα» επισημαίνει στην ανακοίνωσή της ότι «μετά από απαίτηση πολλών εργαζομένων της, τους έδωσε τη δυνατότητα να μπορούν να κάνουν τις προσωπικές τους αγορές, πάντα προαιρετικά και όχι υποχρεωτικά (σε όσους το επιθυμούσαν) επί πιστώσει, καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα και το ποσό των αγορών τους να αφαιρείται από τον μισθό τους. Εννοείται, ότι στην περίπτωση που δεν επιθυμούσαν να κάνουν κάποια αγορά ο μισθός τους θα καταβαλλόταν κανονικά. Έγινε μάλιστα σαφές από πλευράς της εταιρίας πως η δυνατότητα αυτή των εργαζομένων είναι παροχή της εταιρίας προς αυτούς, αφού τους δίνει το δικαίωμα να κάνουν αγορές με πίστωση έως και 40 ημέρες». 

Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή του μισθού με σύστημα προκαταβολής-εξόφλησης (ανά περίπου 15ήμερο) δεν είναι υποχρεωτική για τον εργοδότη. Ωστόσο, η στέρηση του ποσού της προκαταβολής –σύμφωνα με την ανακοίνωση της διοίκησης του «Λάρισα» αυτή ήταν στα 160 ευρώ κάθε μήνα- σημαίνει ότι από τον κάθε εργαζόμενο, αυτομάτως, αφαιρείται διαθέσιμο ρευστό για τις οικογενειακές ή άλλες του υποχρεώσεις –τουλάχιστον μέχρι να επανέλθει η ισορροπία του προσωπικού προϋπολογισμού του. Σε αυτή την επισήμανση της «Ε» ο κ. Παστάκας απάντησε πως όποιος επιθυμεί να συνεχίσει να λαμβάνει τον μισθό του τμηματικά, δηλαδή με προκαταβολή και εξόφληση μπορεί να το ζητήσει από τη διοίκηση της εταιρίας και ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ως προς αυτό.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Η αντίδραση του Συλλόγου Υπαλλήλων – Εμποροϋπαλλήλων προήλθε από την αρχική ανακοίνωση, τον περασμένο Νοέμβριο, της διοίκησης των σούπερ-μάρκετ «Λάρισα», σύμφωνα με την οποία «από τον μήνα Νοέμβριο και στο εξής δεν θα γίνεται κατάθεση προκαταβολής ενώ η εξόφληση της μισθοδοσίας θα γίνεται κανονικά, όπως μέχρι τώρα (περίπου τη 10η κάθε μήνα). Το ποσό της προκαταβολής αντικαθίσταται από τη δυνατότητα που θα έχουν οι εργαζόμενοι να κάνουν αγορές από τα καταστήματά μας, έναντι της μισθοδοσίας τους με αποδείξεις». Η διοίκηση του Συλλόγου Υπαλλήλων-Εμποροϋπαλλήλων στην ανακοίνωσή της έκανε λόγο για εκβιαστική «βοήθεια» που ζητείται από τους εργαζόμενους, με την επίκληση έλλειψης ρευστού και προκειμένου να μην γίνουν απολύσεις. Να σημειωθεί ότι η διοίκηση των σούπερ-μάρκετ «Λάρισα» διαψεύδει κατηγορηματικά την έλλειψη ρευστότητας.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
Σε έγγραφο του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας προς τους εργαζομένους της με θέμα «Ενημέρωση εργαζομένων της εταιρίας Σούπερ-Μάρκετ «Λάρισα» ΑΒΕΕ 8.11.2011» αναφέρονται επί λέξει τα εξής: «Από τον μήνα Νοέμβριο και στο εξής δεν θα γίνεται κατάθεση προκαταβολής ενώ η εξόφληση της μισθοδοσίας θα γίνεται κανονικά, όπως μέχρι τώρα (περίπου τη 10η κάθε μήνα).
Το ποσό της προκαταβολής αντικαθίσταται από τη δυνατότητα που θα έχουν οι εργαζόμενοι να κάνουν αγορές από τα καταστήματά μας, έναντι της μισθοδοσίας τους με αποδείξεις, που θα εκδίδονται από τα καταστήματα όπου εργάζονται ή από το κατάστημα που θα δηλώσουν ότι θέλουν να κάνουν τις αγορές τους. Το ύψος των επί πιστώσει αγορών των εργαζομένων θα δύναται να φθάσει μέχρι και το ποσό της μηνιαίας αμοιβής τους. Το κάθε κατάστημα θα τηρεί αναλυτική κατάσταση αγορών με το ποσό των αγορών ανά εργαζόμενο που θα στέλνεται στο λογιστήριο μαζί με το παρουσιολόγιο, στο τέλος κάθε μήνα. Οι εργαζόμενοι των γραφείων και της αποθήκης πρέπει να δηλώσουν από ποια καταστήματα θα κάνουν τις αγορές τους. (Να διανεμηθεί σε όλους τους εργαζόμενους). Το Διοικητικό Συμβούλιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Λάρισα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΛΑΡΙΣΑ