ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία νέα

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

«Δεν υφίσταται θέμα μεταστέγασης του Τμήματος Βιοχημείας»


ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΠΡΥΤΑΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ

* Δηλώσεις των δύο πανεπιστημιακών στην «Ε» μετά την πρωτοβουλία για την αξιοποίηση κτιρίου στην Ελασσόνα

 Αποστάσεις από την πρωτοβουλία για μεταστέγαση του Τμήματος Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας Λάρισας στις εγκαταστάσεις πρώην καπνεργοστασίου μεταξύ Στεφανόβουνου και Αετοράχης Ελασσόνας, κρατούν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθηγητής Κων. Γουργουλιάνης και ο πρόεδρος του Τμήματιος Βιοχημείας καθηγητής Ζήσης Μαμούρης.
Το Τμήμα, αποτελεί ένα από τα ελάχιστα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που αντιμετωπίζει οξύ στεγαστικό πρόβλημα, αφού... προσωρινά - από το 2000 (!!!) που ιδρύθηκε - στεγάζεται στις εγκαταστάσεις της πρώην Ακαδημίας Λάρισας, ενδεικτικό της προχειρότητας της πολιτικής του υπουργείου Παιδείας με την οποία σχεδιάσθηκε η λειτουργία πανεπιστημιακών τμημάτων αλλά και τμημάτων ΤΕΙ.
Ωστόσο η πρωτοβουλία για μεταστέγασή του σε δημοτική κοινότητα της Ελασσόνας, προκειμένου να αξιοποιηθεί ένα εγκαταλειμμένο κτίριο είτε για στέγαση του πανεπιστημιακού τμήματος είτε μεταξύ άλλων για τη φιλοξενία αδέσποτων ζώων, ενισχύει τη λογική που πρυτάνευσε τα προηγούμενα χρόνια και η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον κατακερματισμό σχολών (πανεπιστημίων και ΤΕΙ) στο όνομα της «ανάπτυξης» τοπικών οικονομιών. 

Η αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος του Τμήματος Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας ουδέποτε αποτέλεσε προτεραιότητα του υπουργείου Παιδείας, παρά το κατά καιρούς αίτημα των εκάστοτε πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όταν μάλιστα ο δήμαρχος Λαρισαίων Κων. Τζανακούλης με απόφαση της δημοτικής αρχής έχει, εδώ και χρόνια, παραχωρήσει έκταση για την ανέγερση ιδιόκτητων εγκαταστάσεων στο Μεζούρλο, όπου πλέον εδρεύει η Ιατρική Σχολή Λάρισας, με σκοπό τη δημιουργία πανεπιστημιακής κοινότητας.
Παραμονές Χριστουγέννων στο γραφείο του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτή Λάρισας του ΛΑΟΣ Αστ. Ροντούλη, τόσο ο δήμαρχος Ελασσόνας Γ. Πασχόπουλος όσο και ο καθηγητής του Τμήματος Δημ. Κουρέτας, συμφώνησαν στο συντονισμό των δράσεών τους προκειμένου οι εγκαταστάσεις του καπνεργοστασίου να φιλοξενήσουν το Τμήμα. Διευκρινίζοντας ότι στο κτίριο θα πρέπει να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις, αφού κατασκευάσθηκε ως καπνεργοστάσιο που δεν λειτούργησε ποτέ, ενώ παράλληλα λόγω του απομακρυσμένου της περιοχής θα πρέπει να γίνουν και άλλες επενδύσεις για τη δημιουργία πρόσθετων υποδομών όπως φοιτητική εστία, κλπ.
«Τέτοιο αίτημα δεν υπάρχει» τονίζουν με δηλώσεις τους σήμερα στην «Ε», ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθηγητής Κων. Γουργουλιάνης και ο πρόεδρος του Τμήματος Βιοχημείας καθηγητής Ζήσης Μαμούρης. Οι δυο πανεπιστημιακοί υπενθυμίζουν τη σχετική διαδικασία με αφορμή και τα προβλεπόμενα μέσω του νέου νόμου Διαμαντοπούλου, που ψήφισαν πρόσφατα στη Βουλή ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ, διατυπώνοντας παράλληλα τις επιφυλάξεις τους για την πρωτοβουλία σε συνδυασμό με τυχόν αιτήματα που μπορεί να εγείρουν τοπικές κοινωνίες στη λογική της «ανάπτυξης» των τοπικών οικονομιών.
ΔΗΛΩΣΗ
ΠΡΥΤΑΝΗ
Σε δήλωσή του στην «Ε» ο πρύτανης κ. Γουργουλιάνης σημειώνει πως «το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δεν εξετάζει τη μετεγκατάσταση κανενός τμήματος, ούτε βέβαια σε αυτή τη φάση, την περαιτέρω εξάπλωσή του σε άλλες θεσσαλικές πόλεις. Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία μετεγκατάστασης ενός ακαδημαϊκού τμήματος προϋποθέτει ένα σχετικό αίτημα, που στην περίπτωση του τμήματος Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας ουδέποτε υπήρξε, τη γνωμοδότηση της τεχνικής υπηρεσίας του Πανεπιστημίου και φυσικά την έγκριση του πρυτανικού συμβουλίου και της Συγκλήτου» καταλήγει ο κ. Γουργουλιάνης.
ΔΗΛΩΣΗ
ΜΑΜΟΥΡΗ
Ο πρόεδρος του Τμήματος κ. Μαμούρης σε δήλωσή του επίσης στην «Ε» σημειώνει πως «από την πλευρά της Συνέλευσης του Τμήματος Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας δεν υπάρχει καμία πρόθεση για μετακίνηση της έδρας και από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, το ίδιο ισχύει και για τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η τάση αυτή τη στιγμή πανελληνίως αφορά στις συνενώσεις σχολών σε μια πόλη και η συγκέντρωση πανεπιστημίων σε λιγότερα κάμπους και ως εκ τούτου, αυτή η πρόταση μπορεί να είναι μια καλοπροαίρετη πρόταση αλλά δεν έχει καμία βάση» καταλήγει ο κ. Μαμούρης.
ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ
Όπως είναι γνωστό, με αφορμή και το νέο νόμο Διαμαντοπούλου, πανεπιστήμια και ΤΕΙ υποχρεούνται να καταθέσουν προτάσεις για συγχωνεύσεις τμημάτων με ομοειδή γνωστικά αντικείμενα. Η απόφαση πηγάζει από την οικονομική κρίση και μάλιστα διατυπώνονται επιφυλάξεις πως οι συγχωνεύσεις δεν θα περιορισθούν σε τμήματα και σχολές αλλά και σε ολόκληρα ιδρύματα.
Πρυτανικές αρχές και διοικήσεις ΤΕΙ, παρά τη διαφωνία τους για την εφαρμογή του νόμου, εξετάζουν ήδη μέσω επιτροπών και ειδικών συνεδριάσεων σχετικές προτάσεις οι οποίες να διευκρινισθεί κινούνται σε διαφορετική λογική από αυτή του υπουργείου Παιδείας το οποίο, πέραν των αλλαγών στη διοικητική δομή, σχεδιάζει παρεμβάσεις που αφορούν «εξορθολογισμό» των Τμημάτων, παρεμβάσεις που όπως προαναφέρθηκε προκαλούν αντιδράσεις.
Από το παρελθόν είναι γνωστό πως η πολιτική που ακολουθήθηκε διαχρονικά «κάθε πόλη και ΑΕΙ κάθε χωριό και ΤΕΙ» μπορεί να εξυπηρέτησε μικροσυμφέροντα βουλευτών αλλά και τοπικών παραγόντων αλλά ουδέποτε εξυπηρέτησε τα πραγματικά συμφέροντα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας με δεδομένο ότι οι αποφάσεις για λειτουργία νέων Τμημάτων δεν συνδυάζονταν με προηγούμενες αποφάσεις που θα αφορούσαν στην ίδρυση υποδομών, στις προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού κλπ. Αντίστοιχα προβλήματα εντοπίζονται πιο έντονα σε Τμήματα του ΤΕΙ Λάρισας για παράδειγμα που ιδρύθηκαν στα παραρτήματά του (Καρδίτσας, Τρικάλων) και τα οποία σήμερα αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, ενώ «προσωρινά» επίσης στεγαζόμενα σε αίθουσες πρώην δημοτικών σχολείων ή λυκείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Λάρισα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΛΑΡΙΣΑ