ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία νέα

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Τέλος εποχής για το ΠΕΚ Λάρισας


alt
Η λειτουργική αποδόμηση των ελεγκτικών υπηρεσιών του Υπ. Οικονομικών στο ν. Λάρισας, συνεχίζεται και με την κατάργηση του Π.Ε.Κ. Η επιχείρηση ολικού λίφτινγκ των υπηρεσιών του για τον αποτελεσματικότερη είσπραξη των εσόδων, άγγιξε και τα 6 Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα της χώρας καθώς από την 1η Φεβρουαρίου, αναστέλλεται η λειτουργία τους και οι αρμοδιότητές τους επιστρέφουν στις Εφορίες.
Την ίδια στιγμή προχωρά και η αναδιάρθρωση των εφοριών της Λάρισας, με την μεταφορά των τμημάτων ελέγχων στην Α' Δ.Ο.Υ., η οποία σύμφωνα με τους σχεδιασμούς θα αναλάβει το συντονισμό όλων των αρμοδιοτήτων του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, Να θυμίσουμε πως ήδη από την 1η Ιανουαρίου τα τμήματα δικαστικού όλων των Εφοριών του νομού, πλην της Β' Δ.Ο.Υ., έχουν περάσει στην Α' Δ.Ο.Υ.

Χθες με απόφαση που υπογράφεται από τον υπ. Οικονομικών, κ. Βενιζέλο, αναστέλλεται από την 1η Φεβρουαρίου 2012 η λειτουργία των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων και η καθ' ύλην και κατά τόπον αρμοδιότητά τους περιέρχεται στις ΔΟΥ, από τις οποίες έχει αποσπασθεί η αρμοδιότητα. Οι οργανικές θέσεις προσωπικού των ΠΕΚ των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία, περιέρχονται στις εφορίες στις οποίες μεταφέρεται η κατά τόπον και καθ' ύλην αρμοδιότητά τους, προσαυξάνοντας, αντίστοιχα, τις οργανικές θέσεις αυτών.
Στο ίδιο πλαίσιο, οι εκκρεμείς υποθέσεις, καθώς και το φυσικό και το μαγνητικό αρχείο των ΠΕΚ μεταφέρονται, από την ημερομηνία αναστολής της λειτουργία αυτών, στις καθ' ύλην και κατά τόπον αρμόδιες ΔΟΥ. 
Τα ΠΕΚ, όπως και αυτό της Λάρισας, συστάθηκαν το 1995 αλλά λειτούργησαν από 1-1-1999, με αρμοδιότητα αποκλειστικώς ελεγκτική, για τον τακτικό (οριστικό) φορολογικό έλεγχο κατηγοριών επιτηδευματιών και φορολογουμένων γενικά με ετήσια ακαθάριστα έσοδα ή αμοιβές από 1 εκ. έως 9 εκ. ευρώ. Το ΠΕΚ Λάρισας, που απασχολεί σήμερα προσωπικό 12 ατόμων, είχε δικαίωμα να διενεργεί προληπτικό καθώς και προσωρινό έλεγχο σε οποιαδήποτε υπόθεση της κατά τόπο αρμοδιότητάς τους παράλληλα και ανεξάρτητα από τις Δ.Ο.Υ. και το ΣΔΟΕ, σε όλη τη Θεσσαλία, την Πιερία, τη Φθιώτιδα, την Ευρυτανία και την Φωκίδα.
Όλα τα χρόνια, η ελεγκτική δραστηριότητά του υπήρξε ιδιαίτερα αποτελεσματική και αποδοτική, καθώς κάθε χρόνο, παρουσίασε αύξηση των εσόδων άνω του 20%, καταλαμβάνοντας την 1η θέση μεταξύ όλων των κέντρων της χώρας.
Ήδη στους υπαλλήλους του Κέντρου, έχει κοινοποιηθεί επιστολή για να διαλέξουν, εφόσον εκτων πραγμάτων καταστεί εφικτό, σε ποια Εφορία επιθυμούν να μετατεθούν, ενώ να σημειώσουμε πως η υπηρεσία βρίσκεται σε μισθωμένο κτίριο επί της Ηρ. Πολυτεχνείου, στο ύψος του ΑΤΑ.
Στο μεταξύ να σημειώσουμε πως από την 1η Ιανουαρίου, τα δικαστικά τμήματα όλων των επαρχιακών Εφοριών, όπως και της Γ' Εφορίας, έχουν εγκατασταθεί στην Α' Δ.Ο.Υ., ενώ τις τελευταίες ημέρες υπάρχει κινητικότητα και για την μεταφορά των τμημάτων ελέγχου. Για την ώρα η Β' Εφορία παραμένει ως έχει, η Α' Εφορία καθίσταται υπερ-Εφορία και λοιπές οικονομικές υπηρεσίες της επαρχίας παραμένουν «αποψιλωμένες» από αρμοδιότητες ως έχει και μέχρι νεωτέρας εντολής...
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΕ-ΔΟΥ
Στο μεταξύ καυστική ανακοίνωση ως απάντηση σε όσους προσπαθούν να ρίξουν την αποκλειστική ευθύνη για τα φαινόμενα διαφθοράς, τονίζοντας πως όσοι έχουν παρεμβατική συμπεριφορά δεν αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου, εξέδωσε η Ομοσπονδία Εφοριακών, επισημαίνοντας τα εξής:
« Σχετικά με τα όσα έχουν δημοσιευθεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, το τελευταίο διάστημα, για φαινόμενα διαφθοράς, η Ομοσπονδία Εφοριακών δηλώνει:
1. Τα συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου μας, πάντοτε καταδίκαζαν (και εξακολουθούν απερίφραστα να καταδικάζουν) αποδεδειγμένα φαινόμενα διαφθοράς, με τα οποία σχετίζονται επίορκοι υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών. Την αντίθεσή μας αυτή και τον αποτροπιασμό μας σε τέτοια φαινόμενα, εκφράζουμε πάντοτε με αίσθηση ευθύνης, δημόσια με ανακοινώσεις μας.
2. Ζητάμε οι όποιες διαδικασίες απονομής ΔΙΚΑΙΟΥ, να μην επηρεάζονται από τον καταιγισμό δημοσιευμάτων, σχολίων και άλλων υπερβολών, που δεν έχουν στόχο την έγκυρη πληροφόρηση και την αποκάλυψη του πυρήνα του προβλήματος, αλλά τον εντυπωσιασμό, το κυνήγι της ακροαματικότητας – επισκεψιμότητας ή άλλων συγκυριακών σκοπιμοτήτων.
Ζητάμε δηλαδή, οι όποιες ενέργειες σε κάθε επίπεδο, να διεξάγονται με όρους ΔΙΚΑΙΟΥ και όχι με λογικές «αρένας και ανθρωποθυσιών».
3. Απαιτούμε από την πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, (στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους), να κινούνται με ταχύτητα και να εφαρμόζουν, το ήδη αυστηρό θεσμικό πλαίσιο προς κάθε κατεύθυνση.
4. Αναμένουμε από τους πολιτικούς φορείς, την ολοκληρωμένη πρότασή τους, για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διαφθοράς.
5. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση, τα φαινόμενα αυτά να γίνουν η αφορμή για περαιτέρω στοχοποίησή μας και για γενικεύσεις, που δεν αφορούν την συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου, που επέλεξε μια άλλη στάση ζωής και αξιοπρέπειας».
Εφ. Ελευθερία (Γιώργος Νούλης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Λάρισα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΛΑΡΙΣΑ