ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία νέα

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Ώρα για αποτοξίνωση...


alt
Μετά τις καταχρήσεις των γιορτών, παραχωρήστε μια ανάπαυλα στον οργανισμό σας, ο οποίος έχει «τοξινωθεί» από την υπερβολική ποσότητα λιπαρών, ζωικών πρωτεϊνών και γλυκών.
Ισορροπήστε τη διατροφή και ανακαλύψτε τι να τρώτε για να απομακρύνετε τις τοξίνες.
Αποτοξινωθείτε με τις σωστές τροφές
1.Δημητριακά ολικής αλέσεως σώζουν τη γλυκαιμία

Τα ζυμαρικά, το ρύζι, το «σκούρο» ψωμί είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες καθότι είναι αργής απορρόφησης από τον οργανισμό, συμβάλλουν στην αποφυγή εκείνων των επικίνδυνων αλμάτων της γλυκαιμίας που αποτελούν αιτία της αύξησης του βάρους.
Όταν η συγκέντρωση σακχάρων στο αίμα αυξάνεται (όπως συμβαίνει όταν καταναλώσουμε γλυκά ή επεξεργασμένα δημητριακά) το πάνγκρεας παράγει την ινσουλίνη, που επαναφέρει τη γλυκαιμία σε φυσιολογικά επίπεδα μετατρέποντας τα επιπλέον σάκχαρα σε λιπαρά που αποθηκεύονται. Αυτά τα λιπαρά, με τη σειρά τους, δραστηριοποιούν την παραγωγή ουσιών με φλεγμονώδη δράση που χαμηλώνουν το μεταβολισμό και ευνούν μια περεταίρω συσσώρευση κιλών. Γι' αυτό πρέπει να περιορίζουμε όσο το δυνατόν τα επεξεργασμένα δημητριακά επειδή αφομοιώνονται γρήγορα, προκαλώντας τη δημιουργία ενός μεγαλύτερου αριθμού ελευθέρων ριζών που ρίχνουν περισσότερη «βενζίνη» στη φωτιά. Με τα δημητριακά ολικής αλέσεως, αντιθέτως, αυτό το πρόβλημα δεν υφίσταται είτε επειδή «καίγονται» αργά, είτε επειδή περιέχουν αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες.
2.Όσπρια κατά των ελεύθερων ριζών
Φασόλια, αρακάς, κ.λπ. έχουν ένα χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη: αυτό σημαίνει ότι όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, δεν προκαλούν άνοδο της συγκέντρωσης σακχάρων στο αίμα και δεν επιφέρουν τη συγκέντρωση λιπαρών. Περιέχουν επιπλέον, ουσίες με αντιοξειδωτική δράση, χρήσιμες για να καταπολεμήσουν τις ελεύθερες ρίζες. Επιπλέον, αποτελούν μία άριστη πηγή φυτικών πρωτεϊνών, που σε αντίθεση με τις ζωικές, διευκολύνουν την απώλεια βάρους, γιατί δεν προκαλούν φλεγμονή στον οργανισμό.
3.Ψάρι για τη θρέψη των κυττάρων
Τόνος, σολομός, σκουμπρί, σαρδέλες είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά ω-3, τα οποία παίζουν έναν πρωταρχικό ρόλο στο «σβήσιμο της φωτιάς» που ευθύνεται για την αύξηση των κιλών. Είναι πράγματι οι πρόδρομοι ορισμένων ουσιών παρόμοιων με τις ορμόνες, τα λεγόμενα «καλά» εικοσανοειδή** που έχουν μια δράση αντιφλεγμονώδη και που διαστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία, ευνοούν την οξυγόνωση των κυττάρων και την απομάκρυνση των τοξινών. Εκτός από το να αυξήσουμε την κατανάλωση των ω-3 λιπαρών οξέων πρέπει να μειώσουμε αυτή των ω-6 (που βρίσκει κανείς κυρίως στο κόκκινο κρέας, τα αυγά, τα τυριά). Από τα ω-6 προέρχονται τα «κακά» εικοσανοειδή, που σε αντίθεση με τα καλά δραστηριοποιούν τη φλεγμονή και την αγγειοσυστολή.
** Τα εικοσανοειδή είναι ορμόνες που παράγονται από τα απαραίτητα λιπαρά οξέα μακράς αλυσίδας. Είναι οι πιο ισχυρές ορμόνες καθώς επηρεάζουν τη σύνθεση όλων των ορμονών του οργανισμού. Κατά μία έννοια, τα εικοσανοειδή μπορούν να θεωρηθούν ως υπερ-ορμόνες, ικανές να προσφέρουν σημαντικά οφέλη (καλά εικοσανοειδή) ή να προκαλέσουν σημαντικές βλάβες στην υγεία (κακά εικοσανοειδή), ανάλογα με το είδος των εικοσανοειδών που παράγει ένα κύτταρο.
thessalianews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Λάρισα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΛΑΡΙΣΑ