ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία νέα

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Μειώνονται οι κλίνες στο Πανεπιστημιακό!


panepistimiako2
Μειώνονται από 708 σε 650 οι πραγματικές κλίνες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, ενώ οι ανεπτυγμένες παραμένουν 588. Στις θέσεις προσωπικού, καταργούνται οι κενές, και οι καλυμμένες παραμένουν 1.462 στο σύνολο τους.
Αυτά προκύπτουν από την απάντηση του Υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδου σε ερώτηση του Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ, βουλευτή Λαρίσης, κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου με θέμα τις περικοπές σε κλίνες και την κατάργηση οργανικών θέσεων εργαζομένων στα νοσοκομεία, με ειδικότερη αναφορά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.
Η απάντηση του Υπουργού Υγείας έχει ως εξής:


«Η πολιτική του Υπουργείου μας έχει ως στόχο την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες, με μέτρα και δράσεις που στοχεύουν στην εύρυθμη λειτουργία όλων των Μονάδων Υγείας της χώρας. Οι αυστηροί εξάλλου δημοσιονομικοί περιορισμοί για τη χώρα επιβάλλουν την αξιολόγηση όλων των Μονάδων Υγείας, ώστε χωροταξικά να καλύπτονται όλες οι ανάγκες του πληθυσμού, με πλήρη αξιοποίηση όλων των διαθεσίμων πόρων, οικονομικών και ανθρώπινων του ΕΣΥ.
Κατόπιν τούτου και προκειμένου να καταστεί δυνατός ο καλύτερος συντονισμός των δημοσίων νοσοκομείων και ο περιορισμός των δαπανών τους που θα υλοποιηθεί με την εφαρμογή κοινών λειτουργιών, έχει εκδοθεί η αρ. Υ4α/οικ.84627 Υ.Α. (ΦΕΚ 1681/Β/11) «Διασύνδεση Νοσοκομείων και καθορισμός του τρόπου διασύνδεσης τους και λειτουργίας τους», με την οποία διασυνδέονται μεταξύ τους και λειτουργούν υπό τη Διοίκηση Ενιαίου Συλλογικού Οργάνου Διοίκησης τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας.
Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία Ιατρικών Τμημάτων, Μονάδων και Κλινικών των Νοσοκομείων του ΕΣΥ, τούτο θα ενταχθεί στα πλαίσια της τροποποίησης των οργανισμών λειτουργίας των Νοσοκομείων.
Η εν λόγω διαδικασία τροποποίησης βρίσκεται σε εξέλιξη, με σκοπό την αποδοτικότερη λειτουργία τους, την αξιοποίηση των υποδομών τους και τη μείωση του κόστους λειτουργίας τους, καθώς και την αποσυμφόρηση τμημάτων και κλινικών σε μεγάλο ποσοστό κάλυψης και ανάλογη αύξηση της πληρότητας νοσοκομείων και κλινικών μικρότερης κίνησης.
Σημαντική περιστολή δαπανών αναμένεται να προκύψει με την από κοινού ανάπτυξη μονάδων και δραστηριοτήτων όπως είναι τα πλυντήρια, η αποστείρωση, η εστίαση, η φύλαξη, η καθαριότητα. Επίσης, βασικό πλεονέκτημα θα είναι ο ενιαίος προγραμματισμός και η ομαδοποίηση των προμηθειών, ο ενιαίος σχεδιασμός κτιριολογικής ανάπτυξης, συντήρησης, διαρρύθμισης των χώρων, ανανέωσης εξοπλισμού και η ενιαία διαχείριση του υπάρχοντος εξοπλισμού και η υλοποίηση έργων.
Με την ανωτέρω διασύνδεση, ο συνολικός πραγματικός αριθμός κλινών διαμορφώνεται στις 36.035, και μειώνεται η αναντιστοιχία ανάμεσα στις οργανικές και στις ανεπτυγμένες (πραγματικές) κλίνες.
Όσον αφορά ειδικότερα το ΠΓΝ Λάρισας, οι πραγματικές κλίνες με την νέα ρύθμιση, μειώνονται από 708 σε 650, όμως οι ανεπτυγμένες κλίνες παραμένουν 588.
Το ίδιο ισχύει και για τις θέσεις προσωπικού, αφού καταργούνται οι κενές, και οι καλυμμένες θέσεις παραμένουν 1.462 στο σύνολο τους. Επιπλέον, στις διατάξεις του Ν. 4024/2011 και στις σχετικές εγκυκλίους, αναφέρεται ότι το νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό των Δημοσίων Νοσοκομείων καθώς και οι Ιατροί κλάδου ΕΣΥ, εξαιρούνται από τις ρυθμίσεις περί κατάργησης κενών οργανικών θέσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Λάρισα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΛΑΡΙΣΑ