ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία νέα

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Τα παράπονα σας…στον «Συμπαραστάτη» Λαρισαίων

Dimos_Larisaion
Τερματίζεται το κλασικό «τα παράπονα στο δήμαρχο». Αποδέκτης, στη θέση του αιρετού άρχοντα, ο «Συμπαραστάτης», κάτι σαν τοπικός Συνήγορος του Πολίτη που προβλέπεται από τον «Καλλικράτη» και ορίζεται από το δημοτικό συμβούλιο συναινετικά με απόφαση των δύο τρίτων (2/3) του συνόλου των μελών του.
Ο «Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης», όπως είναι ο πλήρης τίτλος, επιλέγεται σύμφωνα με το νόμο με μυστική ψηφοφορία, ανάμεσα σε υποψηφιότητες προσώπων «κύρους και εμπειρίας» που δηλώνονται ύστερα από δημόσια προκήρυξη της θέσης. Για το Δήμο Λαρισαίων η απόφαση θα ληφθεί σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 28 Φεβρουαρίου.
ΝΕΟΣ ΘΕΣΜΟΣ
Ο Συμπαραστάτης θα λειτουργεί ως άμεσος εκπρόσωπος του πολίτη στο δημαρχείο. Στις αρμοδιότητές του περιλαμβάνεται και η διαμεσολαβητική επίλυση των διαφορών που προκύπτουν κατά τη συναλλαγή των πολιτών με την τοπική εξουσία. Αντικείμενό του θα είναι τα συχνά παράπονα πολιτών για προβλήματα που ανακύπτουν κατά την εξυπηρέτησή τους από διάφορες δημοτικές υπηρεσίες. Επίσης οι εξίσου συχνές είναι π.χ. οι διαμαρτυρίες από ιδιοκτήτες καφέ, μπαρ κ.λπ. για καθυστέρηση στην αδειοδότηση των καταστημάτων τους. Λύσεις σε προβλήματα σαν αυτά, που αντιμετωπίζουν οι πολίτες κατά τις συναλλαγές τους με την τοπική αυτοδιοίκηση, θα καλείται στο εξής να δίνει ο Συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης. Πρόκειται για καινοτόμο-για τα ελληνικά δεδομένα- θεσμό που εισάγει ο «Καλλικράτης», υιοθετώντας πρακτικές που εφαρμόζονται εδώ και πολλά χρόνια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Υποψηφιότητες για το Δήμο Λαρισαίων θα υποβληθούν με δήλωση που θα κατατεθεί στο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου κατά την έναρξη της διαδικασίας επιλογής στις 28 Φεβρουαρίου. Η δήλωση αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει την εκδήλωση υποψηφιότητας για την επιλογή του ενδιαφερόμενου ως «Συμπαραστάτη», σύντομο βιογραφικό του και υπεύθυνη δήλωσή του ότι δεν συντρέχει στο πρόσωπό του κανένα από τα κωλύματα είτε τα ασυμβίβαστα του άρθρου 14 του Ν. 3852/2010. Η δήλωση αυτή μπορεί να υποβληθεί και στο πρωτόκολλο του Δήμου Λαρισαίων από σήμερα έως και την προαναφερθείσα ημερομηνία.
Σημειώνεται ότι σε ανάλογη διαδικασία επιλογής υποχρεούνται να προχωρήσουν και οι υπόλοιποι Δήμοι με πληθυσμό άνω των 20.000 κατοίκων (ήτοι οι δήμοι Ελασσόνας, Τυρνάβου, Φαρσάλων και Κιλελέρ) αλλά και το περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας το οποίο θα επιλέξει τον Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη.
ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ






Αρμοδιότητα του Συμπαραστάτη είναι η εξέταση καταγγελιών των άμεσα θιγόμενων πολιτών και των επιχειρήσεων, για κακοδιοίκηση των υπηρεσιών του Δήμου ή της Περιφέρειας αντίστοιχα. Αποστολή του είναι η διαμεσολαβητική επίλυση των διαφορών αυτών, λειτουργώντας δηλαδή ως ένας εξωδικαστικός μηχανισμός, όπως και ο Συνήγορος του Πολίτη.
Σύμφωνα με τον «Καλλικράτη», ο Συμπαραστάτης έχει υποχρέωση να απαντά στον πολίτη εγγράφως ή ηλεκτρονικά εντός τριάντα ημερών. Ο Συμπαραστάτης δεν αναιρεί βέβαια την αρμοδιότητα του Συνηγόρου του Πολίτη, αλλά όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα σε πολύ ταχύτερο χρονικό διάστημα, λόγω και της εγγύτητάς του με την πηγή του προβλήματος, αλλά και της σταδιακά αποκτώμενης εξειδίκευσης στα δημοτικά ή περιφερειακά ζητήματα που ανακύπτουν.
Μια δεύτερη αρμοδιότητα είναι η δυνατότητα αυτεπάγγελτης παρέμβασης του Συμπαραστάτη με τη διατύπωση προτάσεων για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες. Αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε κατά περίσταση, είτε στο πλαίσιο της Ετήσιας Έκθεσης που οφείλει να συντάσσει ο Συμπαραστάτης και η οποία πρέπει να συζητείται υποχρεωτικά στο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο και να αναρτάται στις ιστοσελίδες τους.
Ο Συμπαραστάτης υποστηρίζεται διοικητικά από τις υπηρεσίες του Δήμου ή της Περιφέρειάς του, οι οποίες θα πρέπει να του διαθέτουν επαρκές προσωπικό και τα απαιτούμενα για την επαρκή άσκηση των καθηκόντων του αλλά και να του παρέχουν ανεμπόδιστη πρόσβαση.
Η θητεία του είναι ίδια με τη θητεία του δημοτικού συμβουλίου και εκλέγεται δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής. Σημειώνεται ότι με την ίδια πλειοψηφία, των 2/3 των μελών του συμβουλίου, μπορεί να ανακληθεί ο διορισμός του, για πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων του.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Συμπαραστάτης του δημότη λαμβάνει αντιμισθία ισόποση με την αντιμισθία του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου.
Φιλοδοξία της καθιέρωσης του θεσμού του «Συμπαραστάτη» είναι να συμβάλλει στην εμβάθυνση των δικαιωμάτων των πολιτών, προσδίδοντας νέες διαστάσεις τόσο στην εξωδικαστική επίλυση διαφορών, όσο και στη θεσμική παρέμβαση σε σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι και οι Περιφέρειες ακόμα και στο πεδίο των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Θεωρείται πολύ ουσιαστικό βήμα στην κατεύθυνση της βελτίωσης της λειτουργικότητας και της αποδοτικότητας των δημοτικών υπηρεσιών, αλλά και της εμπέδωσης κλίματος εμπιστοσύνης του πολίτη προς την τοπική εξουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Λάρισα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΛΑΡΙΣΑ