ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία νέα

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Διπλό τελεσίγραφο για παραμονή στο ευρώ



Η ώρα της κρίσεως έρχεται όλο και ποιο κοντά για την ελληνική υπόθεση. Οι διαπραγματεύσεις είναι σκληρές και όπως όλα δείχνουν ο χρόνος μετρά αντίστροφα. Η συμφωνία της Ελλάδας με την τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση δεν έχει ακόμα κλείσει με αποτέλεσμα και η ολοκλήρωση του PSI παραμένει σε εκκρεμότητα.

Ερώτημα παραμένει το ποιός θα καλύψει το κενό χρηματοδότησης που έχει προκύψει. Τα μάτια όλων είναι στραμμένα προς την ΕΚΤ, όπως φάνηκε και από τις χθεσινές δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Χωρίς τελικές αποφάσεις βρίσκεται η κυβέρνηση σε σειρά από κρίσιμα μέτωπα. Μεταξύ αυτών:

Τις αλλαγές στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα. Οι κοινωνικοί εταίροι έχουν ουσιαστικά πετάξει το μπαλάκι στην κυβέρνηση, αρνούμενοι μειώσεις στο βασικό μισθό και τα δώρα.

• Στις επικουρικές συντάξεις παραμένει η διαφωνία της Ν.Δ. να νομοθετηθεί οριζόντια μείωση, ενώ η τρόικα έχει εδώ και μέρες διαμηνύσει ότι η λύση του θέματος αποτελεί προαπαιτούμενο για τη νέα δόση.


• Στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών επανήλθε στο προσκήνιο μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου ότι απαιτεί λύση «με πραγματικές, κοινές μετοχές» σε αντίθεση με τις επιταγές της τρόικα.













Με αυτό το δεδομένο, άγνωστο παραμένει πότε θα γίνει η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Αρχικά οι πληροφορίες έκαναν λόγο για συνάντηση το βράδυ της Πέμπτης, μετά για το μεσημέρι ή το απόγευμα της Παρασκευής. Νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ραντεβού μετατίθεται για αύριο.

Στον αέρα είναι και το eurogroup της Δευτέρας, το οποίο προανήγγειλε ουσιαστικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Η συνάντηση δεν έχει επισήμως κλείσει και όπως διαμηνύει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών «ακόμα δεν υπάρχει πρόσκληση».

Στο δημοσιονομικό μέτωπο, πάντως, υπήρξε ένα θετικό νέο καθώς,  το έλλειμμα κλείνει περίπου στο 9% του ΑΕΠ. Παρ’ όλα αυτά η τρόικα ζητά προκαταβολικά μέτρα για το 2012 υπό το βάρος της διαπίστωσης ότι η ελληνική οικονομία δεν θα υποστεί ύφεση 2,8%, όπως γράφει ο προϋπολογισμός, αλλά πάνω από 3,5%.

Η επιστολή των κοινωνικών εταίρων
Στο καυτό θέμα των μισθών του ιδιωτικού τομέα οι κοινωνικοί εταίροι ζητούν να διατηρηθούν τα προβλεπόμενα στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση για τους κατώτατους μισθούς, τον 13ο και τον 14ο μισθό ζητούν οι κοινωνικοί εταίροι με την επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό. Ζητούν παράλληλα στα ζητήματα μη μισθολογικού κόστους και στη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα να ξεκινήσει τώρα τριμερής διάλογος (κυβέρνηση - εργοδοτικοί και εργατικοί φορείς) και το αποτέλεσμά του να νομοθετηθεί.

Η επιστολή αναφέρει: "Ο διάλογος αυτός πρέπει να περιλαμβάνει μείωση ασφαλιστικών εισφορών με αναζήτηση ισοδύναμων αποτελεσμάτων αποδεκτών από τους κοινωνικούς εταίρους και αναζήτηση λύσεων στα κυρίαρχα θέματα της ανταγωνιστικότητας, όπως απλό και σταθερό φορολογικό σύστημα, απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, χρήσεις γης, υγιείς κανόνες και συνθήκες ανταγωνισμού, ηλεκτρονική βάση σύζευξης προσφοράς - ζήτησης στην αγορά εργασίας και άλλα.

Ουσιαστικό θέμα στο πεδίο της συλλογικής αυτονομίας και των διαπραγματεύσεων παραμένει η διατήρηση του πλαισίου μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων".

Σημειώνεται παράλληλα ότι "η εργατική πλευρά (ΓΣΕΕ) δεν συμφώνησε στην πρόταση των εργοδοτικών οργανώσεων, σύμφωνα με την οποία ζητείται να μην υπάρχει καμία αυξητική μεταβολή των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα για το 2012 και το 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Λάρισα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΛΑΡΙΣΑ