ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία νέα

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

Αντιδράσεις πολιτικών αρχηγών στις προγραμματικές




Ήπιος και συναινετικός όσο ποτέ ο Καραμανλής

«Η ΝΔ θα στηρίξει τη νέα κυβέρνηση στην λήψη ακόμη και αντιδημοφιλών μέτρων, αν είναι προς την σωστή κατεύθυνση και αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των εθνικών και κοινωνικών προβλημάτων. Σε κάθε, πάντως, περίπτωση δεν θα ασκήσει μηδενιστική αντιπολίτευση, αν και η ίδια την αντιμετώπισε ως κυβέρνηση».

Με αυτήν την ξεκάθαρη τοποθέτηση ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής σχολίασε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, αφήνοντας και μία αιχμή, όπως αυτό άλλωστε ήταν επόμενο, αλλά σε γενικές γραμμές ήταν εξαιρετικά ήπιος.

Ξεκαθάρισε πως η ΝΔ δεν παίζει με τους θεσμούς και ότι θα ψηφίσει εκ νέου την ανανέωση της θητείας του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Η ΝΔ θα τηρήσει υπεύθυνη θέση στα οικονομικά και δεν θα αντιταχθεί σε δυσάρεστα, αν είναι σε σωστή κατεύθυνση», τόνισε.


Οχι σε όλα από το ΚΚΕ

Την ριζική αντίθεση του κόμματός της σε όλη την προγραμματική κατεύθυνση της νέας κυβέρνησης, εξέφρασε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη σχετική συζήτηση στη Βουλή ενώ έκανε και λόγο για αναιμικές ελπίδες τις οποίες καλλιέργησε το ΠΑΣΟΚ.

«Απέναντι σε ανεμικές απαιτήσεις και ελπίδες μπορεί να χειριστεί καλά και το εμπόριο του φόβου και της ελπίδας», είπε, επιρρίπτοντας ταυτόχρονα ευθύνες και στη ΝΔ, επειδή «ενίσχυσε προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ με το να το κατηγορεί για παροχολογία».

Η ΓΓ του ΚΚΕ προέβλεψε ότι το ΠΑΣΟΚ θα ακολουθήσει την ίδια συντηρητική πολιτική με τη ΝΔ, γιατί «δεν προέρχεται από παρθενόγεννηση, αλλά έχει δώσει δείγματα γραφής, τόσο όταν ήταν κυβέρνηση, όσο και όταν ήταν αξιωματική αντιπολίτευση».

«Δεν είπατε ότι καταργείτε κανένα αντιλαϊκό νόμο της ΝΔ. Μιλάτε μόνο για αλλαγή και αναμόρφωση. Υπάρχει νέα σελίδα, όχι όμως σε αλλαγή πολιτικής. Κύρια κατεύθυνση είναι να ασκηθεί πίεση στο λαό. Εμείς θα συμβάλουμε να μην εφαρμοστούν οι πολιτικές αυτές», συμπλήρωσε.

«Εμείς θα σας παλέψουμε, όπως κάναμε και με τη ΝΔ, που ακολούθησε μια συντηρητική πολιτική. Σημασία, όμως, δεν έχει να σας παλέψουμε εμείς από τη Βουλή, αλλά να βρείτε το μάστορα σας από το λαό», είπε κλείνοντας την ομιλία της.


Οξεία αντιπολίτευση από τον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ - Αιχμές και προς καραμανλή

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ εξαπέλυσε διμέτωπη επίθεση τόσο στον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή του προς τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, όσο και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κ. Καραμανλή, καταλογίζοντάς του «αβάντα» στην κυβέρνηση και τον πρόεδρό της.

Μάλιστα ο κ. Καρατζαφέρης επιφύλαξε άλλον ρόλο για τον εαυτό του και το κόμμα του καθώς είπε ότι θα προσπαθήσει να διαδραματίσει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης «για το καλό της πατρίδας».

Παρομοίασε δε, τον Γιώργο Παπανδρέου με «ασχημόπαπο, που έγινε κύκνος» και τον Κ. Καραμανλή με «τη νεράϊδα, που τον μεταμόρφωσε».

Η αιχμή δόρατος της κριτικής του κ. Καρατζαφέρη ήταν βέβαια τα εθνικά θέματα.

Ανέφερε ότι «σπεύσαμε να προσυπογράψουμε την προενταξιακή συμφωνία της Αλβανίας, όταν η Ακαδημία της χώρας λέει ότι μέρος της Ηπείρου είναι αλβανικά εδάφη» και για το θέμα των Σκοπίων ρώτησε ρητορικά, «ποια κόκκινη γραμμή», «όταν εκχωρείται επί Καραμανλή και Παπανδρέου το όνομα που κρατήσαμε 2,5 χιλιάδες χρόνια οι Έλληνες».


Σκληρή στάση και από τον Τσίπρα στην πρώτη του

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν αρκετά επιθετικός στην πρώτη του εμφάνιση ως Πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α στη Βουλή.

Ο κ. Τσίπρας άσκησε έντονη κριτική στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως «ήδη από την επομένη μέρα των εκλογών έστειλε το μήνυμα στο κόσμο να κατεβάσει τον πήχη των προσδοκιών, που το ίδιο είχε δημιουργήσει»>

«Η ΝΔ είχε μιλήσει για απογραφή, εσείς μιλάτε για καταγραφή. Οι πολίτες οι εργαζόμενοι, οι νέοι άνθρωποι, όλοι αυτοί που πιέζονται ασφυκτικά από τις σημερινές οικονομικές συνθήκες σάς ψήφισαν για να αλλάξετε πολιτική. Όχι για να συνεχίσετε την ίδια πολιτική με τη προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ», συνέχισε ο κ. Τσίπρας και ανέφερε ως πρώτο «κρούσμα υπαναχώρησης» του ΠΑΣΟΚ, τις διαπραγματεύσεις για τη πώληση του λιμανιού του Πειραιά στην κινέζικη εταιρία COSCO.

Ο κ. Τσίπρας επέκρινε την κυβέρνηση για τα μέτρα, που έλαβε, στη περιοχή των Εξαρχείων.

«Σπεύσατε να την μετατρέψετε λωρίδα της Γάζας και Δυτική όχθη. Με εκατοντάδες πάνοπλους αστυνομικούς να επιχειρούν εξευτελιστικούς ελέγχους σε 17χρονες κοπέλλες, που πηγαίνουν στο φροντιστήριο τους», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Λάρισα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΛΑΡΙΣΑ