ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία νέα

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Αύξηση στα 150.000 ευρώ το αφορολόγητο για γονικές παροχές



Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος εισήχθη την Παρασκευή στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις γονικές παροχές και την αύξηση του φόρου σε τσιγάρα και ποτά. Οι ρυθμίσεις που έχουν αναδρομική ισχύ από τις 8 Ιανουαρίου, αναμένεται να ψηφιστούν την ερχόμενη Τρίτη. Με τις ρυθμίσεις αυξάνεται το αφορολόγητο όριο για τις γονικές παροχές από τα 95.000 στα 150.000 ευρώ, καταργείται η αυτοτελής φορολόγηση των ακινήτων με 1% και καθιερώνεται κλίμακα υπολογισμού του φόρου με συντελεστές από 1% έως 10%.

Για περιουσίες μέχρι 1,5 εκατομμύριο ευρώ ο φόρος αυξάνεται έως και 685%, ενώ ακίνητο αξίας έως 310.000 ευρώ καταβάλλει μέχρι και 150 ευρώ λιγότερο φόρο. Στις κληρονομιές το αφορολόγητο διαμορφώνεται στα 400.000 ευρώ. Φόρος 10% επιβάλλεται στα χρήματα που δίνουν γονείς στα παιδιά τους ως άτυπες δωρεές, για να αγοράσουν για παράδειγμα ένα αυτοκίνητο. Στο νομοσχέδιο καθορίζονται και οι αυξήσεις τιμών σε τσιγάρα και ποτά. Τα φθηνά τσιγάρα επιβαρύνονται από 15 έως 19 λεπτά το πακέτο και τα ακριβά τσιγάρα από 20 έως και 34 λεπτά. Κάθε μπουκάλι ουίσκι, βότκα ή τζιν θα ακριβύνει 91 λεπτά, ούζο, τσίπουρο και τσικουδιά 45 λεπτά και η μπύρα έως 2 λεπτά.

Την Παρασκευή εξάλλου και μόλις μία ημέρα μετά την έγκριση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και την αποστολή του στις Βρυξέλλες, η Ελλάδα βρήκε έναν ισχυρό σύμμαχο στο πρόσωπο της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, η οποία δήλωσε ότι «στην Ελλάδα έχουν γίνει σημαντικά βήματα, με στόχο την επιστροφή στην δημοσιονομική ισορροπία. Γνωρίζω τι προσπάθειες αντιπροσωπεύουν για τον συνάδελφό μου Έλληνα Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου». Έκπληξη ήταν και το δημοσίευμα της Financial Times, ότι «η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να αφήσει την Ελλάδα αβοήθητη», την ώρα που ο πρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δήλωνε, ότι η ευρωζώνη δεν χρειάζεται βοήθεια.

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης πάντως άναψε «φωτιές» στο πολιτικό σκηνικό. Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος υποστήριξε από το βήμα της Βουλής ότι «το Πρόγραμμα Σταθερότητας είναι βέβαιο, ότι θα οδηγήσει σε νέα στρατιά ανέργων, σε επιχειρηματίες που θα κλείσουν τις επιχειρήσεις τους». Η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας στον ρ/σ ΘΕΜΑ 98,9 και ερωτηθείσα σχετικά με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, το χαρακτήρισε «λαιμητόμο για τα εργατικά-λαϊκά στρώματα, για τη φτωχή αγροτιά» και πρόσθεσε ότι «η επιλογή τους είναι, να πληρώσει όλος ο λαός με άμεσους και κυρίως έμμεσους φόρους».


Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι «είναι προφανές, ότι η υπάρχουσα σύνθεση δε μπορεί να ανταπεξέλθει στο βάρος των προβλημάτων, που έχουν δημιουργηθεί από την κατάσταση στην οικονομία» και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν δυνάμεις μέσα στα πλαίσια του ΠΑΣΟΚ, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν, όπως ο έμπειρος πρώην Πρωθυπουργός, όπως ο κ. Αλέκος Παπαδόπουλος, αλλά και άλλοι». Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «μια κυβέρνηση όμηρος του νεοφιλελεύθερου λόμπυ των Βρυξελλών και των τραπεζιτών, που διαρκώς αναζητά εισπρακτικά μέτρα». Την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών ταξιδεύει στις Βρυξέλλες και θα πάρει μια «γεύση» από τους Ευρωπαίους συναδέλφους του, για το πως βλέπουν το Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Πηγή: ALPHA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Λάρισα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΛΑΡΙΣΑ