ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία νέα

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Επικίνδυνοι ελιγμοί στα Ίμια

«Μίνι ναυμαχία» στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, όταν τουρκική ακταιωρός, που μπαινόβγαινε στα ελληνικά «νερά» και εντοπίστηκε από το περιπολικό σκάφος της Ακτοφυλακής κινήθηκε εναντίον του πραγματοποιώντας ακόμα και ελιγμούς εμβολισμού, με αποτέλεσμα, αφού δεν τηρήθηκαν οι διεθνείς κανόνες ασφαλούς ναυσιπλοΐας,να χτυπήσει το ελληνικό σκάφος προκαλώντας του ζημιές στο δεξί προστατευτικό ζωνάρι, ενώ στη συνέχεια εξαφανίστηκε στα τουρκικά νερά.
Εικόνες αρχείου από τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι τον Ιανουάριο του 2008 με την ίδια τουρκική ακταιωρό σε προκλητική εμφάνιση στα Ιμια 
 Εικόνες αρχείου από τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι τον Ιανουάριο του 2008 με την ίδια τουρκική ακταιωρό σε προκλητική εμφάνιση στα Ιμια Ηταν 10 χθες το πρωί όταν ο ανθυποπλοίαρχος Λ.Σ, κυβερνήτης του περιπολικού σκάφους Λ.Σ 40,τύπου Αμπεκιν, εντόπισε από τα ραντάρ του ύποπτο πλαστικό σκάφος να κινείται εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, ενώ δεν έλειπαν και οι «ρότες» κοντά στις βραχώδεις ακτές των Ιμίων.
Σήμανε συναγερμός και μέσα σε λίγα λεπτά το περιπολικό σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής έφτασε στη θαλάσσια περιοχή ηλεκτρονικού εντοπισμού του ύποπτου σκάφους, το οποίο δεν ήταν άλλο από την τουρκική ακταιωρό, που σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες είναι η ίδια που δημιουργεί προβλήματα στους ψαράδες της Καλύμνου που ως γνωστόν ψαρεύουν σε καθημερινή βάση στη θάλασσα των Ιμίων.
Ακολουθώντας την προβλεπόμενη τακτική ενημέρωσης παραβίασης των ελληνικών χωρικών υδάτων, ο κυβερνήτης του ΠΛΣ 40 ζητά από τον Τούρκο συνάδελφό του να αποχωρήσει από την περιοχή, ενώ παράλληλα του υπενθυμίζει τους διεθνείς κανονισμούς ασφαλούς πλεύσης στην ανοιχτή θάλασσα.
Αντί απαντήσεως όμως η τουρκική ακταιωρός φουλάρει τις μηχανές της και πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς ξεκινά το παιχνίδι της «γάτας με το ποντίκι. Κάποια στιγμή και ενώ το ελληνικό περιπολικό προσπαθεί να ανακόψει τη «ρότα» παραβιάσεων του Τούρκου συναδέλφου του, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είχε κλείσει τον ασύρματο και τα φορητά του VHF έτσι ώστε να μην ακούσει ουδείς άλλος τις εκκλήσεις του ελληνικού περιπολικού σκάφους, η τουρκική ακταιωρός πραγματοποιεί λάθος κινήσεις προσπέρασης.
Ετσι, και με δεδομένο ότι το ΠΛΣ 40 βρίσκεται σε χειρισμούς αποτροπής η τουρκική ακταιωρός προσκρούει με την πρύμνη της πάνω σε δεξί προστατευτικό ζωνάρι του σκάφους της ελληνικής ακτοφυλακής, ενώ στη συνέχεια χάνεται αναπτύσσοντας ταχύτητα στα γειτονικά νερά.
Από την πρόσκρουση το ελληνικό περιπολικό σκάφος Αμπεκιν υπέστη βαθουλώματα καθώς και ένα σπάσιμο στο δεξί προστατευτικό ζωνάρι, ενώ σύμφωνα με την αναφορά του ανθυποπλοιάρχου-κυβερνήτη το τουρκικό σκάφος υπέστη ζημιές στο πρυμναίο τμήμα του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε επικοινωνία μεταξύ Ελληνα και Τούρκου αρχηγών του Λιμενικού.  

Πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Λάρισα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΛΑΡΙΣΑ