ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία νέα

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Ορατή η αυριανή έκλειψη Ηλίου

Αύριο, Παρασκευή και την ώρα που θα ανατέλλει ο Ήλιος πρόκειται να συμβεί έκλειψη Ηλίου. Δηλαδή η Σελήνη θα περάσει ακριβώς ανάμεσα από την ευθεία

Ορατή η αυριανή έκλειψη Ηλίου
που ενώνει τη Γη με τον Ήλιο και η σκιά της Σελήνης, καθώς φωτίζεται από τον Ήλιο, θα πέσει πάνω στον πλανήτη μας.

Όπως μας ενημερώνει ο διευθυντής του Αστεροσκοπείου Λάρισας κ. Νικόλαος Στωϊκίδης, το φαινόμενο θα είναι ορατό από την ανατολική Ευρώπη, από το μεγαλύτερο μέρος της Αφρικής και την Ασία. Κατά μήκος μιας στενής ζώνης πλάτους 300 χιλιομέτρων περίπου, που ξεκινά από την κεντρική Αφρική, διασχίζει τον Ινδικό Ωκεανό και φθάνει ως την Κίνα, η έκλειψη θα είναι ορατή ως δακτυλιοειδής. Αυτό σημαίνει ότι εκεί θα φαίνεται πως θα υπάρξει κεντρική απόκρυψη του ηλιακού δίσκου, ενώ περιφερειακά θα είναι φωτεινός σαν ένα λεπτό ουράνιο δακτυλίδι. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι σχετικές αποστάσεις των τριών σωμάτων – Γης, Σελήνης και Ηλίου – είναι τέτοιες που ο δίσκος της Σελήνης φαίνεται να είναι ελάχιστα πιο μικρός από τον ηλιακό δίσκο και δεν τον καλύπτει ολόκληρο.

Από την Ελλάδα θα είναι οριακά παρατηρήσιμο το φαινόμενο ως μερική έκλειψη Ηλίου και κατά το τελευταίο στάδιο του. Η έναρξη της έκλειψης θα πραγματοποιηθεί όταν ο Ήλιος δεν θα έχει ανατείλει για την Ελλάδα. Ειδικότερα για την περιοχή της Λάρισας υπολογίζεται ότι το φαινόμενο θα αρχίσει να είναι ορατό με την ανατολή του Ηλίου στις 07:52 ώρα Ελλάδας και θα ολοκληρωθεί μετά από μία ώρα, στις 08:52 ώρα Ελλάδας. Το μέγιστο ποσοστό κάλυψης του ηλιακού δίσκου από τη Σελήνη θα είναι μικρότερο από 10% και θα συμβεί στις 08:00 ώρα Ελλάδας.

Όποιοι προσπαθήσουν να παρατηρήσουν το φαινόμενο της έκλειψης του Ηλίου, θα πρέπει για την ασφάλεια τους να χρησιμοποιήσουν ειδικά φίλτρα παρατήρησης. Και προσοχή! σε κάθε περίπτωση μην παρατηρείτε τον Ήλιο με απροστάτευτα μάτια, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τύφλωσης.

Η επόμενη έκλειψη που θα παρατηρηθεί από την Ελλάδα θα είναι στις 4 Ιανουαρίου 2011 και από την περιοχή της Λάρισας θα είναι ορατή ως μερική έκλειψη Ηλίου με μέγιστο ποσοστό κάλυψης 60% περίπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Λάρισα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΛΑΡΙΣΑ