ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία νέα

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Βιβλική καταστροφή

aitiseismosΒιβλική είναι η καταστροφή στην Αϊτή μετά το τρομακτικό χτύπημα των 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τη χώρα. Για δεκάδες χιλιάδες νεκρούς έκανε λόγο ο Πρόεδρος της χώρας Ρενέ Πρεβάλ, ενώ ο Πρωθυπουργός Ζαν Μαξ Μπελερίβ, σε δηλώσεις του στο CNN μίλησε για αριθμό θυμάτων που ενδέχεται να ξεπεράσει τις 100.000. Την ίδια ώρα, στους δρόμους της πρωτεύουσας Πόρτ ο Πρένς, εκτυλίσσονται τραγικές στιγμές, με τους επιζώντες να προσπαθούν να συνδράμουν το έργο των διασωστών για να απεγκλωβίσουν ζωντανούς . Ο αριθμός των παγιδευμένων στα ερείπια είναι αδύνατο να προσδιοριστεί ενώ σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, τουλάχιστον 3.000.000 άνθρωποι έχουν επείγουσα ανάγκη βοήθειας. Στις ΗΠΑ, η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και ο υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, ακύρωσαν το προγραμματισμένο ταξίδι τους στην Αυστραλία για να συμβάλουν στον συντονισμό της βοήθειας προς την Αϊτή. 



Προσευχές και μοιρολόγια

"Τριάντα ώρες μετά το σεισμό ξένη βοήθεια ξένη βοήθεια δεν έχει φθάσει, τα σωστικά συνεργεία παλεύουν απεγνωσμένα, τα νοσοκομεία έχουν καταρρεύσει ή έχουν υποστεί ζημιές - και μόνο ένα πασχίζει να αντεπεξέλθει στη ροή τραυματιών" Μοιρολόγια, τραγούδια και προσευχές ακούγονταν κατά τη διάρκεια της νύχτας στα συντρίμμια των κτηρίων που κατέρρευσαν από το φονικό χτύπημα 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ξημερώματα της Τρίτης. Μέσα στη νύχτα, εξαντλημένοι διασώστες έσκαβαν χωρίς σταματημό, με εργαλεία και με τα γυμνά τους χέρια, σε μια απελπισμένη κούρσα με το χρόνο για να απελευθερώσουν όσους περισσότερους μπορούν από τα συντρίμμια.
Ένα μωρό έκλαιγε κι η φωνή του αντηχούσε μέσα στα συντρίμμια καθώς μια ομάδα ανδρών δούλευαν ακατάπαυστα, σιωπηλοί, προσπαθώντας να το βγάλουν. Ένας μετασεισμός τους σκόρπισε έντρομους. Εκτός από τον Ζανβέλ Αντουάν, που κράταγε το χέρι του μωρού και προσπαθούσε να το ηρεμήσει.
Τριάντα ώρες μετά το σεισμό, η ξένη βοήθεια και ο βαρύς εξοπλισμός που θα βοηθούσαν τους διασώστες ακόμα δεν έχουν φτάσει στο νησί, τα νεκροτομεία έχουν γεμίσει, ενώ όλα τα νοσοκομεία πλην ενός έχουν καταρρεύσει ή έχουν υποστεί ζημιές. Σε αυτό το μόνο νοσοκομείο, οι ελλείψεις είναι τεράστιες ενώ υπάρχει και συνεχές πρόβλημα ηλεκτροδότησης.


Φήμες για έλευση τσουνάμι σπέρνουν τον πανικό

Χιλιάδες Αϊτινοί πανικόβλητοι προσπαθούν να φθάσουν στα υψώματα του Πετιόν Βιλ, ενός προαστίου του Πορτ-ο-Πρενς ύστερα από φήμες για την έλευση τσουνάμι.
Κανένα συγκεκριμένο στοιχείο δεν επιβεβαιώνει άνοδο της στάθμης του νερού στα προάστια του Πορτ-ο-Πρενς. Σύμφωνα με αρκετές μαρτυρίες, στο αεροδρόμιο της πόλης που βρίσκεται στην παραλία, δεν παρατηρήθηκε άνοδος της στάθμης του νερού.
Σύμφωνα με τη διευθύντρια ενός ξενοδοχείου που ζήτησε να μην κατονομαστεί, άνθρωποι μεταδίδουν αυτές τις φήμες για να διευκολύνουν τη λεηλασία των σπιτιών.

Τηλεφωνική γραμμή για Έλληνες με συγγενείς στην Αϊτή

 Την ίδια ώρα και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, μεταξύ των θυμάτων είναι 16 μέλη της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ, με 150 να αγνοούνται, ενώ αγνοούμενοι είναι και 50 γάλλοι πολίτες.
Μιλώντας στη ΝΕΤ 105. 8, ο Σπύρος Κουβέλης, δήλωσε ότι στην Αϊτή υπάρχουν 15 Έλληνες.
"Έχουμε μιλήσει με τους 14. Ο 15ος ενδεχομένως μπορεί να είναι και εκτός Αϊτής" ανέφερε τονίζοντας ότι οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επαφή με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και τη Unicef για την παροχή βοήθειας.

Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Εξωτερικών θέτει στη διάθεση των Ελλήνων πολιτών, που επιθυμούν να πληροφορηθούν για την τύχη συγγενών τους ή άλλων προσώπων, που τυχόν βρίσκονται στην Αϊτή, τις εξής τηλεφωνικές γραμμές:210/36.81.212 - 210/36.81.730 & 210/36.81.350




Οικονομική βοήθεια
Εντολή για την άμεση διάθεση 10 εκατομμυρίων δολαρίων και την αποστολή 14 τόνων τροφίμων έδωσε ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα.

Η Βραζιλία, ήδη θρηνεί για 11 άνδρες των ενόπλων δυνάμεων της χώρας ενώ εκφράζονται φόβοι για το χαμό ακόμα περισσότερων Βραζιλιάνων. Μεταξύ των νεκρών είναι και μία από τις γνωστότερες Βραζιλιάνες ακτιβίστριες για τα δικαιώματα των παιδιών, παιδίατρος Ζίλντα Αρνς Νόιμαν.

Εκατομμύρια δολάρια βοήθεια στους σεισμόπληκτους δεσμεύτηκαν να στείλουν αρκετές ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Η Digicel Group, εταιρία κινητής τηλεφωνίας στην Αϊτή, ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 5 εκατ. δολάρια σε μετρητά, η Lowe's Cos Inc, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία ειδών επισκευής κατοικιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα δώσει 1 εκατ. δολάρια στον Ερυθρό Σταυρό, η Home Depot θα διαθέσει 100.000 στον Ερυθρό Σταυρό ενώ 250.000 δολάρια στον Ερυθρό Σταυρό θα διαθέσει και η National Bank of Canada.
Η Bank of America Corp δεσμεύτηκε να δώσει 1 εκατ. δολάρια, η Kellogg Co υποσχέθηκε να δώσει 250.000 δολάρια, η φαρμακευτική Abbott Laboratories 1 εκατ. δολάρια, περιλαμβανομένων φαρμάκων και ειδών διατροφής, η εταιρία υπηρεσιών στο Διαδίκτυο Go Daddy 500.000 δολάρια, η τράπεζα Wells Fargo 100.000 μέσω του αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού και ο χρηματοοικονομικός όμιλος BMO δεσμεύτηκε να δώσει 250.000 δολάρια.
Η FedEx Corp συνεργάζεται με διεθνείς οργανώσεις αρωγής για την μεταφορά από αέρος εφοδίων, ενώ η United Parcel Service Inc, που συνεργάζεται με το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού του ΟΗΕ, ανακοίνωσε ότι οι εθελοντές της που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα κληθούν σύντομα. Η UPS ανακοίνωσε επίσης πως σχεδιάζει να δώσει 1 εκατ. δολάρια, τα μισά σε υπηρεσίες και τα μισά σε μετρητά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Λάρισα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΛΑΡΙΣΑ