ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία νέα

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Έκλειψη Ηλίου για... το Αστεροσκοπείο Λάρισας







Την παραίτησή του από τη θέση του διευθυντή του Αστεροσκοπείου Λάρισας «ΑΡΙΣΤΕΥΣ», δηλώνει ότι θα καταθέσει, ο κ. Νικόλαος Στωικίδης, ο επί χρόνια ακούραστος αστρονομικός ερευνητής του, εάν δεν δρομολογηθεί άμεσα η δημιουργία νέου Αστεροσκοπείου, σε ορεινή περιοχή, προκειμένου να συνεχίσει το έργο του που εμποδίζεται σήμερα από τη φωτορύπανση της πόλης.
Πρόκειται για χρόνιο αίτημα του Αστεροσκοπείου, που μέχρι και σήμερα όχι μόνο δεν έχει λυθεί, αλλά όπως χαρακτηριστικά ανάφερε ο κ. Στωικίδης
 «...του κλείνουν τις πόρτες και δεν αφήνουν περιθώρια ούτε καν συζήτησής του. Αυτό που λαμβάνω από τους αρμόδιους φορείς είναι η αδιαφορία για την ανάγκη της μετεγκατάστασής του, η οποία ουσιαστικά αποτελεί και την συνέχειά του. Το Αστεροσκοπείο έχει τυφλωθεί από τη φωτορύπανση και είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο να συνεχίζει το έργο του στην ίδια θέση. Υπερβάλλουμε εαυτούς για να αντεπεξέλθουμε.
Αυτό που πρέπει να απαντήσουν στην ουσία οι αρμόδιοι και οι φορείς της πόλης, είναι το εξής ερώτημα: Το θέλουν το Αστεροσκοπείο;».
«Είμαι απογοητευμένος», τονίζει ο ίδιος, καθώς η πόλη φαίνεται να αδιαφορεί για τη λειτουργία του Αστεροσκοπείου, που επί 50 χρόνια τώρα, προσφέρει σημαντικό έργο, με συμμετοχή του σε διεθνή αστρονομικά ερευνητικά προγράμματα για τον Ήλιο, τη Σελήνη, την αστρική φωτοηλεκτρική φωτομετρία και μόνιμες συνεργασίες με τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα του κόσμου, όπως το αμερικανικό «American Association of Star Observes», το βελγικό «Observation Royal de Belgique», το αγγλικό «British Astronomical Association » κ.α. , και με επτά διεθνείς βραβεύσεις στο ενεργητικό του.
Ο κ. Στωικίδης επισημαίνει ότι για το θέμα της μετεγκατάστασης του Αστεροσκοπείου Λάρισας εκτός από το Δήμο Λαρισαίων, υπό τη σκέπη του οποίου λειτουργεί, είναι ενήμεροι ο νομάρχης Λάρισας, οι βουλευτές του νομού μας, η αντιπολίτευση του Δήμου Λαρισαίων κ.α., οι οποίοι μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έχουν βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, αφού άλλωστε δεν υπάρχουν αποτελέσματα.
«Την αδιαφορία για το Αστεροσκοπείο επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι δεν έχει τεθεί ποτέ ως θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Λαρισαίων, για να ληφθεί έστω μια απόφαση», τονίζει ο κ. Στωϊκίδης, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος έχει καταθέσει σχετικό αίτημα στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τον Αύγουστο του 2008, αλλά ουδέποτε δεν έγινε θέμα Δημοτικού Συμβουλίου.
«Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί. Θα παραιτηθώ αν δεν ληφθούν άμεσα αποφάσεις για τη μετεγκατάσταση του Αστεροσκοπείου», δηλώνει κατηγορηματικά ο κ. Στωικίδης.
Επίσης στην ετήσια έκθεση πεπραγμένων του έτους 2009, του Αστεροσκοπείου Λάρισας αναφέρονται τα ακόλουθα: «Η φωτορύπανση, η μάστιγα του σύγχρονου κόσμου, δεν άφησε ανεπηρέαστη τη λειτουργία του Αστεροσκοπείου, που λόγω της θέσεώς του τα πρώτα προβλήματα καθαρότητας του Ουρανού επισημάνθηκαν από το 1993.
Έκτοτε, οι κατά καιρούς γραπτές και προφορικές επισημάνσεις της Δ/νσης για τη μεταστέγασή του σε ορεινή περιοχή, που θα επιλεγεί με αυστηρά οικονομοτεχνικά κριτήρια δεν τελεσφόρησαν, με αποτέλεσμα τη σημερινή προβληματική λειτουργία και προσεχώς τον αστρονομικό θάνατό του.
Σήμερα, μέσω της ετήσιας έκθεσης πεπραγμένων, καλούνται για πολλοστή φορά οι τοπικοί φορείς της πόλης, εκτιμώντας τη διαχρονική αναγκαιότητα λειτουργίας του Αστεροσκοπείου, που πολλαπλώς προβάλει διεθνώς την πόλη των Λαρισαίων, και όχι μόνο, να συνδράμουν οικονομικά στη μετεγκατάστασή του.
Από τις προ ολίγων μηνών δημοσιεύσεις του τοπικού ημερήσιου Τύπου, πληροφορηθήκαμε τις προχωρημένες ενέργειες του Βόλου και των Γρεβενών για την ανέγερση Αστεροσκοπείων σε ορεινές περιοχές που αναφέρονται.
Το 2009 το Αστεροσκοπείο είχε τα πεντηκοστά του γενέθλια στη διεθνή αστρονομική έρευνα και παρατήρηση (1959-2009). Στο μακρό αυτό χρονικό διάστημα κατέστησε την πόλη μας γνωστή σε πλείστα διεθνή κέντρα, οι αστρονομικές ερευνητικές του εργασίες το ανέδειξαν σε διεθνές αστρονομικό ερευνητικό κέντρο το έργο του οποίου τιμήθηκε με επτά διεθνείς διακρίσεις, αποτελώντας για την Ελληνική Επικράτεια αξιοζήλευτη δημοτική ιδιαιτερότητα».
ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΥ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟΥ
Το 1958, ιδρύεται στη Λάρισα ένας επίγειος διεθνής σταθμός επιτήρησης και παρατήρησης των τεχνητών δορυφόρων. Ο σταθμός αυτός ήταν ο δεύτερος στον ελλαδικό χώρο, μετά από αυτόν του Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Το 1972 ιδρύεται το Αστεροσκοπείο Λάρισας ως φυσική συνέχεια του Δορυφορικού Σταθμού.
Το 1988, δεκαέξι χρόνια μετά την ανέγερση του Αστεροσκοπείου Λάρισας, λαμβάνοντας υπόψη ηθικούς και οικονομικούς λόγους, αποφασίστηκε η παραχώρησή του στο Δήμο Λαρισαίων. Βρίσκεται στην περιοχή της Γιάννουλης πέντε χιλιόμετρα βορειοδυτικά από την πόλη της Λάρισας.
Το Αστεροσκοπείο Λάρισας «ΑΡΙΣΤΕΥΣ» είναι Οργανισμός του Δήμου Λαρισαίων και διοικείται από 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο.
Εκτός των ερευνητικών προγραμμάτων όπου συμμετέχει, σημαντική είναι και η προσφορά του στην τοπική κοινωνία με ενημερωτικές ομιλίες για τα αστρονομικά φαινόμενα, ενώ τακτικά μας ενημερώνει γι΄ αυτά που μπορούμε να δούμε στο ουρανό είτε με γυμνό μάτι είτε με τηλεσκόπιο, καλώντας μας να απολαύσουμε μοναδικές εικόνες, όπως για παράδειγμα: τους διάττοντες αστέρες «Λεοντίδες», το βράδυ της Τρίτης 17 προς Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009, όπου είχαμε το μέγιστο της πιο γνωστής ετήσιας βροχής διαττόντων, το ««μπλε» φεγγάρι ...στη μερική έκλειψη της Σελήνης το βράδυ της Πέμπτης 31 Δεκεμβρίου 2009, την ουράνια συνάντηση πλανητών, την αυγή της Τρίτης 13 Οκτωβρίου 2009 κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Λάρισα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΛΑΡΙΣΑ