ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία νέα

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

SOS για τη γέφυρα του Τυρνάβου

Την ανάγκη να επισκευαστούν άμεσα τα στηρίγματα της γέφυρας του Τυρνάβου που εμφανίζουν ήδη φθορές λόγω των ορμητικών νερών που κατέβασε ο Τιταρήσιος («Ξηριάς») επεσήμαναν σήμερα από κοινού ο Νομάρχης Λάρισας κ. Λουκάς Κατσαρός και ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Χρ. Κιτσίδης,

SOS για τη γέφυρα του Τυρνάβου μετά από νέα επιτόπια εξέταση της γέφυρας με κλιμάκιο μηχανικών.

Ο Νομάρχης μάλιστα, χαρακτήρισε «εξαιρετικά επείγον» το όλο θέμα και με επείγον έγγραφο του προς τον υφυπουργό Εσωτερικών κ. Γ. Ντόλιο ζήτησε την άμεση χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των ζημιών.

Παράλληλα, ο κ. Κατσαρός  σε δηλώσεις του, άφησε αιχμές για το γεγονός ότι η γέφυρα – που ανήκε μέχρι το καλοκαίρι στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας, μεταβιβάστηκε στη Νομαρχία μαζί με μεγάλα τμήματα του  εθνικού δικτύου του νομού, χωρίς όμως να δοθούν  και οι πόροι για τη συντήρηση τους:

«Δεν είναι δυνατόν να καλούμαστε κάθε φορά εμείς να πολεμήσουμε χωρίς να μας δίνουν όπλα…»
Παρά τη ζημιά όμως, προς το παρόν οι μηχανικοί δεν κρίνουν ότι συντρέχει λόγος διακοπής της κυκλοφορίας λόγω επικινδυνότητας.

Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε χθες από τους μηχανικούς της Νομαρχίας και της ΔΕΣΕ, η γέφυρα μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις εμφανίζει τα ακόλουθα προβλήματα:

Τμήμα του αναβαθμού (ύψους 2.00 m) που υπάρχει σε απόσταση 12 μ. περίπου από τα βάθρα της γέφυρας κατέρρευσε. Ο αναβαθμός είχε κατασκευαστεί από άοπλο σκυρόδεμα πάχους 0.70 m.
Αποτέλεσμα της κατάρρευσης σε συνδυασμό με την ορμητικότητα του νερού είναι η συνεχής υποσκαφή του χώρου ανάμεσα στα βάθρα της γέφυρας και του αναβαθμού. Η υποσκαφή συνεχίζεται με σταθερό ρυθμό καθιστώντας έτσι επισφαλή τη θεμελίωση των βάθρων της γέφυρας.
Μετά την διαπίστωση αυτή η Νομαρχία έστειλε ήδη επείγον έγγραφο στον Υφυπουργό κ. Ντόλιο σημειώνοντας μεταξύ άλλων για τη γέφυρα που, στην ουσία είναι και η μοναδική είσοδος του Τυρνάβου
«Η γέφυρα βρίσκεται στην είσοδο της πόλης του Τυρνάβου επί της Εθνικής Οδού Λάρισας-Κοζάνης (Νο3), τη δε συντήρησή της ανέλαβε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας μετά την αρ πρωτ. 2924/48489/20-7-2009 απόφαση Γ. Γραμ. Περ. Θεσσαλίας (ΦΕΚ 1573/Β/09).

Για την άρση της επικινδυνότητας η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λάρισας συνέταξε μετά από αυτοψία μελέτη για τις επείγουσες  εργασίες ώστε να προστατευτεί η γύρω περιοχή και να μην προκληθούν βλάβες που να επηρεάζουν την στατικότητα της γέφυρας. Η δαπάνη αυτή για τις επείγουσες εργασίες  ανέρχεται σε 200.338,43 ευρώ.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας μετά το κλείσιμο των Τεμπών αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα συντήρησης των νομαρχιακών και επαρχιακών οδών. Επίσης σας θυμίζουμε ότι μέχρι στιγμής η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δεν χρηματοδοτήθηκε για τις πρόσφατες πλημμύρες στα παράλια του Νομού.
Παρακαλούμε για την άμεση χρηματοδότηση του έργου έτσι ώστε άμεση να είναι και η δική μας παρέμβαση»

Σε δηλώσεις του ο νομάρχης κ. Κατσαρός τόνισε:
«Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα όπως φαίνεται με τη γέφυρα, η συντήρηση της οποίας περιήλθε σε μας από την Περιφέρεια το περασμένο καλοκαίρι, χωρίς να μας δοθούν όμως και οι απαιτούμενοι πόροι. Από το 2000 κιόλας είχαν εντοπιστεί τα προβλήματα, τώρα όμως με τις τελευταίες πλημμύρες οξύνθηκαν. Ζητήσαμε από το Υπουργείο την άμεση χρηματοδότηση της και τους κάναμε σαφές ότι μετά τα Τέμπη ο νομός δεν αντέχει άλλους αποκλεισμούς… Ως Νομαρχία πάντως θα παρακολουθούμε καθημερινά την κατάσταση»

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Χρ. Κιτσίδης δήλωσε:
«Το τελευταίο διάστημα λόγω των αυξημένων ποσοτήτων νερού, έχει υποσκαφεί η ράμπα που στηρίζει τη γέφυρα. Ευθύνες του Κράτους που μεταβιβάστηκαν στην Αυτοδιοίκηση χωρίς πόρους δεν μας αφορούν. Αυτό που πρωτεύει είναι να λυθεί άμεσα το πρόβλημα».

Στην αυτοψία μετείχαν μεταξύ άλλων ο αντινομάρχης κ. Γ. Φακής, ο ειδικός σύμβουλος κ. Κ. Γκούμας  ο προϊστάμενος της ΔΕΣΕ κ. Αντ. Γαλερίδης, ο πρώην Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας κ. Π. Ηλιάδης, ο προϊστάμενος Τμήματος Υδραυλικών της Νομαρχίας κ. Στεφ. Λαζαρόπουλος, ο αντιδήμαρχος έργων κ. Δημ. Κουτσίνας, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΗΤ κ. Στέλιος Χατζηκράχτης και ο διευθυντής της ΔΕΥΑΤ κ. Στέργιος Τζιτζιόβας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Λάρισα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΛΑΡΙΣΑ