ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία νέα

Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Στάχτη πάνω από 310.000 στρέμματα δάσους

Την ώρα που οι φλόγες συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο για τρίτο συνεχόμενο 24ωρο, τα πρώτα απολογιστικά στοιχεία της καταστροφής κόβουν την ανάσα. Το Ευρωπαϊκό Πληροφοριακό Σύστημα για τις δασικές πυρκαγιές κάνει λόγο για συνολικά 313.000 στρέμματα καμμένης γης.

Ειδικότερα 212.000 στρέμματα δάσους και καλλιεργειών έχουν καταστραφεί στην Αττική, 54 χιλιάδες στρέμματα στην Κάρυστο, 23.970 στρέμματα στην Εύβοια και 14.000 στρέμματα στην Ζάκυνθο.(για την πρόβλεψη του Ευρωπαϊκού Πληροφοριακού Συστήματος κάντε κλικ εδώ). Όσον αφορά στις υλικές ζημιές, σύμφωνα με την πρώτη καταγραφή του ΥΠΕΧΩΔΕ, σημαντικές φθορές παρουσιάζουν περίπου 150 σπίτια στη Β.Α. Αττική.

Τα πύρινα μέτωπα που παρέμεναν ανοικτά το απόγευμα περιορίζονται. Το απόγευμα, στην τελευταία ενημέρωση, ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής, έκανε λόγο για βελτίωση της εικόνας στην Ανατολική Αττική. "Δεν υπάρχουν σημαντικά ενεργά μέτωπα αυτή την ώρα" δήλωσε χαρακτηριστικά. Σε πλήρη εξέλιξη, βρίσκεται η πυρκαγιά του Κιθαιρώνα. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή επιτρέπουν μόνο στα ελικόπτερα να συνεχίζουν το έργο της κατάσβεσης από αέρος. Υπο μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στην Καμαρωτή του δήμου Ιωνίας και στην Χίο ενώ σε εξέλιξη εξακολουθεί να βρίσκεται η πυρκαγιά στην Κάρυστο. Σε ύφεση από το μεσημέρι βρίσκονται οι πυρκαγιές στις περιοχές Μαριές και Στρογγυλό, στη Ζάκυνθο, όπου πριν από λίγο εκδηλώθηκε μία νέα φωτιά, στην περιοχή Μέγα Αμπέλι, στο Δήμο Αρτεμισίων.


Ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής, ανέφερε ότι όλες οι δυνάμεις κατάσβεσης θα παραμείνουν στην ευρύτερη περιοχή της Βορειοανατολικής Αττικής. Από αύριο, στη διάθεση των δυνάμεων πυρόσβεσης θα βρεθούν και δύο αεροσκάφη από την Ισπανία ενώ η Κύπρος θα αποστείλει 100 άτομα και έξι οχήματα.


Στον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδεται από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σημειωμένες με κόκκινο είναι η Νομαρχία Εύβοιας, (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου), Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Αθηνών, Πειραιώς, Χίου, και Σάμου (Μόνο για Νήσο Ικαρία). Η μετεωρολογική υπηρεσία έχει προβλέψει για την Αττική ανέμους εντάσεως 4 με 6 μποφόρ και στα ανατολικά πρόσκαιρα 7 μποφόρ. Μικρή εξασθένηση προβλέπεται για σήμερα το βράδυ.

Η κυβέρνηση υπερασπίζεται τους χειρισμούς της, ολιγωρία βλέπει η αντιπολίτευση


Η κυβέρνηση, δια στόματος του εκπροσώπου της, απέρριψε κάθε επίκριση περί ολιγωρίας και έλλειψης σχεδίου αντιμετώπισης της θεομηνίας. Επαναλαμβάνοντας όσα είπε την Κυριακή ο υπουργός Εσωτερικών, υποστήριξε ότι ο συντονισμός της κρατικής μηχανής ήταν από την αρχή καλά οργανωμένος. «Η Πολιτεία είναι διαρκώς παρούσα», δήλωσε και σημείωσε ότι πρώτος στόχος ήταν να μη χαθούν ανθρώπινες ζωές.


Τη σύγκλιση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών ζήτησε, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσίπρας. Την ίδια στιγμή, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, ζήτησε από την Κομισιόν να εγκρίνει έκτακτες ενισχύσεις προς τους πληγέντες, αλλά και να παρακολουθήσει εάν τα κονδύλια που διατίθενται για τη δασοπροστασία αξιοποιούνται από την ελληνική κυβέρνηση. Αύριο συνεδριάζει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, με μοναδικό θέμα στην ατζέντα τις πυρκαγιές.

Σωρεία άστοχων χειρισμών και ολιγωρία καταλογίζει στις αρχές ο ΛΑΟΣ. Το πρωί συνεδρίασε η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, υπό την προεδρία του Γιώργου Καρατζαφέρη και με τη συμμετοχή των δύo ευρωβουλευτών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Λάρισα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΛΑΡΙΣΑ