ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία νέα

Κυριακή 16 Αυγούστου 2009

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει το πλοίο-φάντασμα


Παραμένει το μυστήριο γύρω από το φορτηγό πλοίο Arctic Sea, το οποίο εξαφανίστηκε μυστηριωδώς στις 28 Ιουλίου ενώ έπλεε στη Μάγχη, καθώς προς το παρόν δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι πληροφορίες ότι εθεάθη στα ανοιχτά του Πράσινου Ακρωτηρίου στην Αφρική.

Σύμφωνα με ανώνυμο αξιωματούχο του λιμενικού σώματος του Πράσινου Ακρωτηρίου που επικαλείται το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, το Arctic Sea εθεάθη στα χωρικά του ύδατα. Οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν επίσης ότι πλοίο που μοιάζει με το Arctic Sea εθεάθη στην περιοχή.

Ωστόχο, ο Ρώσος πρεσβευτής στο Πράσινο Ακρωτήριο δήλωσε ότι δεν έχει επίσημη πληροφόρηση για την εμφάνιση του πλοίου.

Χθες, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι το φορτηγό πλοίο υπέστη δύο επιθέσεις, αλλά δεν επρόκειτο για πειρατεία.

Το 4.000 τόνων Arctic Sea, υπό σημαία Μάλτας και με 15μελές ρωσικό πλήρωμα, μεταφέρει φινλανδική ξυλεία η αξία της οποίας υπολογίζεται σε 1,16 εκατομμύρια ευρώ. Το πλοίο δεν κατέπλευσε στο λιμάνι Μπετζάγια της Αλγερίας όπου αναμενόταν στις 4 Αυγούστου, ενώ τελευταία φορά έδωσε σημεία ζωής στις 28 Ιουλίου.

Σύμφωνα με την Κομισιόν η μία επίθεση έγινε στα ανοικτά της Σουηδίας και η άλλη στα ύδατα της Πορτογαλίας, δεν επρόκειτο όμως για «παραδοσιακή» πειρατεία.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουμε, (...) φαίνεται πως αυτές οι ενέργειες, όπως μας πληροφόρησαν, δεν είχαν καμμία σχέση με πράξεις παραδοσιακής πειρατείας, ή με μία ένοπλη επίθεση στη θάλασσα», διευκρίνισε ο Μαρτίν Σελμέρ, εκπρόσωπος του επιτρόπου αρμόδιου για θέματα μεταφορών.

«Η Επιτροπή δεν επιθυμεί να προβεί σε περαιτέρω σχολιασμό στο παρόν στάδιο ώστε να μην παρεμποδίσει τις ενέργειες των αρχών που βρίσκονται σε εξέλιξη», πρόσθεσε.

Οι φημολογίες γύρω από τα αίτια εξαφάνισης του πλοίου έχουν φουντώσει και περιλαμβάνουν σενάρια για πειρατεία, εμπορική διαφωνία, φορτίο με ναρκωτικά, μέχρι και βεντέτα της ρωσικής μαφίας.

Πηγές: BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Λάρισα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΛΑΡΙΣΑ