ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία νέα

Κυριακή 2 Αυγούστου 2009

Πρόδρομα φαινόμενα ερημοποίησης...

* Ρήγματα και στο Δήμο Νέσσωνος, με τάση προς Λάρισα
* Βασίλης Έξαρχος: «Να ενεργοποιηθούν οι κρατικοί φορείς»

Ολοένα και πιο απειλητικό πλησιάζει το φαινόμενο των ρηγμάτων προς την Λάρισα, καθώς μετά τους Δήμους Αρμενίου, Πλατυκάμπου και Κιλελέρ φαίνεται ότι έφτασε και στον Δήμο Νέσσωνος, όπως διαπίστωσε σε χθεσινή της περιοδεία αντιπροσωπεία του ΓΕΩΤΕΕ, η οποία βρέθηκε στην περιοχή κατόπιν πρόσκλησης της Δημοτικής Αρχής. Παρών και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Έξαρχος, ο οποίος κατάγεται από την περιοχή και ζήτησε την ενεργοποίηση των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών.
Αναλυτικότερα η διάγνωση του ΓΕΩΤΕΕ για το πρόβλημα των ρηγμάτων στον Δήμο Νέσσωνος είναι ότι «το φαινόμενο είναι μεγάλης κλίμακας και έχει φτάσει έως τις παρυφές της Λάρισας. Αυτό οφείλεται -όπως και στην περίπτωση του δήμου Κιλελέρ- στα τεχνικογεωλογικά χαρακτηριστικά των γεωλογικών υλικών, ενεργοποιείται δε από την αυξημένη πτώση στάθμης λόγω των αντλήσεων νερού. Συνεπώς η εξέλιξη του φαινομένου χρειάζεται να μελετηθεί και να τεθεί υπό σύστημα παρακολούθησης».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ κ. Κώστα Σκόρδα, «η προφανής αιτία των σημαντικών καθιζήσεων που δημιουργούν τις ρηγματώσεις του εδάφους και των κατασκευών είναι η σημαντική πτώση του υδροφόρου ορίζοντα (Y.O.) και σ’ αυτή την περίπτωση, όπως και στο Δήμο Κιλελέρ όπου τα τελευταία χρόνια κυμαίνεται από 30 έως 50 μ. (ενώ προσωρινά η πτώση έφθασε και τα 80 μ.). Η πτώση αυτή συνδέεται με τη συνεχή άντληση υπογείου ύδατος για αγροτικές χρήσεις και την ταυτόχρονη ανεπάρκεια τεχνικών έργων, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, για την καλύτερη αξιοποίηση επιφανειακών υδάτων. Τα προβλήματα που δημιουργούνται στις περιοχές αυτές είναι μία γενική καθίζηση που δεν δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα στα κτίσματα, ιδίως αν αυτά καταλαμβάνουν σχετικά μικρή επιφάνεια, γιατί η επιφάνεια έδρασης υποχωρεί ταυτόχρονα με τα κτίρια. Είναι πιθανό όμως να εμφανιστούν προβλήματα στα μεγάλου μήκους γραμμικά έργα, όπως είναι τα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, άρδευσης, αντιπλημμυρικά και στραγγιστικά, δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου κ.ά.»
Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Κεντρικής Ελλάδας, κ. Κώστας Σκόρδας, ζήτησε να επισκεφθεί τον γ.γ. Περιφέρειας Θεσσαλίας, κ. Φώτη Γκούπα, και τον νομάρχη Λάρισας, κ. Λουκά Κατσαρό, για να εκθέσει το ήδη γνωστό πρόβλημα και να ζητήσει επισήμως «τη συνδρομή της πολιτείας για την αντιμετώπιση του επερχόμενου φαινομένου της ερημοποίησης στο θεσσαλικό κάμπο, την επιτάχυνση των έργων μεταφοράς νερού από τον Αχελώο αλλά και την ταμίευση νερού».
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΕΩΤΕΕ
Όπως συνέβη και σε άλλες περιοχές, όπου βρέθηκε η αντιπροσωπεία του ΓΕΩΤΕΕ, έτσι και στην περίπτωση του Δήμου Νέσσωνα, προτείνονται ειδικότερα τα παρακάτω:
* Εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης διαχείρισης των υδάτινων πόρων στην περιοχή της Θεσσαλίας με σκοπό τη βέλτιστη διαχείριση των πόρων και τον καθορισμό του επιτρεπόμενου ποσοστού άντλησης.
* Εγκατάσταση δικτύου για τη συνεχή παρακολούθηση του Υ.Ο. στην ευρύτερη περιοχή.
* Καταγραφή των ρωγμών ως προς το μήκος – διεύθυνση – άνοιγμα ρωγμής – ύψος μετάπτωσης, ούτως ώστε να γίνει στατιστική επεξεργασία με κατασκευή ροδογραμμάτων και η συσχέτισή τους με τη χρήση Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (σε διάφορα layers, όπως ζώνες υδροφορίας - χρήσεις γης – γεωτρήσεις κλπ).
* Εγκατάσταση δικτύου για την συνεχή παρακολούθηση των καθιζήσεων στην ευρύτερη περιοχή.
* Φυσικός – τεχνητός εμπλουτισμός των υπόγειων υδροφόρων στρωμάτων ιδιαίτερα σε περιοχές όπου η αντιμετώπιση πρέπει να είναι άμεση.
* Συνέχιση των έργων ταμίευσης επιφανειακού ύδατος. (Εδώ παρατηρείται σημαντική πρόοδος από τη Νομαρχία Λάρισας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας)
* Λήψη μέτρων κατά της σπατάλης του νερού, με βαρύτατες κυρώσεις.
* Συνεχής εκστρατεία ενημέρωσης του πληθυσμού.
* Επιτάχυνση των έργων για τη μεταφορά νερού από τον Αχελώο στο θεσσαλικό κάμπο (σημαντικότατο περιβαλλοντικό έργο).
* Δημιουργία της επιτροπής διαχείρισης υδατικών πόρων για τη Θεσσαλία.
Να σημειωθεί ότι η ομάδα του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας, που για μια ακόμη φορά αντέδρασε άμεσα και ανταποκρίθηκε σε πρόσκληση τοπικών φορέων αποτελούνταν από ομάδα επιστημόνων απαρτιζόμενη από τον πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας Δρ Κωνσταντίνο Σκόρδα, τον τμηματάρχη Γεωλογίας Υδρογεωλογίας της ΔΕΒ Λάρισας κ. Ιωάννη Μπαλαμώτη, και τους γνωστούς έμπειρους γεωλόγους μελετητές Αλεξ. Μπέλεση και Θεόδωρο Καραντάνα.
ΒΑΣ. ΕΞΑΡΧΟΣ: ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ
«Να ενεργοποιηθούν οι κρατικοί φορείς, να διερευνήσουν, να μελετήσουν και να παρακολουθήσουν την εξέλιξη του φαινόμενου έγκαιρα, καθώς το πρόβλημα των ρηγμάτων είναι μεγάλο» δήλωσε στην «Ε» ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λάρισας κ. Βασίλης Έξαρχος που βρέθηκε στην περιοχή και συμπλήρωσε: «Σαφώς η παρουσία ενός αξιόπιστου επιστημονικού οργάνου, όπως του ΓΕΩΤΕΕ σε περιοχές του Νομού όπου εντοπίζονται προβλήματα είναι σημαντική και αξιέπαινη, αλλά στην προκειμένη περίπτωση χρειάζεται η παρέμβαση του κράτους, διά των αρμόδιων υπηρεσιών, καθώς το πρόβλημα αγγίζει τους πάντες, την αγροτική παραγωγή, τα οικήματα. Με δεδομένο ότι το πρόβλημα της λειψυδρίας θα συνεχιστεί, άρα και η υπεράντληση υδάτων και η πορεία των ρηγμάτων κατευθύνεται προς τη Λάρισα θα πρέπει να υπάρξει κρατική κινητοποίηση. Να μελετηθούν και να υλοποιηθούν προτάσεις, έστω σε πιλοτικό βαθμό, που μιλούν για εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα κατά μήκος της παλιάς Εθνικής Οδού Λάρισας –Βόλου και όπου αλλού κρίνεται απαραίτητο».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Λάρισα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΛΑΡΙΣΑ