ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία νέα

Τρίτη 4 Αυγούστου 2009

Στον Γ. Δημητρακόπουλο το 45% της «Ελευθερίας»

Στον Γιώργο Παν. Δημητρακόπουλο, πρώην ευρωβουλευτή, επιστρέφει το 45% της τοπικής εφημερίδας «Ελευθερία», με απόφαση που εξέδωσε προσφάτως το Πολυμελές Πρωτοδικείο Λάρισας, ύστερα από αγωγή που είχε καταθέσει κατά της μητέρας του κ. Δανάης Δημητρακοπούλου,

Στον Γ. Δημητρακόπουλο το 45% της «Ελευθερίας» με την οποία ζητούσε την ακύρωση των μεταβιβάσεων υπό τη μορφή δωρεών που είχε κάνει προς αυτήν, λόγω του συνταγματικού κωλύματος που είχε ως ευρωβουλευτής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» το Πολυμελές Πρωτοδικείο με την αριθμ. 248/2009 απόφασή του κήρυξε άκυρες τις δωρεές και υποχρεώνει την εναγόμενη κ. Δανάη Δημητρακοπούλου να αποδώσει στον κ. Γιώργο Δημητρακόπουλο το 45% όλων των περιουσιακών στοιχείων της εφημερίδας «Ελευθερία».

Η απόφαση του Δικαστηρίου δέχεται ότι δεν υφίσταται σχέση αναλογικότητας ανάμεσα στο επιδιωκόμενο με το αρθ. 57 εδ. γ. και το μέσο που επιλέχθηκε να εξυπηρετήσει το σκοπό (επαγγελματικό ασυμβίβαστο στην απόλυτη μορφή του) και κατά συνέπεια με τη διάταξη αυτή παραβιάζεται το αρθ. 3 του 1ου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ (σσ. Ευρωπαϊκή Συνθήκη Δικαιωμάτων του Ανθρώπου), γεγονός που αναγνωρίστηκε πρόσφατα από τον Συντακτικό Νομοθέτη με την πρόσφατη αναθεώρηση του αρθ. 57 του Συντάγματος, κατά την οποία με το από 27/5/2008 ψήφισμα της Αναθεωρητικής Βουλής απαλείφθηκε το σχετικό εδάφιο.

Η απόφαση του Πρωτοδικείου Λάρισας λύνει ένα τεράστιο νομικό ζήτημα που αφορά το ασυμβίβαστο του βουλευτικού αξιώματος που θεσμοθέτησε το Σύνταγμα της Ελλάδος, σε δυσαρμονία με την ΕΣΔΑ. Ο Γ. Δημητρακόπουλος προσέφυγε στα δικαστήρια τον Οκτώβριο του 2007 ζητώντας πίσω το 45% της περιουσίας του στην εφημερίδα, όπως αυτό αναφέρεται στη διαθήκη του πατέρα του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου, όταν αυτή ανοίχτηκε τον Ιούλιο του 2004.

Το υπόλοιπο 55% ο εκλιπών το κληροδότησε στη σύζυγό του Δανάη με τη ρητή εντολή να διοικεί η ίδια την εφημερίδα όσο βρίσκεται εν ζωή. Η Δανάη Δημητρακοπούλου αρνιόταν πεισματικά, για οικογενειακούς λόγους, να επιστρέψει το επίδικο 45% στο μοναχογιό της Γιώργο. Μέχρι στιγμής από την πλευρά της «Ελευθερίας» δεν υπήρξε καμία αντίδραση, ούτε έγινε γνωστό αν η κυρία Δανάη Δημητρακοπούλου θα εφεσιβάλλει την απόφαση του Πρωτοδικείου Λάρισας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Λάρισα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΛΑΡΙΣΑ