ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία νέα

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Από την Κόλαση στον Παράδεισο



Ύστερα από 68 ημέρες παραμονής στα έγκατα της Γης, ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 06:15 ώρα Ελλάδος ο απεγκλωβισμός του πρώτου εκ των 33 μεταλλωρύχων, οι οποίοι βρίσκονταν παγιδευμένοι από τις 5 Αυγούστου στο ορυχείο San Jose, στην έρημο Ατακάμα της Χιλής.

Ο Χιλιανός υπουργός Υγείας δήλωσε πως σε γενικές γραμμές είναι όλοι τους καλά, όμως κάποιοι εκ των διασωθέντων κατά την διάρκεια της ανέλκυσης εμφανίζουν αυξημένη αρτηριακή πίεση. Και για αυτό τον λόγο τους παρέχεται άφθονο νερό και βιταμίνες. Επίσης, πρόσθεσε πως αν η επιχείρηση συνεχιστεί με αυτούς τους ρυθμούς τότε το διασωστικό έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σχεδόν σε 36 ώρες.


Στις 06:15 ώρα Ελλάδας (00.15 τοπική ώρα) απεγκλωβίστηκε μέσω της ειδικής κάψουλας Φοίνιξ, σώος και αβλαβής, ο πρώτος μεταλλωρύχος,
Φλορένσιο Αβάλος. Κατά την έξοδό του, ο θαρραλλέος μεταλλωρύχος δήλωσε: «Η πίστη κίνησε βουνά».

Μέχρι στιγμής, κατά την διαδικασία απεγκλωβισμού των μεταλλωρύχων έχει ακολουθηθεί η εξ αρχής ορισμένη σειρά ανάσυρσης των εγκλωβισμένων. Όλοι φαίνεται να περιμένουν υπομονετικά την σειρά τους χωρίς κανένα πρόβλημα. Πριν λίγο, ξεκίνησε να κάνει την εμφάνισή του δειλά το πρώτο φως της ημέρας, όμως όλοι παραμένουν στις θέσεις τους και συνεχίζουν το έργο.


Το video διάσωσης του πρώτου μεταλλωρύχου





Δείτε καρέ-καρέ τον απεγκλωβισμό του πρώτου μεταλλωρύχου
   
   
   


   

Έπειτα από λίγα λεπτά τον παρέλαβε ιατρική ομάδα προκειμένου να γίνουν γρήγορα οι πρώτες εξετάσεις και να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας του. Η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί για όλους τους διασωθέντες, οι οποίοι θα διακομισθούν με ελικόπτερο στο νοσοκομείο του Κοπιάπο. Εν τω μεταξύ κάθε φορά που ανελκύεται ένας μεταλλωρύχος στην επιφάνεια της γης, ηχούν σειρήνες.

Σύζυγοι, παιδιά, γονείς και φίλοι των εργαζόμενων περιμένουν με ανυπομονησία έξω από το ορυχείο, ενώ εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολουθούν την εξέλιξη της ιστορικής διάσωσης από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες. Στην περιοχή βρίσκονται και 1.500 δημοσιογράφοι από 39 χώρες.


Λίγη ώρα αργότερα στις 07:10 εξήλθε και ο δεύτερος μεταλλωρύχος, o 39χρονος
Μάριο Σεπουλβέδα.

Το video διάσωσης του 2ου μεταλλωρύχου





Ακολούθησαν οι
Χουάν Ιλάνες, 52 ετών και ο μοναδικός μη Χιλιανός, ο Βολιβιανός Κάρλος Μαμάνι, 23 ετών.

Το video διάσωσης του 3ου μεταλλωρύχου





Επόμενος ήταν ο νεότερος όλων των μεταλλωρύχων, ο 19χρονος
Τζίμι Σάντσεζ, o οποίος έγινε πατέρας ενός υγιέστατου κοριτσιού ενώ ήταν παγιδευμένος στο ορυχείο.

Το video διάσωσης του 4ου μεταλλωρύχου





Αν διατηρηθεί αυτός ο ρυθμός, όλοι οι παγιδευμένοι εργάτες θα έχουν διασωθεί μέσα στις επόμενες 24 ώρες.


Tο video διάσωσης του 5ου μεταλλωρύχου




Ακολούθησε ο έκτος στη σειρά, o 30χρονος Οσμάν Αράγια. Ανασύρθηκε στην επιφάνεια και ο έβδομος μεταλλωρύχος, ο 47χρονος Χοσέ Ογιέδα που είναι αρχιμηχανικός και μετρά σχεδόν 30 χρόνια στο επάγγελμα.


Tο video διάσωσης του 6ου μεταλλωρύχου





Ανασύρθηκε στην επιφάνεια και ο έβδομος μεταλλωρύχος, ο 47χρονος Χοσέ Ογιέδα που είναι αρχιμηχανικός και μετρά σχεδόν 30 χρόνια στο επάγγελμα.


Tο video διάσωσης του 7ου μεταλλωρύχου





Ανασύρθηκε στην επιφάνεια και ο όγδοος μεταλλωρύχος, ο 34χρονος χειριστής Κλαούντιο Γιάνιεζ, ο οποίος δέχθηκε πρόταση γάμου από την επί σειρά ετών συνεργάτιδά του Κριστίνα Νούνιεζ, όσο βρισκόταν εγκλωβισμένος.


Tο video διάσωσης του 8ου μεταλλωρύχου





Μόλις ανασύρθηκε στην επιφάνεια και ο 63χρονος Μάριο Γκόμεζ που δουλέυει στα ωρυχεία από την ηλικία των 12 ετών, ενώ τα σωστικά συνεργεία του τοποθετούν μάσκα οξυγούνου για να προλάβουν πιθανές αναπνευστικές επιπλοκές. Ο ένατος κατά σειρά.


Tο video διάσωσης του 9ου μεταλλωρύχου





Μόλις ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανέλκυσης του δέκατου μεταλλωρύχου, του 31χρονου Άλεξ Βέγκα.


To video διάσωσης του 10ου μεταλλωρύχου


Ανασύρθηκε στην επιφάνεια και ο ενδέκατος μεταλλωρύχος, ο 56χρονος Χόρχε Ερνάν Γκαλεγκίλος.





Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία ανέλκυσης και του δωδέκατου μεταλλωρύχου, του 34χρονου Έντισον Φερνάντο Πένα, που έφτασε στην επιφάνεια της Γης δέκα ώρες μετά την έναρξη της γιγαντιαίας επιχείρησης διάσωσης. Τον 34χρονο μεταλλωρύχο υποδέχτηκε σε κλίμα συγκίνησης η σύζυγός του.




Ανασύρθηκε στην επιφάνεια και ο 13ος μεταλλωρύχος, ο 27χρονος Κάρλος Μάριος Κοντρέρας, ο οποίος ήταν υπεύθυνος βάρδιας στο ορυχείο.




Ακολούθησε ο 14ος στη σειρά, Βίκτορ Ζαμόρα. Ο 33χρονος μεταλλωρύχος, γνωστός και ως "ο ποιητής", ήταν χειριστής της γραμμής προμηθειών  του ορυχείου.




Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανέλκυσης του 15ου μεταλλωρύχου, του 48χρονου Βίκτορ Σεκόγια, που έφτασε στην επιφάνεια της Γης δώδεκα ώρες μετά την έναρξη της επιχείρησης διάσωσης. Ο 48χρονος μεταλλωρύχος είναι πατέρας πέντε παιδιών και ήταν γνωστός ως «ο συγγραφέας», καθώς κρατούσε ημερολόγιο των όσων έζησε κατά τη διάρκεια παραμονής του στο ορυχείο.

 


Έφτασε στην επιφάνεια της Γης ο 16ος κατά σειρά μεταλλωρύχος, Ντάνιελ Χερέρα. Ο 27χρονος μεταλλωρύχος παγιδεύτηκε στο ορυχείο, ενώ εργαζόταν σε αυτό ως νοσηλευτής.




Η διαδικασία απεγκλωβισμού έχει ολοκληρωθεί πλέον κατά το ήμισυ, με την ανέλκυση του 17ου μεταλλωρύχου. Ο 56χρονος Ομάρ Ρεϊγάδας, χειριστής χωματουργικού μηχανήματος, έφτασε με επιτυχία στην επιφάνεια της Γης και είναι καλά στην υγεία του.


Η επιχείρηση διάσωσης ξεκίνησε λίγο μετά τις 23.15 τοπική ώρα Τρίτης (5.15 ώρα Ελλάδος Τετάρτης) με τον μηχανικό Μανουέλ Γκονζάλες να κατέρχεται στα 624 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης με την ειδική κάψουλα Φοίνιξ προκειμένου να ελέγξει ότι όλα δουλεύουν σωστά.


Ο θάλαμος Phoenix κατασκευάσθηκε από το χιλιάνικο πολεμικό ναυτικό -και δεν είχε δοκιμαστεί- είναι εξοπλισμένος με μάσκες οξυγόνου, ικανός να συμβάλει στη διάσωση των παγιδευμένων, που μπορεί να διαρκέσει έως δύο ημέρες. Ο θάλαμος θα κινείται ανά 1 μ. το δευτερόλεπτο, ενώ μπορεί να επιταχύνει στα 3 μ./δευτερόλεπτο εάν κάποιος από τους παγιδευμένους αντιμετωπίσει πρόβλημα.


Ένας – ένας οι 33 «ήρωες», όπως τους χαρακτηρίζει πλέον ολόκληρος ο πλανήτης, θα εισέρχονται μέσα στο «Φοίνικα», την ειδικά διαμορφωμένη κάψουλα σωτηρίας, και θα διανύσουν μια απόσταση 625 μέτρων από τα βάθη του ορυχείου μέχρι την επιφάνεια.

Ο πρόεδρος της Χιλής, Sebastian Pinera, απεύθυνε διάγγελμα από το «Camp Esperanza», εξηγώντας τον τρόπο δράσης των συνεργείων διάσωσης κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.



Ο πρώτος μεταλλωρύχος που ανασύρθηκε από το ορυχείο, ο 31χρονος Φλορένσιο Αβάλος, επελέγη για το σθένος και τις ηγετικές ικανότητες που επέδειξε τους δύο αυτούς μήνες που διήρκεσε το μαρτύριο των 33 στα έγκατα της γης.


Η τελική φάση
Η τελική φάση

Ο Αβάλος επέδειξε επίσης τεράστια επικοινωνιακή ικανότητα και λειτούργησε ως ο κάμεραμαν για τη μετάδοση των βίντεο μέσα από το ορυχείο σε ολόκληρο τον κόσμο.

Δύο μεταλλωρύχοι που πάσχουν από διαβήτη και υπέρταση αναμένεται να είναι μεταξύ αυτών που θα προηγηθούν.


Η σειρά που οι μεταλλωρύχοι θα ανασύρονται στην επιφάνεια έχει προκαθοριστεί,  αλλά οι διασώστες έχουν το δικαίωμα να την αλλάξουν εάν εκτιμήσουν ότι θα είναι προς όφελος της επιχείρησης.


Στο μεταξύ, για αξιοθαύμαστη επιχείρηση διάσωσης έκαναν λόγο οι Ηνωμένες Πολιτείες. «Συγχαρητήρια στη Χιλή για την επιτυχημένη επιχείρηση διάσωσης, που αποτελεί ένα αξιοθαύμαστο παράδειγμα ελπίδας και ικανοτήτων», τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιμάρτμεντ Π.Τζέι Κρόουλι στο Twitter.


Τα πρόσωπα των 33 μεταλλωρύχων




Η επιχείρηση απεγκλωβισμού


Υπολογίζεται ότι η διαδικασία ανέλκυσης για καθέναν από τους μεταλλωρύχους θα διαρκεί γύρω στα 20 λεπτά. Σύμφωνα με το σχέδιο, θα κατέλθει πρώτα ένας εξειδικευμένος γιατρός, ο οποίος και θα αποφασίσει τη σειρά που θα ακολουθηθεί για τη μεταφορά των εγκλωβισμένων.


Τα ειδικά σωστικά συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς, ώστε η όλη επιχείρηση να έχει επιτυχή έκβαση, ενώ παράλληλα έχει προβλεφθεί η παροχή εξειδικευμένου εξοπλισμού για την προστασία των εργατών, όπως γυαλιά για την προστασία από τις ακτίνες του ηλίου μετά από τόσο μακρά παραμονή μέσα στο σκοτάδι. Παράλληλα κατά τη διάρκεια της ανέλκυσης, μέσα στην κάψουλα «Φοίνικας» υπάρχουν αισθητήρες μέτρησης και εποπτείας των ζωτικών λειτουργιών των μεταλλωρύχων.




Παράλληλα, τα τελευταία μέτρα του φρεατίου έχουν ενισχυθεί με τσιμεντένιους σωλήνες διαμέτρου ίσης με αυτή του ανοίγματος, με σκοπό την αποφυγή πρόκλησης κατολισθήσεων.


Το χρονικό της «αιχμαλωσίας»


Ήταν Πέμπτη 5 Αυγούστου όταν 33 συνολικά μεταλλωρύχοι εγκλωβίστηκαν εξαιτίας μιας κατολίσθησης σε ένα ορυχείο εξόρυξης χαλκού και χρυσού κοντά στην πόλη Copiapo της Χιλής, 800 χλμ. νότια της πρωτεύουσας, Σαντιάγκο.


Ύστερα από πολλές προσπάθειες κι ενώ αρχικά είχαν εκφραστεί φόβοι για τη ζωή τους, οι εργάτες κατάφεραν να βρουν ένα ειδικά διαμορφωμένο καταφύγιο σε βάθος 625 μέτρων, το οποίο είχε επαρκή παροχή σε οξυγόνο και να επικοινωνήσουν με την επιφάνεια.


Στις 8 Αυγούστου τα σωστικά συνεργεία πιάνουν δουλειά και ξεκινούν να ανοίγουν κάθετα ένα φρεάτιο, με σκοπό να φτάσουν στο καταφύγιο όπου βρίσκονταν εγκλωβισμένοι οι μεταλλωρύχοι.


Όταν έστειλαν για πρώτη φορά το μήνυμα της ελπίδας




Έπρεπε να περάσουν συνολικά ένδεκα ημέρες προτού το γεωτρύπανο να φτάσει μόλις λίγα εκατοστά επάνω από το καταφύγιο. Στις 22 Αυγούστου οι γενναίοι εργάτες δένουν στον ιμάντα του γεωτρύπανου ένα σημείωμα, το οποίο διαβάζει μέσα σε έντονη συναισθηματική φόρτιση στους συγγενείς τους που αγωνιούν, ο πρόεδρος της χώρας, Sebastian Pinera: «Και οι 33 είμαστε στο καταφύγιο και είμαστε καλά».


Το πλήθος ξεσπά σε ζητωκραυγές και αμέσως τα συνεργεία πιάνουν δουλειά. Παράλληλα, καταφθάνουν και οι πρώτες εικόνες από το καταφύγιο, γεγονός που αναπτερώνει το ηθικό τόσο των συγγενών όσο και των διασωστών.


Κι ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για τουλάχιστον 3-4 μήνες γεωτρήσεων, στήνεται μια γιγαντιαία διεθνής επιχείρηση με τη συμμετοχή γιατρών, μηχανικών και κατασκευαστών και έτσι γεννάται ο «Φοίνικας», η κάψουλα σωτηρίας.


Στις 17 Σεπτεμβρίου το γεωτρύπανο φθάνει στους εργάτες και αμέσως ξεκινούν οι εργασίες διεύρυνσης του φρεατίου, ώστε να ξεκινήσει η εγκατάσταση του «Φοίνικα».


Στις 11 Οκτωβρίου, τα σωστικά συνεργεία ενισχύουν τα τελευταία μέτρα του φρεατίου λίγο πριν την επιφάνεια της Γης με τσιμεντένιους σωλήνες, με σκοπό την αποφυγή πρόκλησης μιας πιθανής κατολίσθησης. Όλα, πλέον είναι έτοιμα, για να ξεκινήσει η επιχείρηση σωτηρίας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Λάρισα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΛΑΡΙΣΑ