ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία νέα

Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Λάρισα, η πόλη στον 21ο Αιώνα

Η έλλειψη σχεδιασμού, η άναρχη δόμηση, οι ευκαιριακές παρεμβάσεις και τα έργα βιτρίνας, όπως η «προεκλογική άσφαλτος» των ημερών, τα έργα χωρίς ιεράρχηση προτεραιοτήτων και οι χρόνιες υστερήσεις σε υποδομές δημόσιων συγκοινωνιών,

Λάρισα, η πόλη στον 21ο Αιώνα οδήγησαν σε μια πόλη δυσλειτουργική με σοβαρό περιβαλλοντικό έλλειμμα.

Πόλη της απόλυτης κυριαρχίας του αυτοκινήτου στο δημόσιο χώρο και της κακής ποιότητας του αέρα, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της.

Επίσης το κυρίαρχο οικονομικό μοντέλο των τελευταίων χρόνων, επισώρευσε στον κοινωνικό ιστό της πόλης προβλήματα,  όπως της αποξένωσης, της ανεργίας, της περιθωριοποίησης και της φτώχειας, με ένα ολόκληρο πλέγμα από δευτερογενείς παρενέργειες. Το μοντέλο αυτό δεν είναι βιώσιμο κοινωνικά. Εξάντλησε το ανθρώπινο και το κοινωνικό κεφάλαιο αλλά και τους διαθέσιμους φυσικούς πόρους, προκαλώντας  ανεπανόρθωτη ζημιά στο περιβάλλον.

Η πορεία ανάπτυξης που ακολουθεί η πόλη δεν μπορεί να συνεχιστεί γιατί δεν διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και την προοπτική της. Απαιτείται ένα άλλο, νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα συναρτά την οικονομική άνθιση και ευημερία με την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και της κοινωνικής δομής της πόλης.
Η δική μας πρόταση

Η Ενωτική Πρωτοβουλία καταθέτει σήμερα την πρότασή της για την Αξιοβίωτη Πόλη, πόλη φιλική προς το περιβάλλον, πόλη με κοινωνικό πρόσωπο που στηρίζει ολόπλευρα την προσπάθεια των κατοίκων της για ευημερία, πόλη που στέκεται αλληλέγγυα στα προβλήματά τους.  Η  Αξιοβίωτη Πόλη αποτελεί ένα συνεκτικό πλαίσιο αρχών, προτάσεων και θέσεων που αντιμετωπίζει τα προβλήματα της πόλης ως ενιαίο σύνολο και δίνει στη τοπική κοινωνία όραμα και προοπτική. της πόλης.

Η αξιοβίωτη πόλη είναι το μοντέλο της τοπικής κοινωνίας που καλύπτει τις ανάγκες της χωρίς να υποθηκεύει την δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να καλύπτουν τις δικές τους. Είναι ο τόπος όπου οι άνθρωποι ζούν, δουλεύουν και ευημερούν ως μέλη ζωντανής κοινότητας που συμπεριλαμβάνει το διαφορετικό και δεν το αποκλείει. Είναι η τοπική κοινωνία όπου οι ίδιοι οι πολίτες της αποφασίζουν για το παρόν και το μέλλον της πόλης που ζουν και όπου η βιωσιμότητα και η προοπτική της συνδέονται άρρηκτα με την περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα και προοπτική της.
Στόχοι - Σχεδιασμός - Συμμετοχή

Με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας θα θεσπιστούν οι  «Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Πόλης», μακροπρόθεσμοι και βραχυπρόθεσμοι με ιεράρχηση προτεραιοτήτων, που θα ψηφιστούν από  το Δημοτικό Συμβούλιο και  θα αποτελούν το πλαίσιο αναφοράς για το σχεδιασμό των αξόνων δράσης αλλά και για τη διεκδίκηση εθνικών και κοινοτικών κονδυλίων.

Θα καταρτιστεί «Ενιαίο σχέδιο δράσης για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Πόλης», που θα συμπεριλαμβάνει τον Περιβαλλοντικό, τον Κοινωνικό  και τον Οικονομικό Σχεδιασμό. Το σχέδιο θα ιεραρχεί τους άξονες δράσης που οφείλουν να αναπτυχθούν, και το σύνολο των  επιμέρους παρεμβάσεων που αντιστοιχούν στον καθένα, έτσι ώστε η πόλη να κατακτά  βαθμιαία χαρακτηριστικά αναγκαία για την περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική της βιωσιμότητα.
Άξονες Δράσης

Περιβαλλοντική Βιωσιμότητα: Η κλιματική αλλαγή δεν είναι απλά μακρινό ενδεχόμενο. Συμβαίνει ήδη και τη ζούμε, όπως επίσης ζούμε την αλλοίωση του περιβάλλοντος και την εικόνα μιας πόλης που δεν είναι πλέον φιλική προς τον άνθρωπο.

Ο περιορισμός των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (καυσαέρια), ο περιορισμός της επιβάρυνσης και η ανάταξη του ευρύτερου περιβάλλοντος της πόλης , δομημένου και μη, η ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων και η απόκτηση προσώπου της πόλης φιλικού προς τον άνθρωπο απαιτεί ένα συνεκτικό πλαίσιο δράσεων όπως:

(1) Περιορισμό της μηχανοκίνητης κυκλοφορίας  στη πόλη-ανάδειξη των ήπιων μορφών μετακίνησης,

(2) αποκατάσταση του αστικού και περιαστικού πρασίνου- «πράσινες στέγες» σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια-σταθερό πλαίσιο διεκδίκησης ελεύθερων χώρων της πόλης,

(3) περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια-στροφή προς τις Α.Π.Ε,

(4) ορθολογική διαχείριση του νερού,

(5) περιορισμό των στερεών αποβλήτων-βιώσιμες πρακτικές ανακύκλωσης,

(6) Διεκδίκηση των έργων υποδομής στα πλαίσια αλλά και εκτός πλαισίου του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου,

(7) Ένταξη σε διεθνή δίκτυα πόλεων κατά της κλιματικής αλλαγής για ανταλλαγή εμπειριών και δανεισμό παραδειγμάτων αποτελεσματικών πρακτικών.

Κοινωνική Βιωσιμότητα: Οι τοπικές δομές άσκησης κοινωνικής πολιτικής, όπως και οι αντίστοιχες εθνικές και κοινοτικές, υπήρξαν από τη φύση τους υπολλειματικές, λειτουργώντας ως συμπλήρωμα της αγοράς για την εκτόνωση των «παρενεργειών» που γεννά η λειτουργία της.  Σήμερα, σε συνθήκες μνημονίου, με τη δραστική περικοπή των πόρων της Τ.Α ,ακόμα και οι πενιχρές αυτές δομές κινδυνεύουν με κατάρρευση.

Ο Δήμος, δεν μπορεί να μένει απλός παρατηρητής. Απαιτείται ένα νέο πλαίσιο άσκησης τοπικής κοινωνικής πολιτικής, συνεκτικό, δίκαιο, διαφανές και ευέλικτο, με  συμμετοχή των πολιτών ικανό να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις νέες συνθήκες.

Απαιτείται:
(1) Διεύρυνση του πεδίου άσκησης κοινωνικής πολιτικής που θα περιλαμβάνει τις βασικές, ατομικές και συλλογικές ανάγκες των κ
κατοίκων της πόλης,

(2) Αντιδημαρχεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την κεντρική εποπτεία-σχεδιασμό όλων των δράσεων της Κοινωνικής Πολιτικής, πλαισιωμένη από  Ομάδα Κοινωνικού Σχεδιασμού-εκπόνηση Σχεδίου Κοινωνικής Πολιτικής

(3) Ενιαία δομή των φορέων άσκησης κοινωνικής πολιτικής,

(4) Ενθάρρυνση και ενίσχυση κοινωνικών πρωτοβουλιών στη βάση του εθελοντισμού,

(5) Συμμετοχικός Κοινωνικός Προϋπολογισμός-Ίδρυση Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης με συμμετοχή του Δήμου, ανοιχτό στη συνεισφορά σε θεσμούς, φορείς και άτομα,

(6) Συμμετοχή των πολιτών σε όλα τα στάδια άσκησης κοινωνικής πολιτικής –διασφάλιση της αρχής της ισότητας,

(7) Συμβόλαια Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου με ιδιώτες επαγγελματίες (γιατρούς, κοινωνικούς λειτουργούς κ.ά)  για την προσφορά αριθμού υπηρεσιών τους σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες με περιορισμένο τίμημα επιχορηγούμενο από το Δήμο,

(8) Ευέλικτη τιμολογιακή πολιτική δημοτικών τελών, παγίων και κοινωφελών χρεώσεων στη βάση κοινωνικών κριτηρίων.

Οικονομική Βιωσιμότητα: Για την ευημερία της πόλης συνέβαλε κατά κύριο λόγο η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή και η άνθηση των υπηρεσιών και λιγότερο ο δευτερογενής τομέας που από χρόνια βρίσκεται σε κρίση. Η πόλη μας παρουσιάζει σημαντική ιδιαιτερότητα σε σχέση με άλλες πόλεις, διότι κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των πόλεων της Ε.Ε σε ποσοστό αυτοαπασχολούμενων, ιδιαιτερότητα που την καθιστά και ευάλωτη σε συνθήκες οικονομικής κρίσης.

Μέσα σ’ αυτό το τοπίο η πόλη θα πρέπει να αναζητήσει τις παρεμβάσεις εκείνες που θα εξασφαλίσουν στους πολίτες δυνατότητες απασχόλησης και συμμετοχής στην παραγωγική διαδικασία, χωρίς συμβιβασμούς  για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και χωρίς να διαταραχθεί η κοινωνική της συνοχή:

(1) Εκπόνηση Τοπικού Σχεδίου Δράσης για την Απασχόληση σε συνεργασία με όλους τους κοινωνικούς εταίρους ( συνδικάτα, ιδιωτικός τομέας, πανεπιστήμια, φορείς κατάρτισης κ.α) που θα εξετάζει τα θέματα της απασχόλησης και θα επιδιώκει την εφαρμογή προτάσεων που απευθύνονται και δεσμεύουν τοπικούς παράγοντες.

(2) Συντονισμός των δράσεων προβολής και ανάδειξης του παραγωγικού, πολιτιστικού, και φυσικού αποθέματος της περιοχής σε εθνικό και διεθνές επίπεδο,

(3) Οργάνωση διεκδικητικού πλαισίου για εθνικά και κοινοτικά κονδύλια για νέες παραγωγικές πρωτοβουλίες και υποδομές που θα διευρύνουν τον παραγωγικό ορίζοντα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Λάρισα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΛΑΡΙΣΑ