ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία νέα

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008

Το Ευρωκοινοβούλιο απέρριψε το "65ώρο"

Mε ψήφους 421 υπέρ και 173 κατά η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απέρριψε πρόταση του Συμβουλίου της Ευρώπης, σύμφωνα με την οποία οι εργοδότες των κρατών - μελών της ΕΕ μπορούν να διαπραγματεύονται κατ’ εξαίρεση με τους εργαζόμενους, χρόνο εργασίας άνω των 48 ωρών. Για την έγκρισή της απαιτείτο η απόλυτη πλειοψηφία των μελών δηλαδή 393 ψήφοι.

Πρόκειται για την οδηγία, η οποία έχει γίνει γνωστή ως «οδηγία για το 65ωρο», αφού επιτρέπει στους εργοδότες των 27 κρατών – μελών να προχωρούν σε ατομική σύμβαση με τον εργαζόμενο βάσει της οποίας θα μπορεί ο χρόνος εργασίας να παραταθεί μέχρι και τις 60 -65 ώρες.

Η πρόταση οδηγίας προέβλεπε εξάλλου ότι μέσα σε διάστημα 12 μηνών ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας θα μπορεί να ξεπερνά ακόμα και τις 70 ώρες (έως τις 78), ενώ στο σύνολο του έτους ο μέσος όρος θα πρέπει να παραμένει στις 48 ώρες την εβδομάδα.

Βάσει της απόφασης που ελήφθη την Τετάρτη (17/12) στο Ευρωκοινοβούλιο, η κατάργηση του opt out (αυτοεξαίρεση από τους όρους της συλλογικής σύμβασης όσον αφορά τη διάρκεια εργασίας) θα πρέπει να γίνει εντός τριών χρόνων. Κατά τη μεταβατική περίοδο μέχρι την κατάργηση θα ισχύουν αυστηρότερες προϋποθέσεις οι οποίες προβλέπουν:

α. το σύνολο του χρόνου εφημερίας θεωρείται χρόνος εργασίας

β. για τον υπολογισμό του συνολικού χρόνου εργασίας λαμβάνονται υπόψη όλες οι συμβάσεις εργασίας, αν ο εργαζόμενος δουλεύει σε περισσότερες θέσεις.

Σημειώνεται ότι τα συνδικάτα έχουν εναντιωθεί σθεναρά στην οδηγία για το «65ωρο» και την Τετάρτη συνδικάτα από όλη την Ευρώπη συμμετείχαν σε διαδηλώσεις χιλιάδων ατόμων έξω από το κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Όσον αφορά το μέλλον της πρότασης του opt out αυτή θα πρέπει να περάσει μέσα από τη διαδικασία του συμβιβασμού μεταξύ του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου των υπουργών Εργασίας των 27 κρατών – μελών.

Δήλωση Φάνης Πετραλιά

Σε σχέση με την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, η ελληνίδα υπουργός Απασχόλης δήλωσε: «Η σημερινή απόφαση αποτελεί μια μεγάλη δικαίωση της μάχης που δώσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα. Σε κάθε φάση κάναμε σαφές ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε στον χρόνο εργασίας. Η Ελλάδα στηρίζει την ανταγωνιστικότητα στη βάση της ποιότητας και όχι της υπερεργασίας. Σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έστειλε ένα καθαρό μήνυμα προς όλους τους ευρωπαίους πολίτες. Το μήνυμα της Κοινωνικής Ευρώπης».

Σε άλλο «μήκος κύματος», ο βρετανός υπουργός Πατ ΜακΦάντεν δήλωσε στο BBC, ότι είναι λάθος η κατάργηση του opt out κατά τη διάρκεια οικονομικής κρίσης, καθώς υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι χρειάζονται να δουλεύουν παραπάνω ώρες.

Απέρριψαν την πρόταση οι έλληνες ευρωβουλευτές

Κατά της υιοθέτησης του opt out ψήφισαν και οι έλληνες ευρωβουλευτές. Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ υποστήριξαν την απόρριψη της θέσης του Συμβουλίου και υπερψήφισαν τις τροπολογίες που αποσκοπούν στη βελτίωση της Κοινής Θέσης του Σώματος. Αυτές είναι:

α. ο ανώτατος χρόνος εργασίας δεν ξεπερνά τις 48 ώρες

β. ο χρόνος εφημερίας θεωρείται χρόνος εργασίας.

Οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταψήφισαν την θέση του Συμβουλίου ακολουθώντας τη «γραμμή» των ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Η αρμόδια για τα θέματα εργασίας ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ματσούκα δήλωσε: «Το κοινοβούλιο μαζί με τα συνδικάτα έστειλε σήμερα ένα σαφές μήνυμα προς τις Κυβερνήσεις των Κρατών Μελών και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Την ώρα που η Ευρώπη κλυδωνίζεται από την κρίση, εμείς δεν μπορούμε παρά να επικεντρώσουμε τις δυνάμεις μας σε ένα στόχο: στην αποτροπή ενός κραχ και στην απασχόληση. Αυτό ήταν και το κριτήριο της θέσης των Σοσιαλιστών στην ψηφοφορία σήμερα.

Διότι το 65ωρο θα οδηγήσει σε άνοδο την ανεργία αφού δίνει τη δυνατότητα, περισσότερες θέσεις εργασίας να καλυφθούν από έναν και μόνο εργαζόμενο. Έχουμε αργήσει. Οι ευρωπαίοι πολίτες μας ζητούν να συμβάλουμε στη δημιουργία εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στην ΕΕ. Μας ζητούν μια ανθρωποκεντρική ανάπτυξη».

Σε ανακοίνωσή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης αναφέρει: «Οι τροποποιήσεις που υιοθέτησε η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, με αιχμή την κατάργηση της ρήτρας αυτοεξαίρεσης (οπτ-άουτ) είναι ανεπαρκείς για την Ευρωομάδα της Αριστεράς. Διαφέρουν όμως σημαντικά από το αντεργατικό πακέτο για το 65ωρο των 27 κυβερνήσεων και μπλοκάρουν, έστω και προσωρινά, τα αντιλαϊκά σχέδια του Συμβουλίου και της Κομισιόν».

«Η Ευρωομάδα της Αριστεράς επιμένει στην πλήρη απόρριψη της αντιδραστικής και αντεργατικής κοινής θέσης του Συμβουλίου για το 'ελαστικό 65ωρο'. Οι απαράδεκτες ρυθμίσεις για την κατάργηση του οκταώρου και την πλήρη αποδόμηση της εργατικής νομοθεσίας πρέπει να εμποδιστούν. Το μπλοκάρισμα της πρότασης των 27 κυβερνήσεων και της Κομισιόν είναι το πρώτο αναγκαίο βήμα αλλά δεν αρκεί».

ΚΚΕ

«Είναι ψέμα ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε το σχέδιο του Συμβουλίου» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ επισημαίνοντας ότι αυτό που «απορρίφθηκε ήταν η πρόταση των Κομμουνιστών για απόρριψη «αυτού του αντεργατικού εκτρώματος» στο σύνολό του.

«Το ευρωκοινοβούλιο με πρωταγωνιστές τους φιλελεύθερους και σοσιαλδημοκράτες συνυπέγραψε τις βασικές αντιδραστικές αλλαγές, όπως αυτές του διαχωρισμού του εργάσιμου χρόνου σε ενεργό και ανενεργό, τον υπολογισμό του εργάσιμου χρόνου σε 12μηνη βάση, την εργασία μέχρι 13 ώρες δουλειάς την ημέρα, μέχρι και 78 ώρες την εβδομάδα», συμπληρώνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Λάρισα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΛΑΡΙΣΑ