ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία νέα

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2008

Προληπτική καταστολή!


ΕΜΠΟΡΟΙ ΜΕ… ΚΑΔΡΟΝΙΑ ΒΓΗΚΑΝ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΦΥΛΑΞΟΥΝ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΝΕΑΡΟΥΣ ΠΟΥ - ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΝΥΧΤΑ - ΣΗΜΑΔΕΥΑΝ ΜΟΝΟ ΤΡΑΠΕΖΕΣ…

Κυνηγητό, προπηλακισμοί και «συλλήψεις» αθώων περαστικών * Κάλεσμα Κ. Τζανακούλη και Ν. Τζίκα να βγουν οι πολίτες στους δρόμους
Λογικές «κοινωνικού αυτοματισμού» εφαρμόζονται από χθες το βράδυ στην πόλη της Λάρισας, με εμπόρους και πολίτες να επικουρούν ουσιαστικά το έργο της Αστυνομίας, σε μια προσπάθεια να διαφυλάξουν τις περιουσίες τους. Οι Λαρισαίοι έμποροι και πολίτες, πήραν στα «χέρια τους την κατάσταση», χθες μετά τις 9 το βράδυ, και αφού είχε προηγηθεί μια ώρα ανεξέλεγκτη δράση 500 περίπου νεαρών ατόμων, οι οποίοι για δεύτερη συνεχή νύχτα πραγματοποιούσαν στοχευμένες επιθέσεις σε καταστήματα τραπεζών.
Η εμφάνιση των νεαρών στο κέντρο της πόλης, προκάλεσε την οργή μερίδας εμπόρων και πολιτών, οι οποίοι πήραν στα χέρια τους την κατάσταση. Υπήρξαν εικόνες εμπόρων και πολιτών με καδρόνια στα χέρια να ακολουθούν διμοιρία των ΜΑΤ, προτρέποντάς τους μάλιστα να επιτεθούν κατά των διαδηλωτών, ενώ υπήρξαν και «συλλήψεις» διαδηλωτών από εμπόρους!
Νωρίτερα με δηλώσεις τους σε τηλεοπτικούς σταθμούς, ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Κ. Τζανακούλης και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Νίκος Τζίκας, καλούσαν τους εμπόρους και πολίτες της Λάρισας να βγουν στους δρόμους για να διαφυλάξουν την πόλη και τις περιουσίες τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ιστορικό κέντρο της πόλης περίπου στις 10 το βράδυ βρίσκονταν πολλές εκατοντάδες έμποροι αλλά και άλλοι πολίτες. Η εμφάνιση τόσων εμπόρων στο κέντρο προκάλεσε αμηχανία στους νεαρούς διαδηλωτές, οι οποίοι διαλύθηκαν μετά από αρκετά λεπτά μπροστά και στη μαζική αντίδραση και τις άγριες διαθέσεις των εμπόρων.
Όλα ξεκίνησαν περίπου στις 8 το βράδυ, όταν 500 περίπου νεαροί συγκεντρώθηκαν στην Κεντρική πλατεία και την πλατεία Ταχυδρομείου. Λίγα λεπτά αργότερα τυλίχθηκε στις φλόγες το χριστουγεννιάτικο δένδρο στην Κεντρική πλατεία και το καραβάκι του Δήμου που ήταν τοποθετημένο μπροστά στο κτίριο της παλιάς Ιατρικής Σχολής. Στη συνέχεια στις φλόγες παραδόθηκαν κάδοι απορριμμάτων, στη συμβολή των πεζοδρόμων Παπακυριαζή και Ασκληπιού. Οι ομάδες των διαδηλωτών βγήκαν στην οδό Παναγούλη και προκάλεσαν φθορές στα υποκαταστήματα των (ήδη κατεστραμμένων απο χθες) τραπεζών Μillenium, ΗSBC, στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και κατευθύνθηκαν προς την Ηρώων Πολυτεχνείου, όπου και εκεί προκάλεσαν νέες φθορές σε υποκαταστήματα τραπεζών, ενώ αστυνομικές δυνάμεις ξεκίνησαν από νωρίς να κάνουν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων. Οι διαδηλωτές μετά την «επίσκεψή» τους στην Ηρώων Πολυτεχνείου, επέστρεψαν στο κέντρο, όπου εκεί βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους διαδηλωτές. Δεν χρειάστηκαν παρά λίγα λεπτά της ώρας για να «ανάψουν» τα αίματα και να υπάρξει γενικευμένη αναταραχή στο κέντρο της πόλης, με τους εμπόρους να αντικαθιστούν τις αστυνομικές δυνάμεις.
Η κατάσταση ηρέμησε αρκετά με την αποχώρηση των ταραξιών.

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟΤΡΟΠΑΙΑΣ ΦΡΙΚΗΣ ΑΝΤΙΚΡΙΣΑΝ ΕΜΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ
Μερόνυχτα τρόμου στην αγορά
* Ομάδες περιφρούρησης συγκρότησαν οι καταστηματάρχες – «Είναι και δικά μας παιδιά, αλλά θέλουμε να καταλάβουν ότι με τους βανδαλισμούς δεν γίνεται τίποτα», λέει ο ΕΣΛ

Της Μαρίας Μίχου
michou@eleftheria.gr
Αποφασισμένοι να περιφρουρήσουν με κάθε τρόπο τις περιουσίες τους εμφανίστηκαν χθες έμποροι, καταστηματάρχες και επαγγελματίες της Λάρισας. Από νωρίς το πρωί, μετά από πληροφορίες για παρουσία κι άλλων θερμοκέφαλων διαδηλωτών στην πόλη, οι έμποροι δέχθηκαν την παραίνεση της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας να παραμείνουν στα καταστήματά τους, προκειμένου να αποτρέψουν τυχόν καταστροφές και βανδαλισμούς στις περιουσίες τους. Αργά χθες το απόγευμα, και όταν άρχισε να διαφαίνεται ότι τα πράγματα δεν θα κυλούσαν καθόλου ήρεμα, οι έμποροι συγκρότησαν ομάδες περιφρούρησης –μάλιστα επεμβαίνοντας κιόλας σε δύο περιπτώσεις. «Θα μείνουμε όσο χρειάζεται και θα βρισκόμαστε όπου χρειάζεται», σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΣΛ, Νίκος Τζίκας.
«Ζητήσαμε από τα μέλη τους να παραμείνουν στα καταστήματά τους, ώστε να έχει κόσμο η αγορά και να αποτραπούν καταστροφές των περιουσιών μας», είπε ο κ.Τζίκας. Πράγματι, αρκετοί ήταν οι έμποροι που με το κλείσιμο των καταστημάτων στις 2 το μεσημέρι δεν έφυγαν, αλλά περίμεναν, αγωνιώντας, το τι θα γίνει. Η ανησυχία τους κορυφωνόταν, όσο το φως της μέρας λιγόστευε –και τελικά, αποδείχθηκε ότι είχαν δίκιο. Από νωρίς το απόγευμα, άρχισαν να σχηματίζονται πηγαδάκια καταστηματαρχών σε διάφορα σημεία των κεντρικών εμπορικών οδών. «Θα μείνουμε ως το πρωί, αν χρειαστεί», είπαν.
«Θέλουμε αυτή την κρίσιμη ώρα να επικρατήσει η λογική. Είναι και δικά μας παιδιά και θέλουμε να καταλάβουν ότι με τους βανδαλισμούς δεν γίνεται τίποτα. Αν καταστρέψουν τα καταστήματά μας, καταστρέφουν την ίδια τους την πόλη», είπε ο πρόεδρος του ΕΣΛ. «Έχουν κάθε δικαίωμα να διαδηλώσουν, αλλά μέχρις εκεί που δεν δημιουργούν πρόβλημα», σημείωσε.
ΣΤΑ «ΌΠΛΑ»
Στη συνέχεια, κι όταν πλέον διαφάνηκε ότι υπήρχε σοβαρό ενδεχόμενο να επαναληφθούν σκηνές από το προχθεσινό βράδυ, οι έμποροι συγκρότησαν ομάδες περιφρούρησης. Αρκετοί ήταν εκείνοι που με δοκάρια, καδρόνια, στηρίγματα κορμών δέντρων, αλλά και εξάρτυση (κράνη και σιδερολοστούς), συγκεντρώθηκαν στους πιο κεντρικούς εμπορικούς δρόμους. Στη συμβολή των οδών Κύπρου και Παναγούλη έγινε η… πρώτη «επέμβαση» των εμπόρων, ενώ στη συνέχεια, λίγο πιο κάτω, πάλι επί της Κύπρου έγινε η δεύτερη «επέμβασή» τους. Όπως επικαλούνται, διαπιστώθηκε πρόθεση για καταστροφή βιτρινών, κάτι το οποίο δεν ήταν ούτε σαν σκέψη ανεκτό.
ΦΡΙΚΗ
Εικόνες απίστευτης καταστροφής αντίκρισαν έμποροι και καταναλωτές που βγήκαν στην αγορά χθες το πρωί. Αν και τα συνεργεία του Δήμου είχαν αρχίσει από πολύ νωρίς να καθαρίζουν τους δρόμους από τα γυαλιά, πέτρες και τούβλα που ήταν διάσπαρτα σε κάθε γωνιά του κέντρου, οι κατεστραμμένες τζαμαρίες και οι απόπειρες των συνεργείων να αποκαταστήσουν τις ζημιές δημιουργούσαν μια θλιβερή ατμόσφαιρα, παρά τον ήλιο. «Τέτοια φρικτή εικόνα δεν έχω δει ποτέ ξανά στη ζωή μου», είπε ο πρόεδρος του ΕΣΛ, Νίκος Τζίκας.
Ελάχιστα ήταν τα καταστήματα τραπεζών που την είχαν γλιτώσει από το προχθεσινό παρανάλωμα. Δεν συνέβη το ίδιο και χθες, μιας και οι καταστροφείς επέστρεψαν για να ολοκληρώσουν το έργο τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι υποκατάστημα ξένης τράπεζας, που είχε προλάβει να αντικαταστήσει τις σπασμένες τζαμαρίες του, επί της οδού Παναγούλη, σήμερα θα αναγκαστεί να τις ξανααντικαταστήσει.
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Ανυπολόγιστες ζημιές και καταστροφές, οι οποίες επί του παρόντος είναι αδύνατο να εκτιμηθούν σε όλη την έκτασή τους, σημειώθηκαν στα υποκαταστήματα των τραπεζών, τόσο στο κέντρο, όσο και περιμετρικά. Οι υπάλληλοι των καταστημάτων που από αργά προχθές το βράδυ βρέθηκαν έξω από τον τόπο εργασίας τους δεν μπορούσαν να πιστέψουν αυτό που έβλεπαν.
Τζαμαρίες κατεβασμένες, καμένα κτίρια, κατεστραμμένα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης, συνδετήρες ανάκατα με χαρτούρα πεταμένοι μέχρι έξω στο δρόμο. Μια καρέκλα καρφωμένη στην τζαμαρία της περιστρεφόμενης πόρτας σε μια τράπεζα, το κουφάρι από ένα ATM χωρίς τίποτε άλλο γύρω του να το στηρίζει, παντού μα παντού γυαλιά και κατεστραμμένοι υπολογιστές, συρτάρια γραφείων ανοιγμένα, πεταμένα και καμένα και… ευάεροι-ευήλιοι πλέον εργασιακοί χώροι, με φυσικό κλιματισμό.
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ
Χθες το πρωί, στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας κατευθύνθηκαν διευθυντές και εκπρόσωποι των καταστημάτων των τραπεζών, προκειμένου να στοιχειοθετηθούν μηνύσεις και να καταγραφούν στοιχεία για την καταστροφή που συντελέστηκε. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, περί τα 37 καταστήματα διαφόρων τραπεζών, καθώς και μεγάλος αριθμός ATM καταστράφηκαν σχεδόν ολοσχερώς, με αποτέλεσμα χθες το πρωί να είναι αδύνατη η εξυπηρέτηση του κόσμου. Για την εξυπηρέτησή τους, οι καταναλωτές προωθούνταν σε υποκαταστήματα σε άλλες συνοικίες, μακριά από το κέντρο, οι οποίες δεν είχαν ζημιές. Πάντως, χθες το πρωί, ούτως ή άλλως στην Εθνική είχε ξεκινήσει η απεργιακή κινητοποίηση (48ωρη), ενώ σήμερα η ΟΤΟΕ συμμετέχει στις κινητοποιήσεις των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

Αναδημοσίευση από: Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Λάρισα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΛΑΡΙΣΑ