ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία νέα

Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2008

Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας : Ομόφωνο όχι στον τρομονόμο!


ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ - ΜΕ ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ - ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Πρωτόγνωρες καταστάσεις χθες το βράδυ στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Λάρισας, με εντάσεις, παλμό, μεγάλη συμμετοχή δημοτών, αστυνομικές δυνάμεις να υπάρχουν στην είσοδο του δημαρχείου- προκαλώντας την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης- για το κυρίαρχο ζήτημα της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου και τα γεγονότα που συγκλόνισαν τη Λάρισα. Ομόφωνο διαφαινόταν το ψήφισμα της διαπαραταξιακής επιτροπής, μετά και τη θέση που εξέφρασε ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Κ. Τζανακούλης απαντώντας στις θέσεις των επικεφαλής των παρατάξεων, το οποίο θα ζητάει σε γενικές γραμμές: Να μην εφαρμοστεί ο τρομο- νόμος στους συλληφθέντες, να αποφυλακιστούν άμεσα όλοι, να αποσυρθούν οι κατηγορίες από όλους. Στην κατάμεστη αίθουσα βρίσκονταν γονείς, μαθητές, μέλη της Επιτροπής Πρωτοβουλίας συμπαράστασης στους συλληφθέντες νεαρούς, εκπαιδευτικοί, πρόεδροι και μέλη φορέων της πόλης, οι οποίοι πήραν μέρος στη συζήτηση. Ακόμα, είχε απλωθεί πανό στο βάθος της αίθουσας από την Επιτροπή Πρωτοβουλίας με τα ίδια αιτήματα και επιπλέον την πλήρη κατάργηση του τρομο- νόμου. Παρών ήταν και ο βουλευτής κ. Φ. Σαχινίδης. Στα διαδικαστικά έγινε αρκετή κουβέντα για την παρουσία αστυνομικής δύναμης στην είσοδο του δημαρχείου, πρωτόγνωρη κατάσταση για την πόλη, μετά από αρχική παρέμβαση τους επικεφαλής της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας κ. Απ. Καλογιάννη, που υποστήριξε ότι «δυναμιτίζει το κλίμα» με την οποία άποψη τάχτηκε και ο επικεφαλής της «Λαρισαίων Πόλις» κ. Γιάννης Σάπκας, ο οποίος συμπλήρωσε ότι μπορεί το δημοτικό συμβούλιο να υπερασπιστεί το δημαρχείο. Ο δήμαρχος κ. Κ. Τζανακούλης απαντώντας ανέφερε ότι δεν ζήτησε η δημοτική αρχή να φυλάσσεται το δημαρχείο, ούτε να ελέγχει ποιος μπαινοβγαίνει. Όμως στο παρελθόν το δημαρχείο έγινε τρεις φορές στόχος και «τα λόγια είναι ωραία».
Η συζήτηση επί της ουσίας ξεκίνησε με τη θέση του μέλους της επιτροπής πρωτοβουλίας κ. Νέστορα Αντωνίου, ο οποίος είπε ότι το δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει να ζητήσει την απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων και την απαλλαγή τους από τις κατηγορίες. Ακολούθησε 16χρονος μαθητής, ο οποίος εξέφρασε την αγωνία των συνομηλίκων του για τον εφιάλτη που ξύπνησαν, από τα όνειρα που είχαν οι νέοι. Υπογράμμισε ότι «είμαστε μια αγανακτισμένη νεολαία» που βλέπει τα όνειρα να καταστρέφονται απραγματοποίητα. «Δεν τα έχουμε όμως με τους μεγάλους, γιατί είμαστε όλοι μαζί..» κατέληξε με χειροκροτήματα. Ο δήμαρχος Λαρισαίων στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σειρά των γεγονότων και απάντησε στα όσα τον κατηγορούν ότι κάλεσε τους δημότες να αυτοδικήσουν. «Τρεις φορές είπα», τόνισε «ότι δεν θα πάρουν κανένα νόμο στα χέρια τους. Δεν κάλεσα κανένα να αυτοδικήσει». Μίλησε για παραπληροφόρηση και κάλεσε τα μέλη της «πρωτοβουλίας» να συζητήσουν μαζί του. Πρόσθεσε ακόμη ότι η δημοτική αρχή είναι στοχοποιημένη από τον Ιούνιο του 2007. Μίλησε για βιντεοκασέτα που υπάρχει και δείχνει τι ακριβώς λέει το βράδυ ενώ η πολιτική επιστήμονας - και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ - κ. Ηρώ Διώτη κατέθεσε και εκείνη κασέτα με τα όσα ακούστηκαν από την τηλεόραση, υποστηρίζοντας ότι έγιναν αλλιώς τα πράγματα.
Στη συνέχεια έκανε παρέμβαση ο πανεπιστημιακός καθηγητής κ. Δ. Κουρέτας ο οποίος ζήτησε να αφουγκραστούν όλοι τα βαθύτερα μηνύματα των γεγονότων, να αφήσουν στην άκρη το καμένο τεχνητό δένδρο και να παραδεχτούν την αναπηρία τους για τα εκατομμύρια κατεστραμμένα δένδρα. Ακολούθως, η κ. Καίτη Πολάκη - Μαλέκα, μητέρα ενός εκ των συλληφθέντων μαθητών αναφέρθηκε στα γεγονότα της βραδιάς εκείνης, την αγωνία των γονέων, που έψαχναν τα παιδιά στα νοσοκομεία, τη βία και τον ξυλοδαρμό τους, διάβασε το κατηγορητήριο που αντιμετωπίζουν και ζήτησε, μέσα σε χειροκροτήματα, να πάρουν όλοι θέση.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Γιάννης Τζίκας εκδήλωσε κατανόηση στην οργή των νέων και εξήγησε ότι οι έμποροι έπραξαν το αυτονόητο: Προσπάθησαν να προστατεύσουν τις περιουσίες τους και τη δουλειά τους, παραμένοντας στα καταστήματα. Δεν συμμετείχαν σε επεισόδια και δεν κυνήγησαν κανένα. Άλλες ομάδες κρατάνε ρόπαλα και όχι οι έμποροι της πόλης. Κλείνοντας καταδίκασε τη βία και δήλωσε ότι οι έμποροι είναι δημοκρατικοί πολίτες.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας κ. Δ. Γκουντόπουλος αναφέρθηκε σε τέσσερα σημεία των γεγονότων: Ότι, πρώτο, «δεν καταλάβαμε γιατί έγιναν οι αγώνες της νέας γενιάς, η οποία έκανε το καθήκον και πρέπει και μείς να κάνουμε το δικό μας, δεύτερο, εμείς διαχωρίζουμε τον αγώνα της νέας γενιάς και της νεολαίας από τους κουκουλοφόρους, τρίτο δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη χωρίς κοινωνική και δεν μπορούν να μιλούν οι βολεμένοι για αβόλευτους, τέταρτο έθεσε ως μείζων θέμα δημοκρατίας τον τρομονόμο. Αν δεν αλλάξουν αυτά θα υπάρξουν στο μέλλον πολύ χειρότερες κινητοποιήσεις.
Ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ και δημοτικός σύμβουλος κ. Χρ. Λυτροκάπης ανέγνωσε ομόφωνο ψήφισμα της Δ. Ε. του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, το οποίο επικεντρωνόταν στην επίθεση που δέχτηκε μέλος του ΤΕΕ από αστυνομικούς που τον διαπόμπευσαν, μαζί με τη σύντροφό του, στην έκφραση αντίθεσης στο «τσουβάλιασμα» των μαθητών και φοιτητών ως «τρομοκρατική οργάνωση» και στην καταδίκη της αυτοδικίας. Η εκπαιδευτικός κ. Μίνα Σεφεριάδου, εκ μέρους της Πρωτοβουλίας, μίλησε στη συνέχεια και τόνισε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται 35 χρόνια μετά το Πολυτεχνείο και πρέπει να σταθούν όλοι αλληλέγγυοι στα παιδιά αυτά, που είναι παιδιά όλων. Ακολούθησε τοποθέτηση μαθητή λυκείου της Λάρισας του Δημήτρη, ο οποίος αναφέρθηκε επιγραμματικά στο γιατί έφτασαν μέχρι εδώ τα γεγονότα και τελευταία ήταν η τοποθέτηση του εκπαιδευτικού κ. Παπαδόπουλου, που πυροδότησε αντιδράσεις από την πλευρά της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου και μέρους του ακροατηρίου που τον αποδοκίμασαν. Ο ομιλητής τόνισε ότι ήλθε στο συμβούλιο για να ζητήσει από το δήμαρχο να ανακαλέσει σε όσα είπε και να σταθεί στο πλάι των παιδιών... Η τοποθέτηση καλύφθηκε από φωνές διαμαρτυρίας και η συνεδρίαση διακόπηκε για λίγο.
Ο επικεφαλής της «Λαρισαίων Πόλις» κ. Γιάννης Σάπκας στην τοποθέτησή του τόνισε ότι «η σφαίρα που πέρασε στην καρδιά του Αλέξη πέρασε από όλη την Ελλάδα.» Πρέπει να καταγράφει ότι όλη η πόλη είναι συντετριμμένη. Να είναι το τελευταίο περιστατικό. Αναφέρθηκε επί μακρόν στη δημόσια ασφάλεια της χώρας και στο τι αστυνομία θέλουν οι πολίτες. Ζήτησε να ληφθούν υπόψη οι θέσεις της ομοσπονδίας των αστυνομικών και θα έπρεπε ήδη η αστυνομία να ζητήσει ένα μεγάλο συγγνώμη. Η Ελλάδα λαμπάδιασε και ουδείς παραιτήθηκε. Έπρεπε άμεσα με τα γεγονότα να γίνει δημοτικό συμβούλιο. Ζήτησε δε σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο να συμπαρασταθεί στους συλληφθέντες.
Ο επικεφαλής της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας» κ. Απ. Καλογιάννης αναφέρθηκε στο αμείλικτο γιατί των γεγονότων και σημείωσε ότι η εξέγερση ήταν αυθόρμητη και η δολοφονία του Αλέξη ήταν η αφορμή να ξεχειλίσει το ποτήρι. Στην Ελλάδα από τη δικτατορία μέχρι σήμερα δομήθηκε ένα πολιτικό σύστημα που στηρίχθηκε στο ρουσφέτι, τα σκάνδαλα και στη λαμογιά. Οι βολεμένοι είναι τα 2/3 των πολιτών και το 1/3 αναγκαστικά αντιδράει. Η τυφλή βία διευκρίνισε, διαβάλλει την ίδια την Αριστερά. Οι μαζικοί πολιτικοί αγώνες είναι αυτοί που μπορούν να βάλουν «σφραγίδα». Κατηγόρησε στη συνέχεια το δήμαρχο ότι πολλές φορές φοράει το κυβερνητικό «κοστούμι» μέσω της πολιτικής στο δήμο με τα προγράμματα Stage κ.λπ. Ζήτησε τέλος τη δημιουργία χώρων που να παράγουν πολιτισμό, να συγκληθούν τα μαθητικά συμβούλια, να ακουστούν οι μαθητές, να γεφυρωθεί το τεράστιο κενό της δημοτικής αρχής με το φοιτητικό κίνημα και να γίνουν και στη Λάρισα κέντρα νεότητας. Όσο για τον τρομονόμο να πάει σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο μάρτυρες στη δίκη.
Ο κ. Γιώργος Λαμπρούλης της «Δημοτικής Συνεργασίας» πρότεινε να ζητήσει το δημοτικό συμβούλιο την κατάργηση όλων των επίμαχων νόμων του ΠΑΣΟΚ και της Ν. Δ. και ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο να καταδικάσει και να απαιτήσει να μη δικαστούν οι συλληφθέντες με τον τρομονόμο.
Κλείνοντας τη συζήτηση ο δήμαρχος Λαρισαίων καταδίκασε εξ αρχής το φόνο του 15χρονου, αναφέρθηκε σε κουκουλοφόρους που ξυλοφόρτωσαν σχεδόν μέχρι θανάτου αστυνομικό (στην Αθήνα), ζήτησε να απομονώνονται από τους οργανωτές διαδηλώσεων όσοι σπάζουν και κάνουν πλιάτσικο, αναφέρθηκε και στα παλιότερα περιστατικά με το κτίριο του ΙΚΑ τονίζοντας ότι η αστυνομία δεν παίρνει εντολές από τον δήμαρχο. Ρώτησε στη συνέχεια πού κρύβονταν εκείνες τις ημέρες, αυτοί που τον κατηγορούν ότι έλειπε από τη Λάρισα στα επεισόδια. Σε σημείο της ομιλίας του υπήρξε αντιπαράθεση με τον κ. Απ. Καλογιάννη για τον τρόπο που γίνονταν παλιά οι προσλήψεις στο δήμο και πώς γίνονται σήμερα. Για τις ζημιές στη Λάρισα είπε ότι δεν ήταν μόνο οι τράπεζες αλλά και καταστήματα, η Λέσχη Αξιωματικών, το ταμιευτήριο κ.λπ. Υπερασπίστηκε τους καταστηματάρχες λέγοντας ότι εκείνοι δεν φοβήθηκαν από τις πορείες αλλά από αυτούς που έκλεβαν, δυστυχώς οι αστυνομικοί δεν συλλαμβάνουν αυτούς που πρέπει και δυστυχώς έπιασαν μικρά παιδιά. Στη συνεχεία ο δήμαρχος αναφέρθηκε στο έργο που προχωράει με το στέκι νεολαίας κ.λπ. κατέληξε δε με τη δέσμευση ότι όλοι μαζί να πάνε να επιδώσουν το ψήφισμα στις αρμόδιες αρχές.

Πηγή: Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Λάρισα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΛΑΡΙΣΑ