ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία νέα

Σάββατο 20 Ιουνίου 2009

Κόντρα στη Βουλή για τους Μεσογειακούς Αγώνες 2013

Διάσταση απόψεων σχετικά με την έγκαιρη υλοποίηση του προγραμματισμού των Μεσογειακών Αγώνων του 2013, παρατηρήθηκε κατά την ακρόαση των εμπλεκομένων φορέων από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Κόντρα στη Βουλή για τους Μεσογειακούς Αγώνες 2013
Ο Δήμαρχος Βόλου, της πόλης όπου και θα φιλοξενηθεί το μεγαλύτερο μέρος των Αγώνων, Αλέκος Βούλγαρης εξέφρασε τις ανησυχίες του, διαπιστώνοντας μεγάλες καθυστερήσεις υλοποίησης των χρονοδιαγραμμάτων - ενώ η εκτελεστική διευθύντρια της Οργανωτικής Επιτροπής Φάνη Κουτρουμπά, διαβεβαίωσε πως "δεν έχουμε αργήσει και είμαστε μέσα στο χρονοδιάγραμμα". Καθυστερήσεις αναγνώρισε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης, επιρρίπτοντας ευθύνες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Κατά τη χθεσινή συζήτηση του νομοσχεδίου για την Οργανωτική Επιτροπή των Μεσογειακών Αγώνων, ο δήμαρχος Βόλου Αλέκος Βούλγαρης, εξέφρασε την ανησυχία του γιατί "μέχρι σήμερα δεν έχουμε ακόμα το νόμο, ο οποίος ξεκίνησε τώρα και συζητείται στην Επιτροπή σας. Δεν έχει ανατεθεί καμία μελέτη και δεν ξεκίνησε κανένα έργο, έχει ξεπεραστεί το χρονοδιάγραμμα μελετών και έργων της ΓΓΑ, δεν υπάρχουν ακόμη εξασφαλισμένες και χρονικά κατανεμημένες στο δημόσιο προϋπολογισμό, οι χρηματοδοτήσεις που απαιτούνται για την αθλητική υποδομή και τα έργα στο Βόλο και τη Λάρισα, δεν υπάρχει ακόμα συντονισμός σε επίπεδο κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Οργανωτικής και Εκτελεστικής Επιτροπής που συστάθηκε με απόφαση του Μ. Λιάπη".
"Από τη μέρα που η χώρα μας ανέλαβε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μέχρι την πραγματοποίησή τους, μεσολάβησαν 84 μήνες - και στους έξι μήνες είχαμε το νόμο. Από την ημερομηνία που υπογράψαμε και αναλάβαμε τους Μεσογειακούς μέχρι την διενέργειά τους έχουμε 68 μήνες και στους 21 μήνες δεν έχουμε ακόμη το νόμο, όπως προβλέπει η σύμβαση", τόνισε ο κος Βούλγαρης.
Σημειώνεται, πάντως, πως τόσο ο κ.Βούλγαρης, όσο και ο δήμαρχος Λάρισας Κ. Τζανακούλης, εκτίμησαν πως υπάρχουν περιθώρια έγκαιρης υλοποίησης του προγραμματισμού.
"Ο φάκελός σας λέει πως το 2009 και το 2010 είναι οι χρονιές που γίνονται οι μελέτες και πως η υλοποίηση των έργων θα γίνει το 2011 και το 2012. Κι έρχεστε να πείτε ότι ανησυχείτε, αλλά είστε αισιόδοξος"; αντέδρασε ο Γιάννης Ιωαννίδης. "Έχετε ευθύνη και οι δυο δήμαρχοι,γιατί δώσατε μία τοποθεσία στην οποία δεν μπορούσε να γίνει το Μεσογειακό Χωριό - και αυτό είναι ο πρώτος λόγος καθυστέρησης των μεγαλύτερων έργων".
"Οι εκτάσεις αυτές ήταν επιλογή της προηγούμενης δημοτικής αρχής" ανταπάντησε ο δήμαρχος Βόλου. "Ο νέος υπουργός Πολιτισμού, ο κος Σαμαράς, δεν έχει επισκεφθεί την πόλη του Βόλου. Ο προηγούμενος υπουργός, ο κος Λιάπης, είχε έρθει στο Βόλο και είχε κάνει την εναρκτήρια συνεδρίαση της προσωρινής Οργανωτικής Επιτροπής για ορισμένα έργα. Σήμερα, ορισμένες από τις δεσμεύσεις αυτές, δεν έχουν καν αρχίσει να υλοποιούνται", ανέφερε ο κος Βούλγαρης.
"Ο υπουργός ανέλαβε εδώ και 5 μήνες και έχει ένα βάρος - το Μουσείο της Ακρόπολης - με το οποίο ασχολείται αποκλειστικά. Έχει πει με το καλό να τελειώσουν όλ’ αυτά και να πάμε και στο Βόλο και στη Λάρισα. Δίνουμε εξετάσεις σαν Έλληνες. Το Μουσείο δεν είναι κανενός, είναι ελληνικό", απάντησε ο Γιάννης Ιωαννίδης.
Από πλευράς της, η εκτελεστική διευθύντρια της Οργανωτικής Επιτροπής των Μεσογειακών Αγώνων Φάνη Κουτρουμπά, διαβεβαίωσε πως η συνεργασία με την Διεθνή Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων, είναι στενή και διαρκής.
"Δεν έχουμε αργήσει. Είμαστε μέσα στο χρονοδιάγραμμα. Η ανησυχία μου αφορά στα τέσσερα πρώτα έργα, τα οποία έχει εντοπίσει ο υπουργός, οι μελέτες των οποίων πρέπει να ξεκινήσουν μέσα στο 2009. Καλό θα ήταν να μην υπάρξουν εμπλοκές με την αρχαιολογία, ή τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες μπορεί να μας καθυστερήσουν", ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Κουτρουμπά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Λάρισα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΛΑΡΙΣΑ