ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία νέα

Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Αποχωρεί η HSBC από τη Λάρισα

Σημαντικές αλλαγές στο χρηματοοικονομικό σύστημα και ανακατατάξεις στο τραπεζικό χάρτη της περιοχής κυοφορούνται το τελευταίο διάστημα στη Λάρισα. Η διεθνής κρίση, που έχει πλήξει περισσότερο τον τραπεζικό χώρο, έχει οδηγήσει κάποιες εξ αυτών σε αναδιάρθρωση της στρατηγικής τους. Υπό το πρίσμα αυτό τόσο η Εμπορική όσο και ΗSBC επανασχεδιάζοντας την πολιτική τους στην ελληνική τραπεζική αγορά προχωρούν σε συρρίκνωση του δικτύου των καταστημάτων τους. Και αν για την Εμπορική δεν υπάρχει κάτι επίσημο για την περιοχή μας, και ό,τι μέχρι τώρα ακούγεται δεν επιβεβαιώνεται επίσημα, για την HSBC τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Η διοίκηση του Βρετανικού χρηματοπιστωτικού Ομίλου, κλείνει τρία υποκαταστήματά της στην Ελλάδα. εκ των οποίων το ένα είναι της Λάρισας. Σύμφωνα με τις ενημερωτικές επιστολές που στέλνει η ΗSBC Ελλάδας από τα μέσα Ιουνίου στους πελάτες της, το κλείσιμο του υποκαταστήματος από τις 31 Ιουλίου, υπαγορεύεται από τις νέες τάσεις τραπεζικής που διαμορφώνονται παγκοσμίως. Επιδιώκοντας «μεγαλύτερη ευελιξία στον τρόπο εξυπηρέτησης και αναβάθμισης των υπηρεσιών μέσα από οικονομίες κλίμακας» τους ενημερώνει ότι οι τραπεζικές συναλλαγές (π.χ. αποπληρωμή δανείων, καρτών, κ.α.) θα πραγματοποιούνται πλέον μέσω δικτύου ΑΤΜ Alpha Bank (χωρίς χρέωση) και μέσω ΕΛΤΑ ενώ θα υπάρχει στη διάθεσή τους το internet baking και το phone banking. Όλες υποθέσεις τους πλέον θα διεκπεραιώνονται από το κατάστημα της Θεσσαλονίκης (επί της Τσιμισκή).
Να σημειώσουμε πως το υποκατάστημα της HSBC στη Λάρισα, άνοιξε πριν από 10 περίπου χρόνια και βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Παναγούλη και Μανδηλαρά. Ήταν το μοναδικό κατάστημα της τράπεζας στη Θεσσαλία και το μοναδικό στον επαρχιακό χώρο. Τα 21 υπόλοιπα καταστήματα της τράπεζας στην Ελλάδα ήταν στον Πειραιά, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Η επιλογή της Λάρισας αναδείκνυε την οικονομική δυναμική που αποπνέει η Λαρισινή αγορά αλλά η ανταπόκριση του κοινού για την τράπεζα προφανώς δεν ήταν η αναμενόμενη.
Μια ακόμη ένδειξη ότι οι ξένες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην ελληνική τραπεζική αγορά, είτε για λόγους γενικότερης οικονομικής συγκυρίας στη χώρα προέλευσή τους, είτε γιατί δεν επιθυμούν την δεδομένη χρονική περίοδο να αναλάβουν «ελληνικό κίνδυνο» αποστασιοποιούνται από την εγχώρια τραπεζική πραγματικότητα…
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προταθεί στους υπαλλήλους του καταστήματος να μετατεθούν όπου επιθυμούν ενώ για την ώρα δεν έχει γίνει γνωστό κατά πόσο τα σχέδια της διοίκησης της τράπεζας περιλαμβάνουν περαιτέρω συρρίκνωση καθώς η διοίκηση της βρετανικής τράπεζας στην Ελλάδα είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι η σύγχρονη τραπεζική «ανήκει στα εναλλακτικά δίκτυα εξυπηρέτησης (τηλέφωνο, internet), που θα προσαρμοστούν στον τρόπο ζωής του μοντέρνου Έλληνα» και όχι στο δίκτυο ως φυσική παρουσία.
Αυτό που «βγαίνει» από την τράπεζα προς τα έξω είναι ότι η πλειονότητα των πελατών του τραπεζικού Ομίλου HSBC επιλέγουν να συνεργάζονται με την τράπεζα όχι για το διευρυμένο δίκτυο καταστημάτων της, αλλά για τις διακεκριμένες υπηρεσίες και προϊόντα που διαθέτει στην ελληνική αγορά, με την τεχνογνωσία του διεθνούς χρηματοοικονομικού οργανισμού. Άλλωστε όπως δηλώνουν στρατηγική της τράπεζας είναι να διαθέτει καταστήματα τα οποία προσφέρουν στους πελάτες ένα ευρύ φάσμα καινοτόμων υπηρεσιών, ένα ιδιαίτερα ελκυστικό περιβάλλον και μεγαλύτερα και άνετα καταστήματα
με τεχνολογία αιχμής. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι τα σχέδια της διοίκησης της βρετανικής τράπεζας περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, την επικέντρωση της σε μια σειρά δραστηριοτήτων που διαθέτει αξιόλογη παρουσία τα τελευταία χρόνια. Σημειώνεται ότι η HSBC Bank λειτουργεί στην Ελλάδα από το 1981 και προσφέρει υπηρεσίες τραπεζικών συναλλαγών, διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων καθώς και χρηματιστηριακών εργασιών σε ιδιώτες αλλά και σε εταιρικούς και θεσμικούς πελάτες. Η τράπεζα διαθέτει αξιόλογη παρουσία στις ναυτιλιακές εργασίες και δραστηριοποιείται ενεργά και στο χώρο των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Λάρισα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΛΑΡΙΣΑ