ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία νέα

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

Χαρακόπουλος: To μήνυμα των πολιτών ήταν ηχηρό

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κληθείς να αποτιμήσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Χαρακόπουλος: To μήνυμα των πολιτών ήταν ηχηρό
«Το άσχημο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι μια πρόκληση για την κυβέρνηση. Μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα για τη Νέα Δημοκρατία. Το μήνυμα των πολιτών ήταν ηχηρό. Οι πολίτες με την ψήφο τους καταδίκασαν λάθη και παραλείψεις της κυβέρνησης, καθώς επίσης καυτηρίασαν προκλητικές συμπεριφορές στελεχών μας που όλους μας πλήγωσαν. Το μήνυμα αυτό ελήφθη από τον πρωθυπουργό. Το στοίχημα είναι από αύριο με γενναίες πρωτοβουλίες να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών που επέλεξαν να στείλουν μήνυμα με την αποχή ή την ψήφο διαμαρτυρίας στα μικρά κόμματα.
Όσοι στο ΠΑΣΟΚ θριαμβολογούν επαναπαυόμενοι στις δάφνες του αποτελέσματος των ευρωεκλογών πολύ απλά κάνουν λάθος. Δεν διδάχθηκαν από την οδυνηρή εμπειρία της ΝΔ στις ευρωεκλογές του 1999, τις οποίες αν και κερδίσαμε με ανάλογη διαφορά, τελικά χάσαμε τις εθνικές εκλογές του 2000. Οι πολίτες δεν εμπιστεύθηκαν την αξιωματική αντιπολίτευση, που είδε τα ποσοστά της να μειώνονται σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2007.»
Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΧΗ
Ερωτηθείς για τη μεγάλη αποχή ο κ. Χαρακόπουλος σημείωσε τα εξής: «Η πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα αποχή που αγγίζει το 50% θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Είτε είναι μήνυμα απαισιοδοξίας των πολιτών, είτε απόρριψης του πολιτικού συστήματος είναι ενδεικτικό της απαξίωσης της πολιτικής. Χρέος μας είναι να πείσουμε τους πολίτες ότι είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις.
Πιστεύω, όμως, ότι το ζήτημα της αποχής που ταλανίζει όλη την Ευρώπη θα πρέπει να αντιμετωπισθεί θεσμικά με πρωτοβουλίες όπως η ενεργός συμμετοχή των πολιτών στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων, καθώς επίσης και η δυνατότητα επιλογής με σταυρό προτίμησης των ευρωβουλευτών.
Στη Θεσσαλία, μια κατεξοχήν αγροτική περιφέρεια, η απουσία σε εκλόγιμη θέση των κομμάτων εξουσίας, υποψηφίων που να γνωρίζουν τα αγροτικά θέματα σε ένα ευρωκοινοβούλιο που θα διαπραγματευτεί τη νέα ΚΑΠ, λειτούργησε αρνητικά. Αν υπήρχε η δυνατότητα του σταυρού προτίμησης θα ήταν άλλη και η καμπάνια των υποψηφίων κατά κοινωνική ομάδα ή διαμέρισμα της χώρας.
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Όσον αφορά στο ζήτημα της υπέρβαση του ρόλου των δημοσκοπήσεων που έθεσε με επιστολή του στον Πρόεδρο της βουλής με την οποία ζητά την ανάληψη πρωτοβουλιών, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος δήλωσε:
«Οι ευρωεκλογές ανέδειξαν και ένα πρόβλημα ποιότητας δημοκρατίας για τον τόπο. Μιλώ για τις δημοσκοπήσεις που από εργαλεία πολιτικής ανάλυσης και καταγραφής των τάσεων της κοινωνίας, τείνουν να μετατραπούν σε μέσο διαμόρφωσης πολιτικού κλίματος και επηρεασμού της κοινής γνώμης.
Με δεδομένο ότι για πρώτη φορά επιτράπηκε η δημοσιοποίηση των δημοσκοπήσεων μέχρι την παραμονή των ευρωεκλογών, καλό θα είναι να αντλήσουμε χρήσιμα συμπεράσματα και να διδαχθούμε από αυτά. Με επιστολή μου την 1η Ιουνίου 2009 στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δημήτρη Σιούφα έθετα τον προβληματισμό ζητώντας από το Ίδρυμα της Βουλής για τη Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό να αναλάβει πρωτοβουλίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Λάρισα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΛΑΡΙΣΑ