ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία νέα

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Ζημιές 17,6 δισ. σε 6 τράπεζες από το κούρεμα!


alt
Στα 17,6 δισ. ευρώ εκτιμά το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) τις ζημίες για τις έξι μεγαλύτερες τράπεζες από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους (PSI).
Σύμφωνα με τη σχετική ανάλυση και αφού προηγουμένως συνεκτιμηθεί η ζημία που είχε υπολογιστεί με το αρχικό πρόγραμμα του Ιουλίου ύψους 5,5 δισ. ευρώ, η πρόβλεψη για την επιπλέον ζημία εκτιμάται στα 12,1 δισ. ευρώ. Πρόκειται, σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, για το 51% των ιδίων κεφαλαίων του εξαμήνου, ποσοστό που διαφοροποιείται από τράπεζα σε τράπεζα ανάλογα με την έκθεσή της στα ομόλογα και το μέγεθός της.

Τη μικρότερη πρόσθετη ζημία ως ποσοστό των ιδίων κεφαλαίων της εμφανίζει η Alpha Bank με 23%, ενώ ακολουθεί η Εθνική Tράπεζα με 34% και η Efg Eurobank με 39%. Πολύ μεγαλύτερη είναι η έκθεση της Τράπεζας Πειραιώς, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής Τράπεζας, η ζημία των οποίων υπερβαίνει ως ποσοστό το ύψος των ιδίων κεφαλαίων του εξαμήνου του 2011 και διαμορφώνεται στο 106%, 196% και 356% αντίστοιχα.
Να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2011, τα ίδια κεφάλαια της Alpha Bank ανέρχονται σε 5,3 δισ. ευρώ, της Εθνικής Τράπεζας σε 9 δισ. ευρώ, της Efg Eurobank σε 5,5 δισ. ευρώ και της Τράπεζας Πειραιώς σε 3,3 δισ. ευρώ μετά την απορρόφηση των ζημιών του αρχικού PSI.
Ο υπολογισμός του ΚΕΠΕ βασίζεται στο ύψος του χαρτοφυλακίου των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι εν λόγω τράπεζες και τα οποία συμμετέχουν στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, εξαιρώντας δηλαδή τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου. Με βάση αυτήν την κατανομή, τη μεγαλύτερη συμμετοχή ως ποσοστού του ενεργητικού του έχει το Τ. Τ. με ομόλογα που αντιπροσωπεύουν το 18% του ενεργητικού του και ακολουθεί η Αγροτική Τράπεζα με ομόλογα που αντιπροσωπεύουν το 15% του ενεργητικού της, η Τράπεζα Πειραιώς με 13%, ενώ με μονοψήφια ποσοστά ακολουθούν οι τρεις μεγάλες τράπεζες. Τα ομόλογα που θα ανταλλαγούν από την πλευρά της Alpha Bank και της Eurobank αντιπροσωπεύουν το 5% του ενεργητικού της κάθε μιας, ενώ στο 6% είναι το αντίστοιχο ποσοστό ομολόγων για την Εθνική Τράπεζα.
Οπως συμπεραίνει το ΚΕΠΕ, με δεδομένο ότι τα ίδια κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών ήταν ήδη οριακά, το σύνολο των ζημιών θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθεί με νέα χρήματα και το ερώτημα που επιχειρεί να απαντήσει είναι το κατά πόσο αυτό μπορεί να γίνει από τις ίδιες τις τράπεζες ή είναι αναπόφευκτη η χρήση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που θα οδηγήσει σε αλλαγή της μετοχικής τους σύνθεσης.
Εχοντας ως βάση τις χρηματιστηριακές τιμές της 9ης Ιανουαρίου, που ήταν εξαιρετικά χαμηλές για όλες τις τράπεζες, το ΚΕΠΕ συμπεραίνει ότι η κάλυψη των ζημιών με την άντληση νέων χρημάτων από την κεφαλαιαγορά, καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη χωρίς να εξανεμιστεί η συμμετοχή των υπαρχόντων μετόχων. Ως μόνη εναλλακτική λύση εμφανίζει την πώληση περιουσιακών στοιχείων και συμμετοχών και υπό την προϋπόθεση ότι αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί σε τιμές ανώτερες της λογιστικής τους αξίας, για να μπορεί να προκύψει κέρδος που θα αυξήσει τα ίδια κεφάλαια.
Ο υπολογισμός βασίζεται σε τιμές μετοχών της 9ης Ιανουαρίου, που ήταν εξαιρετικά χαμηλές για ορισμένες τράπεζες. Τη συγκεκριμένη ημερομηνία η τιμή της Alpha Bank ήταν στο 0,43 (χθες έκλεισε στο 1,330), της ΕΤΕ στο 1,360 (χθες έκλεισε 2,40), της Efg Eurobank στο 0,301 (χθες έκλεισε 1,00), της Πειραιώς στο 0,219 (χθες 0,472), του Τ. Τ. στο 0,351 (χθες 0,779) και της Αγροτικής Τράπεζας στο 0,231 (χθες 0,267).
Η Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Λάρισα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΛΑΡΙΣΑ