ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία νέα

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Το «κίνημα της πατάτας» και στη Λάρισα


alt
Και στη Λάρισα, έφτασε και μάλιστα σχετικά γρήγορα «το κίνημα της πατάτας», αφού από χθες το βράδυ και μέσω της ιστοσελίδας της πρωτοβουλίας «Ενεργοί Πολίτες Λάρισας» (http://www.energw.gr/), γίνονται ήδη παραγγελίες για την προμήθεια ποσοτήτων πατάτας στην τιμή των 0,25 ευρώ το κιλό και με ελάχιστη παραγγελία τα 20 κιλά, δηλαδή 5 ευρώ τα 20 κιλά).
Η διάθεση των ποσοτήτων πατάτας, θα γίνει , όπως έχει ανακοινωθεί, το επόμενο Σάββατο 10 Μαρτίου στην Σκεπαστή αγορά της Νεάπολης.

Ήδη, η σχετική ανακοίνωση έγινε στην ιστοσελίδα των Ενεργών Πολιτών, αργά το βράδυ και η ανταπόκριση ήταν άμεση. Έτσι ο κάθε ενδιαφερόμενος δεν έχει παρά να συμπληρώσει τη σχετική φόρμα που βρίσκεται στην ιστοσελίδα, να παραγγείλει την ποσότητα που επιθυμεί, ενώ στη συνέχεια οι διοργανωτές της πρωτοβουλίας θα επικοινωνήσουν ηλεκτρονικά για τα περαιτέρω και την ακριβή ώρα της παραλαβής. Η φόρμα των παραγγελιών θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τη συμπλήρωση της ποσότητας που έχει παραγγελθεί από τους «Ενεργούς Πολίτες Λάρισας»
Σημειώνεται ότι οι "Ενεργοί Πολίτες Λάρισας", (www.energw.gr) όπως τονίζεται στην ιστοσελίδα «είναι μια ανοιχτή κίνηση, δεν εξαρτάται από κανένα πολιτικό ή άλλο φορέα και αποτελεί σημείο επαφής πολιτών, οι οποίοι μέσω της εθελοντικής προσφοράς έχουν ως στόχο:
- την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση των πολιτών σε θέματα καθημερινότητας και ποιότητας ζωής,
- την ανάδειξη των οικολογικών, οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών ζητημάτων μέσα από την κοινωνική, οικονομική και την πολιτική τους διάσταση.
Υιοθετώντας το σύνθημα "Μαζί μπορούμε αλλιώς" πιστεύουμε ότι μέσα από επιλεγμένες δράσεις, ενώνουμε τις δυνάμεις μας, για να υπερασπιστούμε την ποιότητα του βιοτικού μας επιπέδου και των παρεχόμενων από κάθε φορέα υπηρεσιών που αναφέρεται στην ποιότητα της ζωής και την αξιοπρέπειά μας.
Επίσης, ενώνουμε τις δυνάμεις μας και προσπαθούμε, με κάθε πρόσφορο μέσο, να πληροφορήσουμε, να ευαισθητοποιήσουμε και να συσπειρώσουμε τους πολίτες απέναντι σε φαινόμενα καταπάτησης των δικαιωμάτων τους.», τονίζεται μεταξύ άλλων στο εισαγωγικό κείμενο».
ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Πρωτοβουλία για τη διανομή φθηνής πατάτας Νευροκοπίου, χωρίς μεσάζοντες, ανέλαβε και ο Δήμος Παλλήνης, στην Αττική, μετά την επιτυχημένη ανάλογη κίνηση στην Κατερίνη. Ο δήμος άρχισε ήδη να συλλέγει παραγγελίες κατοίκων, ώστε να φθάσουν οι αναγκαίες ποσότητες από τους πατατοπαραγωγούς. Η κοινωνία μπορεί να αυτοοργανωθεί, αφού το κράτος δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση επισημαίνει η δημοτική αρχή Παλλήνης. Όπως λένε οι αρμόδιοι, η προσπάθεια θα επεκταθεί και σε άλλα προϊόντα. Κίνημα για φθηνά προϊόντα διαμορφώνεται, άλλωστε, σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Συγκεκριμένα, το σχέδιο του Δήμου Παλλήνης είναι να ορίσει μία συγκεκριμένη ημέρα, κατά την οποία οι πατατοπαραγωγοί θα έρθουν να πουλήσουν το προϊόν τους στους δημότες έναντι 28 λεπτών, όπως υπολογίζεται.
Ο δήμος δεν εμπλέκεται στην οικονομική συνδιαλλαγή μεταξύ παραγωγών και δημοτών, παρά μόνο θα προμηθεύσει με ένα κουπόνι εκείνους τους δημότες που έχουν κάνει παραγγελίες (έως τις 8 Μαρτίου), προκειμένου να το παραδώσουν στους παραγωγούς.
Ο δήμαρχος Παλλήνης Αθανάσιος Ζούτσος δήλωσε στη ΝΕΤ ότι ο στόχος της πρωτοβουλίας είναι να απλώσει ένα δίχτυ προστασίας του εισοδήματος που συνεχώς συρρικνώνεται. «Η κοινωνία μπορεί να αυτοοργανωθεί» δήλωσε. Η αντιδήμαρχος Παλλήνης Ειρήνη Κουνενάκη δήλωσε στον ΣΚΑΙ ότι στόχος της πρωτοβουλίας του δήμου είναι «να ταρακουνήσουμε την αγορά».
«Αφού το κράτος δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση, θα το επιβάλλουμε» τόνισε η αντιδήμαρχος. Επισήμανε ότι η προσπάθεια θα επεκταθεί και σε άλλα προϊόντα.
ΚΙΝΗΜΑ
Πρωτοβουλίες για κατάργηση των μεσαζόντων που επιβάρυναν υπέρμετρα τις τιμές των αγαθών, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να πληρώνει πολύ ακριβά το προϊόν και ο παραγωγός να παίρνει ένα εξευτελιστικό αντίτιμο, απλώνονται σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Έθνος, το «κίνημα της πατάτας» που ξεκίνησε από την Πιερία, επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές της χώρας. Το Σάββατο η Ομάδα Εθελοντικής Δράσης της Πιερίας θα διαθέσει ακόμη 75 τόνους πατάτας από το Νευροκόπι σε 1.100 πολίτες.
Παρόμοιες κινήσεις γίνονται στην Βέροια, τον Βόλο, τη Δράμα, τη Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη.
Μετά τις πατάτες, το επόμενο προϊόν που θα διακινηθεί απευθείας από τους παραγωγούς είναι το λάδι της Κρήτης, ενώ στη συνέχεια σειρά θα έχουν όσπρια και ρύζι από παραγωγούς της Μακεδονίας, καθώς και αλεύρι στη Θεσσαλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Λάρισα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΛΑΡΙΣΑ